Windows 10

Sve o kompjuterima
Post Reply
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times
Status: Offline

Re: Microsoft objavio novi operativni sistem Windows 10

Post by Krokodil Behko »

Vladimir RUS wrote:Prelomio sam, Windows 10 ce da bude i kod mene. :)
Ako ti sadašnja kopija ima status aktivne, trebao si možda i dobiti update za desetku.

Inače, na laptopu sam malo uprskao stvar. Prilikom instalacije, kliknuo sam da mi ostavi sve setingse, kako je i bilo. Sad mi sporo startuje aman bože dragi. Treba mu pet minuta da dođe sebi. Šta da se radi?
hojla
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by hojla »

pa izbacis u starup sve programe koji ti usporavaju i stvar rijesena

evo ti malo prirucnih lekcija ...probaj imas slikice ...valjda ces razumjeti
http://www.zmaga.com/category.php?id=435
Our solution mind revolution
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Kako pripremiti PC za Windows 10

Windows 10 je verovatno najpopularniji Windows do sada, jer je Microsoftu pošlo za rukom da se novi OS dobro "primi" kod korisnika. Testira ga tj. testiralo ga je preko pet miliona korisnika više meseci, a 29. jula dobićemo i prve korisnike ovog operativnog sistema.

Evo šta da uradite kako biste rezervisali i instalirali Windows 10 na pravi način.

8. Proverite da li je vaš računar sposoban za Windows 10:

- CPU: 1 GHz ili brži
- RAM: 1 GB (32-bitni) ili 2 GB (64-bitni)
- Disk: 16 GB (32-bitni) ili 20 GB (64-bitni)
- GPU: DirectX 9 kompatibilna sa WDDM drajverima.

7. Saznajte koja verzija Windowsa će vam stići i da li ćete je dobiti BESPLATNO.

6. Rezevrišite besplatan Windows 10 već sad (opisana procedura sa slikama).

5. Očistite disk i napravite 16 ili 20 GB mesta (Install fajl će zauzeti tri, do četiri GB).

4. Napravite rezervnu kopiju podataka u oblaku preko OneDrive-a ili ručno, mada Microsoft tvrdi da ništa neće biti obrisano (Windows će se nadograditi kao što to radi smart telefon, recimo).

3. Napravite i "System image" na uobičajen način ili na USB stiku. "System image" pomoći će vam da ispravite greške, ako naiđete na problem tokom instalacije.

2. Izbrišite sve programe koje ne koristite.

1. Nadogradite drajvere svojih komponenti desktopa ili laptopa.

NAPOMENA: Za preuzimanje Windowsa potrebna je širokopojasna stabilna internet veza, jer se instalacion fajl skida "u pozadini" i velik je do četiri giga.

Sad se opustite i sačekajte da vas komp obavesti da je Windows 10 spreman za vas!
lisko
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 11 times

Post by lisko »

walja cemu taj desetka doslo mi je da apdejtujem al nisam jos kontam mozda bolje na osmici ostat
Image
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Evo, ko ne vjeruje, nek se uvjeri.
Ovako izgleda desni klik na novom microsoft browseru Edge (umjesto explorera)

Image
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Salahuddin wrote:Da. Behko, ako primjecujes, sada za slike u otvorenom prozoru imamo jako pojednostavljene opcije. Sto se tice tvojih windowsa, da sam na tvom mjestu, ja bih formatirao disk i instalirao 10-ku bez ikakvih tragova proslog sistema. Ja sam to uradio na 4 kompjutera u kuci. Malo uzme vremena da se instaliraju programi koje si prije imao, ali poslije formatiranja, nema da koci.

Jel ti to stvarno misliš, da ja znam formatirati disk ili me samo zajebavaš? :lupa

Može li se to uraditi bez CD/DVD?
lisko
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 11 times

Post by lisko »

Salahuddin wrote:
lisko wrote:walja cemu taj desetka doslo mi je da apdejtujem al nisam jos kontam mozda bolje na osmici ostat
lisko...10-ka je ovakva kakva jest (tek izasla), bolja nego 8-ca sa svim update-ima do sada. Ja sam bio gorljivi pristalica 7-ce ali sam 10-ku instalirao odmah kada sam vidio kako izgleda kada sam je instalirao na PC-u kojeg skoro niko ne koristi. Samo naprijed. Svidjece ti se. 8-ca je djeciji kolaz. :D.

hvala na savjetu onda cu kliknut pa da vidim kako ide ova osmica nije nesto primijetim ..
Image
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6707 times

Post by greeneyes »

Ostajem vjeran sedmici, ne mjenjam ja pobjednički tim!

Nego, kad smo kod računara, ja mislim da nema većeg duduka od mene, al' fakat. Pogotovo me handre one particije, backup-ovi i tako to. D particija ima još samo 300 MB-ajta slobodne memorije, dok C particija zjapi prazna. Sevap podat' kome da sredi ovaj računar, jes' ibogami. :123
Samo sabura
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

greeneyes wrote:Ostajem vjeran sedmici, ne mjenjam ja pobjednički tim!

Nego, kad smo kod računara, ja mislim da nema većeg duduka od mene, al' fakat. Pogotovo me handre one particije, backup-ovi i tako to. D particija ima još samo 300 MB-ajta slobodne memorije, dok C particija zjapi prazna. Sevap podat' kome da sredi ovaj računar, jes' ibogami. :123

Pa solidan si, mogu ti reći. Bar znaš gdje šta na kojoj particiji imaš, a ja za te particije doznao tek danas, kad mi je Saladin predložio formatiranje diska :plavi

Proguglam, nađem negdje neki forum i na njemu naravno, milion beskorinih savjeta, a vrijeme potrošio čitajući i isprobavajući.
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6707 times

Post by greeneyes »

Ma ajde, meni ej bitno da net fercera i da sam tu kakav-takav, svejedno na računaru ništa i ne barkčem. al' eto ide mi na živce ovaj backup i nemogućnost prebacivanja nekih stvari s D particije na C i onih mršavih 300 MB-ajta slobodne memorije. :D.
Samo sabura
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Eh sad je opet moj red, da pišem post. :D

Ne može sa DVD da ga ebeš. Opet ona notifikacija, da mi fali neki media driver.
Sad opet moram da ga skidam 4 sata, pa da instaliram, to jeste reinstaliram :lupa
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Salahuddin wrote:
Krokodil Behko wrote:Eh sad je opet moj red, da pišem post. :D

Sad opet moram da ga skidam 4 sata, pa da instaliram, to jeste reinstaliram :lupa
Behko, ne znam da li neko ima USB stik da ti posudi. Ne smije biti veci 32GB, mislim da je tako. Onda windowse ugradis na stik i pokrenes PC sa stika (U BIOS-u samo nadjes "BOOT" i izaberes USB/DVD. Nikakve ti drajvere nece traziti.

http://wudt.codeplex.com/

Eto, tu skini program koji ce ti napraviti "Windows" stik. Samo ubaci stik i pokreni program, on ce ga sam prepoznati. Kada zavrsis, restartuj PC kako sam ti gore iznad napisao. Onda ce ti ponuditi 2 opcije. (U ovom momentu ne mogu da se sjetim prve a nemam vremena da sjedim i razmisljam :D. ) ali sam siguran da je druga, ona koju ti trebas "Custom installation". Kada kliknes na to, dole ispod ti stoje opcije i jedna od njih je "format". Izaberes C drive i kliknes na "format". Potvrdi izbor i kada zavrsi sa formatiranjem (10-30 sekundi), onda samo klikni na "install".

Jeste da ce izbrisati sve ali zato ce sve da radi kao britva. (Isto tako, i na stiku ce ovaj program da formatira automatski stik i ne bi bilo lose da se sa stika prebaci sve sto nije za brisanje. nakon instalacije, stik se moze ponovo koristiti kao i prije, samo ga formatirati treba).

Eto, siguran sam da sam u zurbi previdio mnostvo stvari ali sa ovakavom instalacijom nista ne mozes da zafrkas jer ionako brises sve i uvijek mozes krenuti ispocetka :oo )

E neće ni tako ići. Otvorim ja te bootove ali niđe te opcije da sa CD ili USB startam računar :cudi
Jel to ono na F4? Uopšte ne uspijevam pronaći to, osim što na DEL startam DVD i dobijem to da eto kao fali neki driver - opet :lupa

Potom sam došao na ideju da reinstaliram sve preko downloada i nije išlo. Dva sata sam skidao windows 10 enterprise i jednostavno je sve nestalo. Vjerovatno zato što je isti već instaliran, pa je došao do zaključka, da novi update nije potreban.

Nakon toga, krenuo sam sa realizacijom ideje, da umjesto 64-bitnog, preko downloada pokušam instalirati 32-bitni ali odmah u startu dobijem obavijest da je nešto wrong i da restartujem računar. Znači, ne može ni to, a od ovih sirotinjskih 55Gb na hardu, slobodno mi je samo 10 i tu su problemi.
Nemam nikakav USB jer se ne bavim downloadom, pošto mi je pomalo glupo skidati neke sadržaje, kad su mi ionako dostupni online u svakom trenutku.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41494 times
Been thanked: 28283 times
Status: Online

Post by Rum »

Krokodil Behko wrote:
Salahuddin wrote:
Krokodil Behko wrote:Eh sad je opet moj red, da pišem post. :D

Behko, ne znam da li neko ima USB stik da ti posudi. Ne smije biti veci 32GB, mislim da je tako. Onda windowse ugradis na stik i pokrenes PC sa stika (U BIOS-u samo nadjes "BOOT" i izaberes USB/DVD. Nikakve ti drajvere nece traziti.

http://wudt.codeplex.com/

Eto, tu skini program koji ce ti napraviti "Windows" stik. Samo ubaci stik i pokreni program, on ce ga sam prepoznati. Kada zavrsis, restartuj PC kako sam ti gore iznad napisao. Onda ce ti ponuditi 2 opcije. (U ovom momentu ne mogu da se sjetim prve a nemam vremena da sjedim i razmisljam :D. ) ali sam siguran da je druga, ona koju ti trebas "Custom installation". Kada kliknes na to, dole ispod ti stoje opcije i jedna od njih je "format". Izaberes C drive i kliknes na "format". Potvrdi izbor i kada zavrsi sa formatiranjem (10-30 sekundi), onda samo klikni na "install".

Jeste da ce izbrisati sve ali zato ce sve da radi kao britva. (Isto tako, i na stiku ce ovaj program da formatira automatski stik i ne bi bilo lose da se sa stika prebaci sve sto nije za brisanje. nakon instalacije, stik se moze ponovo koristiti kao i prije, samo ga formatirati treba).

Eto, siguran sam da sam u zurbi previdio mnostvo stvari ali sa ovakavom instalacijom nista ne mozes da zafrkas jer ionako brises sve i uvijek mozes krenuti ispocetka :oo )

E neće ni tako ići. Otvorim ja te bootove ali niđe te opcije da sa CD ili USB startam računar :cudi
Jel to ono na F4? Uopšte ne uspijevam pronaći to, osim što na DEL startam DVD i dobijem to da eto kao fali neki driver - opet :lupa

Potom sam došao na ideju da reinstaliram sve preko downloada i nije išlo. Dva sata sam skidao windows 10 enterprise i jednostavno je sve nestalo. Vjerovatno zato što je isti već instaliran, pa je došao do zaključka, da novi update nije potreban.

Nakon toga, krenuo sam sa realizacijom ideje, da umjesto 64-bitnog, preko downloada pokušam instalirati 32-bitni ali odmah u startu dobijem obavijest da je nešto wrong i da restartujem računar. Znači, ne može ni to, a od ovih sirotinjskih 55Gb na hardu, slobodno mi je samo 10 i tu su problemi.
Nemam nikakav USB jer se ne bavim downloadom, pošto mi je pomalo glupo skidati neke sadržaje, kad su mi ionako dostupni online u svakom trenutku.
ImageAKO NEMA ONDA TI JE RACUNAR JAKO JAKO STAR
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Nije star. Govorim o laptopu koji ne može biti stariji od 4-5 godina. Ima LED i dual core, tastatura novija ona ravna. Jel to kod tebe na F4?
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

Krokodil Behko wrote:Nije star. Govorim o laptopu koji ne može biti stariji od 4-5 godina. Ima LED i dual core, tastatura novija ona ravna. Jel to kod tebe na F4?
Kod mene ide na DEL ,PROBAJ F1,F10,DEL
s takvom lakoćom
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Rum wrote:
Krokodil Behko wrote:Nije star. Govorim o laptopu koji ne može biti stariji od 4-5 godina. Ima LED i dual core, tastatura novija ona ravna. Jel to kod tebe na F4?
Kod mene ide na DEL ,PROBAJ F1,F10,DEL

Pa probao sam na DEL i startujem DVD, što osjetim i po vibracijama, ali dobijem obavijest, da mi fali neki media driver, mada sam ih sve skoro instalirao, osim jednog za web camera, nešto neće :cudi
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ala ja vas smaram, sve redom :plavi

Zamislite tek kad Maja odluči instalirati win 10, koliko će biti problema ::DD
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum »

De uslikaj sta pise
s takvom lakoćom
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Kasnije malo, nisam sad na laptopu.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

Ja sam dobio putem maila obavijest da me čeka spreman moj paket W10 :oo

ima li smisla, kad vidim kako se zezate s tim, jer 8.1 mi odlično fercera...

jel drastična razlika u funkcioniranju ili da pričekam da se dječje bolesti otklone :D.

1TB je valjda dosta na lap topu
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Post Reply

Return to “Hardware & Software”