najozbiljnijeSpanac_113 wrote:fraer? ozbiljno?
Pravopisne nedoumice
Re: Pravopisne nedoumice
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
-
Spanac_113
- Inventar foruma

- Status: Offline
-
Spanac_113
- Inventar foruma

jao kad negdje napisem Fraer pa kad pocne prozivanjeNela wrote:najozbiljnijeSpanac_113 wrote:fraer? ozbiljno?
E da sam jučer umro, ne bi znao, da sam bio fraer 
Habibti, ya nour el - ain... 
-
Bambi
- Inventar foruma

Koliko ja znam pravilno je frajer, jer sam imala priliku da pricam sa covjekom koji govori i pise maica umjesto majica. To je potpuno isti slucaj.
Po meni je frajer i majica pravilno a vi kako hocete
Ako gledamo u pravilo koje stoji u pravopisu, koje kaze da izmedju samoglasnika ne stoji J onda je fraer, kao i kais. Ali s obzirom da fraer/frajer uopste nije normirana rijec (zargonizam) ne moze ti niko osporiti izbor.
-
Ružni
Naravno da je pravilno, ili npr. dvoica, nisu frajer i dvojica kamiJonBambi wrote:Koliko ja znam pravilno je frajer, jer sam imala priliku da pricam sa covjekom koji govori i pise maica umjesto majica. To je potpuno isti slucaj.
Čuj Maje kajš, kajiš

Ruzni, naravno da je kamion, postoji nesto u jeziku sto se zove odstupanje od norme i tih odstupanja ima dosta. Npr. zasto je tacki a ne tacci itd.
Ovdje je rijec o zargonizmu, ja sam navela razlog zasto bi trebao biti fraer a ti mi objasni suprotno.
Ovdje je rijec o zargonizmu, ja sam navela razlog zasto bi trebao biti fraer a ti mi objasni suprotno.
-
Ružni
Pa da, sama kažeš da ima odstupanja. Negdje J treba kao osnova, ne možeš nešto ćopavo izgovoriti kao fraer 
Ima, ali imaju i razlozi odstupanja, ne mozes tek tako necemu dati privilegijuružni wrote:Pa da, sama kažeš da ima odstupanja. Negdje J treba kao osnova, ne možeš nešto ćopavo izgovoriti kao fraer
U svakom slucaju, rekoh zargonizam pa se mozemo vrtiti u krugu do sabaha.
-
Ružni
Natjera me da objašnjavam, ne mogu se našaliti
Pa kad jeste osnova u frajerisanje itd. Mislim da nema odstupanja kada J ide između I i O, ne mogu ovako na prvu da se sjetim, probaj ti. Frajer nije nikakvo odstupanje, neću se briati s diamantom u ruci i spremati se da odem na piacu
Televizia mi nije upaljena da bih gledao oficielno takmičenje nastupa aviatičara 
Pa kad jeste osnova u frajerisanje itd. Mislim da nema odstupanja kada J ide između I i O, ne mogu ovako na prvu da se sjetim, probaj ti. Frajer nije nikakvo odstupanje, neću se briati s diamantom u ruci i spremati se da odem na piacu
Ma mozes se nasaliti
, ali ne mogu podnijeti da si se vozijo kamijonom kad si bijo kod nane, i da si radijo kako bi zaradijo i opravdao J kao osnovu
-
Ružni
Rekao sam ti da nađeš gdje J ide između I i O da vidimo to odstupanje, samo si mi potvrdila tezu
I ja sam se odmah sjetio bijo vidijo, jednostavno ne ide. Svakako da J nije odstupanje kod riječi frajer jer je u našem jeziku uobičajena njegova upotreba između 2 samoglasnika.
http://kakosepise.com/rec/frajer-ili-fraer/ Drugačije ne može, hvala guglu na pomoći
http://kakosepise.com/rec/frajer-ili-fraer/ Drugačije ne može, hvala guglu na pomoći
-
Bambi
- Inventar foruma

Joj,ovo sam nedavno culaNela wrote:Ruzni, naravno da je kamion, postoji nesto u jeziku sto se zove odstupanje od norme i tih odstupanja ima dosta. Npr. zasto je tacki a ne tacci itd.
E bambi kad bih ti pricala cega sam se sve nagledala i gdje, po kojim institucijama, za vrijeme jednog mog istrazivanja, zaprepastila bi se. Od vrata kancelarije dekana jednog fakulteta do samog Filozofskog fakulteta na kojem se ljudi skoluju da bi sutra bili profesori jezika 
-
Ružni
Tačci je još i dobro, bijo, vidijo, njiha, tenjak... Dobro, na forumu se može griješiti i ne mora postojati neka pravopisna obaveza, ali je ovako u životu na svakom koraku zastupljena zatucanost 

Moja bivsa direktorica kaze:"Obadvojica njiha su bili na kliniki" 
To zna samo ona koliko ih je bilodacina_curica wrote:Znaci njih cetvorica? :jonas
-
dacina_curica