Kent wrote: 23 Jul 2023, 17:48
Naseef Mushroom wrote: 23 Jul 2023, 17:20
Nema ništa loše u tome ako ti druga strana želi dobro.
Nema ništa loše ako u Americi latino-amerikanac Jose živi normalno živi sa afro-Amerikancem Johnom, ili u Njemačkoj Hans i Murat.
Problem kod naših suživotaša je što glume antifašiste kod Srba i Hrvata a pokazuju najveći fašizam kod ostalih “Hoćete li čuti novi vic o lopovu cigi? Hajmo na burek kod šiptara. Opet onaj prljavi migrant prodaje maramice ispred Binga, e neka su onu bulu otjerali sa jezera”.
Tu se radi o licemjeru i pseudo-antifašizmu.
Jedan od najpoznatijih primjera je onaj govor Nikšića “Hoćemo da živimo sa Srbima i Hrvatima kao sa braćom i sestrama, a ne kao ona braća sa bradama i kratkim pantalonama, stop nacionalizmu, mržnji i podjelama”
Bosnjaci takodje Albance zovu Sipatrima. ne svi naravno ----------
Bosnjaci takodje Rome zovu Ciganima i firaunima
Bosnjaci takodje zovu Srbe vlasima a Hrvate sokcima i skriparima i jos traznim imenima - cijeli arsenal . niko nije mastovit kao mi !
Bosnjaci u americi crnce zovu nigerima a Meksikance zovu mexima . nasi skontali da su bijeli pa se prave vazni. prednjace seljaci iz SDA. oni gledaju na crnce i mexikance latino i hipanez sa orlovskih visina.
Bosnjaci takodje zovu migrante mungosima, arapcinama, tekbirasima. Ja cuo hiljadu puta . i u Sarajevu i Bihacu i u Frnakfurtu !!!
Bosnjaci koji ne idu dzamiju i piju pivu i jedu krmetinu , ateisti , takodje za bule kazu da su zamatane kao sarme , da nose vrecu od kromipra na sebi a za vehabije kazu da im je poplava bila u kuci pa zato imaju kratke pantole
To sve govore Bosnjaci svaki dan po hiljadu puta . ako sam cuo ja cuo si i ti !!! Srpski i hrvatski nacionalisti, mediokriteti uopste nisu usamljeni. imamo i mi konja za trku. Takodje valja istaci da to sve skupa nije razlog za SUZIVOT : na zapadu niko nikog ne voli ( nemoj da gajis iluziju u tom smislu oni samo glume toleranciju i ljuibav prema drugima ) ali se postuju jer moraju. Zakon se postuje i za uvredu se placa kazna a to je najgore zapadnjacima kada ih udaris po dzepu.
I ne negiram da i drugi tako zovu Rome i Albance, kao i ostale primjere što si naveo, ali oni bar nisu dvolični i ne ponose se antifašizmom kao ti suživotaši.
Ja imam dosta familije na selu za koje je svaki Srbin vlah, ne smatraju čak ni sve Srbe četnicima, jednostavno sve zovu tako, od Stevandića do Kojovića. I danas kada neka djevojka izađe u grad, kažu joj “Nemoj samo za vlaha”.
Ali je nešto potpuno drugačije kada se neko zgražava kada čuje riječ vlah a onda kaže sam cige i šiptari, kako nisu svi Srbi i Hrvati isti ali je za njih svaki Rom i migrant isti.
Znam i sam da na Zapadu svako živi za sebe, kao prvo i sam živim tamo a kao drugo to sam napisao i sam mnogo puta i na ovom i na onom forumu.
Ali žive zajedno tako što moraju raditi zajedno i živjeti u istoj zgradi i imaju zajedničko što svi plaćaju porez i račune u toj državi.
Tako i u današnjoj Bosni i Hercegovini, šta se tačno misli sa tim suživotom i kako neki misle da to izgleda?
Prije rata su se Senad, Franjo i Jovan družili iz jednostavnog razloga jer su u svakom gradu sva tri naroda živjeli, isto tako taj Senad nije imao potrebu se družiti sa nekim Hasanom jer je taj Hasan živio u drugim gradu.
To što se neki novi Senad danas ne druži sa novim Franjom i Jovanom je zato što je njegov grad poslije rata većinsko bošnjački grad, pa je veća vjerovatnoća da će se prije družiti sa nekim Ramizom nego sa nekim Draganom.
I zbog čega se sada pokušava okriviti neko što ne žele suživot? Što ne troši pare na gorivo/autobusku kartu i da ode u drugi grad gdje nikoga ne zna da pokaže je za suživot? Prijateljstva i kontakti nastaju spontano.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.