Mislim da je zabrana pogresan korak. Istinska sloboda nije pustiti covjeku da radi sta hoce, vec ga ne tjerati da radi ono sto nece.
Primoravati zene da se pokriju ili da se otkriju je cista tiranija. Nije humano a o etici da ne govorimo.
Jedna od vodecih licnosti feministickog pokreta, gospodja Alice Swarzer u odbrani svoga nastojanja, a to je generalna zabrana pokrivanje zene muslimanke, navodi da bi tim zakonom oni koji primoravaju tu istu zenu bili hendikepirani. Mislim da bi efekat bio potpuno suprotan! Usudit cu se izraziti avangardnije, mozda se upravo to i zeli! Zasto je moje misljenje tako?
Naime, imamo zenu koja je primorana na hidzab-ako uzmemo u obzir da ta ista zena ima mogucnost da se skoluje i obrazuje i radi...kao takva ce ga lakse skinuti jer ce imati vise mogucnosti da samostalno izgraditi uslove za egzistenciju i samim tim ce se lakse osloboditi tiranije. Ako joj se generalnom zabranom ospori ta mogucnost...ona ce biti primorana da ostane tu, gdje je...u kuci.
S druge strane, zena koju primoravamo da se otkrije, takodjer ce ostati tu gdje je, jer nece ni pomisliti na to da ga skine jer ga je svojevoljno obukla. Dakle i ona ostaje tu gdje je. Identican rezultat, sto je po meni zalosno i strasno. Ubijanje dvije muhe jednim potezim.
Mislim da je politiziranje fenomena HIDZABA dergresivan korak u drustvu koje se busa sinonimima kao sto su ljudska prava, humanost ..sloboda.
Mozda bi trebali bez predrasuda da popricamo sa doticnom populacijom. Preporucujem sledeci serijal dokumentarca kojeg su snimile nase komsije austrijanci...muslimani pa i pokrivene muslimanke su stvarnost koja je dio nas...
http://video.google.de/videoplay?docid= ... 0516166214