Osjecaj moralne superiornosti - religija i ateizam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Post Reply
silence
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Osjecaj moralne superiornosti - religija i ateizam

26 Aug 2012, 13:29

paparaci wrote:
Gledaj kako jednima dajemo prednost nad drugima; a na onome svijetu razlika u stepenima i prednostima biće, doista, veća."
Kur'an (17: 20-21)
Ovaj ajet iz Kur'ana se ne može šturo tumačiti i pripijiti ga ovoj temi razmišljajući na način da je Bog dao ljudima prednost jednim na drugima, bar ne kada je u pitanju superiornost čovjeka nad čovjekom na ovom Svijetu. Tek će se prednosti dijeliti na onom Svijetu kada se bude dijelila Pravda , znaće se kolika je nečija superiornost. Vjernik pod uticajem vjere i vođen svojim ubjeđenjima čini sve da se približi Bogu, da bi se Tamo osjećao superiorniji. Znači da bi kao takav MORAO da bude predan i Bogu i ljudima, ne samo Bogu kako bi sebi obezbijedio uzvišeno mjesto i superiornost nad drugim. Nesmijemo vršiti nikakvu diskriminaciju čovjeka, ma koje oni vjerispovjesti bili. I ateista ima "vjeroisposvjest", a rekla bih da je to njegova savjest.
Ako bi šturo tumačili ovaj ajet pripisali samo ovozemaljskom životu, zapitala bih se koju prednost na ovom svijetu ili superiornost ima jedna vjernica koja je duboko u vjeri, koja je visokomoralna, a živi na rubu siromaštva. Na drugoj strani je atista koji uživa sve ovozemaljske blagodeti živeći u raskoši i izobilju. Ne može se ona osjećati superiorno nad njim, ali će se osjećati superiorno radi svojih ubjeđenja i vjerovanja da će na onom svijetu i u vječnom životu uživati.

Ateistu kao čovjeka ne mogu obezvrijediti ako u svom srcu posjeduje dobrotu i sa njom se ističe na svakom planu. To bi od mene bilo krajnje nemoralno. Svi imamo svoja ubjeđenja, pa ako se krećemo u okvirima moralnih Zakona bilo da su Božiji ili ljudski, ne mogu osuđivati. Bilo bi jako ružno da se ja nekom rugam (primjer) što nije vjernik i da ga ubjeđujem da Bog postoji. Bilo bi jako ružno da onaj ko nevjeruje u postojanje Boga ismijava religiozne i ubjeđuje ih da Bog ne postoji.
Ako bih mogla da obezvrijedim ateistu koji ima dobar moral, onda bih isto mogla da obezvrijedim i svakog drugog čovjeka koji nije u islamu. Ja to ne želim da činim. Na ovom svijetu ljude dijelim da dobre i loše, ma koje vjeroispovijesti bili ili za svoju vjeru držali samo SVOJU SAVJEST i pridržavali se svih moralnih načela ne ugrožavajući sebe i svoju okolinu.

PS.

Ova tema bi slobodno mogla da se prebaci iz religije u forum "Filozofija i psihologija", jer joj je takav karakter.

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

26 Aug 2012, 13:40

Stvar je u tome što se ovdje na temi ne shvata da se ne govori o ljudima već o uvjerenjima.
Odatle se mora krenuti i o tome raspravljati ako hoćete prići bliže istini.
Ljudi kao ljudi ,po njima ništa ne možeš jasno utvrditi ,jer imaš recimo čovjeka koji je teški rasista ali ako ne dolazi u situaciju da se susreće sa drugom rasom ili da se o tome priča ,s njim možeš živjeti čitav život kao sa sjajnim komšijom recimo.
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

26 Aug 2012, 13:44

"Možeš li poreći, da je Bog ujedno i kulturna činjenica?"
to nema potrebe ni poricati jer Bog je stalno dio kulture od pamtivjeka u raznim oblicima ,dal kao Jahve kod Jevreja ili na drugoj strani svijeta kao Manitu u sjevernoameričkih indijanaca

Blackhawk

26 Aug 2012, 13:58

Krokodil Behko wrote:
BlackHawk wrote:I moral je sam po sebi zakon... Nepisani zakon koji potjece od vremena prvog covjeka...
Znaci i samo prihvatanja morala kao ispravnog, prihvatas i zakon...

A malo je ljudi koji prihvataju moral u njegovom 100 % obliku.
Dakle, sad bi trebali postaviti pitanje, šta bi bilo da nije morala i to bi otprilike,
bio i neki pomak u diskusiji. Jedan kratak flash. Sadašnji svjetovni zakoni, ponikli
su na tim nepisanim moralnim zakonima. Prethodno je na njima ponikao vjerski
aspekt morala. Kako god okrenete, moral je zakon/kodeks-kako god?
O njegovoj provedbi, brinu ljudi i iz vjere i iz državnog sistema. Zar je to tako
teško shvatiti i prihvatiti? Kao što je neko već rekao, moral čovjeka je slab i
moraju postojati mehanizmi za obezbjedjivanje istog.

Jedno pitanje
Šta bi bilo da nema sudstva i policije?
Nije valjda, da bi svi ateisti bili fini i čedni?

Na ovo pitanje oko morala, morate gledati sveobuhvatno i razmatrati ga u
skladu sa napretkom ljudske zajednice.
To je bit naravno.. Po svim vjerovanjima i religijama svijeta, prvi covjek je bio Adem (Adam) i on je bio vjernik, i samim tim, i sirenje civilizacije i ljudskog roda se temelji na vjeri i vjerskom moralu..

A sad, od tog vjerskog morala, daljim razvojem civilizacije, sirilo se covjecanstvo, pravile drzave nacije i covjek je poceo vjerovat u neke druge stvari i poceo mjenjati i zivot i moral..
Danasnji moral jeste produkt vremena u kojem zivimo, i podlozan je promjenama.. Tako da, prije 20-tak godina, nemoralno je bilo biti homoseksualac, dok danas nije (po ljudskim zakonima)
Ili nemoralno je bilo biti u izvanbracnoj zajednici, dok je sad to normalna pojava.. Pa su se djeca takvih veza zvala kopilad, a sada su normalna djeca..
U cemu je razlika u tih nekih 20-30 godina.. Otkud tolika promjena moralnih vrijednosti ?? Valjda bi moral trebao biti univerzalan u svakom vremenu i za svako doba..
MOralnost kroz religiju islam je uvijek isti.. I sta je bilo nemoralno prije 100 pa i 1000 godina, i sad je nemoralno, i zbog toga mogu reci da je taj moral superiorniji nego onaj koji imaju ateisti..

Moral nije samo da li si ti dobra osoba u dusi ili nisi.. Moral je skup smjernica i putokaza za zivot..

Evo pitanje..
Covjek koji svaku svoju paru dao za pomoc siromasnima, koji bi svoje vrijeme trosio da pomaze u raznoraznim humanim akcijama i svemu ostalom, ali dolazi na posao svaki dan go..
Da li je on moralan ili nemoralan ??

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

26 Aug 2012, 14:00

s njim možeš živjeti čitav život kao sa sjajnim komšijom recimo.

Aha, sorry carobnjak da sam izdvojio bas tvoj djelic teksta.
Da nebudemo bas toliko ozbiljni ili pak zlonamjerni.
Evo, ja sam ti zivi primjer, okruzen sam u BiH komsijama koji klanjaju, ni sam neznam koliko na dan namaza ali sa velikom
sigurnoscu znam da svakog petka idu na dzumu.

Neumorni su i mene sa jos jednim istimosljenikom pozivati na dzumu, jos nismo popustili.
Ali u jednom su jos neumorniji, neumorni su kada su u pitanju (usluga)tehnickih instrumenata, svi instrumenti potrebni za bastovanstvo,
trimeri, kosilice, busilice, produzna kabla, masine za rubljenje ograde, pumpe za crpljenje rijecne vode...itd.itd.
Nikada im nisam pokusao NE izaci u susret, istina, par tih masinica su cak i upropastili.

Ali u jedom su mi jako interesantni gdje vole reci:
ma hajde, sta je to za tebe, ti si tamo zaposlen i za tebe je to sitnica nabaviti.
Ja im ne zamjerim sem neznam gdje njihov vid razmisljanja da svrstam.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

26 Aug 2012, 14:22

Tako da, prije 20-tak godina, nemoralno je bilo biti homoseksualac, dok danas nije (po ljudskim zakonima)
Ili nemoralno je bilo biti u izvanbracnoj zajednici, dok je sad to normalna pojava.. Pa su se djeca takvih veza zvala kopilad, a sada su normalna djeca..
U cemu je razlika u tih nekih 20-30 godina.. Otkud tolika promjena moralnih vrijednosti ?? Valjda bi moral trebao biti univerzalan u svakom vremenu i za svako doba..
MOralnost kroz religiju islam je uvijek isti.. I sta je bilo nemoralno prije 100 pa i 1000 godina, i sad je nemoralno, i zbog toga mogu reci da je taj moral superiorniji nego onaj koji imaju ateisti..

Moral nije samo da li si ti dobra osoba u dusi ili nisi.. Moral je skup smjernica i putokaza za zivot..
Nazvati djecu nastalu u izvanbracnoj zajednici uvjek je bilo nemoralno nazvati kopiladima, danas je to nisko i jako sramotno.
Ovaj izraz u mom djetinjstvu sam x puta imao priliku cuti, nazivati ih kopiladima.
Nemoralno i njeljudski, danas to slabo kome pada na pamet da ih tako zove, i za pozdraviti je da smo dosli do te svijesti, ne nazivati ih tako.
Danas , cak sta vise, vec duzi period na zapadu je popularna vanbracna zajednica (iz bilo kojih razloga) i nikome ne pada na pamet okarakterisati ih kopiladima ili im uskratiti bilo kakvo pravo u odnosu na djecu iz bracnih zajednica.
U cemu je razlika u tih nekih 20-30 godina.. Otkud tolika promjena moralnih vrijednosti ??
Vrlo jednostavno, bili su nemoralni.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

26 Aug 2012, 14:28

Ono što svako ko pita ili želi znati o moralu treba da se zapita jeste :
odakle moral uopće?
Ja ću ovdje reći što jasnije i što sažetije islamski odgovor na to ,a on se naravno nalazi u Kur'anu.
Mi svi kažemo da "srce zna" i da smo stvarno zadovoljni nekim potezom i odlukom ako nam je nakon toga "srce mirno". Uistinu to i jeste tako i Allah dž.š. je dao čovjeku srce kao moralni orijentir
Međutim kako onda se desi pa mi izgubimo taj orijentir ,oglušimo na upozorenja koje nam šalje srce?
Kako čovjek može toliko da se ogluši na to i čak da ubije drugog čovjeka?
Pročitajte ovih par ajeta o Kabilu i Habilu ,dva brata od kojih je jedan ubio drugog i to je bio prvi ljudski zulum na dunjaluku ,a najbitnije zašto ga je ubio?
وَاتْلُ عَلَيْهِمْ نَبَأَ ابْنَيْ آدَمَ بِالْحَقِّ إِذْ قَرَّبَا قُرْبَانًا فَتُقُبِّلَ مِنْ أَحَدِهِمَا وَلَمْ يُتَقَبَّلْ مِنَ الْآخَرِ قَالَ لَأَقْتُلَنَّكَ ۖ قَالَ إِنَّمَا يَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقِينَ
I ispričaj im o dvojici Ademovih sinova, onako kako je bilo, kada su njih dvojica žrtvu prinijeli, pa kada je od jednog bila primljena, a od drugog nije, ovaj je rekao: "Sigurno ću te ubiti!" – "Allah prima samo od onih koji su dobri" – reče onaj.

Da kažem da su njih dvojica prije toga trebali da ožene dvije sestre ,a jedna je bila malo ljepša od druge i onda je ovaj drugi brat htio da je uzme sebi iako su njih dvoje već bili se obećali jedno drugom,ali ipak prvi brat mu je odgovorio da zakolju kurban i traže znak od Allaha dž.š kome je kurban primljen taj ima pravo .Allah dž.š je dao pravo ovome prvom ,na šta se drugi razljutio i prijetio mu da će ga ubiti .
Odakle taj bijes i želja da ubije brata i da mu otima zaručnicu ? Gdje je tu srce kao moralni kompas kod njega? Uprljao ga je ...srce se pomrači od zavisti i od oholosti i inače od grijeha se uprlja i više taj čovjek nije u stanju da ga čuje.
Dalje ,kaže njemu njegov brat na te prijetnje...

28
لَئِنْ بَسَطْتَ إِلَيَّ يَدَكَ لِتَقْتُلَنِي مَا أَنَا بِبَاسِطٍ يَدِيَ إِلَيْكَ لِأَقْتُلَكَ ۖ إِنِّي أَخَافُ اللَّهَ رَبَّ الْعَالَمِينَ
"I kad bi ti pružio ruku svoju prema meni da me ubiješ, ja ne bih pružio svoju prema tebi da te ubijem, jer ja se bojim Allaha, Gospodara svjetova.

29
إِنِّي أُرِيدُ أَنْ تَبُوءَ بِإِثْمِي وَإِثْمِكَ فَتَكُونَ مِنْ أَصْحَابِ النَّارِ ۚ وَذَٰلِكَ جَزَاءُ الظَّالِمِينَ
Ja želim da ti poneseš i moj i svoj grijeh i da budeš stanovnik u vatri. A ona je kazna za sve nasilnike."
فَطَوَّعَتْ لَهُ نَفْسُهُ قَتْلَ أَخِيهِ فَقَتَلَهُ فَأَصْبَحَ مِنَ الْخَاسِرِينَ
I strast njegova navede ga da ubije brata svoga, pa ga on ubi i posta jedan od izgubljenih.

Dakle želio mu je oteti zaručnicu, pa mu prijetio smrću ,pa iako mu je brat rekao da on njega ne želi ubiti ,ovoga je to još više razljutilo i na kraju ga ja ubio.

فَبَعَثَ اللَّهُ غُرَابًا يَبْحَثُ فِي الْأَرْضِ لِيُرِيَهُ كَيْفَ يُوَارِي سَوْءَةَ أَخِيهِ ۚ قَالَ يَا وَيْلَتَا أَعَجَزْتُ أَنْ أَكُونَ مِثْلَ هَٰذَا الْغُرَابِ فَأُوَارِيَ سَوْءَةَ أَخِي ۖ فَأَصْبَحَ مِنَ النَّادِمِينَ
Allah onda posla jednog gavrana da kopa po zemlji da bi mu pokazao kako da zakopa mrtvo tijelo brata svoga. "Teško meni!" – povika on – "zar i ja ne mogu, kao ovaj gavran, da zakopam mrtvo tijelo brata svoga!" I pokaja se.

Allah mu onda sa ovim primjerom pokazuje kako ptica zna bolje od njega i moralnije se ponaša od njega pa mu onda postaje jasno šta je uradio i kako su ga zavist,ljubomora ,srdžba i ego odveli do toga da je gavran superiorniji od njega .
مِنْ أَجْلِ ذَٰلِكَ كَتَبْنَا عَلَىٰ بَنِي إِسْرَائِيلَ أَنَّهُ مَنْ قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِي الْأَرْضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعًا وَمَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعًا ۚ وَلَقَدْ جَاءَتْهُمْ رُسُلُنَا بِالْبَيِّنَاتِ ثُمَّ إِنَّ كَثِيرًا مِنْهُمْ بَعْدَ ذَٰلِكَ فِي الْأَرْضِ لَمُسْرِفُونَ
Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili.
Sinovi Israilovi su pleme Benu Israil odnosno Židovi kojima je Allah dž.š preko Musa a.s. objavio Tevrat i u njemu ovo gore što piše ,jer čovjek ako nema pisani moralni zakon brzo se izgubi i brzo zanemari svoje srce.
Dakle to je uprošćen islamski stav o moralu i odakle potječe te kako ga sačuvati ,a ateistički stav o uzroku morala mi je isto poznat ali ga neću predstavljati jer sam subjektivan

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

26 Aug 2012, 14:44

Major wrote:
s njim možeš živjeti čitav život kao sa sjajnim komšijom recimo.

Aha, sorry carobnjak da sam izdvojio bas tvoj djelic teksta.
Da nebudemo bas toliko ozbiljni ili pak zlonamjerni.
Evo, ja sam ti zivi primjer, okruzen sam u BiH komsijama koji klanjaju, ni sam neznam koliko na dan namaza ali sa velikom
sigurnoscu znam da svakog petka idu na dzumu.

Neumorni su i mene sa jos jednim istimosljenikom pozivati na dzumu, jos nismo popustili.
Ali u jednom su jos neumorniji, neumorni su kada su u pitanju (usluga)tehnickih instrumenata, svi instrumenti potrebni za bastovanstvo,
trimeri, kosilice, busilice, produzna kabla, masine za rubljenje ograde, pumpe za crpljenje rijecne vode...itd.itd.
Nikada im nisam pokusao NE izaci u susret, istina, par tih masinica su cak i upropastili.

Ali u jedom su mi jako interesantni gdje vole reci:
ma hajde, sta je to za tebe, ti si tamo zaposlen i za tebe je to sitnica nabaviti.
Ja im ne zamjerim sem neznam gdje njihov vid razmisljanja da svrstam.
Pa trebaš posuđivati ljudima ,nebitno jesu li vjernici ,jer hvala Bogu imaš odakle ,a osim toga ne treba se vezivati za stvari . Ono što ti pokvare red je da ti namire ,a ti ako pređeš preko toga "pa gornja ruke je uvjek bolja od donje"
Međutim ima tu jedna stvar isto ,a to je da Allah iskušava ljude imetkom ,para je jedno od najvećih iskušenja ,pa da se vidi kako će se ko ponašati .
Ja isto imam dvojicu komšija ,jedan je prije samo 10godina bio težak nekoliko miliona maraka ,a ovaj drugi nije imao čak ni svoje auto .
Danas ovaj što je imao milione nema auto niti ima u džepu prebijene ,a ovaj drugi je napravio novu modernu kuću ,auto novo ...ne znam koliko je "težak" ali ono što hoću da kažem da ne treba nikad biti siguran da je to što imamo tako postojano i neuništivo

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

26 Aug 2012, 14:53

Evo pitanje..
Covjek koji svaku svoju paru dao za pomoc siromasnima, koji bi svoje vrijeme trosio da pomaze u raznoraznim humanim akcijama i svemu ostalom, ali dolazi na posao svaki dan go..
misliš doslovno bez odjeće?
Ne znam na šta ciljaš ali zna se islamski stav koji je ujedno i jedan univerzalan pristup koji se savršeno uklapa u "poredak stvari" ,da tako kažem. Ne kaže se da podijeliš sve što imaš i onda očekuješ čudo ,jer čuda se dešavaju ali ona su na dunjaluku skrivena u prirodnim zakonima .

Ne drži ruku svoju stisnutu, a ni posve otvorenu – da ne bi prijekor zaslužio i bez ičega ostao,(noćno putovanje 29)

Blackhawk

26 Aug 2012, 15:33

Pitanje je prvenstveno za ateiste...
I da mislio sam potpuno bez odjece..
Jer u vecini ovih postova, moral povezuju samo s tim kakav je neko u dusi, a ne bas i sve njegove postupke koje radi..

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

26 Aug 2012, 16:23

BlackHawk wrote: To je bit naravno.. Po svim vjerovanjima i religijama svijeta, prvi covjek je bio Adem (Adam) i on je bio vjernik, i samim tim, i sirenje civilizacije i ljudskog roda se temelji na vjeri i vjerskom moralu..

A sad, od tog vjerskog morala, daljim razvojem civilizacije, sirilo se covjecanstvo, pravile drzave nacije i covjek je poceo vjerovat u neke druge stvari i poceo mjenjati i zivot i moral..
Danasnji moral jeste produkt vremena u kojem zivimo, i podlozan je promjenama.. Tako da, prije 20-tak godina, nemoralno je bilo biti homoseksualac, dok danas nije (po ljudskim zakonima)

Evo pitanje..
Black, nemoj generalizirati stvari... :)

Nemoj da kažeš ako je društvo neki nemoral od ranije prihavatilo danas kao moral, da je ta nemoralna pojava prerasla u moralnu. Omasovili su se homoseksualci i ja vjerujem da je društvo to prihvatilo samo iz jednog razloga, a to je da bi se prihvatile i različitosti, a ne homoseksualizm kao pojava. Islam, kao i sve religije Svijeta odbacuju homoseksualnost, ne prihvataju je... Ali isto tako mogu da kažem da će za svakog normalnog ateistu homoseksualizam biti neprihvatljiv. Nemoj reći da ljudi koji su u vjeri ne mogu postati homoseksualci, jer to je poremećaj u organizmu, rekla bih da je bolest. Nije humano odbaciti bolesne koji se ne mogu kontrolisati.
Nemoj da kažeš da ljudi koji su u islamu neće pribjeći izvanbračnoj zajenici, a da ateisti hoće zato što ne vjeruju u Boga. Znam i jednih i drugih koji kao vjeruju, ali iz sebi poznatih razloga pribjegavaju izvanbračnoj zajednici. Znam i ateista koji neodobravaju izvanbračne zajednice.

Mislim da ne treba da gledamo društvo u cjelini, nego čovjeka pojedinca. Pojedinac ne može uticati na ove ogromne promjene u društvu, isto kao što ne možemo da utičemo na ovo globalno zatopljavanje...

Moral je u čovjekovoj dobroti. Ne činiti drugom ono što ne bi poželio da drugi učini tebi, to je odlika dobrog morala.
Ovu odliku može da ima i vjernik, ali može da ima i ateista.
Suprotno od ovog, opet može da ima i jedan i drugi.

Ovo pitanje koje si postavio.... :D . Ja ću da pitam tebe da li ti poznaješ nekog takvog? Ja ne poznajem.... :hihi
(Arapska poslovica)

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

26 Aug 2012, 16:49

Moral je skup nepisanih pravila i običaja koji utvrđuju međuljudske odnose i prosuđuju šta je dobro, a šta zlo. Moral je nešto objektivno kao oblik društvene svjesti, sistem običaja, navika, normi. To zahtjev društva za određenim ponašanjem, odnosno, principima koji određuju kako nešto treba da bude. On je relativan, nije isti u svim društvenim grupama i historijskim periodima. Centralne vrijednosti morala su: dobro, ispravno i pravedno.

Moral se oslanja na svijet i svijest pojedinca, a kao sankcije za nemoralno ponašanje javljaju se grižnja savjesti, prijekor ili bojkot okoline.

Dobro je najveća moralna vrijednost. To je ljudska osobina koja odgovara biti čovjeka. Čovječnost je dužnost svakog pojedinca, uslov dobrog života. To podrazumijeva saradnju sa drugim ljudima, dijalog, ljubav i dostojanstvo osobe.

Moralom i njegovim vrijednostima bavi se etika- filozofija morala- praktična filozofska disciplina.
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

26 Aug 2012, 16:55

Hana84 wrote:

Eto vidis, rekoh ja da moral nije " krojenje nacina zivota drugim ljudima", sam si spomenuo ono sto sam vec rekla, ZABRANA i BOGOBOJAZNOST !

PS: Nisam se izjasnila da nisam vjernik, moralna sam onoliko koliko mi je savjest cista i pred Bogom i pred ljudima. ( Cak sam i udata eto za " nekog " iz mjesovitog braka, nije me Bog kaznio, imam divno troje djece i dobar brak ...ellhamudilahi !)
zabrana i bogobojaznost su osnovni elementi vjere/vjerovanja. to niko i ne osporava. oni sluze oblikovanju morala.

ne znam sto ovo pod PS-om navodis, jer te nigdje u takvom konektstu nisam spomenuo. to su privatne stvari koje se mene ne ticu i u sta ne zalazim/diram. tebi i tvojoj djeci svako dobro!
Hana84 wrote: Mozemo li ovako "po narodski ":

-teist misli da Bog postoji bez dokaza
dokaza je na pretek, koji vjerovanje vjerniku samo jos vise ucvrscuju. tako da se sa ovom konstatacijom "slijepog vjerovanaja" ne mogu sloziti.
Hana84 wrote: Vidis Blacki da se ovo tvoje pisanje zaista moze protumaciti bas onako kako sam ranije pisala. Ateisti su usvojili moral svojom voljom, a teistima je on nametnut raznim religijskim doktrinama.
a kakav su to moral ateisti usvojili. ko je definisao taj (njihov) moral, ako teisticki baziran na religijskim osnovama?
silence wrote:
paparaci wrote:
Gledaj kako jednima dajemo prednost nad drugima; a na onome svijetu razlika u stepenima i prednostima biće, doista, veća."
Kur'an (17: 20-21)
Ovaj ajet iz Kur'ana se ne može šturo tumačiti i pripijiti ga ovoj temi razmišljajući na način da je Bog dao ljudima prednost jednim na drugima, bar ne kada je u pitanju superiornost čovjeka nad čovjekom na ovom Svijetu. Tek će se prednosti dijeliti na onom Svijetu kada se bude dijelila Pravda , znaće se kolika je nečija superiornost.

pa superiornost se moze ogledati u vidu bogatstva ili moci ili morala ili jednog i drugog i treceg ili kombinacija navedenog. ta superiornost je ocita na ovom svijetu. samo sto ce na onom biti jos veca.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

26 Aug 2012, 16:57

Dužan sam Dacinoj repliku

Tvoja pretpostavka je da je kodeks ponasanja krivo postavljen!!! Kako mozes uporno tvrditi da je tvoje ispravno a tudje nije? Iako tvrdis da ZNAS da je tako ne mogu da vjerujem da to zaista i mislis. Ti tvrdis da je milijarda Muslimana moralno superiornija od ostalih 6 milijardi ljudi na planeti? Je li poznajes MILIJARDU ljudi i znas sta je u njihovim glavama/srcima?
Ne ,ne tvrdim ja to ,ja govorim o islam vs ateizam po pitanju morala i da je božije ispravno ,a ljudsko nije
Dalje, diskusije su subjektivne i takve trebaju i biti! Ja, za razliku od tebe ocigledno, samo znam sta se desava u mojoj sopstvenoj glavi i ne pada mi na pamet da se ponasam kao glas skupine ljudi slicne meni. A temu sam JA postavila tako da znam o cemu je valjda, toliko pobudalila nisam jos. :maja
Ne slažem se da diskusije trebaju biti subjektivne ,jer to nije ispravan metod ,a to će ti potvrditi i nauka. Ispravan metod je iznošenje stavova i uvjerenja i onda donošenje zaključaka ,a ne obrnuto ,jer tako će se najlakše doći do istine.
Temu jesi ti započela ali je naslov drugačiji

Ja IONAKO nemam pravo nametati svoj stav nikome! Da sam htjela biti ta koja bi ljudima krojila zakone i kodekse bila bih u potpuno drugom obrazovnom i radnom polju nego sto jesam. Ja mogu posmatrati, negodovati i u slucaju da mislim da je potrebna promjena obratiti se onima koji su zaduzeni za uredjivanje sistema i sprovodjenje zakona u djelo.
Imaš odgovornost ,a pokazaću ti primjerom.
Kad su Srbi banjalučani u ratu gledali kako se ruši Ferhadija ,mnogi su to posmatrali sa svojih prozora i mislili ako su imali imalo dobra u sebi "to nije dobro što se radi ali to se mene ne tiče"
Zatim su nakon mjesec dana parkirali svoje auto tu gdje je bila Ferhadija ,jer je većina odlučila da je to sad parking .
To se nije desilo u Zimbabaveu nego nekoliko brda dalje od moje i tvoje kuće

OPET ti sa pretpostavkom da je meni neko nesto u djetinjstvu trubio. I OPET sa statistikama izvadjenim iz tura. :maja
Nije pretpostavka ,ti si sama rekla na početku teme da su ti kao maloj govorili "nemoj to ! ubiće te Bog"
Jedno pitanje za tebe onda: Da li ti onda iskljucivo radis i mislis dobro zato sto se plasis Bozije kazne nakon smrti? Iz nikakvog drugog razloga vec samo zato sto je gu*ici prpa da se ne opece o sejtansku vatru?
Postoji jednostavna izreka u narodu "obraza nema -guzici se ne boji". Dakle onaj koji nema morala tj obraza treba da se plaši kandžije ,inače dobijemo u društvu moralnu anarhiju.
Što se tiče mene lično ,kako sam više moralniji više se i bojim Boga .To ti je povezano kao ono o kokoši i jajetu

Fak it, ti OCIGLEDNO uopste ne citas sta ja pisem. I iskreno, nikako mi se ne dopada sto volis hinjski ujesti u diskusiji ali naravno fino upakujes. I to je umjetnost. :aplauzz
Ne ,ne ...čini ti se ,nema tu ujedanja nikakvog ,rekao sam ti na početku i još par puta ponovio da ne ulaziš osobno u raspravu .Osim što će te ponijeti emocije ,ponijeće te i ego jer nefs (ego) ne podnosi da nije u pravu ,pa čak i kad mu razum kaže da nije ,nefs to ne prihvata i osjeća to kao udar na sebe ,kao poniženje iako to nema veze sa stvarnošću.
A te slike gore sto se tice - takve slike ne postoje samo u "zapadnjackom" svijetu, takvih slika imas i u nasim mahalama. :maja

Ali nemoj jedno zaboraviti molim te: ljudi zive bijedno ne zbog stranih predatora koji vole jeftinu naftu i rizu za dzabe; ljudi zive bijedno jer ih NJIHOVI ljudi prodaju za bagatelu da bi njima (guzonjama) bilo dobro. A ko su glavonje i s kim su povezani ti valjda ne moram pojasnjavati.
Pa to je američki sistem na kome funkcioniše i na kojem su izgradili svoju ekonomsku moć .Ne govorim o tebi niti mislim na tebe uopće u vezi toga i nema ujedanja :)
Dakle "čučnu" na nečije sirovine ,potuku vojskom narod ,zatim nađu par marioneta iz naroda koje potkupe bogatstvom i daju im radi naroda prividnu vlast ,a ovamo ga osiromašuju i tlače ,da bi na tuđoj muci i bijedi pravili "američki san".
Možda ti misliš i na Saudijske kraljeve ....pa to su američke marionete ,sa puno većom slobodom zbog blizine Kabe ,koja je svetinja za muslimane i svako prljanje tog mjesta bi izazvalo revolt i ujedinjenje svih muslimana ,a to nikako nije dobro kad imaš ogroman broj svojih kompanija u muslimanskim zemljama.
Međutim taj period američke vladavine bi mogao uskoro biti u zalasku ,a pravi vladari koji su bili u sjeni bi vjerovatno mogli postati cionisti koji su osnovali Izrael.
Dakle cionisti koji se predstavljaju kao potomci plemena Benu Israila kojima je Mojsije a.s. donio 10 zapovijedi ali oni to nisu već su oni poklonici šejtana

Kako mozes reci da si altruistican kada stvari radis/ne radis ZATO sto se bojis Bozije kazne? To nije altruizam, to je cuvanje sopstvene gu*ice!
I ne zbunjuje mene nista, znam citati na nivou desetogodisnjaka u najmanju ruku, ja se samo ibretim i nista drugo. Je li ti zaista mislis da neko bez Bozijeg prisustva u zivotu nece zrtvovati svoj zivot za nekog drugog? Da li onaj koji vjeruje u Boga HOCE, samo zato sto ocekuje nagradu u zivotu nakon smrti?
Altruizam je pomaganje i davanje bez očekivanja ikakve koristi na dunjaluku ,jel tako ?
Prema toj definiciji onda to i jeste altruizam ,bez obzira što se ja bojim Boga ali kao što sam već 2-3 puta ponovio to je prvi i početni stepen u islamu ,nikako nije kraj priče o islamskom altruizmu.
Druga stvar onaj ko ne vjeruje u zagrobni život ili da kad umre nema više ništa ,nikakvog oblika svijesti i da je ovo tijelo sve što imamo ,a mozak odnosno racio jedini oblik svijesti, ta osoba ako da svoj život za nekoga je u suprotnosti sa svojim mozgom i svojim uvjerenjem.
Nema treće logike
Ti MORA da se zezas? :sok
Ne zezam ,na žalost ljudi su takvi i u svemu vide sebe i u sve se "ugrađuju" . Ako nije on tu ili njegovo dijete (jer dijete je dio tebe također) u nekoj računici odmah mu ne paše

I u nedostatku argumenata hvatamo se jeftine spike o hirurzima i sirotinjskim bubrezima itakodaljeitakodalje....OK, onda hajde malo jeftino onda: KO su najbogatiji ljudi na svijetu? Ceshu li se oni zbog ljudi koje su otjerali u siromastvo a sve pod plastom straha od Bozije kazne i slicno? Koliko zivota je izgubljeno zbog religioznog fundamentalizma (SVIH vrsta) do sada? De pusti Tita ti....
Ne bih se složio da meni nedostaje argumenata ,naprotiv ovi primjeri kao argumenti o nemoralnoj inteligenciji su vrlo jaki .
Primjer recimo da kod nas u bihaćkoj kantonalnoj bolnici svi znaju za jednog doktora koji neće mito ,a svi ostali ne da neće nego očekuju da im daješ mito.
Znači vrh sami inteligencije totalno iskvaren ,a da ne govorim o političarima koji se ne libe javno obećati i lagati i onda nema zakona koji ga može teretiti zbog te laži .
Zašto nema ? Zato što su ga isti nemoralni ljudi krojili.

Opet te molim da me prestanes "analizirati". Ja se NISAM IZJASNILA nigdje, ni na ovoj ni na drugim temama i jako, JAKO je bezobrazno gurati ljude (koje ne poznajes) u kategorije. Je li ja na osnovu tvog pisanja tebe trebam zvati fundamentalistom i vehabijom??? Malo postovanja sugovornika ne bi bilo na odmet.
Mene na osnovu mog pisanja nikako ne možeš nazvati tako ako imalo poznaješ islamske stavove.
Ja ne želim tebe trpati nigdje ,samo te pokuašavm na osnovu tvojih stavova "locirati"

Pazi na zube, ujedas pocesto a to bas i nije zdravo za odraslu vilicu.
Opet ti :D
I Darwin nema nista s tim gore na vrhu, na vrhu svega sjede oni koje guraju religijski lobiji (hriscanski , jevrejski, muslimanski) tako da je ta prica o Darvinu totalno isfurana. :maja
Ima itekako ali možda nisi upućena u te šeme i zato i kažem da ti sigurno nisi uvjereni ateista ,jel tako?
Vidi ovo ,Ričard Dawkins biolog gorljivi zastupnik darwinizma ali vodeći ateista današnjice
http://hr.wikipedia.org/wiki/Richard_Dawkins

Dakle kaže on :
Prema Dawkinsovu mišljenju, borba za opstanak jedini je kriterij objašnjenja evolucije. Premda je zbog svojeg kalifornijskog zaleđa iz 1968. uvijek oprezan prema primjenama darvinizma u politici, u njegovoj ultra-darvinističkoj teoriji, borba za opstanak odvija se i među kulturnim jedinicama značenja. U jednom je intervjuu izjavio: "razlike između prirodne i umjetne evolucije i same su umjetne". Ali kako bi izbjegao napade svojih kolega i neprijatelja zbog naturalističke pogreške, naime implicitne poruke da je etika sebičnosti odnosno socijaldarvinizma nužnost, kao što mu to primjerice prigovara poznati lijevo-orijentirani biolog Stephen Jay Gould, Dawkins uvijek dodaje: "Moramo što bolje upoznati prirodu, kako bismo se oduprijeli njezinim sredstvima." "Ja ne zastupam moral utemeljen na evoluciji", piše Dawkins. "Ja samo govorim o tomu kako su stvari evoluirale. Ja ne govorim o tome kako bi se ljudi trebali ponašati... A ako iz knjige želite izvući pouku, čitajte je kao upozorenje. Upozorenje da od biološke prirode možete očekivati vrlo malo, ako poput mene želite izgraditi društvo u kojemu će pojedinci blagonaklono i nesebično surađivati kako bi ostvarili zajednički cilj. Pokušajmo podučavati o blagonaklonosti i altruizmu, upravo zato jer smo rođeni kao sebični. Moramo razumjeti čemu teže naši sebični geni, jer ćemo tada možda imati barem priliku da im pomrsimo planove, a to je nešto čemu se nijedna druga prirodna vrsta nije mogla nadati."

Ja se čak načelno slažem sa ovim ,a on recimo da je izučavao Kur'an (a i sam kaže da nije i trpa ga u isti koš sa Biblijom) znao bi da se tamo kaže i naređuje čak da se ljudi moraju boriti protiv svoje životinjske prirode i da je to imperativ . Međutim druga je stvar bitna ,a ona je da Kur'an nudi motiv za takvo ponašanje i motiv za altruizam kao "zajednički cilj" što kaže gore Dawkins.
Ali problem je u tome što Dawkins ne nudi nikakav motiv ,on u stvari priča utopijske priče kao što ih je pričao Karl Marx i slični. Zašto je motiv bitan toliko ?
Pa zato što je potreban jer kako ćeš ti ubjediti i motivisati ljude sa desne strane na slici koju sam postavio da budu altruistični radi "zajedničkog cilja" ,kad su oni svoj cilj već ostvarili i čisto ih nije briga ni za šta osim da čvrsto drže to svoje što su ostvarili.
Neka ode gospodin Dawkins i objasni tima bogatim sa desne strane slike o "zajedničkom cilju" :D

I jos jednom za kraj: nije svakome u cilju da bude "spasen". Neki od nas zive pa onda umru, uz nadu da su odgojili postene i dobre ljude i to je to. Za neke ljude je to smisao zivota i potpuno dovoljno
Pa nije niko ni rekao de jeste niti sam ja tebi bilo šta nametao ili bilo kome pametovao kako da uredi svoj život ali ako me pitaš za mišljenje ,naravno da ću ti reći šta ja mislim.
Na kraju krajeva ja nisam ni otvorio temu ,a tamam posla da još idem nekoga spašavati .
Last edited by carobnjak N on 26 Aug 2012, 17:05, edited 1 time in total.

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

26 Aug 2012, 17:01

carobnjak Nurudin wrote:Dužan sam Dacinoj repliku

Tvoja pretpostavka je da je kodeks ponasanja krivo postavljen!!! Kako mozes uporno tvrditi da je tvoje ispravno a tudje nije? Iako tvrdis da ZNAS da je tako ne mogu da vjerujem da to zaista i mislis. Ti tvrdis da je milijarda Muslimana moralno superiornija od ostalih 6 milijardi ljudi na planeti? Je li poznajes MILIJARDU ljudi i znas sta je u njihovim glavama/srcima?
Ne ,ne tvrdim ja to ,ja govorim o islam vs ateizam po pitanju morala
Dalje, diskusije su subjektivne i takve trebaju i biti! Ja, za razliku od tebe ocigledno, samo znam sta se desava u mojoj sopstvenoj glavi i ne pada mi na pamet da se ponasam kao glas skupine ljudi slicne meni. A temu sam JA postavila tako da znam o cemu je valjda, toliko pobudalila nisam jos. :maja
Ne slažem se da diskusije trebaju biti subjektivne ,jer to nije ispravan metod ,a to će ti potvrditi i nauka. Ispravan metod je iznošenje stavova i uvjerenja i onda donošenje zaključaka ,a ne obrnuto ,jer tako će se najlakše doći do istine.
Temu jesi ti započela ali je naslov drugačiji

Ja IONAKO nemam pravo nametati svoj stav nikome! Da sam htjela biti ta koja bi ljudima krojila zakone i kodekse bila bih u potpuno drugom obrazovnom i radnom polju nego sto jesam. Ja mogu posmatrati, negodovati i u slucaju da mislim da je potrebna promjena obratiti se onima koji su zaduzeni za uredjivanje sistema i sprovodjenje zakona u djelo.
Imaš odgovornost ,a pokazaću ti primjerom.
Kad su Srbi banjalučani u ratu gledali kako se ruši Ferhadija ,mnogi su to posmatrali sa svojih prozora i mislili ako su imali imalo dobra u sebi "to nije dobro što se radi ali to se mene ne tiče"
Zatim su nakon mjesec dana parkirali svoje auto tu gdje je bila Ferhadija ,jer je većina odlučila da je to sad parking .
To se nije desilo u Zimbabaveu nego nekoliko brda dalje od moje i tvoje kuće

OPET ti sa pretpostavkom da je meni neko nesto u djetinjstvu trubio. I OPET sa statistikama izvadjenim iz tura. :maja
Nije pretpostavka ,ti si sama rekla na početku teme da su ti kao maloj govorili "nemoj to ! ubiće te Bog"
Jedno pitanje za tebe onda: Da li ti onda iskljucivo radis i mislis dobro zato sto se plasis Bozije kazne nakon smrti? Iz nikakvog drugog razloga vec samo zato sto je gu*ici prpa da se ne opece o sejtansku vatru?
Postoji jednostavna izreka u narodu "obraza nema -guzici se ne boji". Dakle onaj koji nema morala tj obraza treba da se plaši kandžije ,inače dobijemo u društvu moralnu anarhiju.
Što se tiče mene lično ,kako sam više moralniji više se i bojim Boga .To ti je povezano kao ono o kokoši i jajetu

Fak it, ti OCIGLEDNO uopste ne citas sta ja pisem. I iskreno, nikako mi se ne dopada sto volis hinjski ujesti u diskusiji ali naravno fino upakujes. I to je umjetnost. :aplauzz
Ne ,ne ...čini ti se ,nema tu ujedanja nikakvog ,rekao sam ti na početku i još par puta ponovio da ne ulaziš osobno u raspravu .Osim što će te ponijeti emocije ,ponijeće te i ego jer nefs (ego) ne podnosi da nije u pravu ,pa čak i kad mu razum kaže da nije ,nefs to ne prihvata i osjeća to kao udar na sebe ,kao poniženje iako to nema veze sa stvarnošću.
A te slike gore sto se tice - takve slike ne postoje samo u "zapadnjackom" svijetu, takvih slika imas i u nasim mahalama. :maja

Ali nemoj jedno zaboraviti molim te: ljudi zive bijedno ne zbog stranih predatora koji vole jeftinu naftu i rizu za dzabe; ljudi zive bijedno jer ih NJIHOVI ljudi prodaju za bagatelu da bi njima (guzonjama) bilo dobro. A ko su glavonje i s kim su povezani ti valjda ne moram pojasnjavati.
Pa to je američki sistem na kome funkcioniše i na kojem su izgradili svoju ekonomsku moć .Ne govorim o tebi niti mislim na tebe uopće u vezi toga i nema ujedanja :)
Dakle "čučnu" na nečije sirovine ,potuku vojskom narod ,zatim nađu par marioneta iz naroda koje potkupe bogatstvom i daju im radi naroda prividnu vlast ,a ovamo ga osiromašuju i tlače ,da bi na tuđoj muci i bijedi pravili "američki san".
Možda ti misliš i na Saudijske kraljeve ....pa to su američke marionete ,sa puno većom slobodom zbog blizine Kabe ,koja je svetinja za muslimane i svako prljanje tog mjesta bi izazvalo revolt i ujedinjenje svih muslimana ,a to nikako nije dobro kad imaš ogroman broj svojih kompanija u muslimanskim zemljama.
Međutim taj period američke vladavine bi mogao uskoro biti u zalasku ,a pravi vladari koji su bili u sjeni bi vjerovatno mogli postati cionisti koji su osnovali Izrael.
Dakle cionisti koji se predstavljaju kao potomci plemena Benu Israila kojima je Mojsije a.s. donio 10 zapovijedi ali oni to nisu već su oni poklonici šejtana

Kako mozes reci da si altruistican kada stvari radis/ne radis ZATO sto se bojis Bozije kazne? To nije altruizam, to je cuvanje sopstvene gu*ice!
I ne zbunjuje mene nista, znam citati na nivou desetogodisnjaka u najmanju ruku, ja se samo ibretim i nista drugo. Je li ti zaista mislis da neko bez Bozijeg prisustva u zivotu nece zrtvovati svoj zivot za nekog drugog? Da li onaj koji vjeruje u Boga HOCE, samo zato sto ocekuje nagradu u zivotu nakon smrti?
Altruizam je pomaganje i davanje bez očekivanja ikakve koristi na dunjaluku ,jel tako ?
Prema toj definiciji onda to i jeste altruizam ,bez obzira što se ja bojim Boga ali kao što sam već 2-3 puta ponovio to je prvi i početni stepen u islamu ,nikako nije kraj priče o islamskom altruizmu.
Druga stvar onaj ko ne vjeruje u zagrobni život ili da kad umre nema više ništa ,nikakvog oblika svijesti i da je ovo tijelo sve što imamo ,a mozak odnosno racio jedini oblik svijesti, ta osoba ako da svoj život za nekoga je u suprotnosti sa svojim mozgom i svojim uvjerenjem.
Nema treće logike
Ti MORA da se zezas? :sok
Ne zezam ,na žalost ljudi su takvi i u svemu vide sebe i u sve se "ugrađuju" . Ako nije on tu ili njegovo dijete (jer dijete je dio tebe također) u nekoj računici odmah mu ne paše

I u nedostatku argumenata hvatamo se jeftine spike o hirurzima i sirotinjskim bubrezima itakodaljeitakodalje....OK, onda hajde malo jeftino onda: KO su najbogatiji ljudi na svijetu? Ceshu li se oni zbog ljudi koje su otjerali u siromastvo a sve pod plastom straha od Bozije kazne i slicno? Koliko zivota je izgubljeno zbog religioznog fundamentalizma (SVIH vrsta) do sada? De pusti Tita ti....
Ne bih se složio da meni nedostaje argumenata ,naprotiv ovi primjeri kao argumenti o nemoralnoj inteligenciji su vrlo jaki .
Primjer recimo da kod nas u bihaćkoj kantonalnoj bolnici svi znaju za jednog doktora koji neće mito ,a svi ostali ne da neće nego očekuju da im daješ mito.
Znači vrh sami inteligencije totalno iskvaren ,a da ne govorim o političarima koji se ne libe javno obećati i lagati i onda nema zakona koji ga može teretiti zbog te laži .
Zašto nema ? Zato što su ga isti nemoralni ljudi krojili.

Opet te molim da me prestanes "analizirati". Ja se NISAM IZJASNILA nigdje, ni na ovoj ni na drugim temama i jako, JAKO je bezobrazno gurati ljude (koje ne poznajes) u kategorije. Je li ja na osnovu tvog pisanja tebe trebam zvati fundamentalistom i vehabijom??? Malo postovanja sugovornika ne bi bilo na odmet.
Mene na osnovu mog pisanja nikako ne možeš nazvati tako ako imalo poznaješ islamske stavove.
Ja ne želim tebe trpati nigdje ,samo te pokuašavm na osnovu tvojih stavova "locirati"

Pazi na zube, ujedas pocesto a to bas i nije zdravo za odraslu vilicu.
Opet ti :D
I Darwin nema nista s tim gore na vrhu, na vrhu svega sjede oni koje guraju religijski lobiji (hriscanski , jevrejski, muslimanski) tako da je ta prica o Darvinu totalno isfurana. :maja
Ima itekako ali možda nisi upućena u te šeme i zato i kažem da ti sigurno nisi uvjereni ateista ,jel tako?
Vidi ovo ,Ričard Dawkins biolog gorljivi zastupnik darwinizma ali vodeći ateista današnjice
http://hr.wikipedia.org/wiki/Richard_Dawkins

Dakle kaže on :
Prema Dawkinsovu mišljenju, borba za opstanak jedini je kriterij objašnjenja evolucije. Premda je zbog svojeg kalifornijskog zaleđa iz 1968. uvijek oprezan prema primjenama darvinizma u politici, u njegovoj ultra-darvinističkoj teoriji, borba za opstanak odvija se i među kulturnim jedinicama značenja. U jednom je intervjuu izjavio: "razlike između prirodne i umjetne evolucije i same su umjetne". Ali kako bi izbjegao napade svojih kolega i neprijatelja zbog naturalističke pogreške, naime implicitne poruke da je etika sebičnosti odnosno socijaldarvinizma nužnost, kao što mu to primjerice prigovara poznati lijevo-orijentirani biolog Stephen Jay Gould, Dawkins uvijek dodaje: "Moramo što bolje upoznati prirodu, kako bismo se oduprijeli njezinim sredstvima." "Ja ne zastupam moral utemeljen na evoluciji", piše Dawkins. "Ja samo govorim o tomu kako su stvari evoluirale. Ja ne govorim o tome kako bi se ljudi trebali ponašati... A ako iz knjige želite izvući pouku, čitajte je kao upozorenje. Upozorenje da od biološke prirode možete očekivati vrlo malo, ako poput mene želite izgraditi društvo u kojemu će pojedinci blagonaklono i nesebično surađivati kako bi ostvarili zajednički cilj. Pokušajmo podučavati o blagonaklonosti i altruizmu, upravo zato jer smo rođeni kao sebični. Moramo razumjeti čemu teže naši sebični geni, jer ćemo tada možda imati barem priliku da im pomrsimo planove, a to je nešto čemu se nijedna druga prirodna vrsta nije mogla nadati."

Ja se čak načelno slažem sa ovim ,a on recimo da je izučavao Kur'an (a i sam kaže da nije i trpa ga u isti koš sa Biblijom) znao bi da se tamo kaže i naređuje čak da se ljudi moraju boriti protiv svoje životinjske prirode i da je to imperativ . Međutim druga je stvar bitna ,a ona je da Kur'an nudi motiv za takvo ponašanje i motiv za altruizam kao "zajednički cilj" što kaže gore Dawkins.
Ali problem je u tome što Dawkins ne nudi nikakav motiv ,on u stvari priča utopijske priče kao što ih je pričao Karl Marx i slični. Zašto je motiv bitan toliko ?
Pa zato što je potreban jer kako ćeš ti ubjediti i motivisati ljude sa desne strane na slici koju sam postavio da budu altruistični radi "zajedničkog cilja" ,kad su oni svoj cilj već ostvarili i čisto ih nije briga ni za šta osim da čvrsto drže to svoje što su ostvarili.
Neka ode gospodin Dawkins i objasni tima bogatim sa desne strane slike o "zajedničkom cilju" :D

I jos jednom za kraj: nije svakome u cilju da bude "spasen". Neki od nas zive pa onda umru, uz nadu da su odgojili postene i dobre ljude i to je to. Za neke ljude je to smisao zivota i potpuno dovoljno
Pa nije niko ni rekao de jeste niti sam ja tebi bilo šta nametao ili bilo kome pametovao kako da uredi svoj život ali ako me pitaš za mišljenje ,naravno da ću ti reći šta ja mislim.
Na kraju krajeva ja nisam ni otvorio temu ,a tamam posla da još idem nekoga spašavati .
imas fine postove, nema zbora
ali malo pretjerujes sa tim citatima
hebi ga treba nam pola sata da sve to procitamo
druga stvar
trebalo ti zamalo dva dana da dacinoj curici odgovoris
hajmo diskutovati a filozofiju i nadmudrivanje zaboraviti

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

26 Aug 2012, 17:17

imas fine postove, nema zbora
ali malo pretjerujes sa tim citatima
hebi ga treba nam pola sata da sve to procitamo
druga stvar
trebalo ti zamalo dva dana da dacinoj curici odgovoris
hajmo diskutovati a filozofiju i nadmudrivanje zaboraviti
Pa dobro citati jesu problem za onoga ko ne prati stalno recimo diskusiju između dva forumaša ali ne može se na drugi način odgovoriti ako se postavljaju pitanja i ako se govori o više stvari odjednom.
Bolje je razmišljati i duže od dva dana .nego napisati nešto bez razmišljanja ali nije stvar u tome već što sam juče bio napisao i duži odgovor od ovoga ,pa sam nešto pobrkao i onda mi se poslije nije više dalo
Diskusija o moralu mora u sebi imati filozofije :D Filozofija je pogrešno shvaćen pojam kod širih masa ,jer ona i jeste proizvod razmišljanja o takvim stvarima tipa moral ,smisao života itd

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

26 Aug 2012, 17:21

kad sam napisao filozofirati nisam mislio na filozofiju ka nauku nego ono narodski
filozofirati=pametovati

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

26 Aug 2012, 17:25

silence wrote:
PS.

Ova tema bi slobodno mogla da se prebaci iz religije u forum "Filozofija i psihologija", jer joj je takav karakter.

Tema pripada "Filozofiji", moje je mišljenje... :D
(Arapska poslovica)

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

26 Aug 2012, 17:30

pa vec sam napisao
"Moralom i njegovim vrijednostima bavi se etika- filozofija morala- praktična filozofska disciplina."

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14698 times
Been thanked: 10229 times

26 Aug 2012, 17:37

Ne znam,ali meni izjava da su vjernici moralniji od ostalih zvuci poprilicno egoisticno
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Post Reply

Return to “Religija”