Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
Razgledao sam taj lijepi grad Heidelberg, malo pronjuskao po okolini... A dvorac Heidelberg sam u 7 dana najmanje triput obisao. Uzivao sam u setnji na obali rijeke Neckar...
Ko je zedan informacija o gradu: "Heidelberg je dom jedne od najstarijih obrazovnih institucija u Evropi, "Ruprecht-Karl Univerziteta" osnovanog 1386, obično poznat i kao Univerzitet u Heidelbergu. U njemu su djelovali neki od najpoznatijih mislioca i naučnika svih vremena: Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Hans Georg Gadamer, Jürgen Habermas, Karl Otto Apel i Hannah Arendt. Jedan od njegovih studenata, Karl von Dreis je 1817 patentirao bicikl. Na ovom univerzitetu, hemičari Posselt i Reimann su otkrili da je nikotin glavni farmakološki aktivni sastojak duhana. I pored ovako značajnih dostignuća i visoke reputacije profesora, Univerzitet je bio prva obrazovna institucija koja je izbacila sve studente i profesore jevrejskog porijekla kada su nacisti došli na vlast.[1]
Na Univerzitetu se danas nalaze mnogobrojne naučne institucije: Evropska molekularno-biološka laboratorija, Evropska molekularno-biološka organizacija, Njemački centar za istraživanje raka, Instituti Max Plancka za medicinska istraživanja, astronomiju, nuklearnu fiziku i komparativno javno i međunarodno pravo. Kroz Univerzitet su prošli brojni nobelovci: Robert Wilhelm Bunsen, Otto Meyerhof, Wolfgang Ketterle, Georg Wittig i Carl Bosch." (wikipedia).
da Jonas,Heidelberg je prelijep i ima se prilicno toga sta vidjeti..
jedino slike mi nisu nesto posebno ispale,nesto sam cackao na podesavanje ali na brzinu i ispalo je ono sto se vidi...ali i nije bas velika katastrofa..
Meni na ovim poznatijim mjestima smeta što uvijek bude dosta turista. Nema ništa ljepše kao kad si sam, pa malo istražuješ, slikaš, sjediš i uživaš u pogledu.
Majo,i nema bas nesto posebno toliko turista,ustvari ima ih ali je podosta mjesta okolo dvorca,razvuceno je to na dugo i siroko tako da je bas sve laganini...osim toga tu je poveliki da kazem Park prepun zelenila,kipova,fontana itd.....zelena trava svuda oko dvorca sa velikim i lijepim krosnajma drveca raznoraznog...neki posebno lijep zrak je prisutan na ovoj visini iznad grada a dole je rijeka...da je vrijeme bilo toplije i suvlje posljednjih dana uzeo bih deku i lezao na travi i odmarao jer mjesta ima toliko da niko nikom ne smeta...e u gradu je vec tjesnje ali ne previse,sve ono normala..
mozda zato sto je kod nas dole u Bosni i Hercegovini proces olistavanja drveca vec prije poceo nego ovdje...ovdje vecina drveca jos nije olistala ono punom mjerom...lisce je mlado,njezno i svijetlo vise nego inace...bar ja mislim da je tako..
Imam naviku obilazit ovakva mjesta,kad mi se god ukaze prilika.
Prvo sto zelim da zapazim je kakve su zelene povrsine,drvece...parkovi,klupe i stolovi.
Posebno budem odusevljen starim drvecem,stablima koji su stari,i formirali cudnu krosnju
koji ti cuvari jos dotjeravaju sa velikim umjecem i ukusom.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Maja wrote:Meni na ovim poznatijim mjestima smeta što uvijek bude dosta turista. Nema ništa ljepše kao kad si sam, pa malo istražuješ, slikaš, sjediš i uživaš u pogledu.
Obicno svi idemo na mjesta po svom guštu, gdje imamo odmor i zabavu. Za neku poznatu destinaciju mozemo odvojiti 3-4 sata, a ostatak dana provesti negdje (u blizini destinacije) gdje nema dosta turista. Cak iz centra Münchena mozemo za 5 min. (pjesice) izaci iz vreve grada...
Maja wrote:Meni na ovim poznatijim mjestima smeta što uvijek bude dosta turista. Nema ništa ljepše kao kad si sam, pa malo istražuješ, slikaš, sjediš i uživaš u pogledu.
Kod mene je obrnuto... ja volim da je čim više ljudi okolo.
Moj mali doprinos (napomena slikano mobitelom):
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
___________________________________________________ Think different