Predložite mi kakav laptop
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10190 times
- Been thanked: 12084 times
- Status: Offline
Korisni savjeti kako produžiti 'život' laptopu

Prenosna računala imaju ograničeni rok trajanja te su nakon nekoliko godina korištenja puno sporija, baterija im je često u potpunosti istrošena, a zbog intenzivnog korištenja na nekim prijenosnicima ošteti se kućište, otpadnu tipke ili se razbije ekran
Kako bi spriječili probleme s ekranom, kućištem i tipkama, potrebno je uvijek biti jako oprezan s načinom na koji se koriste i prenose laptopi, ali postoje i neki načini na koji korisnici mogu očuvati bateriju i samo računalo, prenosi Dnevnik.hr.
Na Mashableu su objavili nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da 'produžite život' svom prijenosniku kako bi, bez obzira na godine korištenja, i dalje bio dovoljno brz za ugodan svakodnevni rad.
Hlađenje – na ovoj stranici kažu kako su prijenosna računala 'zloglasna' zbog pregrijavanja zbog kojih su se ranije i sami laptopi znali zapaliti. Kako bi spriječili pregrijavanje, potrebno je provjeravati rad ventilatora korištenjem softvera za analizu te je potrebno održavati čistim otvore za ventilaciju – na Mashableu savjetuju čišćenje otvora štapićima za uši, a možete koristiti i npr. komprimirani zrak (koji možete naći u trgovinama s računalnom opremom) s kojim se propuhuju otvori za ventilaciju.
Čišćenje računala – brojni programi i datoteke usporavaju rad računala pa je potrebno očistiti računalo od brojnih stvari koje na njemu nisu toliko potrebne ili se ne koriste često. Idealno bi bilo koristiti između 30-60 posto memorijskog prostora računala, a preporuča se korištenje programa čišćenje diska s kojim se brišu privremene datoteke i datoteke iz Koša za smeće.
Štednja baterije – kako bi baterije izdržala što duže savjetuje se da pazite da se nikada ne isprazni do kraja, umjesto stand byja koristite opciju hibernacije, ne koristite previše programa u isto vrijeme te, kada ga ne koristite, gasite eksterni hardver, poput npr. bežičnog miša.
Re: Korisni savjeti kako produžiti 'život' laptopu
ovo u vezi sa hladjenem je cista glupost. ne vrijedi ti nista kompresorom djelovati sa vanjske strane zato sto prasina sa unutrasnje strane nema gdje da "pobjegne". tako da ce se prvim paljenjem laptopa ona opet nabiti na otvore i zacepiti ih. tim komprimiranim zrakom jedino efikasno mozete ocistiti tastaturu - bilo obicnu ili ovu od laptopa.
sve sto covjek pazi i njeguje - duze traje.
sve sto covjek pazi i njeguje - duze traje.
-
Blackhawk
Jedna od osnovnih stvari je da se laptop ne drzi na krilu, ili, sto mnogi rade, da drze laptop u krevetu na deki ili jorganu.. To je smrt za laptop, jer kad ga stavis na mekanu povrsinu on "utone" i zacepe se sve rupe kroz koje moze zrak ici i vrlo lako se zagrije tako i nakon nekog vremena pregori cip i mozes ga baciti...
Ako vec imate naviku drzat ga u krevetu uvijek stavite nesto trvdo ispod, svesku veliku ili nesto slicno, a najbolje je kupit onaj dodatni hladnjak sa postoljem i onda se nemas zasto brinuti..

Ako vec imate naviku drzat ga u krevetu uvijek stavite nesto trvdo ispod, svesku veliku ili nesto slicno, a najbolje je kupit onaj dodatni hladnjak sa postoljem i onda se nemas zasto brinuti..
Ja imam već cca 6 godina taj dodatni rashladni sistem sa postoljem i tada je bio samo sa jednim ventilatorom.
Redovno ga treba i očistiti izbutra - hladnjak i sam ventilator.
Redovno ga treba i očistiti izbutra - hladnjak i sam ventilator.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
hladnjak i sam ventilator...... to sam mislio na laptop 
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
Ima logike, hvala dobro je znati.paparaci wrote:ovo u vezi sa hladjenem je cista glupost. ne vrijedi ti nista kompresorom djelovati sa vanjske strane zato sto prasina sa unutrasnje strane nema gdje da "pobjegne". tako da ce se prvim paljenjem laptopa ona opet nabiti na otvore i zacepiti ih.
Još bih samo dodala za one muške forumaše koji se imaju u planu još razmnožavati da ne drže laptop u krilu jer koncentrirano zagrijavanje uništava spermatozoide.Blackhawk wrote:Jedna od osnovnih stvari je da se laptop ne drzi na krilu, ili, sto mnogi rade, da drze laptop u krevetu na deki ili jorganu.. To je smrt za laptop, jer kad ga stavis na mekanu povrsinu on "utone" i zacepe se sve rupe kroz koje moze zrak ici i vrlo lako se zagrije tako i nakon nekog vremena pregori cip i mozes ga baciti...
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 627 times
uf,nije on mene kupo već ja njega,boli me briga vala,nek' traje dokle traje 
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Re: Predložite mi kakav laptop
Samo da kažem da sam gledao cijene na PIK i ovi laptopi se baš ne isplate. Nema jeftinijeg od 300-350 maraka a da ima 2GB RAM. Za 350 maraka može se kupiti PC sa AMD 3+ GHz/ 3GB RAM, boga pitaj koliko memorije na HD i pride zvučnici i tastatura. I naravno - DVD/RW. Zapravo, jučer gledah neki oglas. Može se kupiti nova centralna jedinica za 399 maraka. Tu nema puno dilema. Hebo laptop. Ionako koji god da kupim, baterija mu neće držati duže od dva sata. A ako mi stigne u julu na gotovo opet ću gledati da uzmem dobar PC.
-
Blackhawk
Behko, sad se centralna jedinica solidna moze kupit za 150-200 KM,a ko hoces gamersku graficku onda nesto skuplje al to ti je tu negdje..
Ja sam za 300 Km uzeo sa core2duo procesorom 2.2, 4gb rama, hdd i monitor samsung 24 incni, tastaturu, mis.. Jes da je graficka integrisana i nije za igrice, ali odlicno sluzi za sve drugo.. Mada mogu se igrati i neke starije igrice tipa cod2, Generals, i slicne..
A laptopi jesu skupi.. Ev ja prodajem hp dual core procesor, 3gb rama 250 gb hdd, ali neradi mu display za 250 KM
Display za njega oko 150 KM... Znaci za 400 KM moze se dobiti dobar laptop..
A inace ja ga prikacim na monitor svoj i radi normalno... Cak mogu i igrice igrati
Ja sam za 300 Km uzeo sa core2duo procesorom 2.2, 4gb rama, hdd i monitor samsung 24 incni, tastaturu, mis.. Jes da je graficka integrisana i nije za igrice, ali odlicno sluzi za sve drugo.. Mada mogu se igrati i neke starije igrice tipa cod2, Generals, i slicne..
A laptopi jesu skupi.. Ev ja prodajem hp dual core procesor, 3gb rama 250 gb hdd, ali neradi mu display za 250 KM
A inace ja ga prikacim na monitor svoj i radi normalno... Cak mogu i igrice igrati
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Samo sam i mislio uzeti centralnu jedinicu. Periferije mi ne trebaju jer sve već imam u paru. Zapravo, miša imam tri komada. Jedan je genius i on je bzvz, drugi je ovaj stari siemens i on je stvarno dobar a treći je bežični. Imam i rez. tastaturu kao i CRT, odnosno LCD monitor. Buraz mi reče donijeti neki laptop a ja ću gledati da ovaj packard popravim ili kupim neki drugi a dam ovaj u račun, pa koliko-toliko. Laptop samo kad me zabole ledja od taburea 
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2918 times
- Been thanked: 2441 times
ehss,,sto ne dodoh ovdje na ovu temu ranije,,
evo ovako ja sam prosle sedmice kupila jedan laptop modela
HP ENVY 6-1032EG I5-3317U8GB 576
i orjentirala sam se samo da mi treba Windows 7
pojasnite mi sada detaljnije sta sam kupila .odnosno sta sve mogu sa ovim laptopom ciniti??
pojasnite mi sada detaljnije sta sam kupila .odnosno sta sve mogu sa ovim laptopom ciniti??
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

http://www8.hp.com/de/de/products/lapto ... id=5300162Calla wrote:ehss,,sto ne dodoh ovdje na ovu temu ranije,,
Evo mislim da sam ga izguglao. Nije nužan windows 7 nego može i osmica kako razumjeh.
Čuj šta možeš? Pa sa takvim laptopom možeš sve
-
Blackhawk
Calla wrote:ehss,,sto ne dodoh ovdje na ovu temu ranije,,
Dobar izbor, i za tvoje potrebe odlican...
Nismo ti mi ni bili potrebni
Mislim da kosta oko 550-600 EUR. http://www8.hp.com/de/de/products/lapto ... id=5300162Calla wrote:ehss,,sto ne dodoh ovdje na ovu temu ranije,,
Naravno da je odlican,jedino mi se nesvidza sto je instalisan Windows 7 home.Jer moze da gura ultimate bez problema.Ja imam slicnu konfiguraciju laptopa sa 2 gb rama i odma sam bez razmisljanja oborio sistem i instalisao Windows 8

- Calla
- Legenda foruma

malo je skuplji ovamo,,tacna cjena je bila 849 €reha69 wrote:Mislim da kosta oko 550-600 EUR. http://www8.hp.com/de/de/products/lapto ... id=5300162Calla wrote:ehss,,sto ne dodoh ovdje na ovu temu ranije,,
Naravno da je odlican,jedino mi se nesvidza sto je instalisan Windows 7 home.Jer moze da gura ultimate bez problema.Ja imam slicnu konfiguraciju laptopa sa 2 gb rama i odma sam bez razmisljanja oborio sistem i instalisao Windows 8Jer dobio sam na brzini startanja laptopa itd.
a ja upravo birala samo windows 7 iz jeditog razloga posto imam neke medicinske aparate koji su samo kompatibilni sa windows 7 za printanje rezultata , barem kod nas na nasem trzistu i nije lako naci laptope sa w7,,skoro pa svi su vec sa W8
- Calla
- Legenda foruma

neka vas pri ruci,,Blackhawk wrote:Calla wrote:ehss,,sto ne dodoh ovdje na ovu temu ranije,,
Dobar izbor, i za tvoje potrebe odlican...
Nismo ti mi ni bili potrebni...
![]()
moji IT kolege u firmi su zaista prespori za savjete a kamoli da mi nesto instaliraju ili poprave na laptopu sto mi treba za svakodnevni posao
- Calla
- Legenda foruma

mogla bi ti poslati i ulaznu kartu za kino u cevljanovicima ..Krokodil Behko wrote:http://www8.hp.com/de/de/products/lapto ... id=5300162Calla wrote:ehss,,sto ne dodoh ovdje na ovu temu ranije,,
Evo mislim da sam ga izguglao. Nije nužan windows 7 nego može i osmica kako razumjeh.
Čuj šta možeš? Pa sa takvim laptopom možeš sve
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Može da tu kartu upotrijebiš ti gledajući mene u areni.Calla wrote:mogla bi ti poslati i ulaznu kartu za kino u cevljanovicima ..Krokodil Behko wrote:http://www8.hp.com/de/de/products/lapto ... id=5300162Calla wrote:ehss,,sto ne dodoh ovdje na ovu temu ranije,,
Čuj šta možeš? Pa sa takvim laptopom možeš sve![]()
Ima da izbodem svakog bika ako će biti i neka skromna nagrada
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41875 times
- Been thanked: 28695 times