SDA

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

RobinZon KrushKo
Na probnom
Na probnom
Status: Offline

Re: SDA blokirala sva četiri predložena zakona

23 Jul 2013, 23:12

Ovo je k'o sto ono kazu "jebo lud zbunjenog".A ovdje smo mi obicni ljudi i zbunjeni i hebani od ovih ludaka u foteljama.

Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 36 times
Been thanked: 798 times

23 Jul 2013, 23:19

pa sta je, tandaklije inako uzese sve i poso............. :plavi :plavi

pašaga moj dobri kod poznatog sarajevskog ašcije ............nema gripe.................taj recept paceta se prenosi jos generacijama :zubi zlatko lagumdija voli pace kod hadibajrica.........to je bila jedna medju prvim acinicima........... :zubi paze oni paze :oo

i ovdje end of diskašn :o :zubi :D.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14192 times
Been thanked: 9788 times

24 Jul 2013, 08:59

Pasaga, ispis se placa , moji su ga platili kad su uzimali austrijsko drzavljanstvo - da bi ga dobili morali su se ispisati iz bosanskog

i PACHE nisu od ptice :hihi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Ruana

24 Jul 2013, 09:06

Pasaga wrote:
Julia-Klara wrote:
Ruana wrote:Ja se nisam ispisivala a vec 13 godina imam dansko drzavljanstvo. Ali 100% istina da naplacuje Srbija i Makedonija. Ovdje BiH gradjanima ne traze ispisnicu.
hvala, Ruana
Odavno se o tome prica.
Jos nisam ni od koga cuo da se ispisao,niti da je neko platio taj ispis.
Ucemu je tu kvaka,tesko je dokucit.
BiH- Danska, BiH- Svedska imaju potpisane nekakve bilateralne odnose, jos iz doba Harisa Silajdzica.
Prosle godine od muza rodica trazila drzavljanstvo a muz joj je iz Sandzaka/Srbije, on je morao donijeti ispisnicu koju je platio 8 hiljada kruna, ona nije. Kad su pitali zasto ovako su im objasnili.
Kad smo mi dobili drzavljanstvo jos 2000-te pisalo nam je da nam Danska dozvoljava dvojno drzavlanstvo ako ti zemlja porjekla dozvoli.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9286 times
Been thanked: 11046 times
Status: Online

Re: Uhapšen poslanik SDA Šemsudin Mehmedović

25 Jul 2013, 10:11

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ U POHODU NA ČELO STRANKE: Spreman sam da budem predsjednik SDA!

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zakupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine i bivši potpredsjednik SDA Šemsudin Mehmedović, koji je u petak, 19. jula uhapšen u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog imena ''Ozren'' zbog dovođenja u vezu s ratnim zločinima u Tešnju 1992. godine, a potom i pušten, kazao je u drugom dijelu intervjua za agenciju Anadolija (AA) kako je spreman da bude kandidat za predsjednika svoje stranke na Kongresu koji bi trebao biti održan poslije Općih izbora 2014. godine, a najkasnije do 26. maja 2015. godine.

''Na stanovništvu sam da SDA treba reformirati, pripadam toj grupi ljudi koji traže reformu strukture SDA sa višim stepenom odgovornosti na svakom nivou. Ko će biti kandidat za predsjednika, kako, postoji procedura unutar stranke... I ja o tome ne mogu da govorim. Ali, spreman sam biti kandidat, jer smatram da ja to mogu. No, spreman sam podržati i svako bolje rješenje. Apsolutno ima onih koji podržavaju ovo što ja radim'', kazao je Mehmedović u svojoj ispovijesti za agenciju Anadolija nakon hapšenja u prošli petak.

Trenutno, istakao je, radi analizu nakon koje će imati ''realnu sliku stanja'' i na osnovu iste će ''vršiti procjene i o svom budućem angažmanu u politici''.

''Činjenica je da popularnost SDA snažno raste zahvaljujući katastrofalnim greškama Socijaldemokratske partije (SDP) i Saveza za bolju budućnost (SBB). Nismo sretni zbog toga. Sretniji bi bili da nama popularnost pada, a da država BiH jača. Nažalost, nismo sretni, jer je manje države, a SDA više. To nije dobro'', dodao je on.

Upitan o mogućnosti koalicije SDA-SBB koju je Predsjedništvo SDA donekle nagovijestilo i nakon posljednje sjednice Predsjedništva SDA, a i u ranijim istupima, Mehmedović je podcrtao kako su ''sve opcije otvorene''.

''Bilo bi neozbiljno da ja iznosim bilo kakve planove u smislu koaliranja ako ne znamo ko će i koliku snagu imati poslije izbora 2014. godine. To će opredijeliti ko će s kim praviti programe za novu parlamentarnu većinu. Ali, ja sam na stanovištu da ne treba ići u bilo kakve koalicije radi vlada i vlasti, već treba napraviti kompletan program na osnovu kojeg će djelovat jedna, druga ili treća stranka koje bi činile tu neku većinu. Bez toga sasvim je svejedno ko će biti vlast'', smatra on.

Set zakona u Parlamentu BiH među kojima su Zakon o JMBG, Zakon o državljanstvu BiH, Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH te Zakon o putnim ispravama BiH kojeg je u Domu naroda Parlamenta FBiH u utorak zaustavio Klub Bošnjaka, po Mehmedoviću, dio je sporazuma lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije i Milorada Dodika, predsjednika RS i SNSD-a. Ovakva zakonska rješenja je nazvao implementacijom ratnih ciljeva Radovana Karadžića i ostale ekipe.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

28 Jul 2013, 20:20

Sta se ono iz brda valja....
da nije sto strasnije lavova.....

Dženana Karup-Druško
DANI: Gospodine Ahmiću, nakon press konferencije u SIPA-i, povodom hapšenja Šemsudina Mehmedovića, saznalo se da ste i Vi na spisku osoba protiv kojih je podnesen izvještaj Tužiteljstvu BiH, a koji se od strane SIPA-e terete za ratni zločin na području Tešnja. Koja je bila Vaša uloga u to vrijeme u Tešnju i šta se dešavalo te 1992. godine što se sada Vama i Mehmedoviću stavlja na teret?

AHMIĆ: Inicijali su A. A. i pretpostavljam da se radi o meni, iako nisam dobio nikakvu službenu obavijest. Ministarstvo unutrašnjih poslova RBiH, odnosno CSB Doboj, raspolagalo je s informacijama da je bivša JNA naoružala lica srpske nacionalnosti na području općine Tešanj.
Koliko znam MUP RBiH je cijelu akciju razoružanja izvršio u skladu sa zakonom o čemu je izvještaj upućen nadležnim institucijama. Istragu je proveo vojni istražni sudija, vojni tužitelj je podigao optužnicu i dio osoba je presuđen. Vrhovni sud RBiH je, koliko znam, 1995. godine potvrdio tu prvostepenu presudu.
Ove informacije o postupcima pred Vojnim tužiteljstvom i sudovima RBiH imao sam prilike čitati kada sam bio angažiran na odgovoru na kontratužbu SRJ pred Sudom pravde u Haagu kada je na našu tužbu za genocid Srbija, odnosno SRJ, podnijela kontratužbu u kojoj se tvrdilo da je u BiH nad Srbima izvršen genocid. U hiljadama slučajeva koje je zvanični Beograd naveo bio je i ovaj slučaj u Tešnju. Tvrdili su da su lica srpske nacionalnosti protivpravno hapšena i zatvarana u Tešnju samo zato sto su Srbi, a mi smo se koristili navedenim presudama iz kojih je jasno da je sve bilo zakonski te da niko nije hapšen zato što je Srbin, nego zato što je tajno, sistemski i organizirano naoružavan od tadašnje JNA, odnosno SRJ. Sjećam se da se radilo o ilegalnoj organizaciji sa stotinama automatskih pušaka, ručnim bacačima, teškim mitraljezima... koji bi, vjerujem, bili upotrebljeni u određenom trenutku.
Koliko sam vidio iz medija u prijavi su napisali da sam u to vrijeme bio načelnik SDB-a. U to vrijeme ja sam bio operativni radnik Službe državne bezbjednosti u sektoru SDB-a Doboj MUP-a RBiH. Znači, šalabajzeri koji su istraživali nisu znali, mogli ili htjeli provjeriti tu najobičniju činjenicu, odnosno odgovaralo im je da ja budem taj neki načelnik kako bi im “istraga” bila izgleda što uvjerljivija. Niti taj načelnik, niti bilo ko drugi nije zloupotrijebio pravila o radu i zakon. To odgovorno tvrdim. Odgovarati na druge navode koje sam pročitao u medijima je ispod profesionalnog i moralnog nivoa. Naravno, radi se o gnusnim lažima i podmetanjima i klasičnoj zloupotrebi od strane SIPA-e koja se mora zaustaviti i kazniti oni koji su sačinili i podnijeli tu prijavu.

DANI: Ukoliko je Srbija koja je podnijela kontratužbu u julu 1997, odnosno Republika Srpska, imala dokaze o tome da je nad Srbima u Tešnju izvršen genocid da li su dokaze o tome uputili Haškom tribunalu i tražili da se odgovorni procesuiraju?

AHMIĆ: Nikada niko iz RS-a nije podnio prijavu ICTY-ju za zločine nad Srbima u Tešnju. Prijava od strane MUP-a RS-a, CJB Doboj, “iznenada” se podnosi 2005, dakle nakon ukidanja Pravila rimskog puta i nakon što je Haški tribunal prestao pisati optužnice i to, koliko sam shvatio iz medija i čitajući kontratužbu SRJ, na osnovu izjava lica srpske nacionalnosti koja su procesuirana 1992. godine i to zbog ozbiljnih krivičnih djela – neprijateljsko udruživanje u cilju rušenja ustavom utvrđenog poretka RBiH. Srbija i RS su izbjegli ICTY jer su znali da bi te njihove optužbe bile neodržive, kao i za niz drugih gradova počevši od Goražda, preko Bosanske Krajine, itd.

DANI: Koja je Vaša “krivnja” u konkretnom slučaju u Tešnju?

AHMIĆ: Moja “krivnja”’ je to što sam sa svojim kolegama radio svoj posao profesionalno i zakonito, ili možda što su svi Srbi ostali zdravi i živi, a imali su oružja da se naoruža jedna brigada. O mojoj ulozi izgleda jedino zna direktor SIPA-e, koji je poslao izvještaj Tužiteljstvu BiH. Odnosno, on i oni koji su ga instruirali znaju koja je moja odgovornost. Za njegovog “mentora” Sredoja Novića, kao i za Nikolu Špirića, do prije izvjesnog vremena sam bio lopov koji je pokrao namještaj iz prijeratnog Novićevog stana u Sarajevu. Zbog toga je prije desetak godina Nović podnio tužbu sudu tražeći desetine hiljada maraka odštete. Više od decenije su me diskreditirali i zahtijevali istragu na razne načine, uključujući i Parlament BiH kroz koji je djelovao Špirić. Kažem do prije izvjesnog vremena, jer je nadležni sud donio pravosnažnu presudu u moju korist, presudivši da ja, eto, nisam nikakav lopov, a da Nović mora izmiriti troškove tog procesa kojeg je sam pokrenuo, ali i izgubio. Nakon više od decenije pravne borbe dokazao sam da je tužba Novića neosnovana i mislim da je bila politički motivirana.
Postoje izvještaji da se Nović čak kao advokat optuženih Srba pred ICTY-jem obraćao sa zahtjevima prema Haškom tribunalu za mojom smjenom. E, sada im izgleda u finalu rada ICTY-ju odgovara da budem ratni zločinac.

DANI: Kažete i sami da je rad Haškog tribunala u finalu. Kakav im je interes da Vas onda u ovoj fazi optužuju za ratne zločine i diskreditiraju pred ICTY-jem?

AHMIĆ: Pa, završavaju se najvažniji procesi, ali lično smatram da je cilj izvršiti ne samo moju diskreditaciju, nego diskreditaciju naše suradnje sa ICTY-jem, jer najveći dio dokaznih materijala iz BiH je prošao kroz moje ruke i predat je Haškom tribunalu. Sad žele reći da je sve ovo vrijeme bošnjački oficir, kao karika u sistemu, ustvari, najvjerovatnije bio ratni zločinac kojeg je 1999. u Haag poslao Alija Izetbegović, odnosno da nema nikakve razlike između predstavnika BiH, koji zvanično pomaže ICTY-ju i ovih zločinaca koji sjede ovdje, ili su već presuđeni.
Znači, od 19. jula 2013, nakon prijave SIPA-e protiv mene, imamo zvaničnu situaciju da su svi dostavljeni materijali ICTY-ju, ustvari, dostavljani preko osobe koja se sumnjiči da je ratni zločinac i tako na izvjestan način pokušavaju diskreditirati i same dokaze. Neće im to uspjeti. Bez obzira na navedeno borit ću se svim legalnim sredstvima da se ova politička namještaljka prekine, posebno nakon što sam nekoliko puta pregledao press konferenciju od 19. jula na kojoj je predstavnica SIPA-e više puta optužila Tužiteljstvo BiH i glavnog tužitelja zbog opstrukcije, te nakon što sam pročitao saopćenje Tužiteljstva da lišenje slobode Mehmedovića, koje su izvršili policijski službenici SIPA-e nije izvršeno po nalogu Tužiteljstva BiH, niti je postupajući tužitelj bio upoznat sa planiranjem hapšenja Mehmedovića.
Još uvijek sam pod utiskom saopćenja Tužiteljstva BiH, posebno dijela u kome se kaže da Tužiteljstvo BiH neće podleći bilo kakvim pritiscima. Ako Tužiteljstvo BiH odgovara SIPA-i da neće podleći pritiscima i nakon toga pusti na slobodu Mehmedovića, onda i ja mogu očekivati hapšenje od strane SIPA-e kada prvi puta dođem u BiH. Da nije tragično, bilo bi smiješno. Mislim da se ova pravna lakrdija koju sprovodi SIPA treba hitno zaustaviti i omogućiti da država BiH funkcionira u zakonskim okvirima, a ne na metodi političkih i drugih pritisaka koju sprovodi SIPA.

DANI: Kako je onda uopće moguće da Tužiteljstvo BiH vodi jednu ovakvu istragu, kako u SIPA-i tvrde od 2009. godine, mada informacije iz Tužiteljstva kažu da je ta istraga otvorena u septembru prošle godine, ako, kako kažete, nema dokaza?

AHMIĆ: Nakon odluke Vijeća sigurnosti UN-a da se istrage ICTY završe zaključno sa 2004. i da se projekat Pravila puta okonča u momentu kada se ICTY prestao baviti istragama i razmatranjima po prijavama “strana” iz BiH i regiona, Republika Srpska je sve svoje prijave koje je bezuspješno podnosila ICTY-ju, odnosno koje su bile odbijene od ICTY-ja, podnijela novoformiranom Sudu i Tužiteljstvu BiH.
Naravno, iz RS-a to ne bi nikada uradili već bi to sami presuđivali na sudovima u RS da za bilo koju prijavu nisu morali, i moraju i dalje, tražiti mišljenje i suglasnost od Tužiteljstva BiH. Tako smo došli u poziciji da RS prijavi skoro 10.000 lica, uglavnom Bošnjaka, Tužiteljstvu BiH i to uglavnom upravo onih iz prijava koje je odbio ICTY. Sada se pravi pritisak na Sud i Tužiteljstvo BiH, a “zaboravlja” se da je Haški tribunal skoro sve te prijave iz Republike Srpske odbio. U slučaju Tešnja situacija je skoro pa nevjerovatna. Dakle, nikad niko iz RS-a nije podnio prijavu Haškom tribunalu za zločine nad Srbima u Tešnju, a prijava Tužiteljstvu BiH se podnosi nakon što je ICTY prestao raditi istrage i podizati optužnice.
Ne bih komentirao odluku o otvaranju istrage, ali ako za 10 mjeseci, koliko se tvrdi da postoji istraga, do 19. jula kada je izvršeno hapšenje Mehmedovića i poslata prijava Tužiteljstvu BiH protiv mene, od strane SIPA-e nisu saslušane i sve sudije – njih desetak je vodilo te procese u Tešnju 1992. i donijelo presude – kao i svi postupajući tužitelji u tom slučaju, a tužiteljstvo je zastupao i zamjenik tadašnjeg republičkog tužitelja RBiH, i sve istražne vojne sudije, onda tu prestaje pravo i pravda. Valjda bi navedene osobe, od kojih većina i danas zauzima visoke pozicije u BiH, kao i visoke pozicije u pravosudnim institucijama uključujući i RS, a koje su određivale pritvore, podizale optužnice, donosile presude, određivale mjesto izdržavanja kazne, rješavale žalbe advokata osuđenih lica srpske nacionalnosti... trebale znati da li je to što su radili bilo nelegalno, odnosno oni bi trebali znati da li su bila ugrožena prava osoba koja su uhapšena i procesuirana i da li je cijeli proces u sebi sadržavao teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.
Kažem 19. jula, jer tog datuma SIPA-e bez naloga Tužiteljstva hapsi člana Parlamenta BiH i podnosi prijavu protiv osobe koja predstavlja bošnjački narod pred ICTY-jem i osigurava suradnju sa ICTY-jem, što bi podrazumijevalo da su i svi drugi koji su od početka u tom slučaju, i pregledana sva arhiva države BiH u kojoj se mogu naći svi materijali o kojima govorim, a ne da se na press konferenciji SIPA-e govori kako su Srbi tjerani na iskaze, pa onda presuđivani na zatvorske kazne. Po SIPA-inoj logici onda su i sve sudije, tužitelji i advokati bili dio tog plana! Ili se nije ništa ni desilo. No, po SIPA-noj logici kriv je samo MUP. Kakogod, opet naglašavam, ukoliko nisu saslušani svi tadašnji dužnosnici koje sam naveo, onda je institut istrage zloupotrijebljen i ukoliko je SIPA izbjegla da sasluša sva navedena lica, koja su najmjerodavnija da kažu zašto su optužili i presudili određena lica, onda istraga za mene privatno ne postoji.

DANI: Kako mislite “privatno ne postoji”?

AHMIĆ: Pa, ona formalno postoji, ali ako oni koji vode istragu nisu znali, ili nisu htjeli da znaju, da su osnov za pokretanje istrage presuđena lica, odnosno njihove izjave koje je dostavio CJB Doboj, a da nakon 10 mjeseci istrage i svega ovog što su uradili 19. jula, te ukoliko nisu saslušali ključne osobe koje su vodile te procese, onda ja imam pravo da privatno smatram da se radi o jednoj od najvećih zloupotreba prava i ovlaštenja koje je u ovom slučaju napravila SIPA. Naravno, postoje uslovi kada će se sve saznati, posebno ukoliko se istraga nastavi, a izgledno je da direktor SIPA-e neće odustati nakon onakve press konferencije i optužbi koje su upućene na adresu glavnog tužitelja BiH.

DANI: Zašto se onda istraga fokusirala samo na odgovorne iz MUP-a RBiH? Zašto nije proširena?

AHMIĆ: Valjda zato što je MUP RBiH otkrio i razoružao tu ilegalnu organizaciju i što je MUP RBiH pohapsio članove te organizacije. Zamislite razoružati jednu brigadu bez ispaljenog metka i bez žrtava na bilo kojoj strani. I to uradi Ministarstvo unutrašnjih poslova. To bi ovi iz SIPA-e, na svojim obukama mogli izučavati: kako raditi profesionalno i efikasno, a ne baviti se podmetanjima i lažima. Odnosno tu sada dolazimo do političke dimenzije da se svi oni koji su pružili otpor i zaustavili agresiju pokušavaju procesuirati od strane Srbije, odnosno RS-a, a tu ulogu je sad preuzela SIPA. Pogledajte šta se radilo oko Dobrovoljačke, počevši od Ganića do Divjaka, zatim slučaj Jurišić, pa Bosanska Krajina i pritisci na Dudakovića, cijela BiH.
Jednostavno rečeno Srbija preko Republike Srpske želi, ne izjednačiti strane, nego uraditi upravo uraditi ono što je uradila pred Sudom pravde u Haagu – optužila je BiH u kontratužbi da je nad Srbima u BiH počinjen genocid. To danas dokazuju u BiH. Odnosno MUP RBiH je “kriv” što je u Tešnju, ali i u cijeloj BiH štitio sve one koji su poštovali BiH, odnosno štitio sve građane. Koliko znam od početka agresije je od strane pripadnika MUP-a RBiH u Tešnju preventivno danonoćno čuvana pravoslavna crkva, a sve vrijednosti iz crkve su popisane i bile su na čuvanju u općini Tešanj, da bi ih Vladika Kačavenda uzeo nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
Ovdje se ne radi o izjednačavanju strana, ovdje se radi o dokazivanju da je u BiH nad Srbima počinjen genocid i to je projekat, a za one koji to sprovode radi vrijeme i politička situacija u BiH. Opet ću ponoviti: akcija procesuiranja lica srpske nacionalnosti zbog ilegalnog naoružavanja je po meni bila legalna i ne znam da je bilo narušavanja bilo čijih prava tokom tog procesa.

DANI: Šta očekujete da će se dalje dešavati nakon što je SIPA podnijela izvještaj?

AHMIĆ: Očekujem da Tužiteljstvo BiH prekine ovu pravnu lakrdiju i da se odupre pritiscima. Naravno, moje je da poštujem zakone svoje države i ja ću poštovati odluke institucija svoje države, pa i kada se radi o istrazi Tešanj, ali ću upotrijebiti sva raspoloživa pravna sredstva i dokaze da se suprotstavim političkim namještaljkama i zloupotrebama pravnog sistema. Mislim da je to zadatak i SIPA-e i s
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Pasaga
Hadžija
Hadžija

31 Jul 2013, 09:16

Vrlo interesantno,zasto suti Mali Šćepan.....

IFIMES o Radončiću:
IFIMES: Hapšenja u funkciji tektonskih promjena na političkoj sceni

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovito analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES je povodom aktualne političke situacije u Bosni i Hercegovini i niza nezakonitih i politički motiviranih hapšenja analizirao aktualna događanja u toj državi. Iz analize „BiH: Hapšenja u funkciji tektonskih promjena na političkoj sceni“ izdvajamo najvažnije dijelove.
Bosna i Hercegovina.

Hapšenja u funkciji tektonskih promjena na političkoj sceni
INSTALIRANJE NOVOG BOŠNJAČKOG VOĐE

Bosna i Hercegovina se u posljednjem periodu suočava sa ozbiljnom političkom krizom ali i sa krizom u djelovanju državnog aparata.
Najslabiji primjeri su djelovanje Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Tužiteljstvo i sigurnosni aparat. Stanje najbolje ilustriraju nedavna hapšenja, koja su sprovedena samoinicijativno, politički motivirano i nezakonito od strane vodećih ljudi u policijskom, pravosudnom i sigurnosnom aparatu. Te institucije su u posljednje vrijeme izmakle civilnom nadzoru i zloupotrebljavaju se za političke i druge obračune sa nepodobnim pojedincima posebno iz protivničkih političkih stranaka i/ili opcija.

Analitičari upozoravaju, da su nedavna hapšenja bila u funkciji izvršenja tektonskih promjena na političkoj sceni sa namjerom instaliranja novog lidera Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija je ulaskom u koaliciju sa Fahrudinom Radončićem i Savezom za bolju budućnost (SBB) definitivno izgubio ikakvu šansu da u budućnosti predstavlja važan faktor na bosanskoj i bošnjačkoj političkoj sceni. Najnoviji pokušaj Radončića da u politički zagrljaj uzme Sulejmana Tihića, predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) predstavlja pokušaj eliminacije i posljednjeg ozbiljnijeg pretendenta na mjesto bošnjačkog lidera u BiH. Ulazak SDA u koaliciju sa SBB predstavljalo bi političko samoubistvo te stranke i njenog predsjednika. Tako bi Fahrudin Radončić (p)ostao vodeći politički lider Bošnjaka u BiH. Time bi se realizirao projekt instaliranja novog bošnjačkog vođe u BiH o čemu smo pisali u analizi „BiH: Pokušaj instaliranja novog bošnjačkog vođe“ od 14.9.2012 link: http://www.ifimes.org/ba/istrazivanj...njackog-vođe/.
Tako bi na čelo Bošnjaka došao etnički Albanac iz Crne Gore. To nije ništa neobično za bosanskohercegovačke prilike kada je opće poznato da su beogradski krugovi 1990.godine za lidera Srba u BiH instalirali Radovana Karadžića, koji je također iz Crne Gore. Nedavno su Milorad Dodik i Dragan Čović svojim izjavama javno potvrdili postojanje tog plana i bez ikakvog ustručavanja obznanili javnosti, da je u toku traženje (nametanje) novog lidera među Bošnjacima, koji bi zajedno sa njima sudjelovao u disoluciji države BiH.

PROPAST STRATEGIJE ZA PROCESUIRANJE RATNIH ZLOČINA
BiH je do sada već dva puta usvajala Strategiju za procesuiranje ratnih zločina u BiH. Posljednja je usvojena 2008.godine i tada su prioritetni slučajevi bili ustupljeni od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) tzv. 11 bis slučajeva gdje je ICTY već podigao optužnice i istrage koje haaško Tužilaštvo iz različitih razloga nije privelo kraju. Serge Brammertz, glavni tužilac ICTY, već tri godine upozorava Tužilaštvo BiH, da se ustupljene nezavršene istrage ignoriraju i o toj činjenici je već dva puta obavještavao i Vijeće sigurnosti UN-a. Također, glavni tužilac ICTY, ali i žrtve već godinama upozoravaju da se predmeti, koje je već ICTY pregledao kroz projekt Pravila puta Rimskog sporazuma od 1996-2004.godine također ignoriraju i da je Tužilaštvo BiH procesuiralo samo 3% predmeta od skoro oko 900 prioritetnih predmeta. Najveću odgovornost za postojeće stanje snosi Vesna Budimir, zamjenik glavnog Tužitelja BiH i rukovoditeljica Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH. Vesna Budimir, na raspolaganju ima čak šest timova u okviru Posebnog odjela za ratne zločine, ali propast državne strategije se može pripisati ovoj visokoj dužnosnici Tužiteljstva BiH.
Umjesto da se Tužiteljstvo, odnosno Vesna Budimir, fokusiraju na prioritetne slučajeve pregledane i odobrene od stane ICTY, šefica Posebnog odjela za ratne zločine je otvorila niz slučajeva koji nisu prošli preglede ICTY ili su odbijeni od strane ICTY uslijed nedostatka dokaza. Posljednji primjer je otvaranje istrage protiv Šemsudina Mehmedovića, zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i to na osnovu službene zabilješke i izvještaja iz 2005.godine CJB Doboj – MUP Republike Srpske. S druge strane SIPA, na čelu sa direktorom Goranom Zubcem, sprovodi svoje interne istrage zloupotrebljavajući svoje ovlasti i krijući se iza istraga koje je odobrilo Tužiteljstvo BiH i kontinuirano istražuje zločine koji su navodno počinjeni u Federaciji BiH. Sprega Budimirove i Zupca, direktora SIPA-e je dobila svoj neslavan epilog kada je Zubac pod plaštem nezakonite istrage protiv Šemsudina Mehmedovića paralelno istraživao i Amira Ahmića, oficira za vezu sa ICTY, koji skoro 20-tak godina aktivno surađuje sa ICTY. Vrhunac je bio 19. jula/srpnja 2013.godine kada je Zubac, usmenim dogovorom sa Vesnom Budimir, naredio nezakonito hapšenje Mehmedovića i iskoristio moment hapšenja da Tužiteljstvu BiH preda izvještaj protiv Amira Ahmića i to na način da su na konferenciji za medije SIPA-e samo pročitani inicijali A. Ahmića. Goran Salihović, glavni Tužitelj BiH, nije podlegao pritisku i nije podržao dogovoreno hapšenje Mehmedovića i on je isti dan pušten na slobodu. Prema informacijama sa kojim raspolažemo u Tužiteljstvu BiH, nitko, osim Budimirove, nije znao da postoji i paralelna istraga protiv Ahmića, odnosno tajni dogovori da se pokuša optužiti Ahmić nego se sve odvijalo isključivo na relaciji Budimirova, šefica Posebnog odjela Tužiteljstva BiH i Zubac, direktor SIPA-e.

Pokušaj hapšenja Mehmedovića zbog navodnog zločina i prijave SIPA-e protiv Ahmića za navodni ratni zločin predstavljaju „najveći uspjeh“ realizacije državne strategije BiH u progonu ratnih zločinaca.
Paradoks je osumnjičiti Amira Ahmića, osobu koja već 20 godina tijesno surađuje sa ICTY. Zbog ovakvih postupaka Budimirove na potezu je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV), koje mora raspravljati o postupcima Budimirove i sankcionirati takvo ponašanje i smijeniti je sa funkcije zamjenika glavnog Tužitelja BiH i rukovoditelja Posebnog odjela za ratne zločine, jer je zloupotrijebila službeni položaj kao i zbog ometanja realizacije državne strategije za procesuiranje ratnih zločina. Protiv Vesne Budimir vođen je disciplinski postupak kod Disciplinskog tužioca BiH, jer je bila optužena da je zloupotrijebila saradnike kao žirante prilikom podizanja kredita kod komercijalnih banaka. Taj postupak je Disciplinski tužilac zaključio pod čudnim okolnostima. Aktivnosti i ponašanje Budimirove, koje traje duži vremenski period, eliminira je kao nepodobnu za obavljanje poslova u Tužiteljstvu BiH kao i općenito u državnoj upravi.
Budimirova je u sprezi sa Draganom Čorlijom, još jednim zamjenikom glavnog Tužitelja Tužiteljstva BiH i njih dvoje predstavljaju ispružene ruke politike, koju simboliziraju Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ). Političku zaštitu Budimirova ima i u SDP-u preko svoje sestre Lidije Korać, koja je desna ruka Zlatka Lagumdžije i osoba koja je sa HDZ-om napravila prijedlog sporazuma „Sejdić –Finci“, koji Bosnu i Hercegovinu formalno i faktički zauvijek dijeli na etničkoj osnovi udovoljavajući politikama Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske (RS) i Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a. To se moglo primijetiti i kroz naručeno saopćenje SDP-a, kojim se pruža podrška hapšenju Mehmedovića kako bi se izvršio pritisak na glavnog Tužitelja BiH, da odobri pritvor za Mehmedovića i da se kroz višemjesečni pritvor pokuša izdejstvovati optužnica protiv Mehmedovića ali i Ahmića. Budimirova je poznata i po svojim stranim i regionalnim obavještajnim vezama. Opravdanim se postavlja pitanje zašto Budimirova nije procesuirala Milorada Dodika protiv kojeg se vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela ratnog zločina na Županijskom državnom odvjetništvu (tužiteljstvu) u Zagrebu, jer je poticao i pomagao napade na Grad Zagreb u maju/svibnju 1995.godine.

ŠTA SKRIVA BUDIMIROVA?
Analitičari ne isključuju mogućnost, da je Budimirova vjerojatno skrila sudske presude, optužnice i cijelu arhivu u slučaju procesuiranja građana srpske nacionalnosti iz Tešnja, koji su pod pritiskom MUP-a RS davali lažne izjave 2005.godine i optužili Mehmedovića i Ahmića. Naime, građani srpske nacionalnosti, koji terete Mehmedovića i Ahmića su zakonski procesuirani i osuđeni na višegodišnje kazne zatvora u periodu od 1992-1995.godine zbog ilegalnog naoružavanja od strane bivše JNA. Vesna Budimir je, postoji sumnja, sakrila, pa čak postoje indicije da je uništila svu sudsku dokumentaciju, a zatim otvorila nezakonitu istragu protiv Mehmedovića.
Klika oko Budimirove u Tužiteljstvu BiH i dalje vrši pritisak na glavnog Tužitelja BiH da optuži Mehmedovića i ustvari ponavlja se scenarij iz slučaja „Dobrovoljačka“ kada je navedena klika tražila optuženje Ejupa Ganića, Jovana Divjaka i dr., ali je zahvaljujući stranim tužiteljima i njihovoj profesionalnosti izbjegnuta možda i najveća poslijeratna pravosudna farsa u BiH. O svemu postoje stenogrami i zapisnici u vezi sa predmetom „Dobrovoljačka“ o djelovanju Budimirove i Čorlije, a i dokazi o sprezi Budimirove i Zubca u nelegalnoj istrazi i hapšenju Mehmedovića, ali i tajnoj paralelnoj nezakonitoj istrazi protiv Ahmića.

TKO KORISTI TAJNE PODATKE?
Goran Zubac, direktor SIPA-e, je osoba koja još uvijek nema sigurnosni certifikat za upotrebu podataka označenih oznakom „vrlo tajno“, nego samo za podatke stepena „tajno“, te je zbog ne posjedovanja najvišeg certifikata ustvari stalno u izvršenju krivičnog djela, odnosno svi oni koji mu dostavljaju podatke označene stepenom „vrlo tajno“ su također suučesnici u krivičnom djelu, u neovlaštenom ustupanju podataka.
Analitičari upozoravaju, da dužnosnici institucija BiH mogu biti krivično odgovorni ukoliko direktoru SIPA-e budu dostavljali informacije i podatke za koje direktor SIPA-e nema sigurnosnu dozvolu. Šta ovakva situacija znači za sigurnosni sistem suvišno je i objašnjavati. Zbog nelegalnog hapšenja Mehmedovića i nezakonite istrage protiv oficira za vezu sa ICTY, Goran Zubac mora biti smijenjen i uklonjen sa pozicije direktora SIPA-e. Analitičari su mišljenja, da se u regionu stvorio novi Milorad Ulemek „Legija“, „novi institucionalni kriminalac“ koji ne poštuje zakon i koji je nakon 10 mjeseci radeći zajedno sa Vesnom Budimir, bez znanja glavnog Tužioca BiH, odnosno formalne saglasnosti Tužiteljstva BiH, uhapsio zastupnika u Parlamentu BiH Mehmedovića i vodio tajnu istragu protiv Ahmića, ne obavještavajući Glavnog tužitelja koji upravlja istragama. Vesna Budimir zajedno sa Draganom Čorlijom snosi odgovornost da se Tužiteljstvo BiH podijeli po nacionalnoj osnovi, jer svojim protuzakonitim (nacionalističko-političkim) akcijama prouzrokuju nacionalne napetosti unutar Tužiteljstva BiH. Goran Zubac je zloupotrijebio i pojavljivanje na parlamentarnoj komisiji Parlamenta BiH izrekavši prijetnju da će objaviti informacije o opstruiranje istrage od strane Tužiteljstva BiH. Opravdanim se postavlja ključno pitanje tko koristi tajne podatke u BiH, ovlašteni dužnosnici države ili kriminalne strukture? To može ozbiljno ugroziti postojeći bezvizni režim za građane BiH.

INTERNACIONALIZACIJA SLUČAJA RADONČIĆ
Politička situacija u Bosni i Hercegovini dodatno se usložnjava 2009.godine kada na političkoj sceni dolazi do pojavljivanja Fahrudina Radončića i osnivanja njegovog Saveza za bolju budućnost (SBB), koji se smatra još jednim beogradskim projektom u BiH. Očekivanja u vezi pojave nove političke stranke bila su prevelika. Vrlo brzo se pokazalo, da je politička stranka osnovana ne zbog obogaćivanja političke scene u BiH nego zbog zadovoljavanja interesa iz susjedstva i ličnih interesa nekoliko pojedinaca poglavito Fahrudina Radončića kao i zbog političke zaštite pred sudskim procesuiranjem. Slično se desilo u drugim državama regiona kada su pojedini vlasnici krupnog kapitala osnovali političku stranku zbog svoje zaštite. U većini slučajeva se pokazalo da ulazak u politiku sa takvim namjerama nije ispunio očekivanja osnivača novih stranaka. Na takav način su uglavnom odgodili procesuiranje ali ga nisu mogli izbjeći. U sličnoj situaciji je i Radončić, koji predstavlja glavnog saveznika Milorada Dodika (SNSD) i Dragana Čovića (HDZ).
Kakva je uloga ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića u aktualnim događanjima i da li se radi o njegovoj prešutnoj saglasnosti za izvođenje nezakonitih radnji i obračunu sa političkim protivnicima posebno kroz hapšenja. Vjerojatno je to posljedica toga što se ministar nalazi u sličnoj situaciji kao Zubac i što je predmet interesiranja stranih sigurnosnih agencija duži vremenski period i što se radi na „internacionalizaciji slučaja Radončić“ pogotovo zbog toga što su on i njegova stranka detektirani kao razbijači BiH. U resornim ministarskim krugovima unutarnjih poslova i sigurnosti vlada nepovjerenje prema ministru Radončiću, a posebno u državama EU zbog njegovog dovođenja u vezu sa kriminalnim strukturama i kriminalcima. Očekuje se, da će uskoro doći do bojkotiranja ministra Radončića od strane njegovih resornih kolega u regionu i EU. Radončić predstavlja svojevrstan svjetski fenomen. Naime, on je bio predmet obrade policijskih i sigurnosnih agencija, a u međuvremenu je došao na čelo represivnog aparata, koji je njega obrađivao što je nezamislivo da netko sa takvom hipotekom obavlja bilo kakvu javnu funkciju, a kamoli funkciju ministra sigurnosti.

NA POTEZU VSTV
Na potezu su VSTV i glavni Tužitelj BiH, kojem ne prijeti samo profesionalna nego i javna diskreditacija, i to upravo na matrici politike Dodika i zvaničnika iz RS-a sa namjerama da ukinu Sud i Tužiteljstvo BiH. Sa Budimirovom i klikom, uključujući Zupca, glavni Tužitelj ima velike šanse da završi slično kao Milorad Barašin, ili pak da na početku mandata glavnog Tužitelja BiH „presječe“ uplitanje politike i zloupotrebu ovlasti unutar organa kojim rukovodi.
Analitičari smatraju, da je za normalizaciju odnosa unutar Tužiteljstva BiH i SIPA-e potrebno smijeniti Vesnu Budimir, rukovoditelja Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH i Gorana Zubca, direktor SIPA-e.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Svi detalji sporazuma SDA-HDZ

17 Sep 2013, 19:59

Image

Ovo je suština dogovora o načinu rješavanja odluke u slučaju Sejdić-Finci koju su dogovorili lideri Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice Sulejman Tihić i Dragan Čović.

Donosimo integralni tekst sporazuma:

1 . U Ustavu Bosne i Hercegovine briše se etničko određenje biranih članova Predsjedništva BiH tako da član V stav 1. Ustava glasi: "Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se satoji od tri člana: dva člana koji se neposredno biraju sa teritorija Federacije i jednog člana koji se neposredno bira sa teritorija Republike Srpske. Iz istog naroda ili iz ostalih ne može biti izabran više od jednog člana Predsjedništva".

Izmjene Izbornog zakona:

2. U Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine mijenjanju se relevantne odredbe tako da se izbor članova Predsjedništva BiH sa teritorija Federacije propisuje na slijedeći način:

2.1. Svi birači sa terirorija Federacije mogu glasati za sve kandidate za člana Predsjedništva BiH predložene iz Federacije. (Izborna jedinica je FBiH).

2.2. Samo za potrebe izračunavanja izbora članova Predsjedništva sa teritorija Federacija formiraju se dva izborna područja koja su geografske cjeline sa približno jednakim brojam stanovništva:

Izborno područje 1 (Posavski, Unsko-sanski, Livanjski, Zapadnohercegovački, Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski kanton);

Izborno područje 2 ( Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Sarajevski i Bosansko-podrinjski kanton, Brčko distrikt BiH-opcija za FBiH).

2.3. Nakon izbora prvo se utvrđuje Genaralna rang-lista svih kandidata za Predsjedništvo BiH sa teritorija Federacije. Svi kandidati se rangiraju na osnovu ukupno dobijenih glasova sa cijelog terotorija Federacije.

2.4. Prvorangirani kandidat na Generalnoj rang-listi (znači dobio je največi broj glasova sa cijelog teritorija Federecija) je prvi izabrani član Predsjedništva BiH sa teritorija Federacije.

2.5. Drugi izabrani član Predsjedništva BiH sa područja F BiH je slijedeči kandidat sa Generalne rang-liste koji nije iz iste etničke kategorije i nije dobio dominantan broj glasova iz istog izbornog područja kao prvorangirani kandidat

(Dominantan broj glasova je natpolovičan broj glasova od ukupnog broja glasova koje je kandidat dobio sa cijelog područja FBiH)

- Neke detalje modela je potrebno doraditi - stoji na kraju sporazuma Tihića i Čovića o načinu rješavanja odluke u slučaju Sejdić-Finci.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 39 times

Re: Svi detalji sporazuma SDA-HDZ

18 Sep 2013, 03:03

Da hoće ovo više "dogovoriti" pa kako god. Baš me interesuje šta će poslije toga biti "kamen spoticanja".
Mislim, ovo je toliko nebitna stvar za svakodnevni život u BiH a tolike godine se koristi za sve moguće opstrukcije, tj. koristi se isključivo kao izgovor, šarena laža za narod.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

18 Sep 2013, 10:27

znači li to da komšić ide u mirovinu....
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

18 Sep 2013, 10:56

znači li to da komšić ide u mirovinu....
Komšić je čovjek bez kičme il još bolje - bez muda.
Nema hrabrosti da se izjasni kao Bosanac a Hrvati ga ne prihvataju, kao ni oni što se osjećaju Bošnjacima i Srbima.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

18 Sep 2013, 15:45

On je malo nebitan igrač u ovoj igri. Čak i da sve ostane isto.
Problem onih koji misle progresivno i eventualno drugačije jeste da nemaju kadrove koji to mogu podržati pa samim tim ni podršku. A jedan čovjek ili nekolicina njih ne može ništa specijalno uraditi. Pokazalo se to više puta.
A novi igrači koji se pojave i koji dobiju podršku automatski dobiju presvlačenje dresova iz drugih, koji su tu već bili, pa se faktički ništa ne promijeni osim imena, i nastavi se po starom, bez obzira šta "glava" palamudi po medijima.
Treba još podosta vode proteći dok se ne naučimo o mnogim stvarima.
Jedino mi je žao što smo toliko zatupljeni da ne želimo da učimo na tuđim iskustvima nego isključivo na svojim, pošto je većina razvijenog svijeta davno prolazila kroz ovakve stvari.

Uh, povlačim ovu prethodnu rečenicu, počeo ja idealizovati, a zanemario da su prioriteti nešto sasvim drugom, i da u stvari sve funkcioniše baš onako kako se želi.
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

18 Sep 2013, 15:48

stari moj to ti je priča koja se vrti i u drugim zemljama s tim da je bih sam po sebi u još tri puta većoj frci..inzistira sam na ovo tri..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

18 Sep 2013, 15:56

Ma znam, al' odosmo onda na temu o psihopatiji a to se već pominjalo na trećoj strani threada "da li ste psihopata".
Mene malo ponijele ove socijalne strane priče. :D

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7554 times
Been thanked: 17674 times

Tihić otputovao na liječenje u Njemačku

02 Oct 2013, 17:48

Image

Ovu informaciju je novinarima potvrdio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Nadamo se najboljem. Sa svim mogućnostima moderne medicine njegova bolest nije neizlječiva. Mislimo da ima sasvim dobre šanse da se izliječi", rekao je Izetbegović novinarima.

Klinički centar Univerziteta Sarajevo prethodno je saopćio da je Tihićevo zdravstveno stanje bez promjena.

Tihić je 29. septembra primljen na kliniku radi dodatnih dijagnostičko-terapijskih procedura. Tim povodom, generalni direktor KCUS-a Damir Aganović formirao je konzilij koji je vodio dr. Ismet Gavrankapetanović. Tada je konstatovano da je stanje pacijenta stabilno i da su klinički parametri uredu.

Tihiću su prije dva dana dijagnosticirane tri metastaze tumora na mozgu, a ljekarski konzilij je sinoć predložio intenzivno liječenje radioterapijom.

"Do povratka gospodina Tihića na radno mjesto u stranci ja ću voditi SDA", kazao je Izetbegović, koji je zamjenik predsjednika SDA.

FENA

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Re: Tihić otputovao na liječenje u Njemačku

02 Oct 2013, 17:49

Doso sejtan po svoje.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

02 Oct 2013, 17:52

Hajde eto, želim mu hairli ozdravljenje.
Bar nije imao problema sa matičnim brojem.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14192 times
Been thanked: 9788 times

02 Oct 2013, 17:54

aha... zanimljivo... tumor na mozgu se uspjesno lijecio/lijeci na VMA u Beogradu, ali Tihic ode u Njamcku... Hajd neka je, ali o cijem trosku? Za djecu BIH nema para nego se skupljaju donacije, ljudi kubure sa svim i svacim kako bi pomogli, a ti Tihicu sjedi u avion i odvozaj se...

necu vise nista reci
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Pasaga
Hadžija
Hadžija

02 Oct 2013, 17:56

Takvi,koji dodju u tu fazu da im treba radioterapija.....
.....mogu koji mjesec.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40219 times
Been thanked: 26299 times

02 Oct 2013, 18:59

Sretno svako dobro :respekt
"Kad bismo znali šta se o nama priča iza leđa, ne bismo se osmjehivali mnogim ljudima."

Post Reply

Return to “Politika u BiH”