In memoriam

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Umro Fidel Castro

Post by SPINERKA »

..meni je interesantan pogled sa Anthony Bourdain --kroz hranu , pricu sa mladim ljudima -cubancima

http://www.youtube.com/watch?v=ht4v3NOR5c8
Image
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

opet :lupa
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka »

Bla wrote:opet :lupa
Sta, nisu ti zanimljivi CUBANCi? :oo
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla »

pa koliko puta je umro u posljednjih 10 godina...
znaš onu priču o
vuku, pastiru i selu :oo
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA »

:hm
..zar ima sumnji -90 godina mu je -- nemere vise ;)
Image
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka »

Ne.

Ovaj put zaoprav.

:oo
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 2 times

Post by rethna »

SPINERKA wrote::hm
..zar ima sumnji -90 godina mu je -- nemere vise ;)
Bio ovdje kod nas jedan devedeset i tri mu bile.
Question everything.
SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA »

:hihi

.. te tri su mu prosle ko u magli :oo
Image
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6707 times

Post by greeneyes »

I ja se iznenadio kad sam pročitao da je mrtav. Ja mislio on se davno družio s Munkirom i Nekirom.
Samo sabura
SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA »

;)

--odavno i nije u funkciji--ali zemlja ide ka 'relaksaciji' brat mu je bolji.

-- turisti dolaze masovno, jeftino a interesantno vidjeti -gdje je vrijeme stalo ......

-- mene licno ne privlaci ta zemlja
Image
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Socrates wrote:
Mohr wrote:OK, super, neka je i tako kako kažeš. Meni se čini da je to ipak bolje nego da za vlastiti novac kupiš otrov, lijepo upakovan, masno izreklamiran, pa nahraniš njime djecu ;) That's the point. Ljudi se tamo, u "slobodarskom svijetu", boje vlastite sjen(k)e, i to je tragedija, jarane ;)

Inače, što se tiče salmonele, ne spominjem je bezze, nego cijela Lijepa Naša ovih dana str(ij)epi od nje :cudi Ako ne vjeruješ meni, pitaj stormagu, @dr-a itd. ;)

Naš drugar @dr bi osobito imao što reći na tu temu, s obzirom da je oduševljen gospodarskim čudima iz zemalja negdašnjega Istočnog bloka :hop Doista čuda otamo pristižu :sex :hihi
I ovo ti je bio razlog, samo da iznerviras storma, da tvrdis da se na Kubi bolje zivi nego u Hrvatskoj. Mislim, ono, protiv svake zdrave logike.

Ne znam koji je tvoj problem sa Hrvatskom, ali mozda bi trebao konacno da prihvatis da je to nezavisna zemlja, I da je vecina naroda u Hrvatskoj bila za tu nezavisnost. Sretno im, zar je to toliko tesko reci? Zluradost prema Hrvatskoj ti je bas ono karakterna osobina, covjece. Meni smeta kada pocnu dirati Bosnu. Sve dok ne diraju, sretno im. Svima.

Razumijem da si volio Jugoslaviju, voljeli su je mnogi, cak I moji roditelji, ali kada ces konacno shvatiti da je to proslost? Sto mi se opet ne slaze sa tvojom ljubavlju prema Rusima, koji su bili najveci protivnici te Jugoslavije.

Ono, potpuno si nelogican. Mozda je to razumljivo, jer jos nisi poceo ispitivati uzroke komunistickog potonuca u besmisao.
Kod Mohra je vidljiv neki kompleks/ opterećenost/ opsjednutost sa Hrvatskom :ovaj
ok mi je da netko ...eto ti iz Kanade pljeskaš po njima....pa i ja iz Slovenije...netko iz distrikta, mislim da ima pametnijeg posla...nije da se postavljam iznad ali je činjenica da su to kako tako uređenije okoline, Kanada i u svjetskim razmjerima...
Dalje, naturati meni Hrvatsku je presmiješno jer fkt i nemam realne veze s njom, osim nekih sportskih, pa i to više nekad nego sad (tekme, klub, repka) ....uglavnom mi je tranzitna zemlja do mog ranča u Posavini :pusi
Dalje, jedan od "argumenata" mu je salmonela :plavi
mislim afera, kao afera....ni prva ni zadnja....što su englezi zbog ludih krava trebali raspustiti Ujedinjeno Kraljestvo ....logika ono :lup
Dalje....svršavanje na Rusiju i Putina....trenutno vjerojatno ne postoji gori oblik kapitalizma na svijetu....ne postoji veći jaz (od ozbiljnih zemalja) između brutalnog bogastva Putina i njegove oligarhije i ostatka države....bolesno :rol
Jedino što je dobro, je da je kakav takav kontra uteg zapadnom bloku....
Dalje...to što se zbivalo pod Titom je daleko od pravog komunizma....vješti balanser između istoka i zapada...kad se završio hladni rat i zavrnula pipa financijskih injekcija, pogotovo sa zapada (da se ne prikloni sfrj istočnom bloku) vidjela se prava održivost projekta sfrj....promaja žešća....
Daleko od toga da je bilo sve loše....čak i vjerujem ljudima da su se osjećali dobro i to je ok....ali rođaci- ubleha teška, jedna od najvećih u povijesti čovjećanstva.
Da je bilo pameti pa se 70ih prešlo u labavu konfederaciju, bi mudo ovi nacionalisti dobili na zamahu....represijom i ugnjetavanjem samo se to postiglo- kulmiNacija nam je poznata...
A činjenica je da si gravitiramo, isti jezik, pa i kultura, mentalitet (ma što tvrdili novopečeni) ...sve je to tu negdje blizu....
Stoputa sam napisao tu.....bilo je potencijala da se ovdje postavi EU davno prije ove sad EU .....
Sad što neki na silu žele biti drukčiji, ispravniji, vjerniji, državotvorniji....to je bolest za koju krivim tu SFRJ....koja je i stvorila ugnjetavanjem i represijom te debilne grupice ljudi, koje danas i vladaju.

Argument zdravstvo besplatno :rol
pa kako će drukčije biti, kad ti raja živi sa par dolara mjesečno, nego besplatno :lup
Kome si školovao doktore onda ?
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3924 times
Been thanked: 2953 times

Post by Pasaga »

Tito je rekao Staljinu NJET, tek kad je zazvonilo u vreci.....
...osiguro ledja...... :djed :djed

..p.s.
da nebi bilo kakve zabune ....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

U ovom slučaju bih se ipak djelimično složio sa Mohrom.
U Bosni se , naravno , živi bolje nego na Kubi, ali to uopšte nije stvar ekonomskog sistema
već jednostavno, stvar, višedecenijske blokade i izolacije Kube od "demokratskog " svijeta
koji je u svemu demokratičan osim po pitanju ekonomskog- bankarskog sistema.
Suštinska razlika između komunizma i kapitalizma, jeste klasna borba koja je suština komunizma,
dakle jednaka raspodjela dobara, po potrebama , a ne po apetitima i ne po zaslugama, jer suština klasne borbe
je obezvrijeđeivanje materijalizma i stijecanja imetka kao načina na koji ćeš se uzdići u višu društvenu klasu.
Dakle, naglasak je na drugim stvarima.
Kapitalizam, s druge strane, zagovara slobodno tržište i takmičenje, što je opet samo privid ekonomske slobode, jer
čak i kad bi "takmičari" startali sa istih pozicija ( a ne startaju), već u drugoj generaciji bi se stvorila klasa
extrabogatih nasljednika koji samim rentanjem svoga bogatstva mogu da ga enormno povećavaju i za čas nastaje
piramida starog feudalnog sistema u kojoj nekoliko ljudi u jednoj državi ima više bogatstva nego što je budžet
te države, a nekoliko ljudi na svijetu ima više bogatstva i moći nego stotine država.

To su suštinske razlike u kojima je komunizam plemenitiji, humaniji i bolji ALI provedba istoga je zakazala
na svim nivoima . Jednostavno, društvo nije dovoljno zrelo da prestane da se fokusira na imetak i komfor
niti je dovoljno humano da isti dijeli sa drugima. Zato je ta ideja teorija koju nije moguće sprovesti u praksi,
dok god su ljudi ovakvi, i možeš ih ubijati zatvarati i plašiti , nećeš ništa s tim postići.
Fidela i njegovog druga Che Guevaru cijenim jer su ostali idealisti do kraja i istinski revolucionari u duhu
a nisu kao naš Tile, čim su se dokopali moći i vlasti, postali ono protiv čega su se borili i živjeli hedonistički
aristokratski život , kao naš Broz.
Naprotiv, Če Guevara nije nikad bio bravar, bio je doktor i intelektualac iz aristokratske porodice
koji je prezirao taj svijet aristokracije , što živi ugodno i rastrošno na račun nečije muke i bijede
te do smrti ostao revolucionarni el Comadante :pusi
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Pričamo o Fidel Castru... O komunizmu šteta riječi jer je propao svuda..
Savršen sustav ali ne za ljude... Znaci za homo sapiensa beskoristan i besmislen...

Glede fide :p
Fidel Castro je, među ostalim, bio masovni silovatelj. Spominje se broj od 35,000 žena koje je "zaveo". Takav "veliki zavodnik" mogao je biti i Franjo Tuđman, da je kojim slučajem želio upogoniti obavještajne službe, vojsku, policiju i mafiju kako bi ga opskrbljivali svježim Ankicama. Tuđmana je srećom više interesirao tenis, pa su mu dostavljali Gorana Ivaniševića.

Fidel je iz automobila odabirao kubanske ljepotice, službe bi se potom pobrinule da im muževi budu na putu, a one dostavljene u "Sobu 160" gdje su završile izjebane i potom financijski nagrađene. Jedna za ručak, jedna za večeru, sve uz podsmijeh i divljenje humanističke ljevice i svjetskih boraca za društvenu pravdu. Što je 2,100 tona pičke dok pričamo o borbi za humaniji svijet.
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Vjerovatno je volio pičku ali ne bih baš do kraja vjerovao prozapadnim medijima koji su redovno
demonizirali svakoga neprijatelja "američkog načina života".
"Svetac" Kenedy je isto tako pojebao pola Holywuda pa mu niko to ne zamjera, on je svetac
kojega se trebamo sjećati samo sa one snimke atentata, a Castra su pokušali ubiti bezbroj puta.
Marionete koje su amerikanci postavljali u države južne Amerike, su radili najužasnije terore nad svojim
narodom, tako da je to navodno Castrovo kurvanje kao kad porediš crtić i horor
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla »

i to teletabise :D.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9871 times
Been thanked: 11666 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

Ja sam čuo da je onaj jedan teletabis gay, a to sigurno otvara novu dimenziju u ovoj priči.
Šta da je Castro bio gay, pa da je silovao pola komunističke internacionale?
zapravo, vjerovatno je i tačno, jer jučer je bila vijest, da je on mrzio Tita, jer je bio ženskaroš, a on sam, eto, kresno 35.000 žena :pusi
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Jedno je sigurno... Svi diktatori, autokrati i ini... Bili su jebaci :pusi

Tako je to kad muškarac na mig dobije žensku :p

Nurko ne vadi sad Kennedyja... Nisam ni proamer...
Samo me smeta sad to neko kovanje u zvijezde i idealiziranje a svi su slična gamad,koje god boje bili.
Očekujem i da se narice, kad kim broj dva odapne :cudi
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Fidel je jednako Kuba , mala državica koja i dan danas prkosi američkom imperijalizmu , a živi tik uz njega.
Zato od mene respekt.
Nemam naviku da u sukobu ideologija odabirem strane, samo se trudim biti objektivan
i ne biti isključiv , crno -bijela slika i ti folovi, samo je ovo ok a na sve drugo se poseri itd
Jednostavno to nije tako, kapitalizam nije dobar sistem ali je u praksi bolje sprovođen od komunizma.
Valjda bi neka sredina bila to da u demokratskim društvima u kojima valjda imamo slobodu izbora (a izgleda
da u ovom ekonomskom segmentu ona ne postoji) trebamo uzimati najbolje iz svih sistema.
Moramo recimo težiti besplatnom ali kvalitetnom zdravstvu i školstvu, a ne to privatizovati i prodavati.
Moramo imati neke vrijednosti koje su iznad kapitala, a ako to nije zdravlje i djeca, onda jbg
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

carobnjak N wrote:Fidel je jednako Kuba , mala državica koja i dan danas prkosi američkom imperijalizmu , a živi tik uz njega.
Zato od mene respekt.
Nemam naviku da u sukobu ideologija odabirem strane, samo se trudim biti objektivan
i ne biti isključiv , crno -bijela slika i ti folovi, samo je ovo ok a na sve drugo se poseri itd
Jednostavno to nije tako, kapitalizam nije dobar sistem ali je u praksi bolje sprovođen od komunizma.
Valjda bi neka sredina bila to da u demokratskim društvima u kojima valjda imamo slobodu izbora (a izgleda
da u ovom ekonomskom segmentu ona ne postoji) trebamo uzimati najbolje iz svih sistema.
Moramo recimo težiti besplatnom ali kvalitetnom zdravstvu i školstvu, a ne to privatizovati i prodavati.
Moramo imati neke vrijednosti koje su iznad kapitala, a ako to nije zdravlje i djeca, onda jbg
Kuba je strasno nebitna za usa... Jedini trenutak i pet minuta slave je bio, kad su htjeli namontirati sovjetske projektile tj podmornice cccp koje su doplovile skoro pa u usa... Sve kasnije je bilo obično medijsko preseravanje te mitovi i legende... ( koji će, kako vidim tek sad dobiti na zamahu)
Na čemu respekt?
Na siromaštvu 97% populacije?
Koja je bila sretna, jer za bolje nije znala.
Koji su klinac tisuće onda doslovce plivale do Floride?
Sportaši emigrirali čim su mogli?
Jedna jedina stvar je dobro zdravstvo... Sto ce ti bolesni robovi :cudi
I ja prezirem tu surovu imperialisticko, kapitalističku mašineriju... Ali svi odreda, pa i mi ako nekud idemo na bolje, bježimo tamo!
Mogu biti ja glup... Ne mogu bas svi milijuni ljudi koji kreću prema kapitalistickim zemljama glupi.. Znaci ima prilike?!
Sve ostalo je populizam i demagogija.
A da je svijet prljavo mjesto danas... Prije skontas, lakše živiš :)

I meni su zdravlje, djeca, socijalna zbrinutost za bespomoćne prioriteti, kad dajem ocjenu...
Ali mi se i svidja, daju ti meni moju lovu pa ću ja platiti i tu zdravstvenu uslugu i osigurati se...
Nego voli raja da netko drugi misli za nju... Poznato iz SFRJ.
Post Reply

Return to “Drustvo”