In memoriam
Moderator: Krokodil Behko
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
- Has thanked: 40225 times
- Been thanked: 26303 times
- Status: Offline
Re: In memoriam
Dizajner prvog laptopa Bill Moggridge preminuo u 69. godini

Suosnivač respektabilne dizajnerske kompanije IDEO, Bill Moggridge preminuo je u 69. godini nakon borbe s rakom.
Moggridge je dizajnirao neke od osnovnih alata za digitalno doba uključujući i prvo prijenosno računalo GRiD Compass.
Rođen u Velikoj Britaniji, Moggridge je studirao dizajn u Central Sain Martins koledžu gdje je izgradio kompaniju ID Two. Tamo je radio na GRiD Systemsu kako bi izgradio svoje prvo računalo koje je imalo tipkovnicu koja je prekrivala i samim time štitila ekran. Uređaj se zvao GriD Compass 1100 i bio je prvi prijenosnik na svijetu.
Kasnije, Moggridge je suosnovao IDEO, jednu od najrespektabilnijih dizajnerskih kompaniju u Silicijskoj dolini. IDEO je surađivao s tisućama kompanija te radio na proizvodima od kojih svakako valja izdvojiti rad na Appleovom prvom mišu, Microsoftovom drugom mišu, Palmu V PDA-u, a kasnije njihovi klijenti uključivali su i Procter & Gamble, PepsiCo, Eli Lilly, Ford, Steelcase i mnoge druge.
Dakle, ovaj svijet je napustio još jedan od važnih ljudi iz svijeta tehnologije i dizajna. R.I.P. Bill.

Suosnivač respektabilne dizajnerske kompanije IDEO, Bill Moggridge preminuo je u 69. godini nakon borbe s rakom.
Moggridge je dizajnirao neke od osnovnih alata za digitalno doba uključujući i prvo prijenosno računalo GRiD Compass.
Rođen u Velikoj Britaniji, Moggridge je studirao dizajn u Central Sain Martins koledžu gdje je izgradio kompaniju ID Two. Tamo je radio na GRiD Systemsu kako bi izgradio svoje prvo računalo koje je imalo tipkovnicu koja je prekrivala i samim time štitila ekran. Uređaj se zvao GriD Compass 1100 i bio je prvi prijenosnik na svijetu.
Kasnije, Moggridge je suosnovao IDEO, jednu od najrespektabilnijih dizajnerskih kompaniju u Silicijskoj dolini. IDEO je surađivao s tisućama kompanija te radio na proizvodima od kojih svakako valja izdvojiti rad na Appleovom prvom mišu, Microsoftovom drugom mišu, Palmu V PDA-u, a kasnije njihovi klijenti uključivali su i Procter & Gamble, PepsiCo, Eli Lilly, Ford, Steelcase i mnoge druge.
Dakle, ovaj svijet je napustio još jedan od važnih ljudi iz svijeta tehnologije i dizajna. R.I.P. Bill.
"Kad bismo znali šta se o nama priča iza leđa, ne bismo se osmjehivali mnogim ljudima."
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
Glumac Dragan Pirić danas preminuo u 35 godini života.

Dragan Pirić, rođen 08.02.1977. u Banovićima (BiH) gdje je završio Osnovnu školu 1992. godine. Iste godine upisuje u Banovićima Elektrotehničku srednju školu. Nakon završena dva razreda odlazi u Gornji Milanovac gdje nastavlja školovanje i završava srednju Elektrotehničku školu i dobija zvanje elektrotehničar pogona. Godine 1996. upisuje pravni fakultet u Kragujevcu i zbog ljubavi prema glumi napušta ga 2000. godine. Dvije godine kasnije upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli, odsjek Gluma gdje i diplomira 2006. godine u klasi redovnog profesora Vlade Keroševića.
08.07.2006. – Diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, odsjek Gluma;
Pozorišni projekti:
- „Prosjačka opera“ prema tekstu Bertolda Brechta u režiji Branka Šimića
- „Galerija likova“ u režiji Vlade Kerošević
- „Malograđani“, prema tekstu Maksima Gorkog u režiji V. Kerošević
- „Veliki Vezir“ prema tekstu Derviša Sušića u režiji V. Kerošević
- „Susret generacija“ u režiji V. Kerošević
- „George Dandin“ Molliere u režiji V. Kerošević
- „Povratak u pustinju“ prema tekstu B.M. Koltesa u režiji Branka Šimića (MESS Sarajevo)
- „Goli pijanista“ prema tekstu Matjaža Župančić u režiji V. Kerošević
- „Enigmatske varijacije“ E.E. Smitha u režiji Zijada Gračića
- „Iza zatvorenih vrata“ Sartrea u režiji V. Kerošević
- „Važno je biti pozitivan“ Darko Lukić u režiji V. Kerošević
- „Hanka“ Isaka Samokovlije u režiji Sulejmana Kupusović
- „Tajkun“ Zlatko Dukić u režiji Irfana Kasumovića
- „ Dugonja, Trbonja i Vidonja“ u režiji Dragana Pirića
- „Tvrđava“ M. Selimović u režiji V. Kerošević i dramatizaciji Nebojše Bradić
- „Smrt i djevojka“ Arijela Dorfmana u režiji Dragana Pirića
- „Bajka o čarobnom sviraču“ u režiji Irfana Kasumovića
- „Dvije kristalne čaše“ Ivana Raosa u režiji Ahmeda Imamovića
- „Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića u režiji Slobodana Ćustić
- „San o livadici“ N.Kapidžić Hadžić u režiji Murata Hasanagića
- „Bliže“ Patrick Marber u režiji Selme Alispahić
- „Hoću da se igram“, autorski projekt u režiji Dragana Pirića
-
Filmski projekti:
- „Deranžirani“ kratki igrani film;
TV serija:
- „Žene s broja 13“ – režija Sulejman Kupusović
Radio drame:
- Lorca „Nevjerna nevjesta“;
- Poljska satira „Neistraženi dijelovi čovječanstva“;
- Nedžad Ibrišimović „Sultan i luda“
Nastavno pedagoški rad:
Od decembra školske 2006/2007 angažiran na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli na predmetu „Gluma“ u zvanju asistenta. Od septembra školske 2011. godine biran je u zvanje viši asistent.
Dobitnik je nagrada:
- „Ključ Tmače“ za najbolju akademsku bh. predstavu nastalu u 2003. godini, „Prosjačka opera“ Akademija dramskih umjetnosti u Tuzli – kolektivna diplomska predstava
- „Specijalna nagrada za glumačko ostvarenje“ za ulogu Ronija u predstavi „Važno je biti pozitivan – Teatar Fest Doboj 2007.
- „Nagrada za najboljeg mladog glumca“ za ulogu Sejde u predstavi „Hanka“ – Pozorišni / kazališni susreti u Brčkom 2007.
Dragan Pirić preminuo je 03.10.2012. godine.

"Kad bismo znali šta se o nama priča iza leđa, ne bismo se osmjehivali mnogim ljudima."
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
Re: Glumac Dragan Pirić danas preminuo u 35 godini života.
Pih sto ti je zivot mlad momak Rip ...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9288 times
- Been thanked: 11047 times
- Status: Online
Laka mu zemlja.
Zar ne piše uzrok smrti?
Zar ne piše uzrok smrti?
Sto ti je zivot 
RIP

RIP
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
A sigurno srceKrokodil Behko wrote:Laka mu zemlja.
Zar ne piše uzrok smrti?

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Pet godina otkako je otišao Toše, mladić anđeoskog glasa

Prošlo je pet godina od tragične pogibije pjevača anđeoskog glasa - Tošeta Proeskog. Njegovi fanovi, kao i svake godine, ovaj dan obilježavaju paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na njegov grob, a danas će biti otkriven i spomen-zid, koji je makedonski akademik Gane Todorovski posvetio pokojnom pjevaču i Majci Terezi.
Do spomen-kuće u Kruševu će danas doći i 16 maratonaca koji su trčali od mjesta gdje Proeski poginuo. A, u njegovom rodnom Prilepu bit će otkriven mozaik s njegovim likom.
Vijest o pogibiji balkanskog slavuja, kako su ga nazivali, prije pet godina nevjerovatnom brzinom proširila se zemljjama regije, ali i svijeta. Svi su u nevjerici i šoku ponavljali: "Poginuo je Toše Proeski".
Mladić anđeoskog glasa, koji je svojim pjesmama spajao ljude i širio ljubav, poginuo je u saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb-Lipovac, kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, kada je džip koji je vozio Georgij Georgijevski udario u šleper koji se nalazio ispred njega. Toše je poginuo na mjestu nesreće, a njegovi saputnici, Geogrijevski i menadžerka Ljiljana Petrović su povrijeđeni.
[ytube][/ytube]
Sahranjen je u Kruševu uz najveće državne počasti, a na njegovom grobu još nema nadgrobne ploče.
Fanovi velike balkanske zvijezde i danas ga pamte po njegovim pjesmama i djelima. Njemu u čast organizuju se brojne manifestacije. Na godišnjicu njegove smrti brojni obožavatelji iz zemalja regije i svijeta odlaze na njegov grob u Kruševu gdje pale svijeće, a organizuju se i sportski memorijalni turniri širom Makedonije.
Do sada je spomen-kuću u Kruševu posjetilo 180.000 ljudi iz brojnih zemalja svijeta.
[ytube][/ytube]
Re: Pet godina otkako je otišao Toše, mladić anđeoskog glasa
Sjecam se, k'o da je bilo juce - probudjena sam tom vijescu :-(
Cekala sam demant vijesti, no, umjesto demanta, svuda vijest o pogibiji :-(
Spopala me ona teska praznina. Izgubljenost. Zivotni besmisao. Plakala sam, plakala ... nisam mogla prestati; jednostavno, suze su lile poput krupnih kisnih kapi.
I dok zivim, ostace mi misteriozna slucajnost da na posljednjem albumu ima pjesmu [ytube][/ytube]
ova tema izaziva bol :/
Cekala sam demant vijesti, no, umjesto demanta, svuda vijest o pogibiji :-(
Spopala me ona teska praznina. Izgubljenost. Zivotni besmisao. Plakala sam, plakala ... nisam mogla prestati; jednostavno, suze su lile poput krupnih kisnih kapi.
I dok zivim, ostace mi misteriozna slucajnost da na posljednjem albumu ima pjesmu [ytube][/ytube]
ova tema izaziva bol :/
E sad necu ni kako ja hocu

[ytube][/ytube]
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)

[ytube][/ytube]
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Umrla Sylvia Kristel "Emanuelle", seks-ikona 70-ih

Holandska glumica Sylvia Kristel (60), širom svijeta poznata po ulozi u erotskom filmskom serijalu "Emanuelle", preminula je od raka u noći na četvrtak, objavila je njena agentica.
"Preminula je u snu", kazala je agenciji AFP Marieke Verheren, njena glasnogovornica. Bolovala je od raka grla koji je metastazirao na jetru.
Sylvia Kristel svoju je posljednju filmsku ulogu ostvarila u filmu Ognjena Sviličića "2 sunčana dana", koji je premijeru imao 2010. godine, prenosi dnevnik.hr.
Međunarodnu slavu stekla je 1974. godine ulogom u erotskom filmu "Emmanuelle", koji je i do danas ostao jedan od najuspješnijih filmova francuske produkcije.
Kasnije je nastupila u još tri nastavka toga filmskog serijala i postala seks-ikonom u sedamdesetim godinama.
[ytube][/ytube]
24SI
- Calla
- Legenda foruma
- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2207 times
Re: Umrla Sylvia Kristel "Emanuelle", seks-ikona 70-ih
ahssss,,,60 ,,preranooo,
jos je mogla najmanje dvadeset godina zivjeti,,,
u pubertetu moj najomiljeniji erotski film iz kina 80tih godina ,,
ostao i urezao se u duboko pozitivno sjecanje da da Emanuelle,,emanuelle,,,
jos je mogla najmanje dvadeset godina zivjeti,,,
u pubertetu moj najomiljeniji erotski film iz kina 80tih godina ,,
ostao i urezao se u duboko pozitivno sjecanje da da Emanuelle,,emanuelle,,,
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Oh...! Predraga moja Kristel. Sjećam se, djeca smo bili kad smo gledali kino plakat za tvoj film na uglu kod Dželilijeve slastičarnice. Ama tak smo doznali da smo u grijehu začeti i da ne bi trebali shvatati ozbiljno, namrgodjene roditelje što u večernjim satima u televizor psuju svaki put kad se dvoje poljube... Ja sve mislio da je to grijeh ravan ubistvu ili cinkarenju raje.
Slučajno gledali nešto stariju raju na basketu i čekali na "naš djir" kad se lopta odbi i ravno preko aut linije.. bup!...u jednog od nas. A jedan od tih starijih zavika: "Pa što je ne vratiš haman te otac mutava napravio!?" Zgledasmo se ne shvatajući kako to on misli da otac pravi djecu... Nedugo zatim, doznali smo a ujedno i osjetili "zov prirode"... Oh predivna Kristel, ti si prva na koju smo drkali...
Nismo mogli slagati da smo imali produženu nastavu pa čak ni da su nas poslali na dopunsku nastavu jer to više nije prolazilo. Nas ni na dopunsku nisu prihvatali bez odobrenja roditelja.. Nikome nismo bili potrebni. Izbacili su nas i iz vatrogasnog jer smo gledali tamošnji TV na nepristojan način, mrzila nas je kafe kuharica a i nismo baš bili neki talenti za trube. Ipak nas to nije spriječilo da i dalje lažemo da u predvečernjim satima sviramo trube u vatrogasnom.
Tako je bilo i te večeri kad smo išli da gledamo tebe...tebe nestvarnu i prelijepu.. majku svih naših erotskih poganija i fantazija. Sa neopisivom bolom u grudima gledasmo tvoje tijelo na platnu ne vjerujući da smo za taj užitak, preskočili tek par doručaka a zbog izvjesnih problema sa parama za ulaznice. Svaki tvoj pokret, u mračoj sali, izazivao je poplavu emocija.. mislim da sam čuo uhkanje..ahkanje i poneki krik iza sebe. jedan lik ispred, naglo je ustao i istrčao kroz vrata. Nije se ni vraćao. Šta li ga je omelo toliko da ne odgleda do kraja boginju pubertetskih strasti? Možda isto ono što i nas u povratku sa projekcije..
Čim smo došli u mračni Muje Sere sokak, Odjednom nas je sve redom spopala "pišalina". Stajali smo u mraku sa kitama u rukama i piljili u nebo misleći na tebe, predraga Kristel. Ma normalno da smo te ugledali na nebu. Ti si bila najsjajnija zvijezda našeg (jedva)tinejdžerskog neba. Ugledali smo te i u snovima. A koga bi drugog? Blještavija od bilo kakvog flipera i ljepša od bilo kakve fudbalske lopte.. Taman toliko nestvarna da te nismo ni zamišljali bilo gdje u toj jugoslaviji jer je sve bilo otrcano i jadno u poredjenju sa tvojim sisama. Ne vjerujem da ćemo te zaboraviti draga Kristel.
Slučajno gledali nešto stariju raju na basketu i čekali na "naš djir" kad se lopta odbi i ravno preko aut linije.. bup!...u jednog od nas. A jedan od tih starijih zavika: "Pa što je ne vratiš haman te otac mutava napravio!?" Zgledasmo se ne shvatajući kako to on misli da otac pravi djecu... Nedugo zatim, doznali smo a ujedno i osjetili "zov prirode"... Oh predivna Kristel, ti si prva na koju smo drkali...
Nismo mogli slagati da smo imali produženu nastavu pa čak ni da su nas poslali na dopunsku nastavu jer to više nije prolazilo. Nas ni na dopunsku nisu prihvatali bez odobrenja roditelja.. Nikome nismo bili potrebni. Izbacili su nas i iz vatrogasnog jer smo gledali tamošnji TV na nepristojan način, mrzila nas je kafe kuharica a i nismo baš bili neki talenti za trube. Ipak nas to nije spriječilo da i dalje lažemo da u predvečernjim satima sviramo trube u vatrogasnom.
Tako je bilo i te večeri kad smo išli da gledamo tebe...tebe nestvarnu i prelijepu.. majku svih naših erotskih poganija i fantazija. Sa neopisivom bolom u grudima gledasmo tvoje tijelo na platnu ne vjerujući da smo za taj užitak, preskočili tek par doručaka a zbog izvjesnih problema sa parama za ulaznice. Svaki tvoj pokret, u mračoj sali, izazivao je poplavu emocija.. mislim da sam čuo uhkanje..ahkanje i poneki krik iza sebe. jedan lik ispred, naglo je ustao i istrčao kroz vrata. Nije se ni vraćao. Šta li ga je omelo toliko da ne odgleda do kraja boginju pubertetskih strasti? Možda isto ono što i nas u povratku sa projekcije..
Čim smo došli u mračni Muje Sere sokak, Odjednom nas je sve redom spopala "pišalina". Stajali smo u mraku sa kitama u rukama i piljili u nebo misleći na tebe, predraga Kristel. Ma normalno da smo te ugledali na nebu. Ti si bila najsjajnija zvijezda našeg (jedva)tinejdžerskog neba. Ugledali smo te i u snovima. A koga bi drugog? Blještavija od bilo kakvog flipera i ljepša od bilo kakve fudbalske lopte.. Taman toliko nestvarna da te nismo ni zamišljali bilo gdje u toj jugoslaviji jer je sve bilo otrcano i jadno u poredjenju sa tvojim sisama. Ne vjerujem da ćemo te zaboraviti draga Kristel.
Krokodil Behko wrote:Oh...! Predraga moja Kristel. Sjećam se, djeca smo bili kad smo gledali kino plakat za tvoj film na uglu kod Dželilijeve slastičarnice. Ama tak smo doznali da smo u grijehu začeti i da ne bi trebali shvatati ozbiljno, namrgodjene roditelje što u večernjim satima u televizor psuju svaki put kad se dvoje poljube... Ja sve mislio da je to grijeh ravan ubistvu ili cinkarenju raje.

Gledam te nekim drugim ocima
- Heidi
- Forum [Bot]
- Been thanked: 6 times
e ovo je dobar...i dug post 

Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly
- Has thanked: 8743 times
- Been thanked: 5506 times
Krokodil Behko wrote:
Ne vjerujem da ćemo te zaboraviti draga Kristel.

The Dark Side Of The Forum...
- gejsha
- Inventar foruma
- Been thanked: 1 time
Behko 

Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..