BiH u ocima njene dijaspore

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Post Reply
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: BiH u ocima njene dijaspore

Post by Rockefeller » 03 Dec 2013, 01:16

Što se tiče toga da nešto ima, moja teorija je, a to se može nekom svidjeti a nekom ne, da su nas dva zla pogodila. Prvo je tursko zlo, islam i drugo je komunizam.

Nemam ništa protiv islama, i ja sam musliman, ali ovaj današnji islam... ako pogledamo cijeli islamski svijet, niti jedna država nije razvijena kao ona u doba halifa, poredeći njihov i najbolje u oba perioda. Zašto je to tako? Već sam objasnio (na temi šta bi pitali boga) da su islam pretvorili iz napredne, progresivne sile u destruktivnu. Iz sile koja je cijenila nauku u silu koja cijeni samo tradiciju i predaju. I tu je sve zastalo.

A komunizam nam je sjeo k'o kec na desetku, jer su to dvije grane sa jednog stabla. I jedno i drugo destimuliraju nauku i inovacije. Posebno ovaj komunizam na koji je Sarajevo imalo malo uticaja. I to dvoje je oblikovalo našu svijest i zato smo danas onakvi kako nas je Meša opis'o.

Neka mi neko da bolji odgovor ali odgovor ne naglabanja na pitanje zašto su komunističke i islamske zemlje siromašne i promijeniću mišljenje o tome.

Pogrešno si me razumio, ja ne želim dole da otvaram biznis. Ono što ja želim je pokazati prvo svojim roditeljima, a onda i Bosni da jedan Bosanac, iako je Bosanac, iako je musliman, može uspjeti stvoriti nešto što će imati uticaja na živote ljudi širom svijeta. A dan kad se vratim biće novo poglavlje u mom životu. Tada ne želim da učim, tada ću željeti da prenosim znanje.

Ja često razmišljam gdje je Srbima isčezla slika Nikole Tesle i zašto ga tako malo cijene. On može i nama biti primjer. Nisam vidio, da budem iskren, ni jednog čovjeka koji je sjeo i istraživao njegov život, razmišljao o njegovim običajima, praksama, onome u šta je vjerovao, šta je radio, kopirao ga... a trebalo bi. On uopšte nije daleko.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla » 12 Dec 2013, 11:54

mene ovaj moj njemac izludi sa svojim videnjem,,,svaki put kada se vracamo iz Bosne nazad on kaze ja ne znam zasto ovi bosanci ovoliko kukaju da je tesko u Bosni zivjeti,????
ja vidim da svi voze najskuplja auta,oblace uvjek markiranu robu,,imaju najnovije modele mobitela
a svi nezaposleni i po cjeli dan sjede u kaficima.. :oo

ja samo odgovorim,,a tko ti je kriv sto ste vi njemci potiho skrti ,,,
bosanci su ljudi koji vole da zive sad i danas i to ti na sav glas i pokazu ,a ne stede cjelu vjecnost i ne razmisljaju trideset godina unaprijed :rumenko
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 12 Dec 2013, 12:01

Trebaš mu čitati Avaz 10-ak dana, promijeniće mišljenje. :ooo
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia » 12 Dec 2013, 12:05

Što ne dođe u Bosnu koju godinu :love
Fine djevojke su u krevetu u 9, da bi mogle kući doći do 11. :zubi

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 12 Dec 2013, 13:08

ma nista se vi ne sikirajte, rekla sam mu da ce on meni voziti traktor po bosanskim selima kad tad :zao :D.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 13 Dec 2013, 23:06

Ljudi spavaju već 20 godina.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Sheval
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 344 times
Been thanked: 870 times

Post by Sheval » 14 Dec 2013, 08:21

Calla wrote:mene ovaj moj njemac izludi sa svojim videnjem,,,svaki put kada se vracamo iz Bosne nazad on kaze ja ne znam zasto ovi bosanci ovoliko kukaju da je tesko u Bosni zivjeti,????
ja vidim da svi voze najskuplja auta,oblace uvjek markiranu robu,,imaju najnovije modele mobitela
a svi nezaposleni i po cjeli dan sjede u kaficima.. :oo

ja samo odgovorim,,a tko ti je kriv sto ste vi njemci potiho skrti ,,,
bosanci su ljudi koji vole da zive sad i danas i to ti na sav glas i pokazu ,a ne stede cjelu vjecnost i ne razmisljaju trideset godina unaprijed :rumenko
Nije jedini.
I ovi naši dijasporci misle da smo mi klošari :ooo .Meni došla tetka iz Amerike nakon 10 godina i (ne)ugodno se iznenadila kad je vidila da je kuća komplet restaurirana,još podignut jedan sprat.Da su udareni temelji za novu,da nas 4 ima 5 auta.Da mi je popiti 10 piva za jednu večer pi*kin dim.Da svi imaju mobitele,laptope,da žive lagano i bez neke strke.Ona mislila da smo mi indijanci.Dobro,jesmo malo :D
Kaže...mi vozimo nekog Forda starog 11 godina,za popiti pivo se čeka neki poseban događaj,sve,'navrat nanos',ubi kriza...
Jao Amerike :zubi

Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia » 14 Dec 2013, 12:00

Pusti ih lažu da ti ne bi morali šta donijet :kafa Ovi moji se satraše žaleći se svaki put kad nazovu, a tamo po fejsu kače slike iz New Yorka i sa Nijagarinih vodopada.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14303 times
Been thanked: 9886 times

Post by Julia-Klara » 14 Dec 2013, 12:28

Najljepsa i najdraza, i niko je iz mene istjerati ne moze...Ali mene iz nje DA :)
Dobrovoljna dijasporka vec 6 godina. Nemam ja nista (puno) vise od onog sto sam imala u Bosni,ali me ovdje niko ne truje nacionalizmom i ocekivanjima da budem nesto sto nisam i ne mogu biti. Niti zelim.
Idealizam kojeg posjeduje Rockefeller mi pomalo ide na zivce, pogotovo sto sa strane posmatra BiH i prica o stvarima koje nemaju bas previse plodnog tla tamo. Da bi razumio o cemu pricam spakuj kofere, vrati se pa onda onda pricaj o idealnoj Bosni kao drzavi, i mogucnosti iste da to postane. Jer nece. Dobro ti je Behko rekao za Susica, procitaj...
BiH kao polja,planine,rijeke,sve ono sto "mehanicki" cini jednu zemlju je najdraza. Ljudi, uredjenje,politika-to je vec tumor,boljka koja zemlju truje sve vise i vise, i tesko da cemo shvatiti sta nam se desavadok jednog dana ne pocnemo ujedat jedne druge na ulici, jer ce ovo nezadovoljstvo postati bjesnilo ali na krivi nacin. Umjesto da se fokusiramo na napredak, edukaciju , napredovanje (tu te RF podrzavam) mi se brinemo o trivijanim stvarima.
Dokle god je tako ja u BiH nemam sta traziti. Dolazim , jer mi nedostaje porodica, to je sve.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 14 Dec 2013, 12:31

Mnogi bi vrlo lako prešli preko nacionalizma da ima dovoljno genga. :oo
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 14 Dec 2013, 12:42

Bla, razmisljala sam o tome-da li bih se vratila kada bi mi neko ponudio recimo platu kao sto je imam ovdje ili duplo cak i troduplo.
Iznenadih samu sebe negativnim odgovorom jer, genge ne rjesavaju problem. Imala bih sve isto samo vise para,a to mi bas i nije neko rjesenje.

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 14 Dec 2013, 23:15

Julia-Klara wrote:pogotovo sto sa strane posmatra BiH i prica o stvarima koje nemaju bas previse plodnog tla tamo. Da bi razumio o cemu pricam spakuj kofere, vrati se pa onda onda pricaj o idealnoj Bosni kao drzavi, i mogucnosti iste da to postane. Jer nece.
Pa ja sam živio u ovoj Bosni. Nisam ništa više vani od tebe, eto godinu više ako se ne varam. I opet sam sve do 2012. godine provodio dole najmanje 2 mjeseca (od 12 je l') jer mi je blizu.

Sada preskačem zimu, jer mi se iskreno muči voziti po onoj cesti Orašje - Tuzla. Ko god se tuda vozio zna kakva je ružna cesta. I ne želim da nosim glavu u torbi. :hihi

A onda dole zima... smrzneš se u kući, jer je kuća led ledeni. A led je toliko čudan da ti čarape na nogama postanu nekako mokre ( :plavi ). I to što sam došao samo odbolujem. :valja

Uglavnom, ne pričam ja sa strane. Živio sam život u Bosni, u novoj Bosni, živim ga sad vani ali sam obično mnogo češće dole nego mnogi iz udaljenijih krajeva. Ima ljudi koji rade po bauštelama vani, pa eto i na mene se može komotno gledati na takav način.

To da li će i šta li će Bosna postati ostaje da vidimo. Ja sam optimista, a vi budite šta god hoćete.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 15 Dec 2013, 08:38

Bosna ovakva - kakva je , ne može opstati, jer niko se ne trudi biti državnik u smislu koliko je bitno imati BiH već koliko je bitno biti Bošnjak, Srbin il Hrvat i koliko su bitne nesuglasice između tri nabrojane nacije a nikako nije bitan suživot.
Samo jel neko od druge dvije nacije rekao, to se apriori negira, jer nije više važno šta se je reklo već KO JE TO REKAO i to je veliki problem.
Ljudi su jednostavno sluge nečijeg sistema i zajednice su kao takve nemoguće.
BiH bi mogla opstati kako zajednica a da dođe do zajednice, moraju se uvažavati i oni drugi - koji nisu "naši".
Takvu politiku razdvajanja rade sve tri strane - jer su se tako dogovorili.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 15 Dec 2013, 13:29

Pa nije razdvajanje samo sebi svrha, to je samo sredstvo kojim se lakše barata ovčicama. Lakše održati vladavinu lopovluka na taj način, nikom, ali nikom nije u interesu da se uvede funkcionalan pravni sistem, jer:
1. ne možeš više "raditi" ono što si radio
2. valja odgovarati
3. ...
4. profit :oo
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 15 Dec 2013, 13:40

Bla wrote:Pa nije razdvajanje samo sebi svrha, to je samo sredstvo kojim se lakše barata ovčicama. Lakše održati vladavinu lopovluka na taj način, nikom, ali nikom nije u interesu da se uvede funkcionalan pravni sistem, jer:
1. ne možeš više "raditi" ono što si radio
2. valja odgovarati
3. ...
4. profit :oo
:aplauzz

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 15 Dec 2013, 14:10

I to raja sve ove godine podupire.
Od početka rata ( 1992 ) pa do danas raja sustavno optužuje nekog trećeg a zaboravlja na svog vođu , koji je najviše kriv, jer vodi pogrešnu politiku.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 16 Dec 2013, 14:29

Dalia wrote:Pusti ih lažu da ti ne bi morali šta donijet :kafa Ovi moji se satraše žaleći se svaki put kad nazovu, a tamo po fejsu kače slike iz New Yorka i sa Nijagarinih vodopada.

ocekivanja su cudo
,,moji roditelji ili moja familija iz Bosne nikada ne nazivaju svoju djecu i unucad u dijaspori
,,,pa se i ja zamislim i zapitam na kakvim onda odnosima zaista funkcioniramo kao familija
,,ako trebaju samo dijasporasi da zovu !!?

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 16 Dec 2013, 14:40

Nije jedini.
I ovi naši dijasporci misle da smo mi klošari :ooo .Meni došla tetka iz Amerike nakon 10 godina i (ne)ugodno se iznenadila kad je vidila da je kuća komplet restaurirana,još podignut jedan sprat.Da su udareni temelji za novu,da nas 4 ima 5 auta.Da mi je popiti 10 piva za jednu večer pi*kin dim.Da svi imaju mobitele,laptope,da žive lagano i bez neke strke.Ona mislila da smo mi indijanci.Dobro,jesmo malo :D
Kaže...mi vozimo nekog Forda starog 11 godina,za popiti pivo se čeka neki poseban događaj,sve,'navrat nanos',ubi kriza...
Jao Amerike :zubi

@Scheval

u Bosni nista novo uvjek je mentalitet omladine bio troskali a skoro pa svi su zivjeli pod krovom roditelja (udobnija varijanta)
ja vjerujem da se bosanski mentalitet trosenja samo tada promjeni kada odemo u tude zemlje jer je standard zivota skuplji struja ,voda,grijanje,,a i promjena u ponasanju jer sada ide sve iz mog dzepa!!

Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia » 16 Dec 2013, 18:34

Calla wrote:
Dalia wrote:Pusti ih lažu da ti ne bi morali šta donijet :kafa Ovi moji se satraše žaleći se svaki put kad nazovu, a tamo po fejsu kače slike iz New Yorka i sa Nijagarinih vodopada.

ocekivanja su cudo
,,moji roditelji ili moja familija iz Bosne nikada ne nazivaju svoju djecu i unucad u dijaspori
,,,pa se i ja zamislim i zapitam na kakvim onda odnosima zaista funkcioniramo kao familija
Gdje sam rekla da ih ne zovemo? Doduše ne zovemo ih da mi trošimo impulse, nego ih nazovemo pa nam oni kažu hej nazvat ću ja tebe da ne trošiš. I to je nešto :oo
I nisam nigdje rekla da mi moraju donijet, fino živim i bez njih, samo mi je glupo kako kukaju svako malo, a provode se kao što se niko ovdje ne provodi.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9374 times
Been thanked: 11125 times

Post by Krokodil Behko » 16 Dec 2013, 18:46

Dalia wrote:
Calla wrote:

ocekivanja su cudo
Gdje sam rekla da ih ne zovemo? Doduše ne zovemo ih da mi trošimo impulse, nego ih nazovemo pa nam oni kažu hej nazvat ću ja tebe da ne trošiš. I to je nešto :oo
I nisam nigdje rekla da mi moraju donijet, fino živim i bez njih, samo mi je glupo kako kukaju svako malo, a provode se kao što se niko ovdje ne provodi.
Čuj nazivaju te?
Ah, pa siroti još uvijek nemaju internet i skype. :p

Post Reply

Return to “Dijaspora”