Prevent BH
Moderator: Krokodil Behko
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 13963 times
- Been thanked: 9644 times
- Status: Offline
Re: Prevent BH
Privatna klinika - znaci svako iz svog dzepa placa lijecenje ili ce biti pokriveno sta preko socijalnog? Onako pitam, daleko je Sarajevo od nas za bilo sta.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- immuno
- Forum [Bot]
- Has thanked: 12293 times
- Been thanked: 12985 times
- Status: Online
Koliko sam cula jedan dio ce biti preko osiguranje a neke vjerovatno Specijalna dijagnostika I terapija morat ce se doplacivati....Julia-Klara wrote: 16 Feb 2023, 09:57 Privatna klinika - znaci svako iz svog dzepa placa lijecenje ili ce biti pokriveno sta preko socijalnog? Onako pitam, daleko je Sarajevo od nas za bilo sta.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9137 times
- Been thanked: 10848 times
Julia-Klara wrote: 16 Feb 2023, 09:57 Privatna klinika - znaci svako iz svog dzepa placa lijecenje ili ce biti pokriveno sta preko socijalnog? Onako pitam, daleko je Sarajevo od nas za bilo sta.
Bolnica će biti grdosija. Nemamo mi toliko elite, pa da tamo idu samo oni koji mogu platiti.
Imaš i onu privatnu kliniku za srce u TZ i čini mi s da oni obave dosta i za one preko zdravstvenog.
Zapravo, sad vidim da ih je preuzela njemačka kompanija Bayer
https://mib.institute/
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Zapravo, pošto je to pitanje postavljeno sto puta, evo repriziram odgovor iz preventa
Havana već kampuje pred bolnicom u novom Micubišiju.
Da li će pacijenti u ovoj bolnici moći imati sve usluge koje imaju naprimjer na KCUS-u ili drugim javnim bolnicama?
KCUS je ipak mjesto tercijarne zdravstvene zaštite. Mi ćemo pokriti sve usluge koje možete dobiti u bilo kojoj općoj bolnici, s tim da mi kažemo da je samo to početak. Želimo biti opća bolnica koja će vremenom razvijati centre izvrsnosti, te u konačnici uključiti i segmente tercijarne zdravstvene zaštite.
Jasno je da je to privatna bolnica i da će pacijenti plaćati za usluge, ali da li će biti nekih usluga koje će građani dobiti besplatno? Da li će opća bolnica biti povezana sa zavodima zdravstvenog osiguranja?
Mi kao zdravstveni sistem već imamo potpisane ugovore sa kantonalnim fondom, neke od naših usluga već se nalaze na listama koje financiraju javni zdravstveni fondovi. Ta evolucija zdravstvenog sistema u BiH prati evoluciju koja se dešavala u Sloveniji, Poljskoj, Češkoj. U takvim sistemima jedan dio se plaća, drugi dio se doplaćuje, a treći dio preuzima zdravstveno osiguranje, bilo da se radi o javnom obaveznom ili dobrovoljnom bolničkom zdravstvenom osiguranju.
Očekujemo proširenje te saradnje, najave su da će doći do takvog širenja u BiH. Prisutnost naše medicinske usluge će biti u najboljoj sinergiji sa ASA Osiguranjem koje je trenutno najveća osiguravajuća kuća u BiH. Naša usluga će biti plaćena od strane pacijenata na način djelomično javnim fondovima, djelomično privatnim plaćanjima, a u najvećem dijelu kroz dobrovoljno zdravstveno osiguranje.
- Taare
- greatest
- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Odlično. Evropski nivo. Uplatiš to njihovo dodatno osiguranje i rahat si.
E, ako želiš hljeb nad pogaču, izvoli i doplati.
E, ako želiš hljeb nad pogaču, izvoli i doplati.
Svi mi se morete obratit
- HAVANA
- Pituljica
- Has thanked: 2620 times
- Been thanked: 21884 times
Sta cu bolan ja pred bolnicom,nije mi nista.Pretraga sto ima sam uradio, ne moram 2 godine nista radit.Issss.Krokodil Behko wrote: 16 Feb 2023, 10:18 Zapravo, pošto je to pitanje postavljeno sto puta, evo repriziram odgovor iz preventa
Da li će pacijenti u ovoj bolnici moći imati sve usluge koje imaju naprimjer na KCUS-u ili drugim javnim bolnicama?
KCUS je ipak mjesto tercijarne zdravstvene zaštite. Mi ćemo pokriti sve usluge koje možete dobiti u bilo kojoj općoj bolnici, s tim da mi kažemo da je samo to početak. Želimo biti opća bolnica koja će vremenom razvijati centre izvrsnosti, te u konačnici uključiti i segmente tercijarne zdravstvene zaštite.
Jasno je da je to privatna bolnica i da će pacijenti plaćati za usluge, ali da li će biti nekih usluga koje će građani dobiti besplatno? Da li će opća bolnica biti povezana sa zavodima zdravstvenog osiguranja?
Mi kao zdravstveni sistem već imamo potpisane ugovore sa kantonalnim fondom, neke od naših usluga već se nalaze na listama koje financiraju javni zdravstveni fondovi. Ta evolucija zdravstvenog sistema u BiH prati evoluciju koja se dešavala u Sloveniji, Poljskoj, Češkoj. U takvim sistemima jedan dio se plaća, drugi dio se doplaćuje, a treći dio preuzima zdravstveno osiguranje, bilo da se radi o javnom obaveznom ili dobrovoljnom bolničkom zdravstvenom osiguranju.
Očekujemo proširenje te saradnje, najave su da će doći do takvog širenja u BiH. Prisutnost naše medicinske usluge će biti u najboljoj sinergiji sa ASA Osiguranjem koje je trenutno najveća osiguravajuća kuća u BiH. Naša usluga će biti plaćena od strane pacijenata na način djelomično javnim fondovima, djelomično privatnim plaćanjima, a u najvećem dijelu kroz dobrovoljno zdravstveno osiguranje.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Taare
- greatest
- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
De se raspitaj pošto će biti to dodatno osiguranje.HAVANA wrote: 16 Feb 2023, 12:44 Sta cu bolan ja pred bolnicom,nije mi nista.Pretraga sto ima sam uradio, ne moram 2 godine nista radit.Issss.
Svi mi se morete obratit
- Chloe
- Žena za sva vremena
- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3479 times
Sanintex koji je Prevent preuzeo danas ima par radnika i ništa od imovine. Sve su prodali, sveeeeeee....

- insomnia
- Rđav kurac
- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Prosto je nevjerovatno da ljudi svrsavaju na ovog lopovcinu. Kae sposoban 
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Chloe
- Žena za sva vremena
Prije preuzimanja, Sanitex je izvozio gazu, flastere, radilo je još pogona.... Mogla je proizvodnja opstati, dio prodati radi izmirivanja obaveza prema državi i radnicima, ali oni su slali menadžere djecu, sad mi se čini namjerno.
Kad vidim ko je kupio imovinu, ne bih se iznenadila da je sve bio dogovor. Lokacija je u centru, isti ti ljudi su davno bili zainteresovani za odredjene dijelove i zgrade.
No, šta je tu je.
Kad vidim ko je kupio imovinu, ne bih se iznenadila da je sve bio dogovor. Lokacija je u centru, isti ti ljudi su davno bili zainteresovani za odredjene dijelove i zgrade.
No, šta je tu je.

- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3848 times
- Been thanked: 2891 times
potpuno nove masine su prodane u staro zeljezoChloe wrote: 30 Mar 2023, 12:50 Sanintex koji je Prevent preuzeo danas ima par radnika i ništa od imovine. Sve su prodali, sveeeeeee....
jel to iko dokumentovao?
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Chloe
- Žena za sva vremena
Ne znam jesu li nove. Kako se koji dio prodavao tako su zgarde/hale rušene, ostala je bila velika zgrada sa proizvodnjom, upravna i skladišta, da bi i to nedavno prodali. Svaki dan tutnje kamioni i izvoze željezo i šta već.

Nema više....

- Pasaga
- Hadžija
Masine koje su kupljene 1989 ,iz Ceske, govorim za PoljiceChloe wrote: 30 Mar 2023, 20:12Ne znam jesu li nove. Kako se koji dio prodavao tako su zgarde/hale rušene, ostala je bila velika zgrada sa proizvodnjom, upravna i skladišta, da bi i to nedavno prodali. Svaki dan tutnje kamioni i izvoze željezo i šta već.Pasaga wrote: 30 Mar 2023, 17:48
potpuno nove masine su prodane u staro zeljezo
jel to iko dokumentovao?![]()
Nema više....![]()
No, dzaba vazimo
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Chloe
- Žena za sva vremena
Poljice su prodali davno, tamo je sad Miral, firma za izradu plastične stolarije, radi samo za EU.Pasaga wrote: 30 Mar 2023, 20:19Masine koje su kupljene 1989 ,iz Ceske, govorim za PoljiceChloe wrote: 30 Mar 2023, 20:12
Ne znam jesu li nove. Kako se koji dio prodavao tako su zgarde/hale rušene, ostala je bila velika zgrada sa proizvodnjom, upravna i skladišta, da bi i to nedavno prodali. Svaki dan tutnje kamioni i izvoze željezo i šta već.![]()
Nema više....![]()
No, dzaba vazimo
Ne znam šta je sa pogonom u Bužimu...

- Pasaga
- Hadžija
Radio jedan dio, sili su navlake za auta, za svabiju
Rade li jos, neznam
Rade li jos, neznam
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Calla
- Legenda foruma
- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2207 times
Eto vidis da moze kao I u Njemackoj.Taare wrote: 28 Jan 2023, 17:55Ne zajebaji. Nigdje nije rečeno.Krokodil Behko wrote: 28 Jan 2023, 15:22
Milijardu milijardi puta rečeno, isto kao i kod ugovornih apoteka.
Pružit će uslugu i naplatiti od ZZO, ukoliko isti pokriva tu uslugu kako u državnim tako i u privatnim zdravstvenim firmama.
Ja sam kod privatnika vadio laboratorijske nalaze, radio rentgene, Ultrazvuk i ostale pm, a nikad ništa nisam platio.
Primjera radi, imaš privatnike koji ti rade EMNG nalaz, na kojeg se na Koševu čeka i po dva mjeseca u redu.
Imaš privatni CT
Imaš privatna medicinska pomagala, uz participaciju ZZO, štake, kolica, slušni aparati, ortopedska obuća, itd.. Svejedno je državi, kome će platiti za trošak, ako je usluga izvršena. I da je državna laboratorija, opet bi ZZO platio trošk i njoj![]()
A koliko košta osiguranje i ima li neko dopunsko?
Zavisi koje ugovore sklapa zdravstveno osiguranje sa razlicitim ponudama klinika, nebitno je li drzavna privatna ili neka od konfesijskih vrsta bolnica.
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Završena izgradnja privatne ASA bolnice u Sarajevu

Izgradnja prve privatne bolnice, ASA Bolnice je završena, a radovi na opremanju enterijera i instalaciji medicinske opreme teku ubrzano. Značajan dio odjela u potpunosti je opremljen, kao i lobi te su u toku završni radovi na uređenju dvorišta ASA Bolnice.

ASA Bolnica će na samom početku svog rada brojati 200 uposlenika koji će u narednim mjesecima proći fazu specijalizacije i obuke. S obzirom da se radovi privode kraju, planirano je da bolnica svoja vrata za pacijente otvori u prvoj polovini 2024. godine.

Kako ističe naš sagovornik direktor sestrinstva Esmir Kavazović, već se intenzivno radi na edukaciji i obuci medicinskog osoblja prema standardima Opće bolnice Beč i Medicinskog Univerziteta u Beču.
Predstavnici Međunarodnoga medicinskoga univerziteta (MUVI) i Opće bolnice (AKH) iz Beča su ove sedmice u trodnevnoj radnoj posjeti Sarajevu u sklopu redovnih aktivnosti koje su definirane ugovorom o strateškom partnerstvu između ASA Bolnice i MUVI-a.

Radi se o redovnom mjesečnom sastanku u sklopu završnih priprema za otvaranje ASA Bolnice i početak testiranja svih protokola i opreme za rad.
Uzimajući u obzir sve postavljene standarde kvalitete, kako lokalne, tako i one međunarodne, rad s pacijentima se očekuje nakon što spremnost za to potvrde Uprave ASA Bolnice, zajedničkoga Ekspertnoga vijeća (ASA Bolnica i MUVI), kao i međunarodnoga medicinskoga direktora i direktora sestrinstva, koji se od ovoga mjeseca također pridružio timu ASA Bolnice.

U sklopu ove posjete, započeo je i proces finalne verifikacije svih medicinskih radnika u budućoj ASA Bolnici od strane predstavnika MUVI-a u skladu s najvišim svjetskim standardima (JCI).
Kavazović u razgovoru za Klix.ba ističe kako će fokus ASA Bolnice, prije svega, biti na brzoj i detaljnoj dijagnostici, efikasnom ambulantnom tretmanu te rutinskom izvođenju operativnih zahvata.

"Naš cilj je da usluge ASA Bolnice budu brze, učinkovite i dostupne 24 sata dnevno svim građanima Bosne i Hercegovine. Koristimo priliku još jednom da se zahvalim svima koji su poslali svoje prijave za rad u ASA Bolnici koje su, za medicinske pozicije, do sada gotovo u potpunosti obrađene, a za one nemedicinske je evaluacija upravo u toku, ističe Kavazović.

Potom, pojašnjava kako su za otvaranje ASA Bolnice i početak rada s pacijentima odabrani kandidati s najviše iskustva i kompetencija u radu na svim bolničkim odjelima, a daljnje širenje poslovanja i nova zapošljavanja bit će prilika da se i mladi stručnjaci pridruže iskusnim timovima u svim bolničkim odjelima i službama i time dobiju priliku dodatno se razvijati uz stručne mentore, kako u samoj ASA Bolnici, tako i u svim partnerskim klinikama u Europi i šire, a prije svega u Općoj bolnici Beč (AKH).

"Vrhunskim programom edukacije stvorit ćemo inspirativan ambijent koji će motivisati mlade ljude, ali i etablirane medicinske stručnjake, na usavršavanje iz svih zdravstvenih oblasti. Vjerujemo da će naša bolnica biti mjesto u kojem ćemo stvarati nove talente, ali i jačati postojeće ljudske kapacitete uz poseban naglasak na inovativan pristup te korištenje vrhunskih tehnologija prilikom liječenja pacijenata", zaključuje Kavazović.

(klix)
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 46074 times
- Been thanked: 8244 times
Re: Završena izgradnja privatne ASA bolnice u Sarajevu
Gledaj custe cenife ocam 

A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

Da bog da se do vijeka ne probudio