MOSTAR

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7668 times
Been thanked: 18096 times
Status: Offline

Re: MOSTAR

Post by Maja » 30 Sep 2013, 20:21

Ma to je redovna pojava u Mostaru kad jaka kiša pada. Samo sam se jednom zatekla na ulici, morala sam izaći na kišu i hodati po cestama po kojima su doslovno potoci tekli. Najgore je bilo na Aveniji čovječe DO KOLJENA me pljuskala voda.
I nikako da se ovo riješi.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 30 Sep 2013, 20:32

Odbrana od poplave.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 17 Oct 2013, 03:17

Da mi se samo na jedan sat vratiti u ovo vrijeme.

Image

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 27 Dec 2013, 00:06

Priča o Mostaru: 'Molim vas čašu vode i novine, kavu sam s majkom popio'

Image

Iako preliminarni rezultati popisa kažu kako Mostaraca ima manje nego prije rata, usprkos tome što su ratne strahote uzele svoj danak i što je grad na Neretvi zamišljenim zidom podijeljen na dva dijela, duh Mostara nemoguće je uništiti.

'Bit će nas prijatelju sve dok ima kave i zezancije', kroz smijeh nam govori Miro Pehar. Dodaje da, iako je u Mostaru 50 posto ljudi nezaposleno, nikada nije bilo prosvjeda.

'Doduše sjećam se da su se ljudi jednom okupljali i to kad je kava s jedne marke poskupila na marku i dvadeset pet feninga', dodaje Miro.

Demokratska svijest Mostaraca na najvišoj je razini. Svjesni su da od prosvjeda nema koristi pa zato niti ne izlaze na ulice već se okreću nečem od čega ima 'vajde'. Transparenti su, kažu, za utakmice.

'Nema brate koristi od prosvjeda. Evo sjećam se da smo prosvjedovali kad je kava poskupila al nisu je vratili na marku i šta ćeš, mogu kako hoće. Odrede ti pa ti pjevaj borbene. Eee zlatna vremena kad je kava za marku bila', rezignirano govori Mate Musa. Njegova djevojka Ivana kaže kako, za razliku od političara, ugostitelji ipak imaju sluha za potrebe naroda.

Slijedom preporuke ove simpatične Mostarke sjeli smo u obližnji kafić i naručili 'snjeguljicu', novo piće kojim lokalni ugostitelji mame svoje goste. Uslijed kronične nezaposlenosti i besparice 'snjeguljica' dolazi kao melem na ranu, tvrdi Ivana.

Kava i sedam čaša vode uz sunčani dan garantiraju dugotrajnije zadržavanje u kafiću i pretresanje većine tema koje muče ovdašnje ljude.

'Amerikanci imaju psihijatre, a Mostarci kave, prijatelju', dobacuje ljubazni konobar dok poslužuje 'snjeguljicu', najpopularnije mostarsko piće.

Iako bi neupućeni upravo to i pomislili 'snjeguljica' ipak nije vrhunac socijalne osjetljivosti i brige za narod lokalnih ugostitelja. Osvjedočili smo se u to kada je kraj nas sjeo jedan mladi gospodin.

'Dobar dan, izvolite', reče konobar.

'Molim vas čašu vode i novine, kavu sam s maaajkom popio'.

Bio je to živi primjer uviđavnosti prema onim najugroženijima, prema onima koji nisu u poziciji da 'skucaju' za kavu s mlijekom ili snjeguljicu. Slobodno možemo reći kako ovakve uviđavnosti i empatije malo gdje ima. Kriza, kažu stručnjaci, tjera ljude da pomažu jedni drugima. Sjesti u kafić ovdje je jednostavno pitanje statusa i ponosa.

Iako nam nije bilo jasno o kakvoj krizi ovdašnji ljudi govore dok masovno zauzimaju mjesta u lokalnim birtijama situaciju nam je ipak rasvijetlio naš sugovornik.

'Kako nije kriza prijatelju! Pa ja neki dan uplaćujem pet maraka (cca 20 kn) na kladionicu, a mala što radi pita me jel to neka dojava', plastično nam objašnjava Mate koji, budući ima i za kavu i za kladionicu, spada u red buržoazije.

Iako svaki pravi Mostarac koji imalo drži do sebe nikada neće priznati da nema, činjenica je da je sve više onih koji, poput gore spomenutog momka, naručuju čašu vode i novine. Kriza stišće sve jače, nezaposlenost je rekordna, ipak, sumnjamo da će se bilo što pomaknuti s mjesta sve dok je mostarskog sunca, kave i zezancije.

(tportal)

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 07 Jan 2014, 18:43

Jedna slika iz zraka. Moja zgrada taman na sredini slike :D

Image

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 30 Jan 2014, 12:54

Google je objavio kartu najfotografiranijih gradova na svijetu prema kojoj je New York zauzeo prvo mjesto a Mostar je najfotografiraniji u BiH.

Image

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 30 Jan 2014, 13:07

Stare slike.

Hotel Neretva, nekad ponos grada.

Image

Robna kuća HIT. Tu sam kao djevojčica otkrila pokretne stepenice :D.

Image

Image

Image

Image

Image

Vidi zadnje slike :srce

I jedna nova

Image

niska grana
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by niska grana » 31 Jan 2014, 11:38

Znate ono kad vam se pri spomenu i pomisli na nesto uvijek pojavi odgovarajuca slika tog pojma u glavi....eh, ne znam zasto ali moja mentalna slika Mostara je gotovo identicna toj posljednoj Majinoj fotografiji iz retro serijala.
Takvog sam ga upamtio prvi davni put i takav uvijek u mislima ostade, bez obzira na sve :srce
Gratias ago Tibi, Domine, quia fui in hoc mundo.

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 31 Jan 2014, 11:41

Kad gledam stare slike Mostara najviše me dirnu one koje osim građevine prikazuju i ljude u (što ti kažeš) retro odjeći, stara auta, fićo, stojadin, reno 4, jugo i zasađeno cvijeće. To je ono što te vrati u prošlost, a zgrade manje-više.

niska grana
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by niska grana » 31 Jan 2014, 13:33

Da da, to svakako.
Zapanjilo me to sto je na slici ukratko sazeto sve sto sam dozivio prilikom prve posjete i bas u vidu slike se urezalo u pamcenje: uredni parkovi s cvijecem, svaka klupa neostecena i svaki detalj na svom mjestu; nigdje blata niti smeca, neobicna i gotovo bljestava bjelina uslijed koje i svjetlost dana poprima drugacije i pomalo veselije nijanse....sve nabrojane stvari nezamislive za predio odakle sam dosao.
Nigdje osjecaja tjeskobe i skucenosti, a pored toga i socijalisticke gradjevine, inace uglavnom operisane od bilo kakve estetike i ljepote, ucinile su mi se skladno i vedro.
Nesvakidasnjem utisku je vjerovatno doprinijelo i to sto je cini mi se tada bilo rano proljece, pa su se kod nas uslijed prohladnog vremena jos uvijek nosili dzemperi i kaputi sumornih ili nedefinisanih boja, dok tu najednom ljudi hodaju lagano obuceni i bas ovako kao na slici, u vedrijim tonovima.
Nesto mi se u toj cijeloj predstavi nije poklapalo, pa sam nekog od starijih upitao gdje je tu more i ostao ne pretjerano zadovoljan odgovorom, jer sam bio uvjeren da lazu :oo
Gratias ago Tibi, Domine, quia fui in hoc mundo.

Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Bambi » 31 Jan 2014, 14:16

Majo,lijepe slike :ok Pogotovo ova peta :cool

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 16 Feb 2014, 11:01

Cijene stanova u Mostaru normalnije, no prodaja nekretnina opala za čak 80 posto

Image

Za građane Mostara koji imaju ušteđevinu ili priliku da po povoljnim kamatama i uvjetima dobiju stambeni kredit ovo je izuzetno dobro vrijeme za kupovinu stana ili kuće.

Za Dnevni avaz to je potvrdio Kamel Ratkušić, vlasnik mostarske agencije za promet nekretnina „Agent", ističući da su cijene polovnih i novih stanova konačno "prilično normalne". No, naglasio je da, uprkos prilagođenim cijenama, u Mostaru trenutno vlada stagnacija prometa nekretnina.

''U posljednje dvije godine promet nekretnina opao je za čak 80 posto. Trenutno stanove kupuju najviše državni službenici. Cijena kvadrata u polovnom adaptiranom stanu kreće se oko 1.600 KM, a novog oko 2.100 KM. Jedini problem je što građani sada najviše traže stanove manje kvadrature, koji su u 90 posto slučajeva već rasprodani'', kaže Ratkušić.

Kupovina nekretnina za one Mostarce koji rade u privatnom sektoru, ističe on, postala je skoro nemoguća misija, jer ti građani uglavnom ovise o bankama i njihovim kreditima.

''Banke ne nude neke povoljne kredite. S obzirom na to da kamate dosežu i stravičnih 14 posto, ne znam koliko je sada i pametno ići prema bankama u tom pogledu. Nažalost, u radu se svakodnevno susrećem s onima koji bi, uprkos tome, uzeli kredit, iako banke, očito, nisu nimalo velikodušne prema klijentima. Ta kupoprodaja uglavnom tu i stane'', naglašava Ratkušić.

Također je primjetno, kaže Ratkušić, da se građani, umjesto kupovine stana, sve više odlučuju na kupovinu placeva u prigradskim naseljima, gdje se cijene kvadrata kreću od 20 do 50 KM.

''Traže se uglavnom placevi s ruševnim kućama, s cijenama do 70.000 KM. To im je ulaganje u startu jeftinije. Ovi skuplji placevi u gradu su za većinu nedostižni'', napominje Ratkušić.

Cijene nekretnina

Kvadrat novog stana 2.100 KM

Kvadrat adaptiranog polovnog stana 1.600 KM

Kvadrat zemljišta u centru od 400 do 1.000 KM

Kvadrat zemljišta u prigradskim naseljima od 20 do 50 KM

Unajmljivanje stanova od 300 do 900 KM

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda » 16 Feb 2014, 15:42

Sta 5ti?! Mostar prvi po ljepoti:) :srce
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda » 18 Feb 2014, 01:11

[ytube][/ytube]
D.I.L.L.I.G.A.F.

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 07 Mar 2014, 12:18

god. 1970. bolnica na Bijelom Brijegu

Image

44 godine poslije

Image

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda » 07 Mar 2014, 13:58

:D

Image
D.I.L.L.I.G.A.F.

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 08 Mar 2014, 11:12

Jel to tvoja mahala :)

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda » 08 Mar 2014, 14:16

Maja wrote:Jel to tvoja mahala :)
Napola :)
D.I.L.L.I.G.A.F.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3869 times
Been thanked: 2911 times

Post by Pasaga » 01 May 2014, 23:08

GAZEL O MOSTARU

Ko bi mogo opjevati redom
Sve ljepote divnoga Mostara,
Zar se čudis srce sto ga ljubim
Sa ljubavlju sinovskoga žara?

O, ne ima na ovom sv'jetu,
Ako nema sred bajnoga raja,
Bistre vode i svježega zraka,
Sto čovjeka sa zdravljem opaja!

Ko ga gleda, život mu se mladi,
A duša mu u nasladi pliva.
Svaki kraj mu i svako mjestance
Zadivljene očipodraživa.

S voćem, s vodom i ostalim miljem
On je druga Sirija na svijetu,
E, bi reko da je rajska basća,
Ko ga vidi u majskome cvijetu.

S dvije kule velika ćuprija
Pružila se preko rijeke carne
Te sa svojim velebnijem lukom
Pričinja se poput duge sarne!

Cio svijet da obiđes redom,
Ne bi naš​​'o onakova svijeta.
On je majdan darovitih ljudi,
Šeher Mostar ures je svijeta.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3869 times
Been thanked: 2911 times

Post by Pasaga » 26 May 2014, 14:13

Izbori u Mostaru moraju biti odrzani

Ako pogledate komunike PIC-a, vidjet ćete da je ključna poruka: vrijeme je da institucije rade, ne smije se ići na odmor prije izbora. A institucije se takođe moraju oformiti vrlo brzo nakon izbora i moraju odmah početi raditi na ključnim reformama. Ekonomska situacija ove zemlje već je bila teška prije poplava, sada je još puno gore, kaže u intervjuu za Oslobođenje Tamir Wasser, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH.

Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini ni ovaj put nije bilo jedinstveno?
- Nažalost, kad je došlo do komunikea, Ruska Federacija nije mogla podržati taj tekst.

Zašto?

- Rusi treba da objasne zašto tako misle, ali što se tiče trenutne situacije nakon poplava u BiH, u Upravnom odboru PIC-a je postojala potpuna solidarnost i u vezi s tim ambasadori su i ranije dali izjavu. U toku naših razgovora na samoj sjednici imali smo i brifing o trenutnoj situaciji i u vezi sa dugotrajnim oporavkom koji Bosnu i Hercegovinu tek čeka nakon ovoga svega. Mnoge članice PIC-a, ako ne i sve, dale su do znanja da već pružaju pomoć bilo bilateralno bilo multilateralno kroz druge organizacije. Tako da je u tom kontekstu zaista postojala potpuna podrška građanima BiH u oporavku od ove strašne tragedije.
Taj oporavak je neminovno vrlo dugačak, dugotrajan proces. Možete li objasniti kako bi u ovom času OHR opisao stanje u Bosni i Hercegovini?

- Kao što smo već rekli, zaista je tragična situacija, koja će zahtijevati vrlo dugotrajan oporavak i u smislu ekonomije i u smislu života velikoga dijela stanovništva. Mnogi ljudi su ostali bez domova, radnih mjesta, bez uslova za život. A sve to dolazi u situaciji koja je sama po sebi teška u zemlji, u smislu ekonomije i nezaposlenosti. Tako da bez obzira na to što je sada riječ o jednoj istinskoj katastrofi, ne smijemo zaboraviti da je ova zemlja i prije te katastrofe bila suočena sa izuzetno teškom situacijom. Zato je jedna od ključnih stvari o kojoj smo unutar PIC-a razgovarali upravo ta da su i ove poplave još više istakle važnost i značaj i potrebu da se razgovori u sljedeća četiri i po mjeseca, koliko je ostalo do izbora, vode o konkretnim stvarima kao što su politike i strategije poboljšanja ekonomije, jačanja zaposlenosti i borbe protiv korupcije.

Komunike je ponovio nekoliko strateških stvari koje se odnose na BiH, ali i odaslao vrlo jasnu poruku političkim liderima da je vrijeme da se uozbilje. Međutim, i sami ste svjedoci da se čak i ova užasna tragedija koristi - recimo u Doboju - za političke obračune. Ko će reagirati, hoće li OHR?
- Mislim da su građani već reagovali sasvim jasno: od velikog broja ljudi moglo se čuti da su isfrustrirani u vezi sa reakcijama u ovako teškoj situaciji. Često čujem ljude kako kažu - neću glasati, jer se to ne tiče mene i moga života; to su samo političke igre, to su samo ljudi koji se bave sopstvenim životima, a ne našim... Ali upravo ono što smo vidjeli posljednjih nekoliko dana, pokazuje koliko je važno imati funkcionalne institucije.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Post Reply

Return to “BiH”