Jesu li zdravstvene usluge u BiH kvalitetne?

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Kako doktori u BiH prime vijest o saobraćajki? (FOTO)

Post by Peggy Sue » 07 Oct 2013, 15:14

Lebowski wrote: Običan korisnik facebooka: Mrzim vas sve. Šta si se ti našla slikati polugola, ili pokazivati djecu svoju, ko da me zanima. Koga boli za vama. Jeste blentavi. Zaboli me šta ti kuhaš ili radiš, šta slušam. Jebite se.
Kao da imas mene u prijateljma na fb :hihi
Image

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 07 Oct 2013, 15:18

Doktoru je to posao kao bilo kome drugom njegov posao.
Konkretno moje tumačenje: dežurni, prilegao i usput malo surfa, i onda ga zovu jer se nešto desilo. (Najnormalnija stvar u dežuri). Kada ti se to 1000 puta desi, oguglaš kao i na bilo šta drugo.

Mislim, nije to ništa nenormalno, sasvim ljudska reakcija: "Joj, opet nešto..."
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 07 Oct 2013, 15:29

Možda je normalna reakcija, što ne znači da je ispravna ili da je treba dijeliti na FB.
To se jednostavno ne radi ako imalo razmišljaš. Al dobro, možad ima neko opravdanje, možda i ja pretjerujem.
Baš me zanima kako bi se drugdje u svijetu gledalo na ovo, čitao sam da su brojni dobili otkaz zbog statusa na FB.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Trepavica

Post by Trepavica » 07 Oct 2013, 15:38

Lebowski wrote:Možda je normalna reakcija, što ne znači da je ispravna ili da je treba dijeliti na FB..
Ali eto , FB je idealna stvar za dijeljenej slicnih stvari..

Ljudi su postali nesebicni kada je u pitanju isto...Samo ja bi se osjecala jos losije kada bi me nezgoda uputila ovakvim Dr..

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela » 07 Oct 2013, 16:10

Rijetkost je naci doktora koji ce ti se posvetiti, lijepo s tobom razgovarati (izuzev kad odes privatniku). svi smo, manje-vise, dozivjeli da je doktor bezobrazan, da te skine s dnevnog reda, bez obzira zasto si mu dosao (a ti smatras da je ozbiljno) ovaj je to samo javno rekao
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. » 07 Oct 2013, 16:10

vatrogasci, pekari, policajci, mesari, bravari.. nisu polagali hipokratovu zakletvu.. doktori ne samo da su obavezni da pruze pomoc, nego i da cuvaju sve info vezane za pacijente...
to je jedan takav krkanluk da doktor pise ovakve stvari po fejsu, boze sacuvaj
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9391 times
Been thanked: 11150 times

Post by Krokodil Behko » 07 Oct 2013, 16:19

Bla wrote:Doktoru je to posao kao bilo kome drugom njegov posao.
Konkretno moje tumačenje: dežurni, prilegao i usput malo surfa, i onda ga zovu jer se nešto desilo. (Najnormalnija stvar u dežuri). Kada ti se to 1000 puta desi, oguglaš kao i na bilo šta drugo.

Stan' malo da ti iskusan poslovođa nešto kaže.

Doktor nema pravo da ogugla. Ako i ima pravo, onda isto tako, ima pravo i da ostane bez plate. Ha jah..

Prihvatio je odgovornost i mora se ponašati u skladu s tim.
Mene je direktor zvao u 22h da spremim vanrednu smjenu od 23h. Hitna se pošiljka za inostranstvo radi i tu nema puno priče. Od firme što direktno, što indirektno, živi oko 1000 duša i ona mora opstati. U tom trenutku, opstanak je na meni. Okupiti smjenu i organizirati sve sa posebnim osvrtom na odrađenje svega do sedam ujutro ili otkaz. Radnicima nije pravo ali znaju da moraju. Lijepo je biti dobar radnik i sve uraditi kako treba. Već sve mimo toga, nedostatak je radnih navika i odgovornosti prema poslu. ja takve otjeram iz smjene jer mi nisu potrebni. Čak sam razmišljao i da pobijem neke lijenčine.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 07 Oct 2013, 16:32

Vi očito ne čitate ono što napišem, nego ono što želite da pročitate.
Komentariše se stvar kao da je neko odbio da nešto uradi a ne da je gunđao na FB. Dont kont. :cudi
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7682 times
Been thanked: 18110 times

Post by Maja » 12 Oct 2013, 23:36

Bla wrote:Doktoru je to posao kao bilo kome drugom njegov posao.

Pa nije baš tako. Lijepo je napisao da se radi o 9 pacijenata. Nije da je neka teta došla da joj pregleda grlo.
Saobraćajka, 9 povrijeđenih. Kad je uopšte imao vremena da piše po fb. Možda je nekome život visio o koncu, a on prebiro po mobitelu. Kreten.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 13 Oct 2013, 10:13

Pa u bolnicama je situacija da u dežurama neko od tehničara ostaje budan pri telefonu ili šta li već a da većina dežurnog osoblja ako nema nekog bitnijeg posla ide na spavanje. Nerijetko se takve stvari jave, pripremite se dovozimo vam XY slučajeva, pa onda odu da jave doktoru..
U stvari većinu takvih prevoza obavlja hitna pomoć, a oni usput sigurno javljaju destinacijama šta im dovoze kada su takve stvari u pitanju.
Ima službi poput KUM-a u Koševskoj bolnici gdje su cjelonoćne "igranke" sa pacijentima tako česte da se tu jednostavno i ne staje. Ali u mnogim drugim službama su puno mirnije situacije i puno češće se ima prilika za odspavati, surfati po FB itd.

Ne kažem ja da je ovo što navodim bilo nego samo kao jednu od realno mogućih opcija. A pacijente još uvijek ne teleportuju nego često prevoz može trajati i više od pola sata... itd.
Ali mi realnije zvuči nego da, eto dole leži 9 pacijenata u sali i čekaju da ja završim svoju seansu na FB.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 13 Oct 2013, 10:28

Bla wrote:Pa u bolnicama je situacija da u dežurama neko od tehničara ostaje budan pri telefonu ili šta li već a da većina dežurnog osoblja ako nema nekog bitnijeg posla ide na spavanje.
Što se tiče Koševa, ljekari uopšte i ne dežuraju po klinikama. Sjećam se da su štrajkovali jer im je malo po tih nekih cirka 1300-1600 maraka plate (obični specijalisti), pa su tražili da im se dežurstva plaćaju extra.

U stvari većinu takvih prevoza obavlja hitna pomoć, a oni usput sigurno javljaju destinacijama šta im dovoze kada su takve stvari u pitanju.
Ima službi poput KUM-a u Koševskoj bolnici gdje su cjelonoćne "igranke" sa pacijentima tako česte da se tu jednostavno i ne staje. Ali u mnogim drugim službama su puno mirnije situacije i puno češće se ima prilika za odspavati, surfati po FB itd.

To jeste. KUM ima igranku 24h dnevno. Valjda je tako podešeno da hitna dovozi one slučajeve koji iziskuju ljekarsku intervenciju specijalista a na urgentnoj ih stabiliziraju i dilaju po klinikama po potrebi.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 13 Oct 2013, 10:40

Da, a da bi ih dilali po klinikama, i tamo mora biti dežurni ljekar. Barem sigurno znam da abdominalna ima. A slabo se krećem po bolnicama da pričam iz iskustva. Ali mi nije logično da nemaju dežure.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 13 Oct 2013, 10:43

I ja sigurno znam da neuropsihijatrija nema, ili bar nije imala prije nekih cirka tri godine. Ima tamo više odjeljenja ali ovo neurološko nema. Za one "u glavu" ne znam :D

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Roditelji za smrt dječaka optužuju doktoricu Majdu Arsenić

Post by Krokodil Behko » 21 Oct 2013, 18:20

Image

Kada su ga, zbog bolova u glavi početkom jula odveli na ljekarski pregled, roditelji dvogodišnjeg Emraha Smailhodžića iz Raduše kod Tešnja, Amila i Hamza, nisu ni sanjali da će se sve završiti smrću njihovog sina tri mjeseca poslije, na klinici Arciboden u Istanbulu. Dječak je 12. jula ove godinje primljen na odjel Službe za zarazne bolesti i nejasnog febrilnog stanja u KB Zenica.

- Ležao je tamo do 13.08. kada je otpušten sa dijagnozom akutnog gnojnog meningitisa sa kontrolom za 15 dana. Vidjeli smo da je djetetu sve lošije i da stvari ne izgledaju dobro. Posebno nas je brinulo što za to vrijeme nije primao nikakvu terapiju osim infuzije. Zamolili smo doktoricu Majdu Arsenić da Emraha prebacimo u Sarajevo ili dalje van BiH što je ona odbila kazavši da za takvo što nema potrebe - priča nam Emrahova nena Zehra koju smo posjetili u treunutku kada se njen unuk s teškom bolešću borio u Turskoj.

Nakon toga dječak je ponovo primljen na isti Odjel gdje se stanje u narednih 16 dana radiklano pogoršalo.

- Vidjeli smo da nema više šale. Zatražili smo da se dijete prebaci na odjel pedijatrije. Moramo izraziti zahvalnost osoblju Hirurgije i Pedijatrije koji su konačno učinili ono što je doktorica Arsenić morala uraditi prije tri mjeseca. Ona za tri mjeseca nije uradila ni jedan dijagnostički pregled poput EEG-a, CT-a, MRI i slično. Ovi doktori su to uradili i odmah je bilo jasno da je naš unuk sve vrijeme imao tumor na malom mozgu, sada već u odmakloj fazi - kroz suze priča Emrahov djed Halid.

Odmah je savjetovano da se dijete prebaci na Neurohirurgiju KCUS-a što je i učinjeno prvog oktobra.

- Tada smo ponovo imali problem s dr. Arsenić jer nije htjela poslati prateću medicinsku dokumentaciju za dječakom u Sarajevo. Emrahov otac je tek preko Uprave bolnice uspio isposlovati da se dokumentacija elektronski pošalje u Sarajevo - pričaju Halid i Zehra.

Ističu kako je za prva dva mjeseca doktorica, na svoju ruku, čak pet puta punktirala kičmu dvogodišnjaku.

- Kada smo joj rekli da tu nije riječ o upali mozga, i otvoreno je pitali od čega dijete boluje rekla je da ni ona ne zna i da će vidjeti na internetu kada dodje kući - pričaju Emrahovi najbliži.

S obzirom da je karcinom bio u odmakloj fazi dječak je 9. oktobra prebačen na kliniku u Istanbul gdje je, po dolasku pao u komu iz koje se nije probudio. Uz roditelje koji su sve vrijeme bili uz njega umro je u nedjelju 20. oktobra ove godine. Emrahovi najbliži su uputili prijavu Upravi KBZ protiv doktorice Majde Arsenić, a sljedi, kažu i krivična prijava za nemar i nesavjesno liječenje što je ugrozilo život dvogodišnjaku.

Odmah po saznanju da je dječak izgubio bitku za život putem e-maila smo tražili stav Lejle Čalkić, načelnice Službe za zarazne bolesti, ali nismo dobili odgovor. Putem zvanične stranice bolnice uputili smo upit i Upravi, ali do zaključenja teksta odgovora nije bilo. Tešanj u šoku prepričava kalvariju kroz koju je bespotrebno prošla porodica Smailhodžić. Pokrenute su i borjne akcije za prikupljanje novca.

- Mi smo upozoravali i molili doktoricu da, ako ne može sama dijete pošalje dalje. Odbijala je. Kriva je za smrt našeg unuka. Samo ne znamo kada se njegov otac vrati iz Turske. Slomljen bolom mogao bi učiniti neko zlo - pričaju nam Emrahovi djed i nena Zehra i Halid Ademović.

(avaz)

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14303 times
Been thanked: 9887 times

Re: Roditelji za smrt dječaka optužuju doktoricu Majdu Arsen

Post by Julia-Klara » 21 Oct 2013, 20:00

Toliko su egoisticni da nece upitati ni jednog kolegu za misljenje nego internet??? Pa je li medicina na to spala?
Fuj!
FUJ!
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23064 times
Been thanked: 6082 times

Post by Veca » 21 Oct 2013, 23:52

...to su uglavnom,bogovi u bijelom,cast izuzecima!... tuga,velika :tuga
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Blackhawk

Post by Blackhawk » 22 Oct 2013, 00:17

tuga tuga tuga...
Kazu da otac prijeti da ce je zapaliti i ubiti... Razumijem ga.. Igrati se tako sa necijim zivotom... ne znam... a proci ce bez ikakve kaznem bez iceg...
nasa realnost..

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue » 22 Oct 2013, 08:48

I neće da pošalje dokumentaciju u Sarajevu?!
Nedavno je mojoj prvoj rodici puklo slijepo crijevo. Od bolova nije mogla stajati na nogama i naravno ode u bolnicu. Načelnik službe (ne znam koje), ju je pregledao i rekao joj da joj nije ništa, da pije kompot od šljiva i to je to. Bolovi su se pogoršali, pa je ponovo otišla u bolnicu dok drugog doktora koji je samo jednim dodirom stomaka utvrdio da je slijepo crijevo puklo. Žena je mogla otići preko glave.
I šta ćeš im?
A Emrahov tata ima razumljive postupke. Naravno da bi je zbog ovog slatkiša medenog zapalio ili ubio. Imao je tri godine!!! Draga džennetska ptičica....
Image

Blackhawk

Post by Blackhawk » 22 Oct 2013, 08:56

U ovom slucaju se opet pokazala ljudskost malog covjeka, a pokazala se losa strana velikog covjeka.. Oni koji su mogli pomoci, nisu uradili skoro nista, a oni sto su zeljeli pomoci, nisu mogli...
Za maleckog je sakupljan novac za lijecenje, mnogo mnogo ljudi se je odazvalo i skupilo se mislim oko 50000 eu da bi mogao otici u Tursku... i na kraju, pored svega toga, malecki je bez pratnje bez icega, u majcinom narucju, otisao na avion i poletio za Tursku... Cim je stigao tamo, pao je u duboku komu iz koje se nije ni probudio..

Malecki je cista dusa, dzennetska ptica.. Ali, svakom roditelju tesko pada gubitak djeteta, pogotovo na ovakav nacin.. jer uvijek ce cijeli zivot nosit na sebi to, da je moglo biti drugacije da su doktori bili obazriviji...Ta bol koju sad osjecaju, to se nemoze mjeriti, to znaju samo oni...
Da Allah da sabura porodici, da i pored svega toga ipak mognu nastaviti dalje, a mali je sada na najljepsem mjestu, gdje ne postoje niti ce kad postojati, ljudi poput te doktorice..

Ruana

Post by Ruana » 22 Oct 2013, 10:18

Roditeljima treba pomoci da osabure. Ocu pogotovo da ne prlja ruke od ovu. Djecaka nista nece vratiti, ali se zato moze sprijeciti da ne ubije jos djece.
Treba je slikati sa cijelom pricom imenom i prezimenom, i nalijepiti na svaku banderu u gradu kome zivi. Staviti na sve BH forume, na sve socijalne mreze i potruditi se da vise nikad ne dobije priliku da pregleda necije djete.
A ova mala dzentska ptica je na ljepsem mjestu.

Post Reply

Return to “Zdravlje”