Batina je izašla iz raja
Moderator: spacebound
- Veca
- Uvijek slobodna!
- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 22489 times
- Been thanked: 5971 times
- Status: Offline
Re: Djeca će postati divljaci, ako zakonom zabranimo batine
...Bona,iznenadjujes me ito,negativno!...ako ti neko dijete u skoli skoci za vrat,nemoj to,molim te,ovdje na forumu,pisati! 

Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!
Ah Boze moj, veco. Ne pricam uopce o djeci sa kojom radim. Sa njima moram profesionalno jer mi ne znace kao sto to moja cine. Moja djeca medjutim su i moj obraz i svo ulaganje. Ja znam da sa svojom mogu svuda na miru sjesti i znam da cu uvijek biti pitana od strane njih smiju li nesto ili ne.
"Tako mi jutra,i noći kad se utiša"
U ovo zadnje ne sumnjam da hoces
Mozda cak i veceras ako vec nisi 
Nego,pricaj sa njim, pitaj ga odakle ta frustracija? Koja su njegova ocekivanja od mame a koja ocekivanja ima mama od njega. Djeca to fino znaju da objasne.

Nego,pricaj sa njim, pitaj ga odakle ta frustracija? Koja su njegova ocekivanja od mame a koja ocekivanja ima mama od njega. Djeca to fino znaju da objasne.
"Tako mi jutra,i noći kad se utiša"
- vila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 444 times
- Been thanked: 801 times
u zadnje vrijem se vrlo često među psiholoima povlači to pitanje
stvaramo li forsiranim "prijateljskim odnosom" generacije djece koja ni u čemu ne poštuju autoritet?
i naravno da stvaramo...kakav crni prijateljski odnos...roditelj treba biti roditelj sa jasnim pravilima i autoritetom
a to se svakako može postići bez fizičkog kažnjavanja
a pod fizičkim kažnjavanje ne smatram lagani udarac po guzi dvogodišnjaka!
kako drukčije kazniti tako malo djete i pokazati mu da ne smije srušiti televizor? razgovorom? moš mislit
ono što mi je smješno u ovom članku je priča kako se država ne bi trebala mješati u odgojne mjere?
a šta ako je nečija odgojna mjera istući djete svaki dan?
a šta ako je nečija odgojna mjera lupiti djete svom snagom po glavi jer mu prolazi ispred televizora za vrijeme sapunice?
stvaramo li forsiranim "prijateljskim odnosom" generacije djece koja ni u čemu ne poštuju autoritet?
i naravno da stvaramo...kakav crni prijateljski odnos...roditelj treba biti roditelj sa jasnim pravilima i autoritetom
a to se svakako može postići bez fizičkog kažnjavanja
a pod fizičkim kažnjavanje ne smatram lagani udarac po guzi dvogodišnjaka!
kako drukčije kazniti tako malo djete i pokazati mu da ne smije srušiti televizor? razgovorom? moš mislit
ono što mi je smješno u ovom članku je priča kako se država ne bi trebala mješati u odgojne mjere?
a šta ako je nečija odgojna mjera istući djete svaki dan?
a šta ako je nečija odgojna mjera lupiti djete svom snagom po glavi jer mu prolazi ispred televizora za vrijeme sapunice?
- vila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 444 times
- Been thanked: 801 times
salahudineSalahuddin wrote:Djecicu je 13 godina. Vec misli da zna svaki klinac i da nema potrebe niko da mu govori sta i kako. Ako ce neko reci "zakasnio si ti sa vaspitavanjem", sta mi je bilo ciniti kad je doskora bio za primjer i u skoli i kod kuce? I sad ga obuzeo taj neki najeb i istresa ga gdje ne treba. Bas sam jutros, kada sam ga vozio u skolu, razmisljao sta mi je ciniti. Opet, da ne shvatite pogresno, prema drugim je jako uctiv i u skoli je super. Ali taj odnos prema majci, bez koje usput receno ne moze ni dan, je nesto sto moram rijesiti. Necu na pucanje. Moram malo da osmislim strategiju.Bonaqua wrote:Koliko je malom godina? To se ne govori, mislim to za kais, nego kad joj nesto ruzno kaze u tvom prisustvu, lijepo mu zavrnes jednu vrucu. I to svaki put.Salahuddin wrote:Tezak je ovo subjekt. Ja svoju djecu nikada nisam tukao, kao ni moja supruga. I dok je mala sasvim OK, mali pomalo postaje bezobrazan. Ja sam pokusavao svakako da ga kazim. Iskljucim mu internet na njegovom kompu, zabranim XBox. Ali i dalje pusta jezik majci. Onda sjednem sa njim jako dugo i pokusam da mu objasnim da nije Ok kako se ponasa prema majci. On ubijedjen da je ona kriva za svaku njihovu svadju. Zadnji puta sam ga zamolio da me ne tjera da ga moram kajsom po dupetu zagrijati. Kaze "Udaraj, pa sta". A meni zao. Meni ne smije ni zucnuti rijec protivljenja. Ali ona ga je umazila i njoj smije.
I sta sad tu?
Oh da vi radite u skoli vidjeli bi tek koja su djeca tucena koja ne i koja su bolja.
pubertet..proći će ali ga trebaš upozoriti
vjerojatno je mater popustljivija i lakše se sa njom raspravljati pa to i koristi ...
i mislim da ona treba razgovarati s njim...ona tu treba imati autoritet
moji su već pomalo prošli tu početnu fazu puberteta ali nikad nisu smjeli sa mnom drsko razgovarati
s tim da ja nikad ali nikad nisam upotrijebila rečenicu koju često čujem od mama..."reci ću te ocu,vidit ćeš kad ti otac dođe"
i tu je greška...djete se odgaja autoritetom i oca i majke
- drugrankovic
- Inventar foruma
tako je gorska...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
- String
- Legenda foruma
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 26 times
Samo instrument u ruke i neka svira.
Djeci koja misle da sve znaju treba zadavati slozene zadatke. Npr. ako misli da sve zna samo mu kaze "Joj umoran sam da li bi ti znao zamijeniti sijalicu u autu"? Ali budes mrtav ozbiljan.
Ja imam rodjaka malog koji je jahao k'o budala po kuci....divljao...igrao igrice neke nasilnicke dok mu nisam pustio jednom onaj clip gdje se ona prikaza pojavi nakon onih linija. Tad je prestao igrati igrice na kompjuteru.
Jednom sam ga tako zvao da ga pitam da li zna smanjiti sliku na kompjuteru jer ja fol ne znam...Ja ga stalno pozurivao "Hajde vise treba mi to za posao, pozuri covjece". Mali se zadao pojma nema...i na kraju supak mali nadje na google....procita i napravi.
Kod djece treba primjetiti za sta se zanimaju najvise pa to usporediti sa nekom drugom oblasti koja zahtijeva iste tehnicke sposobnosti a u sustini je potpuno razlicita od onoga sto ga zanima i dati mu to da radi. Samo napravi situaciju da je on vazan a da si ti "neznalica" i da to bude pozitivna produktivnost.
Npr. kao sto je gitarist meni isto kao i daktilograf a nemaju bas dodirnih tacaka.
Da ne duzim...najbolje tucite djecu do besvijesti, nabavite elektrosok, pepper spray, udrite kamenom u glavu...Ima i ona giljotina da se kupi isto...postavite to u kucu pa zakoljite janje s tim pred djecom da vide...pa onda im prijetite giljotinom svakodnevno.
'ajd zdra'o...
Djeci koja misle da sve znaju treba zadavati slozene zadatke. Npr. ako misli da sve zna samo mu kaze "Joj umoran sam da li bi ti znao zamijeniti sijalicu u autu"? Ali budes mrtav ozbiljan.
Ja imam rodjaka malog koji je jahao k'o budala po kuci....divljao...igrao igrice neke nasilnicke dok mu nisam pustio jednom onaj clip gdje se ona prikaza pojavi nakon onih linija. Tad je prestao igrati igrice na kompjuteru.

Jednom sam ga tako zvao da ga pitam da li zna smanjiti sliku na kompjuteru jer ja fol ne znam...Ja ga stalno pozurivao "Hajde vise treba mi to za posao, pozuri covjece". Mali se zadao pojma nema...i na kraju supak mali nadje na google....procita i napravi.

Kod djece treba primjetiti za sta se zanimaju najvise pa to usporediti sa nekom drugom oblasti koja zahtijeva iste tehnicke sposobnosti a u sustini je potpuno razlicita od onoga sto ga zanima i dati mu to da radi. Samo napravi situaciju da je on vazan a da si ti "neznalica" i da to bude pozitivna produktivnost.
Npr. kao sto je gitarist meni isto kao i daktilograf a nemaju bas dodirnih tacaka.
Da ne duzim...najbolje tucite djecu do besvijesti, nabavite elektrosok, pepper spray, udrite kamenom u glavu...Ima i ona giljotina da se kupi isto...postavite to u kucu pa zakoljite janje s tim pred djecom da vide...pa onda im prijetite giljotinom svakodnevno.
'ajd zdra'o...

Odgajaj dijete kao da je tuđe a voli ga kao svoje - to je sva umjetnost.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM

- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4260 times
- Been thanked: 3171 times
Zlostavljanje djece radja monstrume.
Nisam ja postao lovac tek tako.
Nisam ja postao lovac tek tako.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Nemam djece, ali radim s djecom. Nemam djece, ali ih usmjeravam, vodim i dajem im se. Kako? Nesto vodjeno strukom, a nesto srcem.
Iskreno, protiv sam fizickog kaznjavanja (govorim o fizickom kaznjavanju sibanja sa sibom, antenom, kuhacom, remenom itd..i sve one vrste kaznjavanja koje lose utjecu na djecje samopuzdanje )
Moje misljenje: - fizicko kaznjavanje sprjecava određena ponasanja samo na kratko vrijeme, a batine s vremenom postaju nedjelotvorne. Navika.
))
Batine uce djecu strahu, losoj slici o sebi, osveti i ideji da je u redu tuci nekoga koga volis. Batine ne uce djecu da postuju pravila, donose mudre odluke, niti da imaju unutarnju kontrolu.
Eh sad, umjesto batina postoji i nacin koji trazi truda i prakse. Kazna da, al uz objasnjenje zasto je kaznjen. Ne sad psihicko tipa- zakljucavanje djeteta u sobu na 3, 5, 7 sati.. itd., VEC primjerice; da na stolici razmisli o svom ponasanju onoliko minuta koliko ima godina.. (i to je pocetak).
Prijekor? Odmah i ne predugo.
E sad, tu su i cake ako ga upozoravate.. TIPA: " jedemo u tisini" , a ne "ne smijes pricati za stolom"..
I morate znati da vam nikada ne smije dosaditi ponavljanje pravila ponasanja.
Kako bi dijete bolje shvatilo nasu poruku treba mu ucinjeno prikazati kao nesto sto je lose najprije za njega, a tek potom za druge.
Npr. „Ako nastavis bacati kamenje na prijatelje, oni ce se naljutiti i nece se htjeti vise igrati s tobom.“ S 2-3 godine dijete sve promatra kroz svoje potrebe, a tesko shvaca tuđe. Osim toga nije u stanju sagledati posljedice svoga postupka, pa treba ukazati na njih.
I da ne gnjavim ..ponavljam- ukoliko se odlucie za kaznu, ona nikako ne smije vrijeđati djetetovu licnost, jer ponizavanjem u djetetu poticemo stvaranje negativne slike o samome sebi sto je vrlo stetno za njegovo odrastanje. Mozda vam se zijeva na ovo, ali je vrlo BITNO.
Dijete stvara sliku o sebi pod utjecajem okoline.
I naravno, ako ste jedni od onih sto vole potegnit za uho, kosu iza uha (jer tamo najvise boli) , opalit po turu .. ili mozda oni koji traze od djece da sami biraju kuhacu s kojom ce progutati "skuhano:.. i ostali, imajte na umu :
- Da li je dijete nesto lose ucinilo iz neznanja, da li mu je to prvi put?
(i vi odrasli bi se osjecali jako tuzno da vas izmlate zbog neznanja)
- Da li je to ponasanje doista neprimjereno za njegovu dob?
(jaslicka dob npr..grize jer im je to neka vrsta neverbalne komunikacije, vokabular im jos nije razvijen i u fazi je razvijanja..pa svoje negodovanje cesto iznose ugrizima)
Važno je da granice budu JASNE, KONKRETNE, i DOBRO DEFINIRANE.
Ok, zaista sam imala na UMU samo dvije,.. tri rijeci..
Kome se cita.. nek procita.
Iskreno, protiv sam fizickog kaznjavanja (govorim o fizickom kaznjavanju sibanja sa sibom, antenom, kuhacom, remenom itd..i sve one vrste kaznjavanja koje lose utjecu na djecje samopuzdanje )
Moje misljenje: - fizicko kaznjavanje sprjecava određena ponasanja samo na kratko vrijeme, a batine s vremenom postaju nedjelotvorne. Navika.

Batine uce djecu strahu, losoj slici o sebi, osveti i ideji da je u redu tuci nekoga koga volis. Batine ne uce djecu da postuju pravila, donose mudre odluke, niti da imaju unutarnju kontrolu.
Eh sad, umjesto batina postoji i nacin koji trazi truda i prakse. Kazna da, al uz objasnjenje zasto je kaznjen. Ne sad psihicko tipa- zakljucavanje djeteta u sobu na 3, 5, 7 sati.. itd., VEC primjerice; da na stolici razmisli o svom ponasanju onoliko minuta koliko ima godina.. (i to je pocetak).
Prijekor? Odmah i ne predugo.
E sad, tu su i cake ako ga upozoravate.. TIPA: " jedemo u tisini" , a ne "ne smijes pricati za stolom"..
I morate znati da vam nikada ne smije dosaditi ponavljanje pravila ponasanja.
Kako bi dijete bolje shvatilo nasu poruku treba mu ucinjeno prikazati kao nesto sto je lose najprije za njega, a tek potom za druge.
Npr. „Ako nastavis bacati kamenje na prijatelje, oni ce se naljutiti i nece se htjeti vise igrati s tobom.“ S 2-3 godine dijete sve promatra kroz svoje potrebe, a tesko shvaca tuđe. Osim toga nije u stanju sagledati posljedice svoga postupka, pa treba ukazati na njih.
I da ne gnjavim ..ponavljam- ukoliko se odlucie za kaznu, ona nikako ne smije vrijeđati djetetovu licnost, jer ponizavanjem u djetetu poticemo stvaranje negativne slike o samome sebi sto je vrlo stetno za njegovo odrastanje. Mozda vam se zijeva na ovo, ali je vrlo BITNO.
Dijete stvara sliku o sebi pod utjecajem okoline.
I naravno, ako ste jedni od onih sto vole potegnit za uho, kosu iza uha (jer tamo najvise boli) , opalit po turu .. ili mozda oni koji traze od djece da sami biraju kuhacu s kojom ce progutati "skuhano:.. i ostali, imajte na umu :
- Da li je dijete nesto lose ucinilo iz neznanja, da li mu je to prvi put?
(i vi odrasli bi se osjecali jako tuzno da vas izmlate zbog neznanja)
- Da li je to ponasanje doista neprimjereno za njegovu dob?
(jaslicka dob npr..grize jer im je to neka vrsta neverbalne komunikacije, vokabular im jos nije razvijen i u fazi je razvijanja..pa svoje negodovanje cesto iznose ugrizima)
Važno je da granice budu JASNE, KONKRETNE, i DOBRO DEFINIRANE.
Ok, zaista sam imala na UMU samo dvije,.. tri rijeci..

Kome se cita.. nek procita.

Aktiviram se na dodir.
Moram se nadovezati na Bramsin post odgojiteljice koja je kod kuce lemala svoje dijete.
Kazu da su .. djeca odgojitelja, ucitelja i psihologa pomalo neodgojena ...
Ne znam.
Naravno, postoje iznimke, a?:D

Ne znam.

Aktiviram se na dodir.
- Rockefeller
- Aktivni forumaš
Nije dijete krivo ako je roditelj malo poglup za odgoj djece. Valjda ako dijete nešto pogrešno uradi treba roditelje udarati? Stim da ne mislim da je ikakvo vrištanje u tržnom centru, oblijetanje oko susjednog stola u restoranu i tako dalje neki prekršaj. To je prirodno ponašanje djece i ona tako trebaju da se ponašaju.
Ja bih se radije zabrin'o ako bi ćutala i sjedila s mirom. To što roditelj ima komplekse, ne voli da se ispostavlja medju ljudima i ne voli da ga ljudi gledaju nije razlog da dijete šuti. Djete naprotiv voli da bude u centru pažnje. I obično je roditelj taj koji mu radi svojih kompleksa to na kraju i ubije i pretvori ga u idiota poput sebe koji će se truditi da bude baš takvo - nečujno.
Zato radije nemojte imati djecu nego ih poslije rodjenja ubijati svojim mediokritetstvom. Sputavati djecu da rade bilo šta što će vas (ne dijete, dijete sa tim nema problema) dovesti do toga da izadjete iz zone komfora. A na kraju će vaša opsesija zonom komfora dovesti do toga da i ono postane mediokritet koji će se držati te zone.
Ja bih se radije zabrin'o ako bi ćutala i sjedila s mirom. To što roditelj ima komplekse, ne voli da se ispostavlja medju ljudima i ne voli da ga ljudi gledaju nije razlog da dijete šuti. Djete naprotiv voli da bude u centru pažnje. I obično je roditelj taj koji mu radi svojih kompleksa to na kraju i ubije i pretvori ga u idiota poput sebe koji će se truditi da bude baš takvo - nečujno.
Zato radije nemojte imati djecu nego ih poslije rodjenja ubijati svojim mediokritetstvom. Sputavati djecu da rade bilo šta što će vas (ne dijete, dijete sa tim nema problema) dovesti do toga da izadjete iz zone komfora. A na kraju će vaša opsesija zonom komfora dovesti do toga da i ono postane mediokritet koji će se držati te zone.
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place
Nece mu bash vise biti slatko na taj nacin privlaciti paznju.

Nece mu bash vise biti slatko na taj nacin privlaciti paznju.
Aktiviram se na dodir.
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
- Has thanked: 192 times
- Been thanked: 841 times
Njena kcerka je bila valjda najmirnije i najtise dijete među nama. Sitna, povucena i plaha. Ne znam sta je radila u kuci ali tolike batine nitko ne zasluzuje. Ma ta zena je valjda sve zivce izgubila na poslu...Rabiosa wrote:Moram se nadovezati na Bramsin post odgojiteljice koja je kod kuce lemala svoje dijete.
Ne znam.![]()
Inace, lijepih par postova se nakupilo

somehow I manage
Cijenim vašu stručnost i načitanost, ali ćemo popričati kad budete odgajali djecu 24/7, a ne samo na poslu ili sat dva nećaka i susjedinog malog ..
ako vam uspije odgojiti dijete, bez malo klepanja po prstima ili preko pelene, onda opet čestitke
ako vam uspije odgojiti dijete, bez malo klepanja po prstima ili preko pelene, onda opet čestitke

Habibti, ya nour el - ain... 

storm wrote:Cijenim vašu stručnost i načitanost, ali ćemo popričati kad budete odgajali djecu 24/7, a ne samo na poslu ili sat dva nećaka i susjedinog malog ..

sta ti je ovo 24/7
- Veca
- Uvijek slobodna!
- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 22489 times
- Been thanked: 5971 times
Rockefeller wrote:Nije dijete krivo ako je roditelj malo poglup za odgoj djece. Valjda ako dijete nešto pogrešno uradi treba roditelje udarati? Stim da ne mislim da je ikakvo vrištanje u tržnom centru, oblijetanje oko susjednog stola u restoranu i tako dalje neki prekršaj. To je prirodno ponašanje djece i ona tako trebaju da se ponašaju.

Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!
24 sata dnevno sedam dana u tjednuJohny wrote:storm wrote:Cijenim vašu stručnost i načitanost, ali ćemo popričati kad budete odgajali djecu 24/7, a ne samo na poslu ili sat dva nećaka i susjedinog malog ..
ako vam uspije odgojiti dijete, bez malo klepanja po prstima ili preko pelene, onda opet čestitke![]()
sta ti je ovo 24/7
Habibti, ya nour el - ain... 

..pa ne kazem da necu, vec cu pokusati da to ne napravim..ima pocetni start, misljenje o tome.
al nesh ti -klepnit po peleni, fizicko kaznjavanje moze dan za danom poprimiti sve vece klepanje.
Jednostavno ti tako bude lakse.
Kao npr.. roditelji koji uporno svojoj djeci vezu cipele ili brisu guzu jer im je tako lakse, a onda dodje vrijeme kad im to sve dodje na naplatu.
Naprave od zdravog djeteta -INVALIDA. Tako i emo. 
Razumijem ja Storm sta ti govoris.. ima i ja necake, a to "samo" na poslu nije s jednim djetetom vec s njih 20, 25, 30 u skupini..
Sorry, al pojede te to malo po malo. 
Kao sto je Brams navela primjer, dodje zena kuci s posla i izlupa dite, tako mozda ucini i neko drugi ..sto zbog lakseg puta do trenutnog "mira", sto zbog iskaljavanja, sto zbog uzivanja u autoritetu.. itd..
Znaci, opce govoreci - JA SAM PROTIV.. jer isto tako vidim kako necije kazne utjecu na dijete s kojim radim. Vjeruj mi, vidi se.
al nesh ti -klepnit po peleni, fizicko kaznjavanje moze dan za danom poprimiti sve vece klepanje.
Jednostavno ti tako bude lakse.

Kao npr.. roditelji koji uporno svojoj djeci vezu cipele ili brisu guzu jer im je tako lakse, a onda dodje vrijeme kad im to sve dodje na naplatu.

Razumijem ja Storm sta ti govoris.. ima i ja necake, a to "samo" na poslu nije s jednim djetetom vec s njih 20, 25, 30 u skupini..

Kao sto je Brams navela primjer, dodje zena kuci s posla i izlupa dite, tako mozda ucini i neko drugi ..sto zbog lakseg puta do trenutnog "mira", sto zbog iskaljavanja, sto zbog uzivanja u autoritetu.. itd..
Znaci, opce govoreci - JA SAM PROTIV.. jer isto tako vidim kako necije kazne utjecu na dijete s kojim radim. Vjeruj mi, vidi se.

Last edited by Rabiosa on 05 Dec 2014, 23:27, edited 1 time in total.
Aktiviram se na dodir.
- Jaca
- Inventar foruma
Sa djecom treba puno raditi i imati jako puno strpljenja a batine nece nista postici mozda samo jos gore.
bolje biti malo lud nego malo pametan