diverzantska akcija na sela Pridjel i Ševarlije 9. i 10. augusta 1993, odbrana Karuša
Za ovo sam nekad negdje cuo, pogotovo mi ostalo urezano ovo Ševarlije. I Karuše mi zvuci poznato.
Moderator: Krokodil Behko
diverzantska akcija na sela Pridjel i Ševarlije 9. i 10. augusta 1993, odbrana Karuša
Karuše su bile jedna od najvažnijih bitki. Bukvalno sve što je srpsko bilo u okolini je krenulo u napad a sve što je bilo u okolini od Armije Republike Bosne i Hercegovine je krenulo u odbranu.Duminjo wrote: 14 Jan 2024, 19:30diverzantska akcija na sela Pridjel i Ševarlije 9. i 10. augusta 1993, odbrana Karuša
Za ovo sam nekad negdje cuo, pogotovo mi ostalo urezano ovo Ševarlije. I Karuše mi zvuci poznato.
Oci mi ispadoše trazeci Karuše, nigdje ne piše. Ne bih nikad našo da nisi opiso.Naseef Mushroom wrote: 15 Jan 2024, 00:42Karuše su bile jedna od najvažnijih bitki. Bukvalno sve što je srpsko bilo u okolini je krenulo u napad a sve što je bilo u okolini od Armije Republike Bosne i Hercegovine je krenulo u odbranu.Duminjo wrote: 14 Jan 2024, 19:30
Za one koji ne poznaju taj dio, Karuše su mjesto gdje jedan put vodi prema Doboju a drugi prema Maglaju, a kada se tim putem krene nazad prolazi se kroz Matuziće i Jelah prema Tesliću a sa lijeve strane Jelaha je Tešanj.
Ukratko, padaju Karuše, spaja se Doboj sa Teslićem, Tešanj je u ćor sokaku i kreće se na Maglaj.
Ne mora se biti vidovit da se shvati kako bi to uticalo na ostatak rata i odbrane.
Šta će mi ostati uvijek u sjećanju je da je narod u tom periodu bio pozitivan kao nikada prije ili poslije iako je se tada bukvalno radilo o životu i smrti.
Mnogi si sigurno vjerovali 100% u našu pobjedu a kod nekih je sigurno zbog, ili će nas biti ili neće, nema treće, pa nisu imali više šta ni izgubiti.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/-groblj ... /140405035Duminjo wrote: 15 Jan 2024, 01:54Oci mi ispadoše trazeci Karuše, nigdje ne piše. Ne bih nikad našo da nisi opiso.Naseef Mushroom wrote: 15 Jan 2024, 00:42
Karuše su bile jedna od najvažnijih bitki. Bukvalno sve što je srpsko bilo u okolini je krenulo u napad a sve što je bilo u okolini od Armije Republike Bosne i Hercegovine je krenulo u odbranu.
Za one koji ne poznaju taj dio, Karuše su mjesto gdje jedan put vodi prema Doboju a drugi prema Maglaju, a kada se tim putem krene nazad prolazi se kroz Matuziće i Jelah prema Tesliću a sa lijeve strane Jelaha je Tešanj.
Ukratko, padaju Karuše, spaja se Doboj sa Teslićem, Tešanj je u ćor sokaku i kreće se na Maglaj.
Ne mora se biti vidovit da se shvati kako bi to uticalo na ostatak rata i odbrane.
Šta će mi ostati uvijek u sjećanju je da je narod u tom periodu bio pozitivan kao nikada prije ili poslije iako je se tada bukvalno radilo o životu i smrti.
Mnogi si sigurno vjerovali 100% u našu pobjedu a kod nekih je sigurno zbog, ili će nas biti ili neće, nema treće, pa nisu imali više šta ni izgubiti.
To je garant onda ovo
Screenshot_2024-01-15-01-49-01-43_4937eb900e197f95da98f502ddfb10e1.jpg
IMG_20240115_015204.jpg
Nije ni čudo jer ni ja do sada nisam znao da nema uopšte Karuše kao ime na Google MapsDuminjo wrote: 15 Jan 2024, 01:54Oci mi ispadoše trazeci Karuše, nigdje ne piše. Ne bih nikad našo da nisi opiso.Naseef Mushroom wrote: 15 Jan 2024, 00:42
Karuše su bile jedna od najvažnijih bitki. Bukvalno sve što je srpsko bilo u okolini je krenulo u napad a sve što je bilo u okolini od Armije Republike Bosne i Hercegovine je krenulo u odbranu.
To je garant onda ovo
IMG_20240115_015204.jpg
Naseef Mushroom wrote: 15 Jan 2024, 02:19Nije ni čudo jer ni ja do sada nisam znao da nema uopšte Karuše kao ime na Google MapsDuminjo wrote: 15 Jan 2024, 01:54
Oci mi ispadoše trazeci Karuše, nigdje ne piše. Ne bih nikad našo da nisi opiso.
To je garant onda ovo
IMG_20240115_015204.jpg![]()
Imaju neke Karuše, ali na skroz drugom mjestu.
Dobro si našao![]()
Evo i ovdje se vidi, ovaj put dole lijevo gdje piše Mepromex je put prema Tešnju koji razdvaja četnitet Doboj i Teslić, desni put gdje piše Dallas je put prema Maglaju a gore se vidi put za Doboj, pa se i po ovome vidi koliko je važna ta tačka bila za obe strane.
IMG_1515.jpeg
Karuse su ti iza mosta kad izlazis iz Doboja i ides prema Tesnju desno ili prema Maglaju lijevo. Tu je ona Hifa na sred raskrsnice. Ima i dan danas groblje tenkova kao spomenik velikoj pobjedi u ratu. Desno na obali Usore, tik pred njeno ulivanje u Bosnu.Duminjo wrote: 15 Jan 2024, 01:54Oci mi ispadoše trazeci Karuše, nigdje ne piše. Ne bih nikad našo da nisi opiso.Naseef Mushroom wrote: 15 Jan 2024, 00:42
To je garant onda ovo
IMG_20240115_015204.jpg
Svaki rat ima svoje heroje, kukavice, dezertere, izdajnike, genijalce, glupake, profitere...Chan wrote: 16 Jan 2024, 12:36 Mozete se vi smijati, ali je sramota ko i na koji nacin su pojedinci profitirali od rata i to su danas mahom uticajni stranacki ljudi. Ima ljudi koji nikad nisu bili na liniji, a x nekih naknada dobijaju.
Pogrešno su upisali i entitetsku liniju, koja ovdje ide rijekom. Pola Matuzića u RS-u.Naseef Mushroom wrote: 15 Jan 2024, 02:19Nije ni čudo jer ni ja do sada nisam znao da nema uopšte Karuše kao ime na Google MapsDuminjo wrote: 15 Jan 2024, 01:54
Oci mi ispadoše trazeci Karuše, nigdje ne piše. Ne bih nikad našo da nisi opiso.
To je garant onda ovo
IMG_20240115_015204.jpg![]()
Imaju neke Karuše, ali na skroz drugom mjestu.
Dobro si našao![]()
Evo i ovdje se vidi, ovaj put dole lijevo gdje piše Mepromex je put prema Tešnju koji razdvaja četnitet Doboj i Teslić, desni put gdje piše Dallas je put prema Maglaju a gore se vidi put za Doboj, pa se i po ovome vidi koliko je važna ta tačka bila za obe strane.
IMG_1515.jpeg
Users browsing this forum: No registered users and 0 guests