Duminjo wrote: 25 Sep 2020, 22:05
Par desetina, od ukupnog broja, je fina manjina i takvi se mogu posmatrati kao izuzeci. Koliko njih je otislo radi nekih svojih ubjedjeni a koliko radi novca?
Ne vjerujem da su išli zbog novca.
Jednostavno, predobro sam upoznat sa tim učenjem i isto mi je sasvim dovoljno da znam kako funkcionišu, šta zagovaraju i kako bi se ponašali da imaju vlast u bih.
Kad kažem upoznat, mislim da sam sjedio s njima na bezbroj sijela, znam im šejhove i sl.
Što se tiče vjerskih pitanja, nema razlike između jednog kuduzovića, ljakića, bosnića ili imamovića.
Razlika je u načinu sprovede tih ideja.
Pa bilal bosnić je javno promovisao isilovsku doktrinu, držao govore dok je iza njega bila njihova zastava i sl.
Ovaj drugi se pridružio nusrinom frontu.
ili smo toliko naivni da vjerujemo kako bilal ne bi sproveo u djelo ono što je zagovarao sa minbera?!
Njihov modus operandi je da neistomišljenike proglase otpadnicima, a njivu ulemu ulemom taguta i onda se bore protiv njih.
Odakle onome ideja da kolje reisa kod sebilja?
Internet je pun njihovih pamfleta o zabludama ivz i članova iste, sufija, šija i drugih.
Npr., ivz su maturidije tj tog pravca po šejhu maturidiju.
Preciznije, ogromnu većinu umeta tj. oko 95% čine ešarije i maturidije.
Selefije i vehabije iste nazivaju sektom.
https://pitajucene.com/pitanje/da-li-su ... iz-islama/
https://zijadljakic.ba/da-li-su-maturid ... ka-islama/
Dakle, svu najpoznatiju islamsku ulemu nazovi zabludjelim novotarima, a kroz to i sljedbenike te uleme tj. nas muslimane.
Njihove hodže iliti učitelji su ibn tejmije, muhamed ibn abdulvehab po kojem su dobili ime, bin baz, usejmin i dr.
Kad tako govore o muslimanima, možeš tek zamisliti kakvo im je mišljenje o kršćanima, jevrejima ili ateistima.
Ova jelena koja ih brani bi koliko sutra bila zarobljena i odvedena u seksualno roblje, baš kao što su vodili i one jezidi žene.
Duminjo wrote: 25 Sep 2020, 22:05
Gdje su takvi većina i gdje su takvi vlast pa mozemo pricati o njihovoj surovosti
Pa rekao sam, držali su dio sirije i dio iraka.
Tamo su sproveli svoju strahovladu.
Svijet su obišle slike ljudskih glava nabijenih ka kočeve, krici silovanih žena i druga bestijalna djela koja su počinili.
I opet vas pitam, ako je bosnić držao govore maltene zagrnut isilovskom zastavom, zar misliš da bi u slučaju da zavlada bosnom vladao suprotno onome kako je vladao idiš?