Bogati vs siromašni - Ko je saosjecajniji?

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Status: Offline

Re: Kineski milijunaš srušio rodno selo, ali ...

Post by Lebowski »

Da je barem obojio ove zgrade a ne zavio ih u veće sivilo neg u kojem su bili. :grana
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

Lebowski wrote:Da je barem obojio ove zgrade a ne zavio ih u veće sivilo neg u kojem su bili. :grana
e jbga :valja

sigurno je stavio i najjeftinije sijalice u lampe :lupa
Habibti, ya nour el - ain... :srce
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6707 times

Post by greeneyes »

storm wrote:
Lebowski wrote:Da je barem obojio ove zgrade a ne zavio ih u veće sivilo neg u kojem su bili. :grana
e jbga :valja

sigurno je stavio i najjeftinije sijalice u lampe :lupa
I smanjio broj utičnica(veoma čest slučaj u današnjoj izgradnji, štedi se) u stambenim jedinicama. :valja
Samo sabura
Elfudin
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Elfudin »

Eto cak i medju milijarderima ima normalnih ljudi, iako ih je 99.99.999999% devijantih objesnih ludjaka.
Horde Zla 1987
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8214 times
Been thanked: 19318 times

Post by Maja »

:D.

Evo ti 1 karme za ovo. Da ti zaokružim na 615.
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6707 times

Post by greeneyes »

Elfudin wrote:Eto cak i medju milijarderima ima normalnih ljudi, iako ih je 99.99.999999% devijantih objesnih ludjaka.
I u kukolju ima žita. :valja
Samo sabura
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Bogati vs siromašni - Ko je saosjecajniji?

Post by Biba »

Eto nedavno yu kod nas djecaku i samohranom ocu mnogi pomogli.Obicna raja, srednji stalez je kod nas sheban...ha, a tko ce im drugi pomoci vec oni koji i sami nemaju puno...sit se gladnom ne vjeruje....ne mislim da su svi bogati skrti ali najcesce sirotinja pomeze sirotinju....Eno kod nas u jednom selu tarze od naroda i da se škola obnovi jer od ministarstva nema vajde...crkni mago dok tarava naarste..a tak je...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8214 times
Been thanked: 19318 times

Post by Maja »

Bibo jel to onaj mali što je rekao da bi volio samo mašinu za veš da mu otac ne pere na ruke? Eeee tugo...
A otac skuplja za ekskurziju malog. Kakav je to otac, ako mali ikad uspije u životu (a hoće) treba oca u pamuku držati.
tovar
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by tovar »

Ne treba takvom ocu pamuka, najveća nagrada će mu biti da mali uspije.

Nego, ... Zmajo, ima li kod tebe kakve trave? Mogla bi i ti pokazati malo suosjećanja pa me udomiti da ne crknem dok kod mene ne izraste.
O, sudbo kleta...
vrati mi vjeru...u ljude, u ljubav, u bolje sutra;
za uzvrat ja ću moliti Boga
da ti oprosti za sva moja tužna jutra...
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11854 times

"Nisu vam bogataši krivi što ste siromašni"

Post by Krokodil Behko »

Image
Treći najbogatiji čovjek na svijetu prema Forbesovoj listi, američki investitor Warren Buffett, u komentaru koji je objavio ugledni Wall Street Journal napisao je da bi za veliku nejednakost u primanjima u Americi trebalo prestati svaljivati krivnju na bogataše. "Siromašni sasvim sigurno nisu siromašni zato što su bogataši bogati", napisao je Buffett, koji je prema procjenama težak 71,3 milijarde američkih dolara.

Spominjući Henryja Forda i Stevea Jobsa kao primjere inovatora, Buffett je naveo da i bogatašima treba priznati zasluge jer je "većina njih američkoj ekonomiji dala briljantne inovacije ili upravljačku izvrsnost".

Istovremeno, Buffett tvrdi da nejednakost u primanjima nije moguće smanjiti povećavanjem minimalca, što je trenutno veliko političko pitanje u Americi, ali ni metodama poput poboljšavanja kvalitete obrazovanja. Njegovo je rješenje osnaženje državnog programa poznatog kao EITC (Earned Income Tax Credit), a riječ je o sniženju poreza po ostvarenom dohotku za radnike s nižim primanjima.

Buffettova je ideja da se program proširi na veći broj građana, čija bi se primanja s vremenom povećavala pa bi ukupan trošak ovog programa u konačnici krenuo prema dolje, a rezultat bi bio smanjenje nejednakosti.

Prema njemu, povećanje nejednakosti je "neizbježna posljedica" napredne tržišne ekonomije, a kaže i da je do razlika u platama došlo jer nije svako u stanju raditi isti posao.

"Nema nikakve urote iza sljedeće tužne činjenice: Siromašni sasvim sigurno nisu siromašni zato što su bogataši bogati. I nije istina da bogati nemaju zasluga. Većina njih američkoj je dobrobiti pridonijela briljantnim inovacijama ili upravljačkom ekspertizom. Svi danas živimo kudikamo bolje zahvaljujući Henryju Fordu, Steveu Jobsu, Samu Waltonu i ljudima poput njih", napisao je Buffett.
Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: "Nisu vam bogataši krivi što ste siromašni"

Post by Terasa svjesti »

I Warren Buffettu će iznići kururijek iz guzice , ljudi.
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 167 times
Been thanked: 374 times

Post by harlekin »

sjecam se drimam ja na casu u drugom ili cetvrtom razredu osnovne
a ucitelj nest o nekim jabukama ubi u mozak,ti das men men jabuku ja onome onaj tebi i kolko Samir ima jabuka,okle bi ja znao nit su moje jabuke nit cem dobit koju znam ja
i nekak ja uspio zapamtit,ak je nas deset i svatko dobije jabuku onda svaki ima po jednu
a ako jedan uzme sve onda on ima 10 jabuka a oni ostali 9 cojki ima kurec il tako nesto :kafa
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka »

Ceka se roks :zubi
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

Pa kapitalizam je zasnovan na eksploataciji radnika. Višak rada koji se ostvaruje ide firmi i vlasniku a ne onom ko radi. Takva društva sigurno nisu radnici stvorili nego baš bogataši pa samim tim to njegovo laprdanje može biti tačno samo u njegovoj glavi i sa njegovim sistemom vrijednosti. Tačka. :oo
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

...ekonomske krize nikad neće prestati...samo zbog jedne nevolje u ljudskom srcu....sebičnost...davno je Ljuban (Vlak u snijegu) opisao kak je to jednostavno riješiti...ali srce je čundno i sebičnost raste baš kao korov...uvijek brže od onih trava koje su plemenite :ovaj
Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Ne znam da li je pravedno

Post by Terasa svjesti »

Evo jedne moje "prepisane" teme sa drugoga foruma :

Je li pravedno da sve manje ljudi posjeduje ogroman kapital, dok se sve više stanovništva na zemaljskoj kugli bori sa glađu.

Tko je odgovoran za što veći razdor između bogatih i siromašnih.

Da li su vjerske zajednice i institucije glasnogovornici nemoćnih i siromašnih i koga iste "zastupaju.

Izvolite :
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Ne znam da li je pravedno

Post by Biba »

Terasa svjesti wrote:Evo jedne moje "prepisane" teme sa drugoga foruma :

Je li pravedno da sve manje ljudi posjeduje ogroman kapital, dok se sve više stanovništva na zemaljskoj kugli bori sa glađu.

Tko je odgovoran za što veći razdor između bogatih i siromašnih.

Da li su vjerske zajednice i institucije glasnogovornici nemoćnih i siromašnih i koga iste "zastupaju.

Izvolite :

Eh sad će mi se razvezati jezik...a čeka me kafa :kafa ...
Ajd samo na brzaka da rečem, već sam danas u jednom postu odgovorila i na ovu temu...Mislim da vjerske institucije čine puno...Piala sam o pravoslavnm svećeniku koji je puno djece iz Dalmacije udomio u obitelji dalje u zemlji da prežive...I moja kuma baba Vinka je došla s Brača kao mala djevojčica...
Svećenici i tumače uzrok tomu...ljudi su sebični...i doklegod je tako, nepravde i sirotinje će biti...ljudski ego je uzrok... egoizam u mnogim oblicima je poguban...ali mislim da ni oni koju uzrokuju te nepravde...nisu baš istinski sretne osobe...ne tvrdim... :kafa :pusi ..mslim da je majka tereza bila puno zadovoljnija i sretnija ...
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Nije pravedno a nije ni ispravno. I broj milijardera je znatno porasto u zadnjih 10-ak godina.Bogati su se uglavnom obogatili uz pomoc svih nas.
Ko je kriv zbog prevelikog siromastva i gladi? Svi smo krivi! Ne treba cekati da drugi/bogati samo nesto poduzmu. Ne treba cekati da dobijemo loto pa da i mi damo neki doprinos.
Svako moze analizirat svoj zivot. Vidjet koliko ima,koliko mu treba i sta ga stvarno usrecuje.
I ko zna koji put evo ponavljav rijeci jednog Americkog presednika - ucini ono sto mozes, s onim sto imas, tamo gdje jesi.
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

navika wrote:Nije pravedno a nije ni ispravno. I broj milijardera je znatno porasto u zadnjih 10-ak godina.Bogati su se uglavnom obogatili uz pomoc svih nas.
Ko je kriv zbog prevelikog siromastva i gladi? Svi smo krivi! Ne treba cekati da drugi/bogati samo nesto poduzmu. Ne treba cekati da dobijemo loto pa da i mi damo neki doprinos.
Svako moze analizirat svoj zivot. Vidjet koliko ima,koliko mu treba i sta ga stvarno usrecuje.
I ko zna koji put evo ponavljav rijeci jednog Americkog presednika - ucini ono sto mozes, s onim sto imas, tamo gdje jesi.
lako je mudrovati ...a cesto ne mozemo uciniti nista...koliki nemaju posla, ne primaju placu ili su u minusima...
mozemo biti nesebicni...ali...od postanka covjek vodi ili ne vodi bitku sa svojom vlastitom sebicnosti koja je uzrok svim ratovima, svim žalostima, svim nepravdama...najveci covjekov neprijatelj...ona cuci u ljudima a mnogi se bas i ne bore s njom...da ju pobijede
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Znam mnoge koji se ne bore ni da prevazidju svoje siromastvo. Moze te neko tu i tamo pogurati ali korake moras sam praviti.
Post Reply

Return to “Drustvo”