BiH u očima drugih

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14111 times
Been thanked: 9738 times
Status: Offline

Re: Svi idu u Njemačku, a Nijemac Lukas odlučio život graditi u Sarajevu: Džamije su na svakom ćošku a to mi se sviđa

Post by Julia-Klara » 31 Jul 2024, 10:44

AfD zaboravlja da su se tako ponasali i jos uvijek ponasaju asocijalni Nijemci, koji NE ZELE da rade, sjede po parkovima, zicaju cigaru ili marku (sada vec OJRO), a opet im je to omogucila vlada. To sto stranci koriste ono sto Nijemci decenijama rade unazad je najveci problem.

Razumijem da postoje socijalni slucajevi, ali da Chantal iz Marzana ima 6 djece, ni skolu zavrseni, ni posao, ali uredno uradjene nokte, vjestacke trepavice, ljetovanje na MaLLoCe, izlazi svaki vikend, a ubire par hiljada OJRA na racun kindergelda, i rodice jos dvoje-troje ako zatreba, ali otici raditi nece :cudi

Nije ovo samo radi migranata, djelomicno su si i sami krivi.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 4722 times
Been thanked: 6310 times

Re: Svi idu u Njemačku, a Nijemac Lukas odlučio život graditi u Sarajevu: Džamije su na svakom ćošku a to mi se sviđa

Post by ina » 31 Jul 2024, 10:49

Meni djeluje kao "vagabondo". Mlad i voli da putuje i istražuje.
Ne vjerujem da će ostati i u BIH osim ako ne nađe ljubav.. a možda čak ni tad, ako je stvarno po njegovoj mjeri.. produžiti će svijetom zajedno. I zaustaviti se tamo gdje im najviše paše.
Svijest ima sidrište.

Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 97 times
Been thanked: 219 times

Post by Bosnia_Nord » 31 Jul 2024, 11:22

Naseef Mushroom wrote: 31 Jul 2024, 09:45 Pa AfD je kao i SDS početkom 90-ih “Nemamo ništa protiv svih Bošnjaka, samo one koji glasaju za SDA” pa na kraju zaklaše i vjernika i komunistu.

Razlog zašto su mnogi Bošnjaci imali pozitivna iskustva sa Nijemcima koji glasaju za AfD je taj što mnogi Nijemci nemaju pojma da je islam kod mnogih Bošnjaka kultorološki islam, pa kada vide kako neki Senad popije više od njega on ga gleda isto kao i nekog Hrvata “Ex-Yu Balkanac koji voli popiti i zapjevati” i nema pojma da on ima ikakav dodir sa islamom, ali neka taj Senad jednom kaže da ide sutra u džamiju jer je Bajram, pa makar Bajram bio jedini put u godini kada vidi džamiju iznutra, vidjeli bi kako bi AfDovci gledali na tog Senada.
Ista stvar je i u Bosni, samo što je ovdje odnos muslimana i FGR-a.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 225 times
Been thanked: 359 times

Post by bosnjakinja » 31 Jul 2024, 11:33

Bosnia_Nord wrote: 31 Jul 2024, 11:22
Naseef Mushroom wrote: 31 Jul 2024, 09:45 Pa AfD je kao i SDS početkom 90-ih “Nemamo ništa protiv svih Bošnjaka, samo one koji glasaju za SDA” pa na kraju zaklaše i vjernika i komunistu.

Razlog zašto su mnogi Bošnjaci imali pozitivna iskustva sa Nijemcima koji glasaju za AfD je taj što mnogi Nijemci nemaju pojma da je islam kod mnogih Bošnjaka kultorološki islam, pa kada vide kako neki Senad popije više od njega on ga gleda isto kao i nekog Hrvata “Ex-Yu Balkanac koji voli popiti i zapjevati” i nema pojma da on ima ikakav dodir sa islamom, ali neka taj Senad jednom kaže da ide sutra u džamiju jer je Bajram, pa makar Bajram bio jedini put u godini kada vidi džamiju iznutra, vidjeli bi kako bi AfDovci gledali na tog Senada.
Bude li dovoljno veliki broj muslimana migranata u Bosni bit ce svi Bosnjaci FGR

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3608 times
Been thanked: 6618 times

Post by Matan » 31 Jul 2024, 11:44

Masamune wrote: 31 Jul 2024, 10:39 AfD je posebna priča i tu je sve sami šljam, ali ljudi koji za njih glasaju uglavnom zbog migranata jasno stavljaju u kontekst kulturološki problem. Bar su to ova dvojica isticala.

Nije njima problem Senad koji ide u džamiju ili neki Hassan Omari iz Sirije koji to isto radi, već je njima problem kad samo ganjaju socijalu, kad ne žele da se potrude da savladaju jezik, kad dođu na posao oni se zajebavaju i ništa ih ne interesuje, ponašaju se kao da su i dalje u Siriji ili Afganistanu itd. Njima to smeta, a toga je puno manje prisutno kod naših ljudi. Većinu nas je i sramota otići u Njemačku da živimo, a da ne znamo bar B1. Tu se radi i o nekom poštovanju te zemlje i tog naroda.

Međutim, da je AfD sutra spremna da ih sve zapali, pa da se okrenu protiv svih stranaca jednako to je itekako moguć scenario.
To je samo moguce u jednom scenariju..
opci rat u Evropi..i ne moze to samo Njemacka vec sve zemlje Evrope..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3764 times
Been thanked: 3489 times

Post by Naseef Mushroom » 31 Jul 2024, 11:48

Bosnia_Nord wrote: 31 Jul 2024, 11:22

Meni više vuče na odnos FGRa prema Srbima i Hrvatima. Dobri su kad pričaju o ženama i vremenu, raja su kada piju kao i oni, ali čim pomenu pokažu ili kažu nešto šta ima veze sa islamom, tu već nastaju antipatije.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3764 times
Been thanked: 3489 times

Post by Naseef Mushroom » 31 Jul 2024, 11:53

ina wrote: 31 Jul 2024, 10:49 Meni djeluje kao "vagabondo". Mlad i voli da putuje i istražuje.
Ne vjerujem da će ostati i u BIH osim ako ne nađe ljubav.. a možda čak ni tad, ako je stvarno po njegovoj mjeri.. produžiti će svijetom zajedno. I zaustaviti se tamo gdje im najviše paše.
Naravno, to su osobe koje imaju taj luksuz zbog državljanstva da mogu danas se odlučiti živjeti gdje god hoće i oni to koriste. Ne bi me čudilo da taj isti Nijemac sutra živi u Tajlandu.
Ali naravno tu odmah mora biti naša patetika u naslovu “Dok svi iz Bosne bježe u Njemačku, Švabo dolazi u Bosnu” :bua
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14111 times
Been thanked: 9738 times

Post by Julia-Klara » 31 Jul 2024, 11:55

Tacno!
Tako sam gledala neku reportazu o doseljenicima iz Njemacke negdje u Hercegovinu cini mi se, kaze porodica cijela, majka, dvoje ili troje djece, lijepo im, ali otac dolazi povremeno, radi u ITu, znaci imaju love :cudi

Kad imas dobar pasos i dovoljno love mozes dje 'ochesh :cudi

Tako cu i ja jednog dana, kad uzmem cesko drzavljanstvo :valja
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21031 times
Been thanked: 19011 times

Post by Masamune » 31 Jul 2024, 11:59

Svi bježe u Njemačku za stalno, a samo se Nazif vraća u BiH kad dođe sezona.

Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Bosnia_Nord » 31 Jul 2024, 12:10

Naseef Mushroom wrote: 31 Jul 2024, 11:48 Meni više vuče na odnos FGRa prema Srbima i Hrvatima. Dobri su kad pričaju o ženama i vremenu, raja su kada piju kao i oni, ali čim pomenu pokažu ili kažu nešto šta ima veze sa islamom, tu već nastaju antipatije.
Ja sam više mislio na to kako FGR nema problema sa muslimanima, "volimo Ramazan" itd.

A onda kada ti muslimani počnu praktikovati onda počne smetati. Grad sa 90% muslimana, nema problema. Onda određena grupica muslimana se počne i ponašati kao muslimani odmah se krene priča o kasabama, istoku itd.

Dakle, može Mujo dokle god je Mujo samo na papiru musliman, kada Mujo počne biti musliman u srcu onda je problem.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 31 Jul 2024, 12:11

Bosnia_Nord wrote: 31 Jul 2024, 12:10
Naseef Mushroom wrote: 31 Jul 2024, 11:48 Meni više vuče na odnos FGRa prema Srbima i Hrvatima. Dobri su kad pričaju o ženama i vremenu, raja su kada piju kao i oni, ali čim pomenu pokažu ili kažu nešto šta ima veze sa islamom, tu već nastaju antipatije.
Ja sam više mislio na to kako FGR nema problema sa muslimanima, "volimo Ramazan" itd.

A onda kada ti muslimani počnu praktikovati onda počne smetati. Grad sa 90% muslimana, nema problema. Onda određena grupica muslimana se počne i ponašati kao muslimani odmah se krene priča o kasabama, istoku itd.

Dakle, može Mujo dokle god je Mujo samo na papiru musliman, kada Mujo počne biti musliman u srcu onda je problem.
Da ,jer ta grupica hoce da namece vecini,smeta i obicnim muslimanima to jest bosnjacima kulturoloskim muslimanima..ne smeta samo srbima i hrvatima

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 31 Jul 2024, 12:16

Ko o čemu isti ljudi o tome samo da hraknu FGR.

Nema FGR problem sa muslimanima koji doslovno prate Kur'an i sunnet, već imaju oni muslimani koji isto odu u džamiju, ali vole sjesti i popiti par deca rakije, pa im ovi što to doslovno prate počnu pametovati.

Nema to veze sa FGR. Ima veze sa tradicionalnim bosanskim islamom i muslimanima vs ono što oni nazivaju "uvezenim" islamom.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 31 Jul 2024, 12:19

Masamune wrote: 31 Jul 2024, 12:16 Ko o čemu isti ljudi o tome samo da hraknu FGR.

Nema FGR problem sa muslimanima koji doslovno prate Kur'an i sunnet, već imaju oni muslimani koji isto odu u džamiju, ali vole sjesti i popiti par deca rakije, pa im ovi što to doslovno prate počnu pametovati.

Nema to veze sa FGR. Ima veze sa tradicionalnim bosanskim islamom i muslimanima vs ono što oni nazivaju "uvezenim" islamom.
da se slozimo

pravi fgr je totalno raskrstio s islamom i to je za njih drugi svijet

ovi tipicni polovicni muslimani eh njima smetaju ti "ehli sunnah

Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Bosnia_Nord » 31 Jul 2024, 12:21

bosnjakinja wrote: 31 Jul 2024, 12:11 Da ,jer ta grupica hoce da namece vecini,smeta i obicnim muslimanima to jest bosnjacima kulturoloskim muslimanima..ne smeta samo srbima i hrvatima
Ne nameće niko ništa niti može. Ali kada određene stvari u gradu počnu ličiti na islamske stvari odmaj taj grad postane kasaba.

Dakle, dok se Mujo potpisuje kao musliman, Mujo je dobar, ljudina. Čim Mujo počne i živjeti kao musliman, eto problema.

Zatvori se disko klub, otvori se džamija, što je normalan proces u gradu sa muslimanima, eto problema.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 31 Jul 2024, 12:22

bosnjakinja wrote: 31 Jul 2024, 12:19
Masamune wrote: 31 Jul 2024, 12:16 Ko o čemu isti ljudi o tome samo da hraknu FGR.

da se slozimo

pravi fgr je totalno raskrstio s islamom i to je za njih drugi svijet

ovi tipicni polovicni muslimani eh njima smetaju ti "ehli sunnah
Evo i tebi lajk iako si troll :oo

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3608 times
Been thanked: 6618 times

Post by Matan » 31 Jul 2024, 12:26

Bosnia_Nord wrote: 31 Jul 2024, 12:21
bosnjakinja wrote: 31 Jul 2024, 12:11 Da ,jer ta grupica hoce da namece vecini,smeta i obicnim muslimanima to jest bosnjacima kulturoloskim muslimanima..ne smeta samo srbima i hrvatima
Ne nameće niko ništa niti može. Ali kada određene stvari u gradu počnu ličiti na islamske stvari odmaj taj grad postane kasaba.

Dakle, dok se Mujo potpisuje kao musliman, Mujo je dobar, ljudina. Čim Mujo počne i živjeti kao musliman, eto problema.

Zatvori se disko klub, otvori se džamija, što je normalan proces u gradu sa muslimanima, eto problema.
Pa reci mi jel tebi ide na zivce kad vidis Srbske
popove kako popuju na politickim skupovima, kad Hrvati metnu kriz na Hum..
tako i njima smeta otvaranje dzamija..
meni licno smeta i otvaranje novi crkava i novi dzamija.jer je to cista politizacija i zapisavanje teritorija..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 24002 times
Been thanked: 24457 times

Post by ironman » 31 Jul 2024, 12:26

A sad cemo raspravit o tezi koja proizilazi iz ovog gore.
Jel moze vjernik biti fgr?
Ili sama pomisao na to dovodi do spontanog samoizgaranja istog :D.
I naravno visa verse da ce samoizgorit i taj vjernik ako pomisli da fgr nije iskljucivo ateist :D.
Usput jel hope fgr?
dream of spring...
sign of the times...

Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Bosnia_Nord » 31 Jul 2024, 12:27

Islamski je upozoravati na loše stvari. Ako se grupa ljudi smatra muslimanima i rade stvari koje nisu u skladu sa islamom mora se upozoriti, bilo to da neko ode u ekstrem pa tekfiri ljude ili ode u drugi u drugi ekstrem pa se razvaljuje od alkohola.

Manji je problem ako se neko razvali od alkohola, problem je kad to postane normalno u islamskom društvu.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 31 Jul 2024, 12:29

Samo ti upozoravaj. Ako dobijes bokser ili nogu u glavu nemoj kasnije kukati.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 31 Jul 2024, 12:31

ironman wrote: 31 Jul 2024, 12:26 A sad cemo raspravit o tezi koja proizilazi iz ovog gore.
Jel moze vjernik biti fgr?
Ili sama pomisao na to dovodi do spontanog samoizgaranja istog :D.
I naravno visa verse da ce samoizgorit i taj vjernik ako pomisli da fgr nije iskljucivo ateist :D.
Usput jel hope fgr?
Ma pogresan je fokus totalno.

Post Reply

Return to “BiH”