Mjesoviti brak?
Moderator: spacebound
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14254 times
- Been thanked: 9853 times
- Status: Offline
Re: Mjesoviti brak?
nakon procitanog mi je jasnije zasto mi je storm ovako drag

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

Koliko poznajete ljudi iz ovakvih brakova i šta ste zaključili o tom braku i tim osobama? Sve se samo kaže, ne treba puno priče.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
"pravi" vjernik nece ozeniti/udati se za nekoga druge vjere
mi, opusteniji, cemo uvijek naci kompromis... padose mi na pamet kucni prijatelji, on "musliman" onda "hrvatica" , djeca Maja i Dino
svi sretni, zdravi, veseli i cili
mi, opusteniji, cemo uvijek naci kompromis... padose mi na pamet kucni prijatelji, on "musliman" onda "hrvatica" , djeca Maja i Dino

- Luna.
- Inventar foruma
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
bas takoJulia-Klara wrote:"pravi" vjernik nece ozeniti/udati se za nekoga druge vjere
mi, opusteniji, cemo uvijek naci kompromis... padose mi na pamet kucni prijatelji, on "musliman" onda "hrvatica" , djeca Maja i Dinosvi sretni, zdravi, veseli i cili
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
Sve ide na to da miješani brakovi ne postoje ako u njega ulaze "muslimani", "katolici", "Bošnjaci", "Srbi".Julia-Klara wrote:"pravi" vjernik nece ozeniti/udati se za nekoga druge vjere
mi, opusteniji, cemo uvijek naci kompromis... padose mi na pamet kucni prijatelji, on "musliman" onda "hrvatica" , djeca Maja i Dinosvi sretni, zdravi, veseli i cili
Evo ja ne znam nijedan brak koji funkcioniše tako da se jedna osoba izjašnjava kao npr Srpkinja i pravoslavac a druga Bošnjak i musliman i da se oboje ponašaju tako. Znate li vi?
Ili se ne izjašnjavaju, ili su oboje iste nacionalnosti(od muža) ili je nemaju i osjećaju se kao Vanzemaljci, itd.
I nije to samo izjašnjavanje na popisu već i osjećanja koja postoje u većini nas i sve ostalo.
Nema tu mješovitog braka nikakvog.
Neko se mora svjesno ili nesvjesno odreći nečega(uglavnom žena) ili se mora zaboraviti sve od obje strane, svi identiteti i preći na neke više nivoe postojanja.

Pisao sam ranije... Svi mi imamo nešto svoje, neke identitete, veze koje su kod nekih jače a kod nekih manje izražene a nisam ni ja izuzetak. Ja kao ne baš neki vjernik nikad ne bih mogao biti sa osobom druge nacionalnosti ili vjere u bilo kojem slučaju ako to njeno dolazi do nekog izražaja i zbog toga bi bilo poželjno da bude sličnih razmišljanja kao i ja u pogledu religije ili nacionalnosti, dalo bi nam se trpjeti, lakše. Istovremeno bih se trudio da ni to moje ne dolazi do izražaja.
A onda opet ovo gore...ako nečije mora doći do izražaja, dođe se do te situacije a 100 sitnica može to izazvati volio bih ipak da to bude moje..Šta volio, ne bih podnio nikako a čim dođe do toga da jedno odskače nastaju i problemi ako je ranije dogovoreno ili zamišljeno drugačije.
Kao što ne bih mogao biti ni sa nekom muslimankom koja bi previše tražila od mene, koja baš sve, sve ide po islamu i nema nimalo odstupanja, da joj smeta što ću ja popiti pivo, što neću štajaznam ...zapostiti, klanjati.
Ne bi ni ona mene tražila al hajd, primjer.
A brak ko brak.
E u tom grmicu i lezi zec:) Nema tu truda, nikad. Jednostavno su ljudi normalni, ne pada im na pamet da bilo koga opterecuju "necim svojim", jer u ljubavi toga nema, zar ne?! Bezuvjetno, no?! Idemo svi haman rped maticare, i drobimo o "i u dobru, i u zlu" bla, bla, a cim crijevo na lijevo, ooops, otpada bezuvjetno, bar kod dosta naroda kog poznajem. E tu ljubavi onda i nema.Lebowski wrote: Ja kao ne baš neki vjernik nikad ne bih mogao biti sa osobom druge nacionalnosti ili vjere u bilo kojem slučaju ako to njeno dolazi do nekog izražaja i zbog toga bi bilo poželjno da bude sličnih razmišljanja kao i ja u pogledu religije ili nacionalnosti, dalo bi nam se trpjeti, lakše. Istovremeno bih se trudio da ni to moje ne dolazi do izražaja.
Odgajanje djece je najbolje opisano kroz jednu reklamicu, da ne trazim sad:
Djevojcica pokusava da igra nogometa sa djecacima, mama je zove: pasce, i udarice se; nakon godinu dvije pokusava da se penje uz ljestve, tata je skida, povrijedice se; opet nakon par godina pokusava da koristi busilicu sa bratom, aman, mama vristi, povrijedice se (a za bracu je ok;); i napokon dolazi vrijeme biranja fakulteta: ona onako ceznjivo pogleda na staklenu tablu na kojoj su zalijepljene ponude zanimanja, stoji prvo gradjevina, malo gleda, a onda ugleda sebe u staklu, i pocne popravljati kosu - vec je dobro programirana

D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
Nije to poenta mog posta niti tema. 

De procitaj ponovo;)Lebowski wrote:Nije to poenta mog posta niti tema.
Djeca se odgajaju u mjesovitom braku, no?! A i u ovim "pravim" brakovima

D.I.L.L.I.G.A.F.
Pročitaj ti ponovo cijeli post. Ti si prilično isključiva na ovoj kao i temama vezanim za Jugoslaviju, Tita i sl. 
Nisu svi koji drugačije razmišljaju nenormalni.
Zapravo, kad pročitam post 10x nemam pojma šta si htjela reći.

Stvarno?! Mogu ti rec da sam iznenadjena, sto mi se rijetko desiLebowski wrote:Pročitaj ti ponovo cijeli post. Ti si prilično isključiva na ovoj kao i temama vezanim za Jugoslaviju, Tita i sl.

D.I.L.L.I.G.A.F.
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš
Julia-Klara wrote:"pravi" vjernik nece ozeniti/udati se za nekoga druge vjere
U prvom postu sam spomenula primjer koji ja imam u svojoj okolini. Odlično su funkcionisali (da, prošlo vrijeme). On je išao njenima na Božić, ona spremala iftare za njegovu familiju. Oboje su, ipak bili ta neka "opuštena" varijanta. Bez namaza i odlazaka u crkvu. Najsmješnije scene su mi bile kad je zateknem s hladnom pivom u ruci kako gleda dnevnik i psuje "ustaše"

Problem je nastao kasnije, kad su djeca odrasla. Tj. sad. Njihovi "Maja" i "Dino" su odlučili da budu muslimani. I to "teški" praktičari. I opet, tolerantan kakava i jest, kupila im je serdžade i zamolila ih da ne kvase kupatilo kad uzimaju abdest. Opet idila, ha?
Ali onda se Maja iz moje priče odluči pokriti. Tad sam vidjela jezivo lice te tolerantne katolkinje, koja vrijedja i vjeru i sve sto ima veze s vjerom. Poludila je (skoro pa doslovno). A otac ne smije nista reći. Ako se usprotivi odluci svoje kćerke - diže ruku na svoju vjeru. AKo je podrži - diže ruku na svoju suprugu...
Kažem ti, ne možeš bit pametan... Nikad ne znaš šta te čeka...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9321 times
- Been thanked: 11076 times
Pa baš tako nekako...Peggy Sue wrote:Julia-Klara wrote:"pravi" vjernik nece ozeniti/udati se za nekoga druge vjere
U prvom postu sam spomenula primjer koji ja imam u svojoj okolini. Odlično su funkcionisali (da, prošlo vrijeme). On je išao njenima na Božić, ona spremala iftare za njegovu familiju. Oboje su, ipak bili ta neka "opuštena" varijanta. Bez namaza i odlazaka u crkvu. Najsmješnije scene su mi bile kad je zateknem s hladnom pivom u ruci kako gleda dnevnik i psuje "u....."![]()
Problem je nastao kasnije, kad su djeca odrasla. Tj. sad. Njihovi "Maja" i "Dino" su odlučili da budu muslimani. I to "teški" praktičari. I opet, tolerantan kakava i jest, kupila im je serdžade i zamolila ih da ne kvase kupatilo kad uzimaju abdest. Opet idila, ha?
Ali onda se Maja iz moje priče odluči pokriti. Tad sam vidjela jezivo lice te tolerantne katolkinje, koja vrijedja i vjeru i sve sto ima veze s vjerom. Poludila je (skoro pa doslovno). A otac ne smije nista reći. Ako se usprotivi odluci svoje kćerke - diže ruku na svoju vjeru. AKo je podrži - diže ruku na svoju suprugu...
Inače, ne mora se doći do tog "vjerskog momenta" da bi se ispoljile loše strane tih brakova. Čini mi se da sam već negdje pominjao nešto u tom kontekstu. Primjetio sam, da ovi koji su u miješanim brakovima, imaju običaj da brane naciju koju su "vjenčali"

Npr ako neko od Bošnjaka oplete po HDZ-u ili šta ja znam i ako je među njima neko ko živi u braku s osobom hrvatske nacionalnosti, on odmah reagira na način da brani tu stranu, bez obzira na to koliko je prvopomenuti u pravu.
Ok, potrudim se ja da iskažem razumijevanje za njih ali mi ih nekako bude žao. Et, takva sredina, takav vakat da izazivaju i malo sažaljenja.
- Luna.
- Inventar foruma
Peggy Sue wrote:Julia-Klara wrote:"pravi" vjernik nece ozeniti/udati se za nekoga druge vjere
U prvom postu sam spomenula primjer koji ja imam u svojoj okolini. Odlično su funkcionisali (da, prošlo vrijeme). On je išao njenima na Božić, ona spremala iftare za njegovu familiju. Oboje su, ipak bili ta neka "opuštena" varijanta. Bez namaza i odlazaka u crkvu. Najsmješnije scene su mi bile kad je zateknem s hladnom pivom u ruci kako gleda dnevnik i psuje "u....."![]()
i ja bi popizdila kad bi mi se kcerka odlucila pokriti, jos sam muslimanka.
sto se tice te ktolkinje iz tvog primjera, mislim da je bila dovoljno tolerantna a bas nesto mi ne izgleda da su ta djeca ukazala postovanje prema njoj i njenoj vjeri.
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš
Možda nosis muslimansko ime, ali da si vjernica prakticarka nipošto ti ne bi smetalo da ti se kćerka pokrije.Luna. wrote: i ja bi popizdila kad bi mi se kcerka odlucila pokriti, jos sam muslimanka.
sto se tice te ktolkinje iz tvog primjera, mislim da je bila dovoljno tolerantna a bas nesto mi ne izgleda da su ta djeca ukazala postovanje prema njoj i njenoj vjeri.
Pa čak i da su djeca odlučila da ne praktikuju vjeru , jer eto "poštuju" majku, opet u oni žrtve tog braka, jer ne mogu ispoljiti ono što jesu.
- Calla
- Legenda foruma
- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
Ma sve sto nam je strano,,druga religija drugaciji obicaji ,,drugacije oblacenje,,drugacija hrana , na pocetku iz neznanja odvijemo nekakve komicne odbrambene strahove i izgradimo nekakvu neshvatljivu odbijenicu prema tome nepoznatom ,,
za mjesoviti brak ako se vec ljudi odluce,za takve odluke moraju pojedinci biti i te kako duhovno spremni , jaki izdrzljivi ,i na kraju razumni u rjesavanju svih konflikata koje nanosi sredina u kojoj zive,,,ja imam primjer iz braka koji je sklopljen sa strancem pa je sredina u mojoj zemlji odreagovala sasvim glupo sa svim ljudskim hororskim scenarijima kako su nadrobili u razgovorima sa mojim roditeljima ,sta se meni svasta moze desiti u tom neshvatljivom braku a najgluplje od cjele sredine su se moji roditelji ponasali ,,ee onda sam ih sve fino stavila na ignore odradila to sto sam naumila nametnula im religiju ,,strane kulture !""i moram priznati da su se poprilicno nazuljali i danas kada vratim film nazad vidim da su se i moji super navikli na mentalitet stranca,,morali su htjeli ne htjeli sad su im tri zeta stranci
,,mada sa strane moga muza na svu srecu su roditelji odreagovali sasvim normalno i danas dan prihvacena sam u ovoj sredini kao i domaca !!
za mjesoviti brak ako se vec ljudi odluce,za takve odluke moraju pojedinci biti i te kako duhovno spremni , jaki izdrzljivi ,i na kraju razumni u rjesavanju svih konflikata koje nanosi sredina u kojoj zive,,,ja imam primjer iz braka koji je sklopljen sa strancem pa je sredina u mojoj zemlji odreagovala sasvim glupo sa svim ljudskim hororskim scenarijima kako su nadrobili u razgovorima sa mojim roditeljima ,sta se meni svasta moze desiti u tom neshvatljivom braku a najgluplje od cjele sredine su se moji roditelji ponasali ,,ee onda sam ih sve fino stavila na ignore odradila to sto sam naumila nametnula im religiju ,,strane kulture !""i moram priznati da su se poprilicno nazuljali i danas kada vratim film nazad vidim da su se i moji super navikli na mentalitet stranca,,morali su htjeli ne htjeli sad su im tri zeta stranci

Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
prosvijetlite me sad (i ne provociram) - znaci, samo ako se zena pokrije je vjernica prakticarka?
pitam, jer znam zene koje nisu pokrivene ali klanjaju svih 5 puta dnevno, hadzinice su, i sta ti ja znam ... komsinica mi je "asistent" hodzama i radi gasuljenje,ali nije pokrivena
mislim, ok je, neka se porkije, ali na nasim prostorima to bas i nije obicaj, i mislim da zbog toga gledamo malo poprijeko na takve stvari... Lunu razumijem, ali sto tako vjerujem da joj ne bi branila ako odluci ili je ïzopcavala iz familije radi pokrivenosti...
pitam, jer znam zene koje nisu pokrivene ali klanjaju svih 5 puta dnevno, hadzinice su, i sta ti ja znam ... komsinica mi je "asistent" hodzama i radi gasuljenje,ali nije pokrivena
mislim, ok je, neka se porkije, ali na nasim prostorima to bas i nije obicaj, i mislim da zbog toga gledamo malo poprijeko na takve stvari... Lunu razumijem, ali sto tako vjerujem da joj ne bi branila ako odluci ili je ïzopcavala iz familije radi pokrivenosti...

- Calla
- Legenda foruma
- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
Pa mama je trebala samo sa Majom da porazgovara da ona sa njenom odlukom pokrivanja nije saglasna ,,,
A ako kcerka i pored svih negodovanja to zeli,,onda bi mama trebala razumno to da prihvati ,ne treba zbog kcerkine odluke ludjeti i psovati obicaje druge vjere..Mama je i sama dok djeca nisu porasla postovala obicaje muzevljeve religije,
problem i pucanje po savovima kod ovakvih mama desava se samo onda ako se mama od samog pocetka braka pretvarala da postuje tude a u stvarnosti to srcem nikada nije zeljela!
A ako kcerka i pored svih negodovanja to zeli,,onda bi mama trebala razumno to da prihvati ,ne treba zbog kcerkine odluke ludjeti i psovati obicaje druge vjere..Mama je i sama dok djeca nisu porasla postovala obicaje muzevljeve religije,
problem i pucanje po savovima kod ovakvih mama desava se samo onda ako se mama od samog pocetka braka pretvarala da postuje tude a u stvarnosti to srcem nikada nije zeljela!
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
Zašto u "mješovitim" brakovima tako često daju djeci neutralna imena, ili jedno njegovo drugo njeno?
To ti je kompromis u kojem uvijek jedna strana nije zadovoljnaLebowski wrote:Zašto u "mješovitim" brakovima tako često daju djeci neutralna imena, ili jedno njegovo drugo njeno?

Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
- Luna.
- Inventar foruma
ne bi je zbog toga iskljucila iz familije ali bi mi bio zao... nisam za pokrivanje i tacka. to je po meni korak nazad i ne treba se slijepo drzati necega, sto je neko napiso prije nekoliko stotina godina. to je tada imalo svoje opravdanje i pokrivanje zene je sluzilo zastiti zene, jer su muskarci bili ko stoka i nisu se mogli obuzdat. danas to vise nije u koraku s vremenom i nije nikakva predost za zenu ako se ona na 40 stepeni zavije a musko moze hodat u gacama.Julia-Klara wrote:prosvijetlite me sad (i ne provociram) - znaci, samo ako se zena pokrije je vjernica prakticarka?
meni to slijepo prakticiranje vjere ide na zivce.
u islamu su sva pravila, koja su data, itekako opravdana i imala su smisla u svoje vrijeme. islam je lijepa religija i treba ici u korak s vremenom.
islam treba reformaciju da bi ga sto vise ljudi slijedilo. ja bi prva praktikovala vjeru vise da su neke stvari prilagodjene danasnjem vremenu i danasnjoj logici.
Djole
Djole