Pite
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9499 times
- Been thanked: 11241 times
- Status: Offline
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Re: Vaša omiljena pita je?
E Julia, kad si me već savjetovala oko gotovih jufki, trebala si mi usput reći koliko ide jufki?
Ja sam redao dvije, pa fil, pa dvije, pa fil, pa opet odozgo dvije. Čini mi se da je možda trebalo po tri?
Ali nije mi to glavni problem. Pogriješio sam oko izbora tepsije. Opredjelio sam se za onu koja mi je najbolje izgledala u kuhinji. Plava, emajlirana - okrugla. Napatio se da sve složim što bolje i na kraju ustanovim, da to ne može stati u rernu od električnog.

Morao sam sve isjeći na četiri velike kriške pa prebaciti u onaj pleh koji inače i postoji da bi se na njemu peklo u električnom. Al hajd se sjeti na vrijeme
Ja sam redao dvije, pa fil, pa dvije, pa fil, pa opet odozgo dvije. Čini mi se da je možda trebalo po tri?

Ali nije mi to glavni problem. Pogriješio sam oko izbora tepsije. Opredjelio sam se za onu koja mi je najbolje izgledala u kuhinji. Plava, emajlirana - okrugla. Napatio se da sve složim što bolje i na kraju ustanovim, da to ne može stati u rernu od električnog.

Morao sam sve isjeći na četiri velike kriške pa prebaciti u onaj pleh koji inače i postoji da bi se na njemu peklo u električnom. Al hajd se sjeti na vrijeme

-
Volim sve pite i jedinog pitca. Ne znam koji bi bio redosljed
, sve ih volEm. :kuha
Obavezno jednom sedmično, neka od pita mora biti za ručak. Za ovu sedmicu sam planirala kupušnjaču.

Obavezno jednom sedmično, neka od pita mora biti za ručak. Za ovu sedmicu sam planirala kupušnjaču.

- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7753 times
- Been thanked: 18230 times
Raširiš kore, staviš na njih tepsiju, obrubiš nožem, skloniš tepsiju, izrežeš označeni krug. One ostatke prerežeš na 4 manja dijela. Onda na dno tepsije ide ulje, pa 3 kore, prvi sloj fila, na fil rasporediš polu od onih komadića jufke, pa 1 jufku, pa poprskaš vodom, malo neke masnoće, opet dvije kore, pa drugi sloj fila, onda isto...drugi komadići jufke, 1 list, voda, masnoća, dva lista, treći sloj fila, na kraj 3 jufke. Ja imam običaj da onda umutim 1 jaje i 2-3 kašike pavlake pa premažem po piti prethodno izrezanoj na kocke, dodam još kap masnoće i na 200 stepeni pečem 25 min ili 30 zavisi koja je (najmanje pečem zeljanicu i srnicu). Kad je izbadim opet je malo poškropim vrućom vodom, a sirnicu zalijem slatkim mlijekom.Krokodil Behko wrote:E Julia, kad si me već savjetovala oko gotovih jufki, trebala si mi usput reći koliko ide jufki?
![]()
![]()
![]()
![]()
Što se fila tiče, ako je sirnica dodaš osim sira jaja i ja još stavim pavlake.
Ako je zeljanica osim zelja idu jaja i neki sir (mladi sir ili feta ili kajmak šta hoćeš).
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Ja probo burek 
Nije to tako loše ispalo nakon prebacivanja na onaj četvrtasti pleh, jer ne može okrugla u rernu električnog. Glavna zajebancija je bila što ne peče odozgo. Izgleda da mi nešto nije u redu sa rernom.
Pokušat ću sirnicu sljedeći put. Izgleda mi da je to nešto malo lakše

Nije to tako loše ispalo nakon prebacivanja na onaj četvrtasti pleh, jer ne može okrugla u rernu električnog. Glavna zajebancija je bila što ne peče odozgo. Izgleda da mi nešto nije u redu sa rernom.

Pokušat ću sirnicu sljedeći put. Izgleda mi da je to nešto malo lakše

- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7753 times
- Been thanked: 18230 times
Ako imaš dva ona koluta za rernu trebaš oba okrenuti. Kod mene su gore 4 za 4 kola/ringle, a ispod njih 2, jedan za podesiš temperaturu a drugi da namjestiš hoćeš da peče odozdo, odozgo ili s obje strane. Ako ću s obje strane okrenem ga da škljocne 1 pa opet okrećem dok šljocne 2 puta.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
A upališššš 
Tek sad vidim. Zapravo, kod mene je samo jedan prekidač ali ima i to podešavanje grijača

Tek sad vidim. Zapravo, kod mene je samo jedan prekidač ali ima i to podešavanje grijača

-
Beeehkooo brate šta ti je bolanKrokodil Behko wrote:A upališššš

- Heidi
- Forum [Bot]
- Been thanked: 6 times
Vaša omiljena pita je?
MOJA! ->

MOJA! ->

Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
- Heidi
- Forum [Bot]
Ratno dijete, jbg.
Kljukušu jeo par puta u zadnje vrijeme...jel ta pita može biti i ukusna kako? 

Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
-
Heidi wrote:Ratno dijete, jbg.

P.S. ipak sam vise insinuirala na danasnje nam kulinarske sposobnosti.

-
A sta vam je kupusnjaca, je li to pita od kupusa? Ja to nikad nisam vidjela ni cula ni probala.
- Heidi
- Forum [Bot]
Imat ces priliku da se dokazes uskoro
napravi pa vidim na sto to lici i kako shmeka, dagushche
Boravila si jedno vrijeme izvan Bosne....mozda su ti sad jufke podebele

Boravila si jedno vrijeme izvan Bosne....mozda su ti sad jufke podebele

Pa kod prave domace pite i trebaju biti debele, nisu kupovne jufke
Ima da ti napravim mantije

Ima da ti napravim mantije

Moja mati je to pravila, i pitu od paprika, al ja to nikad nisam probala, nesto mi bilo bljakRuana wrote:A sta vam je kupusnjaca, je li to pita od kupusa? Ja to nikad nisam vidjela ni cula ni probala.

Al zato sto volim burek od piletine ili od suhog mesa njam

- Heidi
- Forum [Bot]
Voljet cu te do grobasky wrote: Ima da ti napravim mantije![]()

a znaci sad me ne volis?Heidi wrote:Voljet cu te do grobasky wrote: Ima da ti napravim mantije![]()