Kućni ljubimci
Moderator: spacebound
- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
- Has thanked: 5093 times
- Been thanked: 4665 times
- Status: Offline
Re: Kućni ljubimci
Nista, samo herr Hans, living his best life.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
„Ah, die Liebe. Ein grausamer Fehler. Und doch so furchtbar leicht zu entzweien.“
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7972 times
- Been thanked: 18867 times
- Status: Online
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 52150 times
- Been thanked: 9272 times
I meni su tako vikali u periodu dok sam igro igrica, bio sam vas bjel, nije me sunce moglo ni vidit.
A sad kad sam puscan nisam nista drukciji veg ostali, borba
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9798 times
- Been thanked: 11536 times
Danski ZOO vrt: Donirajte nam vaše kućne ljubimce da nahranimo lavove

Zoološki vrt u Olborgu (Aalborgu), na sjeveru Danske, pozvao je vlasnike kućnih ljubimaca da doniraju neželjene životinje poput zamorčića, zečeva, kokošaka, pa čak i malih konja, ne da bi ih izložili, već da bi njima hranili svoje mesoždere.
Kako su naveli u objavi na Facebooku, cilj je "imitirati prirodni lanac ishrane životinja“ i osigurati prirodno ponašanje, ishranu i dobrobit predatora. Uz objavu su podijelili fotografiju risa sa otvorenim ustima i oštrim zubima.
Žestoka debata
Na zvaničnoj web stranici zoo vrt je pojasnio da će donirane životinje biti "nježno eutanazirane“ od strane obučenog osoblja prije nego što budu poslužene kao hrana predatorima, među kojima su azijski lavovi, evropski risovi i sumatranski tigrovi.
Ova praksa izazvala je žestoku debatu na društvenim mrežama. Dok jedni kritikuju moralni aspekt ideje da kućni ljubimci postanu plen, drugi podržavaju napore da se održe prirodni instinkti i način ishrane predatorskih vrsta.
Zamjenica direktora zoološkog vrta, Pia Nilsen, za britanski "Guardian" izjavila je da ovakva inicijativa postoji godinama i da je u Danskoj uobičajena praksa.
– Godinama u zoološkom vrtu u Olborgu hranimo mesoždere manjom stokom. Kada držite mesoždere, morate im obezbijediti meso, ali i pružiti prirodan način ishrane. To uključuje i dlaku, kosti i kožu – kazala je Nilsen.
Praksa koja se cijeni
Dodaje, da je, iz tog razloga, logično dozvoliti da eutanazirane životinje postanu hrana umjesto otpada, te da mnogi partneri i gosti zoo vrta tu praksu cijene i podržavaju.
– Kao donacije primamo kokoške, zečeve, zamorčiće i konje. Želimo izbjeći bacanje i umjesto toga ponuditi nešto korisno – naglasila je.
CNN je kontaktirao zoološki vrt za dodatni komentar.
Inače, nije prvi put da se danski zoološki vrtovi nalaze pod lupom javnosti zbog načina na koji hrane životinje i upravljaju populacijom. U više navrata su već bili predmet međunarodnih kritika zbog etičkih i ekoloških dilema.
- srculence7
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 4118 times
- Been thanked: 4227 times
Uginula mi jedna ribica dok smo bili na odmoru
Koleginica kojoj sam ostavila ključ da ih hrani i da mi zaliva cveće slala snimak, kaže čini joj se da nije dobro, gde kod nje da se desi, viče što i nju nisi povela na more
A najbezbolnije mi ovako sa njima, ne mogu da se vezujem i za ljubimce za kojima ću da patim.
Koleginica kojoj sam ostavila ključ da ih hrani i da mi zaliva cveće slala snimak, kaže čini joj se da nije dobro, gde kod nje da se desi, viče što i nju nisi povela na more
A najbezbolnije mi ovako sa njima, ne mogu da se vezujem i za ljubimce za kojima ću da patim.
Ne diraj me ako se ne razumeš u mene, pokvarićeš nešto.
- Tokmak
- Vucin apostol

- Has thanked: 1575 times
- Been thanked: 1444 times
Dala joj je previše hrane, samo ti ne želi to priznati... 
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
- Nice
- Forum [Bot]
- Has thanked: 24027 times
- Been thanked: 10406 times
- Bobi
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 736 times
- Been thanked: 1407 times
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14543 times
- Been thanked: 10048 times
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 9966 times
- Been thanked: 16785 times
Rahljo 

Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Maja
- Administrator

.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 52150 times
- Been thanked: 9272 times
Tebi maje ne treba kamera 
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao

- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
Neumorna je. 
Nesto sasvim novo za nas. Aja ju je lijepo prihvatila ali drzimo distancu, ipak je Aja starija i losije vidi pa da ne bude incidenata nepotrebnih, posebno sad kad Aja nije najbolje.
Nesto sasvim novo za nas. Aja ju je lijepo prihvatila ali drzimo distancu, ipak je Aja starija i losije vidi pa da ne bude incidenata nepotrebnih, posebno sad kad Aja nije najbolje.
„Ah, die Liebe. Ein grausamer Fehler. Und doch so furchtbar leicht zu entzweien.“
- Maja
- Administrator

- Zanki
- saudade

- Has thanked: 27705 times
- Been thanked: 31697 times
Naša omiljena igrica, samo šta se mi brzo umorimo jer smo velikiuvijek_kontra wrote: 23 Aug 2025, 09:02 Neumorna je.
Predivna je nova članica obitelji, uživajte
Najbolja stvar kod psihopate je, što ti se maksimalno posvete.
- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
Doveli je iz Bosne.
Bila kod mojih dok su bili dole, da joj neko ne naudi. Kost i koza kad je dosla u selo, mokra ko mis. Moji je hranili i pustili u kucu jer su je svi tjerali jer je zensko.
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 9966 times
- Been thanked: 16785 times
Srce moje drago, ljubav najljepsa, svu me u dlakavi tepih pretvorio 

Je li moguce da macke ne zaboravljaju ljude? Ja sam nalazila samo da zaboravljaju.
Ko se sjeca, ja sam gledala njegov porod, voljela ga i cuvala, bio je najslabiji, pa sam o njemu najvise brinula. Obozavao me, uvijek bi mi se popeo na grudi i spavao tu ili tik ispod vrata. Stalno uz mene bio, maza i ljenjivac. Dala sam ga sestri. Zadnji put ga vidjela prije 10 mjeseci. Nikom drugom ne ide sam u krilo, samo meni, i to hop na grudi, a sad ogroman, pa ne moze stat i onda se ovako nastima
Evo krupniji kadar 

Je li moguce da macke ne zaboravljaju ljude? Ja sam nalazila samo da zaboravljaju.
Ko se sjeca, ja sam gledala njegov porod, voljela ga i cuvala, bio je najslabiji, pa sam o njemu najvise brinula. Obozavao me, uvijek bi mi se popeo na grudi i spavao tu ili tik ispod vrata. Stalno uz mene bio, maza i ljenjivac. Dala sam ga sestri. Zadnji put ga vidjela prije 10 mjeseci. Nikom drugom ne ide sam u krilo, samo meni, i to hop na grudi, a sad ogroman, pa ne moze stat i onda se ovako nastima

Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Moxie
- Osvježenje foruma

- Has thanked: 1460 times
- Been thanked: 1412 times
- Moxie
- Osvježenje foruma

- Has thanked: 1460 times
- Been thanked: 1412 times
- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
Pricala sam kako sam otisla na more, i vratila se sutradan jer se Aja razboljela. Nekako se brzo oporavila iako je izgledalo uzasno, a za vikend trebala sam na odmor jer je prvi propao i u subotu vidim Aja opet nije dobro. Pogorsalo se, poslije 10 dana bez ljekova. Uradili MRI glave, cekamo nalaze. Jako lose vidi pa i to utice na sve ali to seficu ne sprjecava da ode van i kontrolira Lunu sa sve flasterom oko noge gdje je kanila bila. 
U nedelju sam imala blagi meltdown jer sam nekako iscenirala sebi u glavi da je to to i kako cu ja nju ostaviti tamo.
Skupilo mi se i hrpu drugih stvari i problema pa sam si dala oduska i preplakala citav dan, za dvije godine unazad.
Aja je dobila ljekove u nedelju, ujutro je vodili, odma je bila malo bolja, sad vec izadje i hoda malo, jedino losije vidi pa moram ja pazit. Njena volja i karakter, nevidjeno. Bacalo ju tam vam, ona ustaje i ide dalje. Ne vidi centimetar ispred sebe, a kod veterinara tacno zna gdje je izlaz i to rikverc ako treba.
To me obradovalo, i obraduje me i ova goofy gospodjica koja nema mira ni minutu. 
U nedelju sam imala blagi meltdown jer sam nekako iscenirala sebi u glavi da je to to i kako cu ja nju ostaviti tamo.
Aja je dobila ljekove u nedelju, ujutro je vodili, odma je bila malo bolja, sad vec izadje i hoda malo, jedino losije vidi pa moram ja pazit. Njena volja i karakter, nevidjeno. Bacalo ju tam vam, ona ustaje i ide dalje. Ne vidi centimetar ispred sebe, a kod veterinara tacno zna gdje je izlaz i to rikverc ako treba.