s visokaKrokodil Behko wrote:S visoka ili sa visoka?
"sa" se piše samo ispred riječi koje počinju s: c, s, z, č, ć, š, ž, đ, dž

E baš fala i tebivila wrote:s visokaKrokodil Behko wrote:S visoka ili sa visoka?

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
ovisi gdje je uho odrasloBla wrote:Nije to tako baš striktno kako neki pišu.Samo uho nam najbolje govori, da li nešto zvuči ili ne zvuči. Mogu sasvim komotno da padnem i sa visokog bora a i s visoke jele. Al' teško da bi pao s smrče.

molimKrokodil Behko wrote:E baš fala i tebivila wrote:s visokaKrokodil Behko wrote:S visoka ili sa visoka?
Ako imaš vremena, nemam ja ništa protiv da ispravljaš te greškice u mojim postevima

Ev' saćemo.vila wrote:molimKrokodil Behko wrote:E baš fala i tebivila wrote:s visokaKrokodil Behko wrote:S visoka ili sa visoka?
Ako imaš vremena, nemam ja ništa protiv da ispravljaš te greškice u mojim postevima![]()
znači krećemo sa croatizacijom foruma?

Bla wrote:Nije to tako baš striktno kako neki pišu.Samo uho nam najbolje govori, da li nešto zvuči ili ne zvuči. Mogu sasvim komotno da padnem i sa visokog bora a i s visoke jele. Al' teško da bih pao s smrče.

Ja gledam televiziju, odnosno televizijski program.Maja wrote:Slozila bih se S vilom.
Samo sto kod nas sve prolazi, pa se tako djeca u Gacku igraju
šćukom, a momak iz Čapljine je iščapljine.
Gledala sam televizor ili gledala sam televiziju.
Zapravo, gledamo televiziju na televizoru, jel.
Oboje je pravilno ili?
to se zove šćakanje i dolazi iz staroštokavskog narječjaMaja wrote:Slozila bih se S vilom.
Oboje je pravilno ili?

Peggy Sue wrote:Ja gledam televiziju, odnosno televizijski program.Maja wrote:Slozila bih se S vilom.
Oboje je pravilno ili?
Televizor gledam samo onda kad provjeravam je li mi se heklanje na njemu iskrivilo
Bambi wrote:Peggy Sue wrote:Ja gledam televiziju, odnosno televizijski program.Maja wrote:Slozila bih se S vilom.
Oboje je pravilno ili?
Televizor gledam samo onda kad provjeravam je li mi se heklanje na njemu iskrivilo![]()
Bravo Peggy

Bla wrote:Česte greške koje se javljaju, kako u pisanju tako i u govoru su riječi troduplo i najoptimalniji
Troduplo je izmišljena riječ koja se kosi sa logikom. Treba koristiti trostruko i tu nema alternative, osim ako se ne upotrijebi više riječi, tj. "tri puta više".
Najoptimalniji je također u upotrebi najviše zbog neinformisanosti. Postoji teorija sistema koja proučava odnose među raznim vrstama sistema, i u njoj postoje optimalna rješenja. Nešto je ili optimalno ili to nije. Ili da pokušam nekako prostije reći: Ne može nešto biti najoptimalnije jer to "naj" mjesto već zauzima ono što je optimalno. Ne može nešto biti optimalnije od optimalnog.
Jedan banalan primjer. Raspolažemo sa deset flaša od litar. Imamo 5 litara vode. Koliko trebamo sipati vode u svaku od flaša a da optimalno koristimo resurse za skladištenje? Optimalno je da ih punimo do vrha, tj. da u svaku naspemo po litar. Imaćemo 5 punih flaša i ostaće nam još 5 praznih. To je neko optimalno rješenje i optimalnije od toga ne postoji. Ako sipamo manje, potrošićemo više flaša, a više svakako ne možemo sipati.
E sad, ako ćemo ih skladištiti u zamrzivač, onda baš i nije optimalno da ih punimo do vrha.