Automatski ili Manuelni mjenjač?
Moderator: Krokodil Behko
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1697 times
- Been thanked: 3246 times
- Status: Offline
Re: Automatski ili Manuelni mjenjač?
Dobar je manualac kad zaruči kad ne prebaciš ili kad naglo pustiš nogu 
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Hannibal
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
ja sam to vidio od amidze al on je sa rucnim mjenjacem to radio haha sa rucnim ne smijem to
🐽
-
drbrk
- Sitna buranija

- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Nikada nisam vozio auto sa automatskim menjačem. Pitam se kako je to. Ali nikada ne bih kupio auto sa automatskim, mislim da imaju više mana no prednosti.
Koje su prednosti i mane automatskih i manuelnih menjača?
Prednosti automatskog menjača
Lakoća vožnje – kada se koristi automatski menjač, dovoljno je ubaciti u D ili R poziciju, spustiti ručnu kočnicu, dodati gas i automobil kreće. U gradskoj vožnji nema potrebe od kombinacija kvačilo-menjač-gas-kvačilo-menjač-kočnica. Olakšano je kretanje i na uzbrdici, pošto se vozilo ne vraća nazad, kao i pri parkiranju;
Produžava se radni vek motora – Automatski menjači imaju svoj program menjanja brzina i ne može da dođe do opterećenja motora, dok kod manuelnih manjača nepažljivi i neiskusni vozači drže motor u suviše niskim obrtajima, i ubrzavaju u većem prenosu (treća ili četvrta brzina) umesto da spuste u nižu brzinu. Dešava se i obratna situacija, kada agresivniji vozači “nabijaju” turažu i guraju kazaljku obrtomera u crvenu zonu, a to skraćuje vek agregata
Mane automatskog menjača:
Potrošnja goriva – automatski menjač je teži, a sa tim se povećava i pRezultat slika za manual transmissionotrošnja goriva (najmanje za 10 odsto). Automatski menjač automatski birabrzinu koja ne mora da bude uvek najbolji izbor što se tiče ekonomičnosti u potrošnji
Održavanje je komplikovanije, češće i skuplje. Dovoljno je istaći da ulje u automatskim menjačima treba menjati češće u odnosu na manuelne
Skupe popravke - sofisticiranost dovodi do preosetljivosti, automatski menjači imaju mnogo više komponenti, i mehanički sklop je veoma složen, a pristutna je i elektronika, sve to može da bude ”ahilova peta”, tako da ukoliko se desi kvar vrlo teško ga je pronaći i popraviti. Nema dovoljno majstora koji imaju i znanja i opreme za ove popravke i treba da se traže specijalizovani servisi koji su (kod nas) retki i skuplji
Ukoliko se desi kvar kod automobila sa automatskim menjačem on ne može da se šlepa, pošto motor mora da radi zbog podmazivanja i hlađenja, tako da ti automobili moraju da se natovare na kamion
Cena – automobili sa automatskim menjačem su daleko skuplji od tih sa manuelnim
Prednosti manuelnih menjača
Relativno jeftina popravka – postoji više majstora, ne mora da se traže skupi i specijalizovani servisi, a postoji veliki izvor rezervnih delova
manja potrošnja goriva
veća kontrola nad vozilom - vozač sam kontroliše obrtaje i brzine i za mnoge vozače uživanje u vožnji je veće. Veća kontrola vozila posebno je vana u zimskim uslovima
duži vek trajanja - uz redovno održavanje manuleni menjač može da traje i više decenija
Mane manuelnih menjača
Održavanje – održavanje je lakše od održavanja automatskog menjača, ali mora da se podvuče da održavanje mora da bude redovno i na vreme. Ukoliko se redovno ne menja ulje i vozač ne vodi računa o svojoj vožnji, zupčanici mogu da počnu rano da se oštećuju
Vozila sa manuelnim menjačem su teži za vožnju posebno početnicima – potrebna je veća koncentracija vozača, posebno u gradskoj vožnji kod kontrole kvačila. Početnici u vožnji teško usklađuju svoje pokrete noge na pedalama kvačila, gasa i kočnice sa pokretima desne ruke kada menjaju brzine. Kod njih postoji strah da im se auto ne ugasi kod kretanja posebno na uzbrdici
http://montaznakuca.blogspot.com
- damir5
- Forum [Bot]
- Mood:
- Been thanked: 1 time
Ma bez veze poređenje, još i zastarjelo, sudeći po priči o potrošnji.
I ne kontam kako visoka cijena može biti mana bilo čemu
Moderni automatski mjenjaci u kombinaciji sa snaznim motorom su vrhunac automobilske industrije.
I ne kontam kako visoka cijena može biti mana bilo čemu
Moderni automatski mjenjaci u kombinaciji sa snaznim motorom su vrhunac automobilske industrije.
Ovaj tekst gore ima barem 30 godina...
Ja sada imam treći auto sa automatskim mjenjačem i već je velika razlika...
Ja sada imam treći auto sa automatskim mjenjačem i već je velika razlika...
Prije bi rekao za lijene, ili recimo komotne vozače...
Dok vozim, želim što manje energije gubiti za to...
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
mene nervira automatik kad idem uz trebevic a inace je zaakon
🐽
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10181 times
- Been thanked: 12066 times
Ma nema veze, idu autopilotna kola, pa tako da je i to tvoje zastarilomehaning wrote: 11 Aug 2017, 17:33 Ovaj tekst gore ima barem 30 godina...![]()
Ja sada imam treći auto sa automatskim mjenjačem i već je velika razlika...![]()
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Moja kola sve sama obavljaju, ne moram ni sjesti u njih. Idu i na posao umjesto mene.
Tako da je i autopilot zastario.
Tako da je i autopilot zastario.
. . . . . . . . .
- Divlja_u_srcu
- Forum [Bot]
- Mood:
- Been thanked: 1 time
automatik..fino voziš i piješ kaficu, shake, čaj šta god a on sam mjenja brzine 
❤️ Majka❤️
Jedina osoba koja može svačije mjesto da zamjeni a njeno niko nemože. ❤️
Jedina osoba koja može svačije mjesto da zamjeni a njeno niko nemože. ❤️
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4512 times
- Been thanked: 3505 times
Eno, neki dan Uberova bezpilotna trokolica ubila pjesaka u Arizoni..Krokodil Behko wrote: 11 Aug 2017, 23:50Ma nema veze, idu autopilotna kola, pa tako da je i to tvoje zastarilomehaning wrote: 11 Aug 2017, 17:33 Ovaj tekst gore ima barem 30 godina...![]()
Ja sada imam treći auto sa automatskim mjenjačem i već je velika razlika...![]()
![]()
Nadam se da nije u pitanju Salahuddin..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Rahatluk
Kad su u mom kraju pitali zenu koja je htjela naknadno zavrsit osmoljetku iz Fizike „sta je struja “ odgovorila je; „struja je rahatluk za zene ko je izmislio bog mu dao Dzenet“
Ovo je za Divlju i njen automat
Kad su u mom kraju pitali zenu koja je htjela naknadno zavrsit osmoljetku iz Fizike „sta je struja “ odgovorila je; „struja je rahatluk za zene ko je izmislio bog mu dao Dzenet“
Ovo je za Divlju i njen automat
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1697 times
- Been thanked: 3246 times
Pro treba imati kola auto evo ja sam muško pa ga nemam /auta/ nemam nemojte biti sexisti 
Hej jest me bilo stid cure ot prve polozile voznju a ja od treći put kaze meni instruktor ti nekakv outizam imas sta li
brzo se zamislis mal jednom nismo izginuli sa komisijom 
Vozim strašljiije i pipljivije od bilo koje žene
Hej jest me bilo stid cure ot prve polozile voznju a ja od treći put kaze meni instruktor ti nekakv outizam imas sta li
Vozim strašljiije i pipljivije od bilo koje žene
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Melek wrote: 28 Mar 2018, 21:22Eno, neki dan Uberova bezpilotna trokolica ubila pjesaka u Arizoni..Krokodil Behko wrote: 11 Aug 2017, 23:50Ma nema veze, idu autopilotna kola, pa tako da je i to tvoje zastarilomehaning wrote: 11 Aug 2017, 17:33 Ovaj tekst gore ima barem 30 godina...![]()
![]()
Realno, pod onakvim okolnostima, ti bi pregazio bar tri pješaka
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4512 times
- Been thanked: 3505 times
Onda ima i ona stvar.. ko je odgovoran za smrt pjesaka, kompanija, vlasnik, onaj za "volanom"?Krokodil Behko wrote: 29 Mar 2018, 00:53Melek wrote: 28 Mar 2018, 21:22Eno, neki dan Uberova bezpilotna trokolica ubila pjesaka u Arizoni..Krokodil Behko wrote: 11 Aug 2017, 23:50Ma nema veze, idu autopilotna kola, pa tako da je i to tvoje zastarilomehaning wrote: 11 Aug 2017, 17:33 Ovaj tekst gore ima barem 30 godina...![]()
![]()
Realno, pod onakvim okolnostima, ti bi pregazio bar tri pješaka![]()
A da ne govorimo o machine learning principu po kojem auto procijeni da je ispred njega dvoje
male djece koje ne moze da izbjegne pa je logicno da skrene, nadere u drvo i likvidira starog
prdonju za "volanom" koji je onako usput i vlasnik istog auta (kupio ga da bude bezbijedan u njemu).
Da li je u tom slucaju stari prdonja voljan da investira u takvo nesto?
Vlasti jos nisu rekle svoje kako treba a te bespilotne trokolice, cloud computing itd, facebook
pljacke identiteta i tako te stvari furaju punom parom. Kakvu posluku porati
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Sve vrijeme mislimo pogrešno, evo zbog čega je vožnja pod niskim obrtajima štetna poput one s visokim
Mnogi iz neznanja, krivih predrasuda ili „štednje“ voze s preniskim okretajima…
…iako se time otežava podmazivanje i hlađenje, povećavaju štetne vibracije i trešnje te skraćuje vijek motora.
To je posebno štetno pri velikom opterećenju, uspinjanju i naglom ubrzanju, kad je bolje da motor ima više okretaja.
Kod benzinca je najpovoljnije područje između 2000 i 4000/min, a kod dizelaša između 1800 i 3000/min. Motor tada najbolje vuče i najmanje troši, opterećenje je najmanje te se osigurava dobro podmazivanje i hlađenje. Novi automobili na instrument ploči imaju „ekološki“ pokazivač, koji preporučuje šaltanje u stupanj više, ponekad i pri samo 1500-1600 okretaja u minuti. To nije dobro poslušati ako vozite uzbrdo, auto je potpuno opterećen ili motor nije dobro zagrijan.
U svakom slučaju nije dobro naglo ubrzavati iz niskih okretaja, jer se u klipnom motoru razvijaju inercijske i sile plinova. Prve su posljedica vrtnje radilice, djelomice i klipnjača, te oscilatornog kretanja klipova i klipnjača, a druge nastaju uslijed izgaranja u cilindrima. Jedne, više ili manje, poništavaju druge, odnosno balansiraju rad motora. Ako pri niskim okretajima naglo nagazite 'gas', inercijske sile ostaju iste, odnosno blago se povećavaju, a sile plinova naglo porastu.
Nastaje debalans, te se povećava opterećenje na rukavac u ležaju, koji se tada pomiče iz središnjeg položaja i nalegne na donji dio ležaja. A zbog nedovoljnog hidrodinamičkog tlaka uljni film puca, dolazi do „suhog trenja“ i povećava se habanje. Stanje pogoršavaju povećane vibracije, trešnje motora pri niskoj brzini vrtnje. Dakle, možete voziti pri niskim okretajima motora, ali samo ako auto „krstari“ na ravnoj cesti i nizbrdo, odnosno nije potpuno opterećen.
Ali, ako želite naglo ubrzati ili dođete do uzbrdice, šaltajte niže. Nisu dobri ni previsoki, niti preniski okretaji i najbolje je voziti u srednjem režimu rada motora. Pri visokim brzinama vrtnje radilice naglo rastu inercijske sile te se povećava trenje i trošenje. Kod niskih okretaja motor pojačano vibrira, u kliznim se ležajima otežava podmazivanje, a problem je i u hlađenju. Podjednako to vrijedi za atmosferske i turbo motore, a turiranje je štetnije za turbo motore.
(SB / Autoportal)
Mnogi iz neznanja, krivih predrasuda ili „štednje“ voze s preniskim okretajima…
…iako se time otežava podmazivanje i hlađenje, povećavaju štetne vibracije i trešnje te skraćuje vijek motora.
To je posebno štetno pri velikom opterećenju, uspinjanju i naglom ubrzanju, kad je bolje da motor ima više okretaja.
Kod benzinca je najpovoljnije područje između 2000 i 4000/min, a kod dizelaša između 1800 i 3000/min. Motor tada najbolje vuče i najmanje troši, opterećenje je najmanje te se osigurava dobro podmazivanje i hlađenje. Novi automobili na instrument ploči imaju „ekološki“ pokazivač, koji preporučuje šaltanje u stupanj više, ponekad i pri samo 1500-1600 okretaja u minuti. To nije dobro poslušati ako vozite uzbrdo, auto je potpuno opterećen ili motor nije dobro zagrijan.
U svakom slučaju nije dobro naglo ubrzavati iz niskih okretaja, jer se u klipnom motoru razvijaju inercijske i sile plinova. Prve su posljedica vrtnje radilice, djelomice i klipnjača, te oscilatornog kretanja klipova i klipnjača, a druge nastaju uslijed izgaranja u cilindrima. Jedne, više ili manje, poništavaju druge, odnosno balansiraju rad motora. Ako pri niskim okretajima naglo nagazite 'gas', inercijske sile ostaju iste, odnosno blago se povećavaju, a sile plinova naglo porastu.
Nastaje debalans, te se povećava opterećenje na rukavac u ležaju, koji se tada pomiče iz središnjeg položaja i nalegne na donji dio ležaja. A zbog nedovoljnog hidrodinamičkog tlaka uljni film puca, dolazi do „suhog trenja“ i povećava se habanje. Stanje pogoršavaju povećane vibracije, trešnje motora pri niskoj brzini vrtnje. Dakle, možete voziti pri niskim okretajima motora, ali samo ako auto „krstari“ na ravnoj cesti i nizbrdo, odnosno nije potpuno opterećen.
Ali, ako želite naglo ubrzati ili dođete do uzbrdice, šaltajte niže. Nisu dobri ni previsoki, niti preniski okretaji i najbolje je voziti u srednjem režimu rada motora. Pri visokim brzinama vrtnje radilice naglo rastu inercijske sile te se povećava trenje i trošenje. Kod niskih okretaja motor pojačano vibrira, u kliznim se ležajima otežava podmazivanje, a problem je i u hlađenju. Podjednako to vrijedi za atmosferske i turbo motore, a turiranje je štetnije za turbo motore.
(SB / Autoportal)
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1392 times
Manuelni mjenjač će poživjeti u BMW-u još desetak godina

Jedna od najvećih misterije od predstavljanja nove generacije BMW M3 je da li će model imati opciju sa manuelnim mjenjačem ili će dolaziti isključivo sa automatikom.
Dok će taj odgovor da stigne tek za nekoliko mjeseci, BMW M je odbradovao ljubitelje manuelca informacijom da planira da u novom M4 ponudi šestostepeni ručni mjenjač.
"Iskreno, pravi inženjerski odgovor je da ste mnogo brži sa pedalama i automatskom transmisijom. Vrlo je precizna i imate bolju kontrolu kada ne morate da koristite drugu ruku za promenu brzina. Mislim da će generalno manuelni menjači nestati. Ali mislim da bi M3 trebalo da bude tvrđava manuelca. Tako će posljednji manuelni mjenjač koji će izumrijeti biti onaj iz M4, što kasnije, to bolje. To je moje viđenje", rekao je direktor razvoja BMW Klaus Frohlič.
To postavlja pitanje koliko će dugo trajati, a trenutno niko nema odgovor. Frohlič obećava da će nasljednik današnjeg M4 imati manuelni mjenjač kao opciju.
Ta generacija će se proizvoditi najvjerovatnije do 2027-2028, otkrio je član UO BMW, što znači da će manuelac poživjeti u BMW još bar deset godina.
BMW-ovi planovi "ubijanja" treće pedale nisu motivisani samo lakšom i jeftinijom proizvodnjom i ponudom jednostavnijih kombinacija motora i transmisija, već zbog toga što moderni automobili postaju sve jači i jači, a to je sve veći izazov za manuelne mjenjače.
"Sada kada imamo turbo-agregate sa 600 Nm, razviti manuelnu transmisiju za taj obrtni momenat u tako malom pakovanju više nije profitabilno. Pokušao sam da produžim život manuelcima, ali ne možemo da investiramo u nove manuelne transmisije", rekao je Frohlič

Jedna od najvećih misterije od predstavljanja nove generacije BMW M3 je da li će model imati opciju sa manuelnim mjenjačem ili će dolaziti isključivo sa automatikom.
Dok će taj odgovor da stigne tek za nekoliko mjeseci, BMW M je odbradovao ljubitelje manuelca informacijom da planira da u novom M4 ponudi šestostepeni ručni mjenjač.
"Iskreno, pravi inženjerski odgovor je da ste mnogo brži sa pedalama i automatskom transmisijom. Vrlo je precizna i imate bolju kontrolu kada ne morate da koristite drugu ruku za promenu brzina. Mislim da će generalno manuelni menjači nestati. Ali mislim da bi M3 trebalo da bude tvrđava manuelca. Tako će posljednji manuelni mjenjač koji će izumrijeti biti onaj iz M4, što kasnije, to bolje. To je moje viđenje", rekao je direktor razvoja BMW Klaus Frohlič.
To postavlja pitanje koliko će dugo trajati, a trenutno niko nema odgovor. Frohlič obećava da će nasljednik današnjeg M4 imati manuelni mjenjač kao opciju.
Ta generacija će se proizvoditi najvjerovatnije do 2027-2028, otkrio je član UO BMW, što znači da će manuelac poživjeti u BMW još bar deset godina.
BMW-ovi planovi "ubijanja" treće pedale nisu motivisani samo lakšom i jeftinijom proizvodnjom i ponudom jednostavnijih kombinacija motora i transmisija, već zbog toga što moderni automobili postaju sve jači i jači, a to je sve veći izazov za manuelne mjenjače.
"Sada kada imamo turbo-agregate sa 600 Nm, razviti manuelnu transmisiju za taj obrtni momenat u tako malom pakovanju više nije profitabilno. Pokušao sam da produžim život manuelcima, ali ne možemo da investiramo u nove manuelne transmisije", rekao je Frohlič
- lejlamo
- Forum [Bot]
- Mood:
- Been thanked: 2 times
nemam iskustvo s automatikom, a manuelac mi je sasvim okej, niki problem.