Salahuddin wrote:
Paparaci, izvini sto ti ukradoh mjesto u redu ali ovo sam htio da odgovorim odmah, pa sam zaboravio i ne bih se ni sjetio da ti ti nisi citirao. Halali, brate.

hehehe. nemam ti sta halaliti. mogu ti se samo zahvaliti.
nisam ja ni imao namjeru odgovarati na ostalo.
Lebowski wrote:Pape, lijepo piše čemu služi abdest i podrazumijeva se da će ga uzimati musliman. Piše sapire sve grijehe sa ruku, nogu, lica, očiju, itd što znači sve grijehe što čovjek napravi.. Ako vjeruje u Boga iskreno, da postoji i Kur'an on bi pred Boga trebao doći čist maltene i nema šta tražiti u džehenemu jel

..
A ako ne dođe čist onda abdest ne služi tome.

opet ne razumijem sta sam ja to iskrivio?
abdest ti prvenstveno sluzi da bi cist stao pred Gospodara svoga obavljajuci ono sto ti je stavio u obavezu, a to je namaz.
to je direktna veza izmedju "tebe" i Njega. najblizi si mu kad si na sedzdzi.
abdest je takodjer uslov da bi mogao uzeti Kur'an i uciti iz njega.
abdest sluzi takodjer kao stit - kako od duhovnog, tako i dunjaluckog zla. tako da je, po mogucnosti, najbolje vazda biti pod abdestom.
dosta drugih stvari takodjer brisu grijehe, iako im je prvobitna svrha sasvim druga.
to je sve zbog milosti Svemoguceg.
covjek uopste nije svjestan milosti Njegove. tako malo trazi, a tako mnogo daje.
sve sto nam je stavio u obavezu ili nam zabranio je zaista iskljucivo zbog vlastitog dobra i dobra cijelog drustva ili covjecanstva.
jos ako ispostujes ono sto trazi, nagradi te samo tako.
zalosno je da vecina na islam i Allaha dz.s. gledaju kao nesto lose i nesto strasno.
svakom zelim da osjeti i dozivi tu ljepotu!