Dizajnirajte novu BiH zastavu
Moderator: Krokodil Behko
Re: Dizajnirajte novu BiH zastavu
Nije stvar ko voli il ko ne voli ljiljane već je stvar ko je sa svojim potpisom zabranio te iste ljiljane.
To je problem, od kojeg raja bježi.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7894 times
- Been thanked: 18677 times
- Status: Offline
mrki62 wrote:Ljiljani su Dejtonskim potpisom zabranjeni.
Doduše, mnogima je teško to priznati jer je to potpisao nedodirljivi.
mrki62 wrote:Nije stvar ko voli il ko ne voli ljiljane već je stvar ko je sa svojim potpisom zabranio te iste ljiljane.
Šta se čudiš Majo, raja još uvijek ne konta zašto ljiljana nema više.
Možeš ti kao fizična osoba imati al kao državna institucija ne može.
Možeš ti kao fizična osoba imati al kao državna institucija ne može.
Ne znam ja Mujo ko se huliganise po netu ja il ti. Ravnopravnost je ok za normalne ljude cenzuradrugrankovic wrote:JCR wrote:Vi zivite u nasoj zemlji dakle nema se Sarajevo sta ulizivati bilo kome ko ne voli drzavu u kojoj je rodjen
dok je zajednicka zemlja samo vasa i dok tudje ognjiste ne priznajes vec svojatas kao samo svoje nema napretka...
to vase imas samo u pricama... a u srpskim i hrvatskim djelovima ne smes ni pricat o tome, vec pognes rep i mastas... moze masta svasta
Last edited by Maja on 14 Nov 2014, 18:17, edited 1 time in total.
Reason: brisana uvreda
Reason: brisana uvreda
- harlekin
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 165 times
- Been thanked: 371 times
herpes je milina ziva prema tebi,gnjavi coeka par dana i rahatmrki62 wrote:Nije stvar ko voli il ko ne voli ljiljane već je stvar ko je sa svojim potpisom zabranio te iste ljiljane.
ti si ko prist na guzici,nikad coek mira od tebe
i love herpes
- drugrankovic
- Inventar foruma

harlekin wrote:ljiljan je simbol odbrane bosne,i logicno je da ce uvijek smetat cetniku
nego malo na zivce idu srbi i hrvati u bosni s ovim glupostima
ak nekom smeta ljiljan ima fino svoju drzavu koju voli,pa lipo i bez zurbe pokupi stvari i ajd tamo stavi
jogurt na zastavu boli kog kurec
sad bi mi kao trebali skrivat ljiljan,et netko ce nosic podic
u svojoj kuci imam pravo prdnut,a kom smrdi zna gdje su vrata
logicno je da cetniku smjeta? jel to sve srbe smatars cetnicima? ovde se bunite ako sve bošnjake nazovemo balijama, mundžosima, alijašima? normalno da nijesu svi balije...
znaci kome smjeta aj zdravo? onda ostaj u toj tvojoj drzavi sama pa ljiljanisite do mile volje...
nijeste vi bosna već dio nje... isto bi ti srbi i hrvati mmogli reć aj u tursku pa stavi i cufte jebe nam se...
tvoja kuca definitivno onda nije rs, tamo nesh slobodno prdit o tome da izvinesh...
klasičan primjer njihovog vidjenja bosne a posle se kao nešto srbi i hrvati bune kad kazu da nece u unitarnu islamahiriju bosnu koju nameću...
ma...
ljiljani us se dobijali za deset srpskih glava, vrlo dobro se zna... stavi ljiljan na kapu posred glave i pitaj nas za prvu asocijaciju?
rećemo ti META
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
- drugrankovic
- Inventar foruma

mrki62 wrote:Narod se je borio uz te ljiljane za jedinstvenu BiH i taj narod se nije izborio.
Narod je ostao bez jedinstvene BiH i bez ljiljana.
To je sva suština.
po tebi je narod samo onaj mulsimanski ili bošnjački? nijesu se srbi a ni hrvati borili pod ljiljanima niti za njih već protiv njih... od njih su strdali, na njihovim glavama su se oni zaradjivali...
još jedan primjer dje se u bosni pod narod smatra samo bošnjački... doduše sa njihove strane gledišta...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9733 times
- Been thanked: 11469 times
Sreća pa si ti mnogo stručan da nam objasniš porijeklo i značaj ljiljana.drugrankovic wrote:harlekin wrote:ljiljan je simbol odbrane bosne,i logicno je da ce uvijek smetat cetniku
ak nekom smeta ljiljan ima fino svoju drzavu koju voli,pa lipo i bez zurbe pokupi stvari i ajd tamo stavi
logicno je da cetniku smjeta? jel to sve srbe smatars cetnicima? ovde se bunite ako sve bošnjake nazovemo balijama, mundžosima, alijašima? normalno da nijesu svi balije...
znaci kome smjeta aj zdravo? onda ostaj u toj tvojoj drzavi sama pa ljiljanisite do mile volje...
nijeste vi bosna već dio nje... isto bi ti srbi i hrvati mmogli reć aj u tursku pa stavi i cufte jebe nam se...
tvoja kuca definitivno onda nije rs, tamo nesh slobodno prdit o tome da izvinesh...
klasičan primjer njihovog vidjenja bosne a posle se kao nešto srbi i hrvati bune kad kazu da nece u unitarnu islamahiriju bosnu koju nameću...
ma...
ljiljani us se dobijali za deset srpskih glava, vrlo dobro se zna... stavi ljiljan na kapu posred glave i pitaj nas za prvu asocijaciju?
rećemo ti META
De objašnjavaj još malo

- drugrankovic
- Inventar foruma

pripisujes mi pogresne simbole... ja te pticurine ne smatram svojom zastavom...
- drugrankovic
- Inventar foruma

a ljiljane mosh kachit kazem na frizider... tu price nema... pa onda pravte samostalnu bosnu na svoj način i kačite sta hocete... u tudje dvoriste ljiljani se vijorit nece...
nemoj druže o hrvatskom simbolu tako 
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
- harlekin
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 165 times
- Been thanked: 371 times
a coekadrugrankovic wrote:harlekin wrote:ljiljan je simbol odbrane bosne,i logicno je da ce uvijek smetat cetniku
ma...
rećemo ti META
ljiljan simbol bosne,smeta samo onima koji su napadali bosnu,i koji joj ne zele dobro
ja sam siguran da ti nisi taki coek,ti koji tako puno dobra zelis bosni duboko u dusi volis ljiljan
mozda cak i imas koi na zidu a
Lagani ljiljan koristi dosta evropskih drzava dakle to je evropski simbol ;-)
Po tom pitanju si sasvim u pravu aal se zaboravlja da po tim državama su ljiljani vezani za državu i emocije nisu kroz vjeru a u BiH su ljiljani više vezani za etničku iliti nacionalnu pripadnost a država je sporedna stvar.JCR wrote:Lagani ljiljan koristi dosta evropskih drzava dakle to je evropski simbol ;-)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9733 times
- Been thanked: 11469 times
Prvo da se malo informišemo. Ljiljan je oduvijek bio važan cvijet u heraldici i religiji. Još iz antičkog perioda, a u kršćanstvu se to samo nastavlja.
Legenda o nastanku ljiljana i mliječne staze
U staroj Grčkoj bio je posvećen boginji Heri, kraljici neba te ženi od Zeusa, zaštitnici braka i potomstva. Naime budući da je on bio sin boga Zeusa i smrtne žene Alkmene, Zeus je htio da se nadoji s grudiju njegove žene, božice Here kako bi postao besmrtan. Dok je spavala položili su joj ga na grudi i kad se nadojio nekoliko kapi mlijeka se prosulo svemirom te je nastala Mliječna staza, a od kapi koja je pala na Zemlju nastao je bijeli ljiljan.
Prema Bibliji, uskrsni ljiljan je rastao u Getsemanskom vrtu u kojem je Juda izdao Isusa. Bijeli ljiljani, su prema legendi, niknuli na mjestu gdje su Isusove suze i znoj kapali u posljednjim trenucima života.
Prema predaji u raju Adama i Eve kad je Eva napustila Edenski vrt (izbačena je iz raja) prolila je iskrene suze kajanja, iz tih pokajničkih suza nikli i ljiljani.
Simbol nevinosti
U kršćanskoj ikonografiji ljiljan je najomiljeniji kao Marijin cvijet, te simbolizira njenu nevinost i djevičanstvo, a pojavljuje se i u marijanskim himnama. U pravilu nikad ne nedostaje u motivu Navještenja, gdje je znak Marijine izabranosti i ukazuje na bezgrešno začeće.
Simbolizira i čistoću Blažene djevice Marije, prema jednoj legendi u njezinom grobu, tri dana nakon ukopa, umjesto njezina tijela bio je samo veličanstveni buket ljiljana.
- drugrankovic
- Inventar foruma

ljiljani u bosni su vezani za vjersku pripadnost, muslimane... ne za ostale bosance... necemo isticat vjeroispovjest jer to zlo nikad na dobro nije navjelo... kad kazem zlo mislim na religije...
ljiljani su dobijani za klanje ne muslimana... to dobro znate... njima mjesto nema ako ce se zajednickom zastavom zat... u suprotnom dobicete inat i zahtev da pored ljiljana ide kosturska glava ili cetri s, i slovo u? i sta onda, milina od zastave u pm...
jedna lepa plava zastavica sa nijansom zelene i crvjene, i sa tri zvjezdice, ili tri sunca...
ljiljani su dobijani za klanje ne muslimana... to dobro znate... njima mjesto nema ako ce se zajednickom zastavom zat... u suprotnom dobicete inat i zahtev da pored ljiljana ide kosturska glava ili cetri s, i slovo u? i sta onda, milina od zastave u pm...
jedna lepa plava zastavica sa nijansom zelene i crvjene, i sa tri zvjezdice, ili tri sunca...
- drugrankovic
- Inventar foruma

Salahuddin wrote:Nego Rankovicu, hajde da ti Senahid postavi jedno ozbiljno pitanje. Od koga i gdje si prvi put cuo za ovu ublehu oko dobijanja liljana za srpske glave (posto sam primijetio da se medju Srbima to prilicno ukorijenilo kao neka cinjenica)? Ja kroz citav rat nikada ni od koga nisam cuo za takvo nesto. Pa doznalo bi se kako-tako ako mislis da je to bila neka nesluzbena naredba. Ljiljane su dobijali borci koji su pokazali iznimnu hrabrost i ucinkovitost u borbi ili kroz bilo koji vojni rad/akciju koja je doprinijela velikom vojnom uspjehu. Sve ostalo je pusto budalasanje. Iako postoji jako mnogo nosioca ovog priznanja koji su ga dobili stelom. Ali oni nisu tema. Ja ti samo zelim reci da je to sa brojem ubijenih Srba budalastina i nije mi jasno kako do sada neko nije skontao da je to tako. Pa sjecas se izvjestaja da se srpska djeca bacaju lavovima u zooloskom vrtu? Pa se poslije uvidjelo da je to samo strasno podlo izmisljena propaganda. Tako ti je i sa "ljiljanima za srpske glave". Propaganda i nista vise. Veze sa vezom nema, posto znam dvojicu nosioca koji nisu vidjeli pripadnika VRS ali su ih zasluzili na drugi nacin. Znam i jednog kome ne bih dao ni papirni ljiljan a on dobio zlatni. Ali opet, samo zelim da ti ukazem da se hvatas na gluposti izmisljene u sluzbi ratne propagande, za kojom vise nema potrebe.drugrankovic wrote:nego na ovoj zastavi 6 ljiljana? jel to znacilo 60 ubijenih srba? kolko je glava bio vredan jedan ljiljanic? a gospodo...
ako ocemo kompromis, ljiljan mozete kaciti na frizider u kuci... niko vam ne brani a na zajednicku zastavu malo juce...
A ljiljani nisu nikako muslimanski simboli, pa zbilja ne vidim zasto ih niko osim Bosnjaka muslimana nije prihvatio kao drzavni simbol, na zastavi i grbu. Sve dok se budes identificirao sa zemljom u kojoj ne zivis, ne mozes reci da zelis dobro zemlji u kojoj zivis. Ako se neko osjeca Hrvatom ili Srbinom, ne vidim niti jednu prepreku da BiH vidi kao svoju i da joj zeli dobro. Ja nikada u Jugoslaviji nisam zivio izvan BiH ali sve i jednoj bivsoj republici zelim uspjeh i prosperitet. Ne vidim da ce meni biti teze Bosnjak ili da cu imati manje ili vise ako Hrvatska bude ekonomski, politicki pa i vojno jaca i tome slicno. Ali BiH volim najvise zato sto je to zemlja u kojoj sam se rodio i namjeravam zivjeti u njoj dok ne umrem. Ko zivi u Bosni da umre u njoj, a zeli nekoj drugoj zemlji veci uspjeh, taj nije ni sam sebi prijatelj a kamoli BiH.
nikakva propaganda već istina. nemoj da trošim vrjeme dokazivati ono što je apsolutna istina... pretvarate to u požrtvovanje, zasluge u ratu? bla bla. bla.. ko što su mudzahedini posteni ljudi dosli pomoc sirotinji... nema ljiljanja na zajednickoj zastavi i tacka... insistirajte i ne popustajte, pa ce banja luka reć ok ajmo kokardu... kako je tebi to lijep ljiljanić i njima je kokarda... a kokarda nije lijepa m? u sunce mu pa kako nije lijepa?
man se jadan ne bio , ajmo zvjezdice i shlus...
- drugrankovic
- Inventar foruma

ok, proglasite ustavom da svaki bosanac mora imat bosansku zastavu na kuci s ljiljanima... ok, a onda drug tacka isti taj bosanac ma koje vjere bio nek nosi na glavi sajkacu! i nema price, a plus i kockaste cipele... milina prava, moze a?
- greeneyes
- Hadžija

- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6706 times
Bosanski ljiljan ili zlatni ljiljan kao simbol u Bosni i Hercegovini počeo se upotrebljavati u srednjem vijeku. Prisutan je na novcu, pečatima, zastavama, grbovima plemićkih dinastija, stećcima, raznim ukrasnim predmetima itd. Posebno je postao popularan kada je Bosna bila najmoćnija država na Balkanu i kada je njom vladao kralj Tvrtko I Kotromanić. Dinastija Kotromanića je za simbol uzela bosanski ljiljan, najčešće zvan zlatni ljiljan.
Prema nekim izvorima ljiljan potiče iz Ugarskog-anžuvijskog kraljevsta. Ipak ta teza je manje vjerovatna pošto je Kralj Tvrtko I Kotromanić imao nesuglasice sa Anžuvijskim kraljevstvom u početku svoje vladavine, zbog namjere Anžuvijskog kraljevstva da prisvoji Bosnu svom kraljevstvu.
Također postoji vjerovatnoća da je ljiljan uveden kao paralela patarenima Francuske koji su dijelili neka od osnovnih načela doktrine Crkve bosanske. Na ovaj način Tvrtko je namjeravao prikazati jedinstvo bosanskog naroda u okruženju rimokatoličke i bizantijske kulture. U svakom slučaju zlatni ljiljan se može smatrati autohtonim bosanskim simbolom, s obzirom da postoji i posebna vrsta ljiljana poznata pod nazivom Lilium bosniacum.
Grb zlatnih ljiljana stvoren od kraljevske porodice Kotromanić se sastojao od šest zlatnih ljiljana na plavoj podlozi sa bijelom lentom. Dolaskom Osmanlija na područje Balkana i padom dinastije Kotromanić i sam grb je izašao iz upotrebe.
Prema nekim izvorima ljiljan potiče iz Ugarskog-anžuvijskog kraljevsta. Ipak ta teza je manje vjerovatna pošto je Kralj Tvrtko I Kotromanić imao nesuglasice sa Anžuvijskim kraljevstvom u početku svoje vladavine, zbog namjere Anžuvijskog kraljevstva da prisvoji Bosnu svom kraljevstvu.
Također postoji vjerovatnoća da je ljiljan uveden kao paralela patarenima Francuske koji su dijelili neka od osnovnih načela doktrine Crkve bosanske. Na ovaj način Tvrtko je namjeravao prikazati jedinstvo bosanskog naroda u okruženju rimokatoličke i bizantijske kulture. U svakom slučaju zlatni ljiljan se može smatrati autohtonim bosanskim simbolom, s obzirom da postoji i posebna vrsta ljiljana poznata pod nazivom Lilium bosniacum.
Grb zlatnih ljiljana stvoren od kraljevske porodice Kotromanić se sastojao od šest zlatnih ljiljana na plavoj podlozi sa bijelom lentom. Dolaskom Osmanlija na područje Balkana i padom dinastije Kotromanić i sam grb je izašao iz upotrebe.
Samo sabura
- drugrankovic
- Inventar foruma

otkad je upotrebljavan ne briga me, znamo šta je značio u ratu...
uz njega na zajedničku zastavu i kokarda... iz inata, pa eto tolerancije u pm...
uz njega na zajedničku zastavu i kokarda... iz inata, pa eto tolerancije u pm...