Pomiče se starosna granica za penziju

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

bubica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Penzioneri u Njemačkoj i Francuskoj sve češće ponovo rad

09 Jun 2013, 11:26

Onaj ko je zivot prozivio od danas do sutra, ne posjeduje nista svoje od nekretnina itd taj mora ici raditi. Penzije nisu bas nesto, mjesecni troskovi veci od penzije, iako ima ogranicena suma koju penzioneri mogu dodatno zaraditi.
Ima i Harz IV , lezis i zivis, pa se moze po cijeli dan na forumu visJeti :zubi
siromah nema sta a bogatas nema kad

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

09 Jun 2013, 12:39

Davno sam ja rekao; yebeš državu ( ma koja da je u pitanju ), ako se ne može normalno živjeti od svojih primanja.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3879 times
Been thanked: 2918 times

09 Jun 2013, 15:05

bubica wrote:Onaj ko je zivot prozivio od danas do sutra, ne posjeduje nista svoje od nekretnina itd taj mora ici raditi. Penzije nisu bas nesto, mjesecni troskovi veci od penzije, iako ima ogranicena suma koju penzioneri mogu dodatno zaraditi.
Ima i Harz IV , lezis i zivis, pa se moze po cijeli dan na forumu visJeti :zubi
:ruke ....haman tako....
balahali.....maslom damu mazali.....
a sad....cccc..
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9507 times
Been thanked: 11245 times

Životni vijek biće 120 godina, a radni stotinu?!

12 Oct 2015, 17:12

Image
LJudi će u budućnosti živjeti 120 godina, a radiće do stote godine - procjenjuju stručnjaci za obrazovanje na simpoziju fakulteta "Svetog Andreje" u Škotskoj.

Životni vijek modernog čovjeka se produžava, pa bi ljudi tokom karijere mogli da promijene i do 40 radnih mjesta!

Statistike pokazuju kako je prosječno životno doba sada "poraslo" na 80 godina te da i dalje raste.

Svake godine produžuje se za pet mjeseci, a žene će, u odnosu na muškarce, i dalje živjeti duže.

Tehnološki napretak donosi i negativne učinke.

Nastavi li se ovim tempom, roboti će uskoro zamijeniti ljude u brojnim djelatnostima, pa se očekuje da nezaposlenost i dalje bude ogroman problem.

Čak 50 odsto radno sposobnih ljudi biće bez posla, a u narednim decenijama od 30 do 80 odsto poslova u potpunosti će nestati!

Neki stručnjaci nude rješenja za pobleme nezaposlenosti u budućnosti. U Namibiji, Utrehtu i kanadskoj Manitobi uvedena su posebna socijalna izdvajanja za sve stanovnike.

Svima je osiguran minimum novca za egzistenciju, što je rezultiralo smanjenjem nasilja na ulici i u domovima.

Već sada, većina velikih svjetskih korporacija planira da znatno smanji broj radnika.

Planiraju budućnost u kojoj će raditi manje ljudi, a više robota. Živjećemo duže, ali nećemo raditi kao do sada - procjenjuju stručnjaci, a prenosi "Indipendent".

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: Životni vijek biće 120 godina, a radni stotinu?!

12 Oct 2015, 18:12

Krokodil Behko wrote:Tehnološki napretak donosi i negativne učinke.

Nastavi li se ovim tempom, roboti će uskoro zamijeniti ljude u brojnim djelatnostima, pa se očekuje da nezaposlenost i dalje bude ogroman problem.
Govore o radu (zaposlenosti) kao da je rad sam po sebi dobar. To je izum, kao i svaki drugi, smišljen u razdoblju početka indusitrijske revolucije. Tada su izmislili ovo što danas mnogi ljudi žive, tada su izmislili osamsatno radno vrijeme, izmislili škole kako bi školovali kvalifikovan kadar za održavanje tog sistema, tada su osmislili i zdravstveno i penziono osiguranje i tržište rada gdje su glavni akteri kompanije koje reguliraju (prognoziraju) potražnju i državne institucije (škole prije svega) koje na tu potražnju odgovaraju sa svojim alatima npr. raspisivajući određeni broj upisanih svake godine.

I kad čujem ljude pričati o svemu tome obično steknem utisak da to niko ne želi ali nisu sposobni vidjeti iza toga pa su se pomirili sa time kao nečim što postoji oduvijek.

Budućnost nam donosi jedno fino doba, doba u kojem neće biti ovo. Biće mnogo nezaposlenih u smislu da neće raditi u fabrikama ali će ljudi baviti se onim za šta su stvoreni i što roboti ne mogu kopirati - pisaće, vodiće zajednice, udruženja, crtaće, glumiće, baviće se sportom, pomagaće drugima, kraće: voditi ispunjen i kvalitetan život, onakav kakav žele a ne kakav moraju.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

12 Oct 2015, 20:04

Rockefeller wrote:
Krokodil Behko wrote:Tehnološki napretak donosi i negativne učinke.

Budućnost nam donosi jedno fino doba, doba u kojem neće biti ovo. Biće mnogo nezaposlenih u smislu da neće raditi u fabrikama ali će ljudi baviti se onim za šta su stvoreni i što roboti ne mogu kopirati - pisaće, vodiće zajednice, udruženja, crtaće, glumiće, baviće se sportom, pomagaće drugima, kraće: voditi ispunjen i kvalitetan život, onakav kakav žele a ne kakav moraju.
A sta se to mora dogodit pa da ljudi pocnu tako razmisljati i ponasati se :ovaj
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

12 Oct 2015, 20:46

Neke stvari se već događaju. Nikad glasnija nije bila zajednica za temeljitu reformu školstva.

Škola je odličan alat koji može pomoći da djeca već jako rano razviju svoje kvalitete. Uopće ne mislim da smo mi daleko od doba kad će se desiti reforma školstva, posebno jer ovaj sistem kako je sada dizajniran služi kompanijama a ne razvoju dječijih kvaliteta.

Imamo svu potrebnu tehnologiju da to i napravimo zbog čega dodatno vjerujem da je vrijeme skoro pa sazrelo.

Generacija ljudi koja odrasta i 'mjestimično' ona koja je već odrasla je generacija drugačijih ljudi, sa drugačijim sistemom vrijednosti i oni će znati progurati reformu. Desiće se to da će oni svijet prilagoditi sebi, nema uopće potrebe za revolucije i dizanje ustanka. Tako da će prelazak na novi sistem i općenito promjena paradigme biti nešto što će se morati desiti.

Samo od djece koju poznajem ogroman broj njih je zainteresovano raditi stvari u kojima su dobri i u kojima uživaju i da su jako malo zainteresovani za poslove gdje je jedini cilj izbiti kintu.Statistike mi daju za pravo. I to samo potvrđuje da se svijet o kojim govorimo već dešava.

On će se izmijeniti prema potrebama generacija koja sazrijeva htio to neko ili ne a generacija koja sazrijeva je divna generacija, generacija nikad kvalitetnijih ljudi. Ja ih iskreno obožavam tako kreativne i perfekcioniste koji rade stvari jer žele postavljati nove ljestvice ili jer žele uticati na svijet i jako malo radi novca.

Stariji ih danas uglavnom opisuju kao nespretne, one koji ne mogu da se snađu,lijene i slično. Ja vjerujem da je ovo vrijeme tranzicije i da onog dana kad oni preuzmu ulogu vodja ovog planeta oni koji su se danas snašli tada, ako budu živi, neće se znati.

Skoro mi je pala na pamet ona 2012.godina i smak svijeta. I nekako sam se naveo na razmišljanje da iako se nije desio smak moguće je da se desilo upravo to - promjena paradigme i da smo upravo ustupili u novu fazu ljudske svijesti. Da se mijenja paradigma to sam definitivno ubjedjen, da je stari narod znao da će se desiti...ko zna? :hm

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

12 Oct 2015, 21:02

Sta se dogodilo sa novinarstvom. Svaki naslov i clanak prijeti. :123
Last edited by Heidi on 12 Oct 2015, 21:20, edited 1 time in total.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

12 Oct 2015, 21:18

Imala sam ja neki dan vidjeti mladu generaciju lijecnika i defektologa...necu komentirati koliko sam razocarana...

Nema promjene u svijesti bez velike promjene...bila ona namfizickom ili psihickom nivou...nesto drasticno se mora promijeniti...

Kako ce to netko s malo novca i puno ljubavi utjecati na svijet kojim vladaju oni s puno novca i izopaceni..jah..mozda ko nase misice kad izjave da zele promijeniti svijet...problem danasnje mlade generacije je razmazenost...najcesce...

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6703 times

12 Oct 2015, 21:37

Tako brEte mii, zaokruž'te na stotku.
Samo sabura

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

12 Oct 2015, 21:38

Biba wrote: Kako ce to netko s malo novca i puno ljubavi utjecati na svijet kojim vladaju oni s puno novca i izopaceni..jah..mozda ko nase misice kad izjave da zele promijeniti svijet...problem danasnje mlade generacije je razmazenost...najcesce...
Pa to ti ja govorim. :D

Vi to tako vidite jer na svijet gledate iz svoje pozicije.

A ovo drugo...ni to se ne brini onaj ko bude radio da bi bio bogat će propasti i neće imati pare. Pare će imati onaj ko bude radio za ljude, potrošače. I tu će se desiti promjena jer se moć iz dana u dan debelo naginje na stranu potrošača tj. prelazi iz ruku kompanija.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

12 Oct 2015, 22:18

Ama ovo ne može biti tačno. Znači neko će ni manje ni više, nego 100 godina raditi, a neko će na birou biti do 80 godine :D.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

12 Oct 2015, 22:21

:ovaj ...

Kakva korist da budemo zivjeli 100...puni bolestina intabletina...a sve nam zatrovano..
Nisam bas optimisticna ali nesto se mora dogoditi...prvo politicare u smece..

Mislim da nitko od moje uciteljske sorte nece dozivjeti stotu, a i da dozivi ta ce mu kad poludi :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

12 Oct 2015, 22:38

Biba wrote::ovaj ...

Kakva korist da budemo zivjeli 100...puni bolestina intabletina...a sve nam zatrovano..
Nisam bas optimisticna ali nesto se mora dogoditi...prvo politicare u smece..

Mislim da nitko od moje uciteljske sorte nece dozivjeti stotu, a i da dozivi ta ce mu kad poludi :pusi

Možda kontaju izmisliti lijek za glavobolju, pa misle da će se životni vijek produžiti za nekih cirka 45 godina. Nije mala šala izmisliti to :djed

b@jric
Sitna buranija
Sitna buranija

13 Oct 2015, 01:52

opet su pušili drogu :D
⚜ ⚜ Ne prihvatam himnu i zastavu koje mi je dejton dao, jer dejton mi je uzeo srce a dao zamišljene granice!!
Hoću ljiljane zlatne i zemlju tisućljetnu i hoću balkan na kojem heroji nisu ratni zločinci!! ⚜ ⚜

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

13 Oct 2015, 12:11

:ovaj Dijabetes vlada svijetom, a znamo posljedice iliti komplikacije
Depresija
Parkinsonova
Alzheimerova...pa još i ak budemo tak matori ...kakva vajda ..pusite narode da udahnete malo zdravog zraka - sprječava Parkinsonovu, smanjuje ludilo i depru -- provjereno i zagarantovano :pusi

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

13 Oct 2015, 17:31

Porast ce broj suicida. Ko ce toliko cekat azraila,bjez ba........ :123

jest mi lijepo citati rocketa,ovo samo jako maldi ljudi imaju nadu i entuzijazam :julia
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Povećava se starosna granica za odlazak u penziju

16 Oct 2015, 09:48

Image
Povećanje prijevremene starosne granice odlaska u penziju, pooštravanje uvjeta za invalidsku i porodičnu penziju i procesa za njihovo sticanje ocijenjeni su kao dobar temelj za izradu novog Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju od strane federalne Vlade

Naime jučer se Vlada upoznala s informacijom o radu međuresorne Radne skupine za izradu tekstova Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju i Zakona o organizaciji penzionog i invalidskog osiguranja te ocijenila da ponuđeni koncepti mogu biti dobar polazni temelj za izradu nacrta ovih zakona. Pored gore spomenute promjene među najvažnijim promjenama u odnosu na postojeći Zakon, odnosno sistem penzionog i invalidskog osiguranja, je izmjena načina obračuna penzijske osnove kroz bodovni sistem.

Iz Vlade su nakon sjednice kazali kako je uz povećanje financijske discipline i obuhvata penzionim sistemom, planirano i uvođenje adekvatnih stopa doprinosa za takozvani beneficirani radni staž.

-Upravo zbog činjenice što je u toku izrada novog teksta Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, Vlada nije prihvatila inicijativu Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za dopunu članka 60. postojećeg Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, koja se odnosi na omogućavanje ostvarivanja prava na porodičnu penziju i vanbračnom drugu, kazali su iz Vlade.

Nakon što je Vlada jučer razmotrila zaključak Doma naroda PFBiH kojim je traženo razmatranje Informacije o primjeni zakona u postupku odobrenih kredita koji su vezani za švicarski franak, konstatirali su kako nema pravne osnove za ulazak u odnos između banaka i klijenata.

Kako bi ubuduće bile spriječene ovakve situacije, Vlada će, naveli su, preispitati i u suradnji s Vijećem ministara BiH i Vladom RS-a, pokušati uskladiti zakonske odredbe koje se tiču bankarskog poslovanja.

Vlada je jučer, između ostalog, usvojila izvješće o poslovanju gospodarskih društava iz oblasti energije za 2014. godinu. Usvojen je i dokument “Analiza poslovanja poduzeća u FBiH u 2014. godini”, u kojem je navedeno kako su ukupno ostvareni prihodi iznosili 39,925 miliona KM, što je za 1,95 posto više nego u 2013. godini, dok su ukupni ostvareni rashodi viši za 1,8 posto.

Vlada je usvojila i informaciju Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH (APF) o realizaciji zadataka na usklađivanju podataka u registrima društava iz Uredbe o vršenju ovlaštenja u gospodarskim društvima s udjelom državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH. Od ukupno 30 dioničkih društava, podaci u Registru vrijednosnih papira u Federaciji BiH – upis Federacije BiH kao vlasnika državnog kapitala, usklađeni su u njih 29. Vlada je dala i suglasnost na Sporazum o realizaciji Programa sufinanciranja samozapošljavanja i zapošljavanja u oblasti poljoprivrede.

Kako je obrazloženo, za realizaciju Sporazuma i Programa predviđena su sredstva u ukupnom iznosu od 3,000.000 KM. Program će biti provođen zajedno sa županijskim službama za zapošljavanje. Doneseno je i niz kadrovskih rješenja.

(Dnevni-list.ba)

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14324 times
Been thanked: 9925 times

Re: Povećava se starosna granica za odlazak u penziju

16 Oct 2015, 09:50

Pa povecano je vec... Do prosle godine su zene u penzinu isle sa 62 godine, a prije mjesec dana mama isla da se raspita kad moze predati , rekli joj da je pomjereno na 65 za zene :cudi
Nece ni ona nikad otici u penziju,a kamoli ja
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Re: Povećava se starosna granica za odlazak u penziju

16 Oct 2015, 23:11

Još uvijek postoje ljudi koji dočekaju penziju za koju su čitav život krvavo odvajali.

Postojanje takvih ljudi je nedopustivo!

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”