Dejtonski ustav - ustroj BiH i alternativni preustroj

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Post Reply
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Dragan Čović traži ukidanje Federacije BiH

Post by Rockefeller » 26 Aug 2013, 19:49

Ovo im je i najpametnije čega su se sjetili u zadnjih 20 godina. Naravno da treba ukinuti kantone, čak nam ne trebaju ni regije. BiH je mala zemlja, može komotno temeljiti na općinama kao administrativnim jedinicama.

A, apsolutno sam za to da se ukine federalna vlada i da se integriše u državnu. Tek tada bi BiH procvjetala. RS bi ostao RS, sa svim svojim ovlastima. To ukidanje RS-a zasad i ne bi trebalo da bude prioritet. RS će se sam po sebi ukinuti, on nema ni 1% šanse da preživi, a šanse da se otcijepi su ravne šansama da sunce sutra izadje na zapadu. To su nebuloze.

Treba nam jak federalni dio i treba nam uredjenje Federacije koje će biti integrativno. Ovo sada što imamo je kao nekakav suživot dvije cjeline, federacija, treba nam državnost BiH, sa visokim stepenom autonomije RS-a (danas je situacija da i RS ima sve elemente državnosti).

100% sam siguran da je to najbolja i najteža tačka na koju današnji Bošnjaci trebaju da dodju. Mislim da sa svim realnostima koje nas okružuju ovo je najbolja tačka sa koje možemo krenuti u (ponovno) formiranje Bosanstva i bosanske nacije.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9205 times
Been thanked: 10936 times

Post by Krokodil Behko » 26 Aug 2013, 21:02

Rockefeller wrote: A, apsolutno sam za to da se ukine federalna vlada i da se integriše u državnu. Tek tada bi BiH procvjetala. RS bi ostao RS, sa svim svojim ovlastima. To ukidanje RS-a zasad i ne bi trebalo da bude prioritet. RS će se sam po sebi ukinuti, on nema ni 1% šanse da preživi, a šanse da se otcijepi su ravne šansama da sunce sutra izadje na zapadu. To su nebuloze.
Saglasan. I sam sam stekao utisak da naši političari, kad ne znaju šta će, onda bulazne o ukidanju RS-a. To će doći samo po sebi ako ovi naši stokani budu išta uradili kako treba.

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 27 Aug 2013, 01:20

Ja već dugo vremena imam utisak da mi svoje prednosti u odnosu na ostale u BiH ne koristimo najbolje. Razlika je bitna, ne može se toliko Bošnjaka "srbizirati" koliko se BH Srba može "bosanizirati". Ove napredne tehnologije nam ogromno pomažu i svakim danom nas, ljudi koji volimo Bosnu, je sve više.

Iznenadilo me je kad sam na jednom forumu vidio BH Hrvata iz Livna koji navija za BiH. Naravno, voli i Hrvatsku al' BiH oslovljava kao "naši", "mi" i tako... Ja vjerujem da on nije izuzetak i da je ta klica bosanstva već zametnuta i da će ona negdje kroz neko vrijeme narasti.

Naša očigledna prednost je religija. Ko to ne vidi, on je ćorav. Ja ne mogu da razumijem kako to Dodik ne vidi. Jednostavno, Bošnjaku je brak svetinja i on hoće da ima djecu. BH Srbima brak nije najvažnija stvar u životu. I tu ćemo ih potući do nogu, neprijatelje Bosne.
Za šest godina iz RS nestalo 15.000 ljudi
Ovo je tačan podatak, budući da sam iste ove podatke gledao na zavodu za statistiku RS-a.
U Federaciji BiH u 2012. godine je rođeno 21.104 djece, a umro je 19.581 stanovnik, što znači da je prirodni priraštaj u toj godini iznosio 1.523.
Arapi, vehabije i ta bagra... ja bih njih sve protjer'o za Irak, al' oni su takodje jedan od faktora koji idu na ruku opstanku ovakve BiH kakva jeste.

Dijaspora, dvojni pasoši Srba, EU, sve to ide samo Bosancima u korist.

Zato meni nije jasno kako oni nemaju dvije čiste u glavi, pa da vide kako će nekad u budućnosti izgubiti. Nije bitno, 2020 ili 2120. To je neminovno. Mora do toga doći. Bosna će postati (vratiti se!) država Bosanaca.

I namjesto sada da idemo prema tome, mi moramo gubiti 50 ili 100 godina. To mi ne ide nikako u glavu. Mislim ide mi u glavu kao proces, da je to nešto prirodno što se dešava, al' mi ne ide u glavu kako ljudi koji bi trebali biti mnogo pametniji od prosjeka o tome uopće ne razmišljaju.

BiH je relativno mala država. Samozadostna. Mogli bi je u roku od 50 godina razviti u bolju državu od Švicarske i Njemačke zajedno. Mi smo pošten i privržen narod. Nas nije teško ubijediti da vjerujemo u nešto, za sve nas mislim u BiH. Fali nam dobar dio kontinuiteta zapadne demokratije i kapitalističkog (poduzetnog) razmišljanja.

Većinu tog perioda nastajanja zapadnog kapitalizma i moderne demokratije mi moramo da preživimo. Al' ako već to znamo, možemo to preživljavanje i ubrzati. Ne možemo ga preskočiti, al' možemo ubrzati za 100x. Možemo taj proces savladati u 10 godina.

Imamo sve potrebno da to i napravimo, al' eto, bolje 50 godina biti na prijestolju nego da narod u tih 50 godina stvori neku državicu za bolji život. Zato ja ne volim politiku, ona ne stvara ništa, ona je parazit. Živi na plećima firmi, a što ne mogu firme namiriti može narod. Obično se državnim firama mora davati koja marka ne bi li preživjeli i ne bi li kakve plate radnicima isplatili (btw. za mene je država velika korporacija, profitabilna organizacija koja pažljivo usmjerava svoje pare i naravno brine za prosperitet naroda, može se to ostvariti al' je dovoljno teško da političari prešućuju).

Da iole racionalnije razmišljaju, BiH bi danas bila rame uz rame sa Njemačkom. Tu je to negdje, pad Berlinskog zid i agresija na Bosnu su se desili u približno isto vrijeme.

Ruana

Post by Ruana » 27 Aug 2013, 09:36

Roki, hajde ti fino batali te tvoje izume i prijavi se u politiku. Osnuj kakvu stranku. Napsavi nesto da valja, obecavam da cu aBd i unucima o tebi pricat.

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 28 Aug 2013, 00:25

Rado bih al' to nije način na koji ja mogu pomoći. :oo

Moja želja je da pomognem Bosni tako što će ljudi vidjeti i reći "kad je mogao on, mogu i ja šta mi fali". Da pomognem Bosni tako što ću pomoći bosancima da se nauče kapitalističkog razmišljanja. Čim više njih. I da pomognem Bosni tako što će ona konačno imati nekog uticajnog u svijetu, ko će moći reći "ne" svim onima koji se budu igrali o bosanskoj glavi. Ne moram to biti ja, biće neko ko bude slijedio ideju.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Izrađen nacrt novog ustava Federacije BiH

Post by Krokodil Behko » 04 Oct 2013, 11:19

Image

Nacrt novog ustava Federacije BiH konačno je utvrđen i poslan na ocjenu i dalje postupanje Ustavnoj komisiji Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Informaciju je juče "Nezavisnim" potvrdio Vehid Šehić, član Ekspertne grupe, koja je oformljena na inicijativu Ambasade SAD u BiH. Šehić i njegovih četvero kolega nakon prvobitno ponuđenih preporuka od domaćih predstavnika zakonodavne vlasti dobili su zadatak da izrađena rješenja pretoče u nacrt ustava i dostave ga Parlamentu FBiH do 1. oktobra. On pojašnjava da ovaj dokument sada treba da ide u javnu raspravu te u parlamentarnu proceduru, sve s ciljem da Federacija novi ustav dobije nakasnije do kraja godine.

"Novi ustav je neophodan, jer je bilo nemoguće amandmanski djelovati na postojeći. Svih 88 naših preporuka, koje su bile temelj, pretočili smo u formu nacrta", ističe Šehić.

"Nezavisne" su uspjele saznati neke od najbitnijih detalja novog ustava, koji, između ostalog, predviđa pojeftinjenje Federacije, racionalizaciju institucija i davanje većih ovlasti jedinicama lokalne samouprave.

Međutim, ono što je najinteresantnije i, po svemu sudeći ključ za dogovor i saglasnost političkih faktora u BiH, jeste činjenica da se Ekspertna grupa, na kraju, ipak nije bavila ukidanjem pojedinih kantona, čemu se eksplicite protive stranke s hrvatskim predznakom.

"Novim ustavom se ne određuje broj kantona, iako mi smatramo da treba razmišljati o njihovom smanjenju. Dakle, u ustavu nismo rekli koliko kantona, o tome će odlučiti politika", pojašnjava Šehić.

Kao jednu od najznačajnijih "poluga" novog ustava FBiH Šehić izdvaja rješenje o onemogućavanju bilo kakvih blokada rada institucija države.

"Naš prijedlog moraće neminovno da dovede i do pravednije raspodjele javnih prihoda. Također, dali smo mnogo veće ovlasti jedinicama lokalne samouprave, napravili jasnu razliku među kantonima do 50.000 ljudi i onih preko 50.000, te smanjili broj poslanika", pojašnjava Šehić.

Kaže da je petočlana Ekspertna grupa, spletom okolnosti, odnosno eksponiranjem nekih drugih vrućih političkih tema, nekoliko mjeseci radila u mirnoj atmosferi, što je rezultiralo kvalitetnim rješenjima.

Mahmut Alagić, predsjedavajući Ustavne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, ističe da je u ponedjeljak zakazana sjednica ovog tijela.

"Osim Nacrta ustava Ekspertne grupe, dobili smo i prijedloge SDP-a i NS Radom za boljitak. Ostale stranke nisu dostavile svoje prijedloge, iako je rok bio 1. oktobar", pojašnjava Alagić.

On navodi da će, kako god, rješenje novog ustava FBiH do kraja oktobra biti proslijeđeno u parlamentarnu proceduru.

"Nacrt novog ustava u parlamentarnu proceduru ide po planu, a druge stranke će, ako žele, imati mogućnost djelovanja kada to dođe na dnevni red u parlamentu", zaključuje Alagić.

Inače, protekle mjesece politički faktori su iskoristili za "ispipavanje terena", a dosad ponuđene ideje umnogome se razlikuju od stranke do stranke, pa će, samim tim, biti teže doći i do konačnog rješenja.

Ono što je izvjesno jeste da bi i sama ideja o ukidanju kantona, za šta se zalažu SDP i još neke stranke, a protive dva HDZ-a, mogla izrasti u još jedno prvorazredno nacionalno pitanje i političku trakavicu.

Stoga se mogu čuti mišljenja da će bez umiješanosti stranog faktora, a naročito pomoći i "sugestija" američke ambasade, koja je i pokrenula ovo pitanje, domaći politički predstavnici iznimno teško doći do konačnog rješenja, odnosno novog ustava Federacije BiH.

Najbitnije stavke Nacrta ustava FBiH

- Pojeftinjenje Federacije

- Ukidanje institucije predsjednika FBiH

- Smanjenje broja poslanika u skupštinama kantona

- Efikasniji rad institucija

- Jasna razgraničenja odgovornosti institucija i pojedinaca

- Onemogućavanja blokade rada državnih institucija

- Pravednija raspodjela javnih prihoda

- Davanje većih ovlasti ogranima lokalne samouprave

- Podsticanje ravnomjernijeg regionalnog razvoja

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: Izrađen nacrt novog ustava Federacije BiH

Post by Peggy Sue » 04 Oct 2013, 11:41

Sumnjam da će se ovo sprovesti do kraja. Ukidanje institucije predsjednika FBiH mi zvuči kao utopija.
Mada bi to bio pametan potez, jer bismo tako pokazali da ne priznajemo podjelu na FBiH i RSBiH, nego samo cjelovitu BiH.
Image

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 39 times

Post by Bla » 04 Oct 2013, 12:01

Ovolikim brojem ljudi u svijetu vlada obično gradonačelnik i opštinske/gradske službe i vijeća. Već sam znao pomenuti da 3-4 miliona stanovnika nose tek osrednji gradovi. A nama kao treba armija vladara. Predsjednik je tu nebitniji od mase predsjedničića koji su ispod, lakše njega jednog snositi nego njih 1000 + bliža i šira familija i podobnici.

Najjednostavnije uređenje bi bilo postaviti monarha i poreznike da skupljaju porez. A ostalo sve unajmiti tenderom, pa ko da bolju ponudu, na određeno vrijeme. :oo
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant » 04 Oct 2013, 21:04

"petočlana Ekspertna grupa" - po cemu su experti? Neko ih proglasio? Imaju iskustva na kreiranju ustava, kojeg? Ne pamtim koji je projekat cestito implementiran kako treba u javnom sektoru.

Međutim, ono što je najinteresantnije i, po svemu sudeći ključ za dogovor i saglasnost političkih faktora u BiH, jeste činjenica da se Ekspertna grupa, na kraju, ipak nije bavila ukidanjem pojedinih kantona, čemu se eksplicite protive stranke s hrvatskim predznakom.
Kantoni nisu problem vec nehljebi koji ne rade svoj posao i korupcija koju ne sancionise sudstvo. Bas me interesuje kako ce pojeftiniti Federaciju. Smanjenjem administracije? Svi trube o namjestanju konkursa i nepotizmu. S jedne strane smanje broj zaposlenih, a onda povecaju troskove naprdjivanja, profuckaju pare od tih usteda na gluposti i krpljenje rupa. Na kraju necemo nista pametno dobiti.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Post by Pasaga » 04 Oct 2013, 21:34

Konsultant wrote:"petočlana Ekspertna grupa" - po cemu su experti? Neko ih proglasio? Imaju iskustva na kreiranju ustava, kojeg? Ne pamtim koji je projekat cestito implementiran kako treba u javnom sektoru.

Kantoni nisu problem vec nehljebi koji ne rade svoj posao i korupcija koju ne sancionise sudstvo. Bas me interesuje kako ce pojeftiniti Federaciju. Smanjenjem administracije? Svi trube o namjestanju konkursa i nepotizmu. S jedne strane smanje broj zaposlenih, a onda povecaju troskove naprdjivanja, profuckaju pare od tih usteda na gluposti i krpljenje rupa. Na kraju necemo nista pametno dobiti.
:naklon ....drug... :ruke
...te expertne grupe....ta lahko ti je to biti u onakvoj sit.
To me podsjeca na ono religijsko mirovno vjece... :ha
Sve moguce ublehase i jebivjetre su tu sastavili,primaju bidrage.....dnevnice,auta.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 04 Oct 2013, 22:46

Konsultant wrote:Na kraju necemo nista pametno dobiti.
A tužna je i činjenica da više niko ništa pametno i ne očekuje od njih. :oo
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 05 Oct 2013, 02:13

Hajde malo manje tih kritika. Sve je bolje od ovog ustava pa prema tome, ne bi bilo loše ni da se malo podrži. Inače, jedan od razloga ovog stanja je i taj što se sve odmah ili dočeka na nož ili nabije na qitu.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 05 Oct 2013, 02:18

Jesil' to pijan il' se zajebavaš? :oo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 05 Oct 2013, 02:25

Eto nek tebe izaberu pa ti napiši neki boli prijedlog.
Samo molim te, nemoj i njih da zatrpavaš sa spamom. :D

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 05 Oct 2013, 02:31

Dobro, evo uozbiljit ću se i pitati
Jel' stvarno misliš da ima nekog uticaja što ti/neko to podrži ili ja/neko dočeka na nož? :oo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 05 Oct 2013, 02:39

Ovo je forum i mi vazda zauzimamo neki stav, iznosimo mišljenja i diskutujemo o tome. I ova je tema kao i sve druge teme i diskutuje se kao da neku težinu, sve to i ima. Tako je inače svugdje po internetu, pa čak i na debilskom fejsu. Da nije tako, sve bi bile debilske spike.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 05 Oct 2013, 02:42

Nisam mislio na forumsko podržavanje, nego uopšteno.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 05 Oct 2013, 02:46

Parlament postoji zar ne?
Sve dok se sam narod ne opredijeli oko stremnica i ne shvati da ima moć vrženja pritiska, neće ni biti bolje. Zato sam i napisao to u prvom postu. Ovih dana piše se o tome da Daytonski ustav trenutno, štiti samo političare i njihove interese. Dakle, sve je bolje od ovoga. Pa prema tome...

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 05 Oct 2013, 03:01

Da, samo, bojim se da neće proći.

Ja sam svoje viđenje bh. budućnosti otprilike okarakterisao nekoliko puta izjavom da se ništa krupno neće desiti dok ove generacije jednostavno ne izumru, a umjesto njih dođu neke druge koje će boliti neka stvar za prije, a koje će gledati više prema sada i poslije. Pogotovo prema ovom drugom. A tu ne mislim na političare, nego baš na narod koji ovdje živi. Tek onda će taj narod moći da nešto smisleno kaže i upravlja zemljom na sličan način kako ti govoriš. Predugo smo ovce da bi odjednom postali nešto drugo.

A što se tiče elite, neće ova sadašnja klika iznjedriti te kadrove koji će napraviti krupne pozitivne pomake, isuviše su ogrezli u mnogim stvarima, koliko god mi to željeli ili ne.

Samo da napomenem da ja nisam niti sam ikada bio pesimista.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 05 Oct 2013, 03:24

Ok, hvala za ovaj studiozan komentar. Moradoh dobro razmisliti :D
Samo da napomenem da ja nisam niti sam ikada bio pesimista.
A ja taman pročitao prvi dio posta pa pomislio da si pretjerani optimista. :D

Čitah poodavno intervju s nekim našim leksičkim hepekom, kojem zaboravih ime. Lik kaže da su naši političari takvi jer je cijeli narod u BiH takav. Jednostavno su svi lopovi a ovi se ističz jer su u poziciji da tu sklonost i iskoriste. Mic po mic, pa bi se tu mogle ugraditi neke norme kako bi se to riješilo. Ove smjernice koje su zacrtane eventualnim promjenama ustava BiH, smanjuju birokratiju i stvari bi bile više na čistacu nego prije. Bilo bi transparentnije a to je dobro. Vjeruj da se zbunim dok čitam novinske članke sa opisima raznim zakonodavno-izvršnih procedura i nadležnosti raznih institucija. Pa tolio je toga da ti pamet stane. Ne samo vlasti direktno, tu su razne agencije, instituti i štajaznam šta sve ne. Sve se to može potkresati ali je nužna promjena ustava. Ovu sadašnju situaciju doživljavam kao nužno zlo jer političarima ovo odgovara. Svaki drugačiji Ustav, za njih bi značio više rada i odgovornosti. Mogu se patrgati još godinu-dvije ali se to mora uraditi. Šta god i kako god, bit će nam bolje. Tako mislim.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”