DEPRESIJA

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2801 times
Been thanked: 5033 times
Status: Offline

Re: DEPRESIJA

Post by Nora Ibsenova » 26 Mar 2025, 13:01

.

Kad vidim da je nekome prvi savjet i prijedlog: možeš ti to sam, počni trčat i raspremat sobu, ospem se, jer je više ljudi završilo kobno zbog takvih savjeta, nego onih koji su popili AD.

Moj je prvi savjet - drugo mišljenje. Uvijek potražit drugo mišljenje.
Last edited by Nora Ibsenova on 26 Mar 2025, 20:55, edited 1 time in total.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26126 times
Been thanked: 26768 times

Post by ironman » 26 Mar 2025, 13:06

Ovdje si apolutno u pravu.
To je moj slucaj bio.
Drugo misljenje.
I to si rekla bas ono sto je bitno.
Valjda nisi stekla dojam da negiram tvoje stavove. Po pitanju bolesti slazem se milion posto sa time da se trazi drugo misljenje i prihvati terapija ili sta vec treba.
Ja sam bio umislio da sam neunistiv.
Kako sam pogrijesio.
Spustilo me na Zemlju da valja ..
dream of spring...

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 26 Mar 2025, 13:08

Ma svi mi dođemo u životu do tog momenta da te tresne od pod, džaba, svejedno nam se valja izdić.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 26 Mar 2025, 13:11

E da, za one koji imaju problema sa anksioznošću, a ne bi da piju anskiolitike i AD, ashwaganda je odlična i stvarno pomaže. Čak sam i prijatelja koji godinama koristi Xanax uspjela da preveslam da proba i pomaže mu, naravno ne instant i efektivno kao Xanax, ali sasvim dovoljno da se čovjek skulira i funkcioniše normalno.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1677 times
Been thanked: 3198 times

Post by Mutevelija » 26 Mar 2025, 13:59

Shadow wrote: 26 Mar 2025, 10:45
Mutevelija wrote: 26 Mar 2025, 09:53

Pa kako oni znaju da čovjek ima depresiju , ne mogu to snimiti ničim, samo ponašanje, pa ponašanje mogu pratiti kod čovjeka nije uvijek isto.
Jel savjetujes da ga ostave i prate, ne kontam?
Dobar ljekar zna dok pocinje pricu s tobom, da ne kazem cim te pogleda. Meni je rekla kad sam pokucala i usla;
-sta ces ti ovdje, nisi ti za ovog mjesta.
Sjela sam i pocela pricu. Neku bezveze totalno. Dobila sam to jer sam u tom trenutku smatrala da mi treba. Razumjela je. Pila prva 3 dana i prestala. Dosad bi vjerovatno bila nakljukana.
Na danasnjem vaktu svi mi bolujemo od nekog oblika depresije.
Ne savjetujem, nego kažem kad imaš neku bolest tipa alchaimer ili demenciju ili neko oštećenje na mozgu oni mogu snimiti to.
Ali da li mogu snimiti depresiju i njen uticaj na mozak.
Pa mislim da ga mijenja u nekom smislu, čitao sam kažu da se amigdala poveća i čeoni režanj smanjuje.

Može li psihijatar reći , daj otiđu snimi glavu pa mi donesi nalaze da vidim.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 25261 times
Been thanked: 28040 times

Post by Shadow » 26 Mar 2025, 14:47

Meni je propisana kutija samo. I to na moju inicijativu. Zbog nekog perioda u zivotu za koji sam mislila nece moci tek tako da prodje. Sjele smo, razgovorale. Nije bila za to, ali je razumjela. Nakon kutije ja sam trebala sama da odlucim da li da nastavim ili ne. Stvar je u tome sto ja ne bih ni osjetila neko dejstvo u mjesec dana. A recimo da je trebalo taj jedan mjesec da pregrim sve dogadjaje. Mislila sam necu moci sama. Treba mi antidepresiv jer me ceka tezak mjesec. A nazalost nije bilo niceg super efikasnog u trenu da te digne i kaze hajde sad, gazi.
Pa sam postavila sebi pitanje treba li mi stvarno? Je li to depresija ili faza koju prolazim?
Ostavila sam tablete po strani. I tu su jos stoje.
Acta non Verba

Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 25261 times
Been thanked: 28040 times

Post by Shadow » 26 Mar 2025, 14:49

Mutevelija wrote: 26 Mar 2025, 13:59
Shadow wrote: 26 Mar 2025, 10:45

Jel savjetujes da ga ostave i prate, ne kontam?
Dobar ljekar zna dok pocinje pricu s tobom, da ne kazem cim te pogleda. Meni je rekla kad sam pokucala i usla;
-sta ces ti ovdje, nisi ti za ovog mjesta.
Sjela sam i pocela pricu. Neku bezveze totalno. Dobila sam to jer sam u tom trenutku smatrala da mi treba. Razumjela je. Pila prva 3 dana i prestala. Dosad bi vjerovatno bila nakljukana.
Na danasnjem vaktu svi mi bolujemo od nekog oblika depresije.
Ne savjetujem, nego kažem kad imaš neku bolest tipa alchaimer ili demenciju ili neko oštećenje na mozgu oni mogu snimiti to.
Ali da li mogu snimiti depresiju i njen uticaj na mozak.
Pa mislim da ga mijenja u nekom smislu, čitao sam kažu da se amigdala poveća i čeoni režanj smanjuje.

Može li psihijatar reći , daj otiđu snimi glavu pa mi donesi nalaze da vidim.
Mislim da mogu snimanjem mozga otkriti ponesto.
Acta non Verba

Koraci_u_noci
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 9493 times
Been thanked: 10307 times

Post by Koraci_u_noci » 26 Mar 2025, 15:05

Mogu, ima posebna metoda. Danijel G. Amen, americki neuropsihijatar je pionir na tom podrucju, izdao je i dobru knjigu na tu temu, Change your brain, change your life, ko ima mogucnost, nek je procita. Mnoge promjene u ponasanju, emocijama i razmisljanju su uslovljene promjenama aktivnosti u odredjenim dijelovima mozga koji su zaduzeni za te funkcije. I kad se te promjene uoce, moze se ciljano lijekovima uticati na tu aktivnost. I pacijentima bude lakse jer postoji biolosko objasnjenje za njihovo stanje i da nisu krivi
Pobjeci sad od svega zelim

numka
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 81 times
Been thanked: 102 times

Post by numka » 26 Mar 2025, 15:30

Pa mi smo mozak. Mi smo biologija. Čuj postoji biološko objašnjenje, no shit 😂 ja kakvo će biti?

Za ovo su se i psiholozi/psihijatri/neurolozi i srodni bili uhvatili. Pa je sve krenulo u tom nekom pravcu istraživanja mozga i posljedično tableta. A i psiholozima se sviđalo da počnu djelovati kao legitimna nauka 😁 što bi reklo hard science. Pa se onda malo otišlo previše u tom pravcu, plus mozak, tj čovjek je komplikovan u pm. Raspoloženja, ponašanje, prošlost, okolina, tvoje vlastite sklonosti, sve utiče.

Najbolje bit na moru
Error 404 - Signature not found

Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 9722 times
Been thanked: 9913 times

Post by Zana » 26 Mar 2025, 17:36

Depresija može biti uzrokovana i nedostatkom vitamina. Najčešće d vit. Može biti i samo jedan od simptoma bolesti štitnjače. Mislim da uvijek treba to prvo provjeriti prije početka terapije AD.
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 26 Mar 2025, 17:43

Shadow wrote: 26 Mar 2025, 14:47 Meni je propisana kutija samo. I to na moju inicijativu. Zbog nekog perioda u zivotu za koji sam mislila nece moci tek tako da prodje. Sjele smo, razgovorale. Nije bila za to, ali je razumjela. Nakon kutije ja sam trebala sama da odlucim da li da nastavim ili ne. Stvar je u tome sto ja ne bih ni osjetila neko dejstvo u mjesec dana. A recimo da je trebalo taj jedan mjesec da pregrim sve dogadjaje. Mislila sam necu moci sama. Treba mi antidepresiv jer me ceka tezak mjesec. A nazalost nije bilo niceg super efikasnog u trenu da te digne i kaze hajde sad, gazi.
Pa sam postavila sebi pitanje treba li mi stvarno? Je li to depresija ili faza koju prolazim?
Ostavila sam tablete po strani. I tu su jos stoje.
Ta ti doktorica nije bas najbolja.
AD treba dugo da pocnu djelovat, obzirom na tvoju problematiku i zahtjeve, to nije adekvatan lijek. Ako zelis nesto sto ce odmah djelovat, onda sulprid. Pod odmah mislim, treba mu par dana. Problem sa sulpridom je sto je to lijek stare generacije i dugo koristenje izaziva nus pojave. Pod dugo mislim 6+ mjeseci.

Meni su sa citramom dali sulprid. Sulprid sam pila mjesec i po da drzi stvari pod kontrolom dok citram ne krene djelovat.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 26 Mar 2025, 17:47

Zana wrote: 26 Mar 2025, 17:36 Depresija može biti uzrokovana i nedostatkom vitamina. Najčešće d vit. Može biti i samo jedan od simptoma bolesti štitnjače. Mislim da uvijek treba to prvo provjeriti prije početka terapije AD.
Daaaa, i ne samo nedostatkom vit D.

Nedostatak omega 3 i 6 masnih kiselina moze uticat na depresiju, snizeni nivoi magnezija, disbalans estrogena i progesterona, problemi sa crijevima, recimo neko ko ima problem sa apsorpcijom nutrijenata.

Shadow, kupi sebi ashwagandu, omega kiseline, magnezij i vit D, pomoci ce sigurno (samo tome tek trebaju mjeseci da djeluje)

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 26 Mar 2025, 17:49

Cudan je mozak, ja za bipolarni pijem i definitivno najbolje djeluje exmal, a to je ustvari lijek za epilepticare.

Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana » 26 Mar 2025, 18:04

Nora Ibsenova wrote: 26 Mar 2025, 17:49 Cudan je mozak, ja za bipolarni pijem i definitivno najbolje djeluje exmal, a to je ustvari lijek za epilepticare.
Čudan baš

I meni su svojevremeno dali AD, Zoloft, pa Duxet zbog bolova u kičmi. Ja se čudila a pomogli mi :lud

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 26 Mar 2025, 18:52

Zana wrote: 26 Mar 2025, 18:04
Nora Ibsenova wrote: 26 Mar 2025, 17:49 Cudan je mozak, ja za bipolarni pijem i definitivno najbolje djeluje exmal, a to je ustvari lijek za epilepticare.
Čudan baš

I meni su svojevremeno dali AD, Zoloft, pa Duxet zbog bolova u kičmi. Ja se čudila a pomogli mi :lud
Kako ti je moglo pomoci kod kicme? Meni je psihologinaj govorila da ljudi koji imaju rak sebi još više umisle te psihosomatske tegobe a tako i sa kičmom.

Neće to smanjiti disk, mozda zivac da sta sebe sam zavara. b12 je isto tako bitan ja sam pio Neuronal tablete.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 26 Mar 2025, 19:09

Evo ba šta nas razboljeva

Pisao na forumu i odmah algoritam šalje
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana » 26 Mar 2025, 19:19

Mutevelija wrote: 26 Mar 2025, 18:52

Čudan baš

Kako ti je moglo pomoci kod kicme? Meni je psihologinaj govorila da ljudi koji imaju rak sebi još više umisle te psihosomatske tegobe a tako i sa kičmom.

Neće to smanjiti disk, mozda zivac da sta sebe sam zavara. b12 je isto tako bitan ja sam pio Neuronal tablete.

Ne znam ko ti je psihologinja ali nemoj više ići kod nje. Strašno.

A meni su AD pomogli tako što sam se opustila odnosno nisam više imala strah od svakog svog pokreta. Što sam se više kretala i manje mislila na kičmu, manje me i boljela hvala Bogu

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 26 Mar 2025, 19:32

Zana wrote: 26 Mar 2025, 19:19
Mutevelija wrote: 26 Mar 2025, 18:52

A meni su AD pomogli tako što sam se opustila odnosno nisam više imala strah od svakog svog pokreta. Što sam se više kretala i manje mislila na kičmu, manje me i boljela hvala Bogu
Mada nije mislila kao umislis ti bol da ne postoji , nego ormanizam ti ga pojača sam od sebe.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana » 26 Mar 2025, 19:53

Mutevelija wrote: 26 Mar 2025, 19:32
Zana wrote: 26 Mar 2025, 19:19

Mada nije mislila kao umislis ti bol da ne postoji , nego ormanizam ti ga pojača sam od sebe.

Ne znam. Meni zasmeta riječ "umisle". A možda je to tvoja interpretacija njenih riječi

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 26 Mar 2025, 20:00

Čudan baš

Pa izmedju ostog i relaksiraju centralni nervni sistem, vjerovatno zato pomazu s bolovima u kicmi. A povecane doze serotonina pomazu mozgu da se bori sa bolom. Plus, kad se nosis sa hronicnim bolom, covjek moze zapast u depresiju a da ni ne primjeti da je to depresija, i onda svaka bolest teze pada.

Da se razumijemo ja ne preporucujem AD svakom i ne mislim da se olako trebaju shvatati, ali su zaista mocni lijekovi koji imaju dokazano dejstvo.

Ne razumijem otkud toliki strah prema AD u drustvu, a to je vjerovatno zato sto ljudi antipsihotike i anksiolitike trpaju u istu mrezu i kad im neko kaze da im treba AD prva asocijacija im bude sizofrenicar koji pije haldol a ne neka zena koja je rjesila bolove u kicmi.

Na koncu, paracetamol moze da ima ogroman broj nus pojava i posljedica, pa 90% nas ne razmisli 2x prije nego ga popije.

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”