Pitanja vezana za različite religije

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Post Reply
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Pitanja vezana za različite religije

Post by storm »

JCR wrote:Shvati to ovako... Kad uzmeš abdest ili ćeš klanjati ili učiti Kur'an dakle dobra djela, koja ti brišu grijehe. Isto kao što ima i hadis da se prouči 3x Ihlas poslije ezana i prije ikameta i obećan je džennet ako se ne varam. Bit je i poticanje ljudi da klanjaju i uče Kur'an
Znači isto kao ispovjest kod nas, samo malo drugi način ali princip isti :cudi
za neke sitne grijehe, nedjela i misli...
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Forumska ulema će odlučiti šta je to. :oo
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR »

Salahuddin wrote:Samo da kazem da stvarno dizem ruke od rasprave o religiji. :oo
Nikad ne treba odustajati!
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

Ja iskreno nemam pojma i sve pitam u dobroj namjeri :cudi
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

I ja također. :cudi

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

storm wrote:
JCR wrote:Shvati to ovako... Kad uzmeš abdest ili ćeš klanjati ili učiti Kur'an dakle dobra djela, koja ti brišu grijehe. Isto kao što ima i hadis da se prouči 3x Ihlas poslije ezana i prije ikameta i obećan je džennet ako se ne varam. Bit je i poticanje ljudi da klanjaju i uče Kur'an
Znači isto kao ispovjest kod nas, samo malo drugi način ali princip isti :cudi
za neke sitne grijehe, nedjela i misli...
ispovjest se cini direktno Stvoritelju. sa ili bez abdesta, za male i velike grijehe, misli,.....

abdest je samo jedan od nacina koji te dodatno cisti od grijeha.

oprost za pocinjene grijehe se trazi dovom (odredjenim ucenjem) i istikfarom (pokajanjem), a moze samo i svojim rijecima.

onaj hadis ne treba i ne smije se tako shvatiti da covjeku isti sluzi kao zeleno svjetlo za cinjene bilo cega ruznog i loseg, jer se ima s cim saprati/iskupiti.

treba ga pazljivo procitati. adresiran je na mu'mina (vjernika/vjernicu) tj. iskrenog Allahovog roba. a takav zaista vodi racuna o svom ponasanju i djelovanju. pored toga, on grijesi, sto je sasvim normalno. ali sigurno manje ili ne u istom obimu kao ostali. odnosno ne namjerno ili svjesno.

kao sto se vec nekoliko puta spominjalo, u islamu je najvazniji nijjet tj. namjera.
pa ako si ti naumio svjesno, pa cak mozda i namjerno zgrijesiti - jer se kontas npr. abdestom iskupiti - nece moci. a Allah dragi najbolje zna.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

Lebowski wrote:Ti kažeš da abdest sapire male grijehe.
Ovaj kaže da abdest sapire sve grijehe a pošto ne može oboje biti istina onda je vjerovatno nepouzdan. :cudi
Hadis prenosi Muslim, tako da njegova vjerodostojnost nije uopste upitna.

licno nisam misljenja da sapira samo male grijehe, jer se kaze svi.
NeK pUkNu DuSmAnI...

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Primjećujem malu razliku u shvatanjima kod tebe i salahuddina, kao i tvoje iskrivljavanje hadisa. U hadisu precizno piše šta radi, je li se mora interpretirati tako svaki?

Imam novo pitanje.. Sad čitam mišljenje jedne mlade žene u kojemu iznosi kako islam postoji otkad je svijeta a ne zapravo od vremena Muhammeda i objave Kurana.. Zašto neko to shvaća tako, a ima ih, i da li je to pogrešno?

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8210 times
Been thanked: 19309 times

Post by Maja »

Salahudine jesi li bio na forumu kad sam pitala ono u vezi dvije žene, pokopa, onog svijeta?
Ne mogu da nađem post a znam da sam ga napisala negdje na ovom pdf.
Zanima me i tvoje mišljenje.
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

A klanjanje sedmice, itd, ono u džamiji kad se u krug sjedne.. Je li to iz islamske tradicije.. Meni liči na voodoo pomalo. :cudi

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

Lebowski wrote:Primjećujem malu razliku u shvatanjima kod tebe i salahuddina, kao i tvoje iskrivljavanje hadisa. U hadisu precizno piše šta radi, je li se mora interpretirati tako svaki?
ne kontam. sta sam to iskrivio?
NeK pUkNu DuSmAnI...

NBA Bosanci
Na probnom
Na probnom

Post by NBA Bosanci »

Lebowski wrote:Primjećujem malu razliku u shvatanjima kod tebe i salahuddina, kao i tvoje iskrivljavanje hadisa. U hadisu precizno piše šta radi, je li se mora interpretirati tako svaki?

Imam novo pitanje.. Sad čitam mišljenje jedne mlade žene u kojemu iznosi kako islam postoji otkad je svijeta a ne zapravo od vremena Muhammeda i objave Kurana.. Zašto neko to shvaća tako, a ima ih, i da li je to pogrešno?
Svi poslanici/proroci su dobivali Objavu da je dostave ljudima i svi su pozivali u toj Objavi vjeri u Jednog, Jedinog Boga. E sad objave se razlikuju samo po tome kojim plemenima, narodima su objavljene, u smislu, njihovog shvatanja objave. Raniji narodi su uglavnom imali manje praktičnog ibadeta i manje ih je ponaosob znalo i razumjelo Objavu. Na kraju svih poslanika je došao Muhammed a.s. kao pečat poslanika, a Kur'an a.š. kao pečat objava. Poslije njih neće biti ni poslanika, a ni objava. I da još jedna ekstremna razlika: prijašnji poslanici su slani određenim narodima i plemenima, a Muhammed a.s. je poslat cijelom čovječanstvu.
Blog o našim reprezentativcima u NBA http://nba-bosanci.blogspot.com/
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Pape, lijepo piše čemu služi abdest i podrazumijeva se da će ga uzimati musliman. Piše sapire sve grijehe sa ruku, nogu, lica, očiju, itd što znači sve grijehe što čovjek napravi.. Ako vjeruje u Boga iskreno, da postoji i Kur'an on bi pred Boga trebao doći čist maltene i nema šta tražiti u džehenemu jel :oo ..

A ako ne dođe čist onda abdest ne služi tome. :cudi

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Salahuddin wrote:
Maja wrote:Salahudine jesi li bio na forumu kad sam pitala ono u vezi dvije žene, pokopa, onog svijeta?
Hm. Ne sjecam se, zaista. Ako ti nije tesko, de ili nadji ili ukucaj kratko, sta si pitala.

Ako čovjeku umre žena, zakopaju je u njegov (njegove porodice) harem/groblje/mezarje...
Nakon toga on se opet oženi. Nakon što umru i on i njegova nova žena gdje će biti zakopani? Hoće li kraj prve žene ili odvojeno? Ako će kraj nje, hoće li tu biti zakopan samo muž, a nova žena dalje ili će i ona s njima, ali zar onda nije čudno da kraj čovjeka leže dvije žene. Pokušavam se sjetiti takvog primjera, ali ne ide mi.

Druga stvar. Ko je religiozan vjeruje u to da se duše na onom svijetu spajaju. S kim će se spojiti muž, s prvom ili drugom ženom? Šta ako se na onom svijetu spaja sa prvom ženom, ali prvu nije volio već drugu?
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

Salahuddin wrote: Paparaci, izvini sto ti ukradoh mjesto u redu ali ovo sam htio da odgovorim odmah, pa sam zaboravio i ne bih se ni sjetio da ti ti nisi citirao. Halali, brate. :D.
hehehe. nemam ti sta halaliti. mogu ti se samo zahvaliti. :ruke ;)

nisam ja ni imao namjeru odgovarati na ostalo.
Lebowski wrote:Pape, lijepo piše čemu služi abdest i podrazumijeva se da će ga uzimati musliman. Piše sapire sve grijehe sa ruku, nogu, lica, očiju, itd što znači sve grijehe što čovjek napravi.. Ako vjeruje u Boga iskreno, da postoji i Kur'an on bi pred Boga trebao doći čist maltene i nema šta tražiti u džehenemu jel :oo ..

A ako ne dođe čist onda abdest ne služi tome. :cudi
opet ne razumijem sta sam ja to iskrivio?

abdest ti prvenstveno sluzi da bi cist stao pred Gospodara svoga obavljajuci ono sto ti je stavio u obavezu, a to je namaz.
to je direktna veza izmedju "tebe" i Njega. najblizi si mu kad si na sedzdzi.

abdest je takodjer uslov da bi mogao uzeti Kur'an i uciti iz njega.

abdest sluzi takodjer kao stit - kako od duhovnog, tako i dunjaluckog zla. tako da je, po mogucnosti, najbolje vazda biti pod abdestom.

dosta drugih stvari takodjer brisu grijehe, iako im je prvobitna svrha sasvim druga.

to je sve zbog milosti Svemoguceg.

covjek uopste nije svjestan milosti Njegove. tako malo trazi, a tako mnogo daje.
sve sto nam je stavio u obavezu ili nam zabranio je zaista iskljucivo zbog vlastitog dobra i dobra cijelog drustva ili covjecanstva.
jos ako ispostujes ono sto trazi, nagradi te samo tako.

zalosno je da vecina na islam i Allaha dz.s. gledaju kao nesto lose i nesto strasno.
svakom zelim da osjeti i dozivi tu ljepotu!
NeK pUkNu DuSmAnI...

NBA Bosanci
Na probnom
Na probnom

Post by NBA Bosanci »

Maja wrote:
Salahuddin wrote:
Maja wrote:Salahudine jesi li bio na forumu kad sam pitala ono u vezi dvije žene, pokopa, onog svijeta?
Hm. Ne sjecam se, zaista. Ako ti nije tesko, de ili nadji ili ukucaj kratko, sta si pitala.

Ako čovjeku umre žena, zakopaju je u njegov (njegove porodice) harem/groblje/mezarje...
Nakon toga on se opet oženi. Nakon što umru i on i njegova nova žena gdje će biti zakopani? Hoće li kraj prve žene ili odvojeno? Ako će kraj nje, hoće li tu biti zakopan samo muž, a nova žena dalje ili će i ona s njima, ali zar onda nije čudno da kraj čovjeka leže dvije žene. Pokušavam se sjetiti takvog primjera, ali ne ide mi.

Druga stvar. Ko je religiozan vjeruje u to da se duše na onom svijetu spajaju. S kim će se spojiti muž, s prvom ili drugom ženom? Šta ako se na onom svijetu spaja sa prvom ženom, ali prvu nije volio već drugu?
Ovo za ukop, makar po mom shvatanju je malo smiješno pitanje. Pravilo je da se u mezarluke kopa po redu, nevezano bio rod, prijatelj, supružnik i sl. Nema veze tko je do koga, neće oni moći pričati i ići na kafu jedni drugima. Po islamu, zagrobni život je odvija u "dimenziji" koja se naziva BERZAH i slično će stanje osobe biti kao i poslije Sudnjeg dana. Ako je bio dobar, uživaće, ako nije, biće u patnji.
Majo, nemoj se naći uvrijeđena, ali moram reći da ti je ovo tipično žensko pitanje. Treba doći do Dženneta, a poslije će biti lako. Evo sličnog pitanja i odgovora na ovom linku http://minber.ba/fetve/index.php?option ... &Itemid=77
Blog o našim reprezentativcima u NBA http://nba-bosanci.blogspot.com/
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

A u džehenemu neće biti baš nikakvog druženja? Bar sa ženom jednom u mjesecu.. :(

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

Salahuddin wrote:
...Ulaze mi gosti ...
Neka neko zavrsi.

:plavi

prejako! :ljub (halali, ovo je bratski.)

mislim da si sve rekao. :ok
NeK pUkNu DuSmAnI...

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Leb...
NBA Bosanci wrote: Ovo za ukop, makar po mom shvatanju je malo smiješno pitanje. Pravilo je da se u mezarluke kopa po redu, nevezano bio rod, prijatelj, supružnik i sl. Nema veze tko je do koga, neće oni moći pričati i ići na kafu jedni drugima.
To je samo u gradskim grobljima tj velikim, ali po seoskim malim haremima kakvih je puno više nego gradskih kopa se svoj do svog. Obično svaki zaseok ima svoj harem i unutar njega ukopavaju se rođaci istog prezimena iz istog mjesta ili su tu 2-3 prezimena ali opet se zna gdje je mjesto jednih, gdje drugih i gdje trećih.
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

Lebowski wrote:A u džehenemu neće biti baš nikakvog druženja? Bar sa ženom jednom u mjesecu.. :(
hoce. bice druzenja. sa raznim kaznama tj. kaznjavanjima. :oo
NeK pUkNu DuSmAnI...

Post Reply

Return to “Religija”