Grijanje

Sve o održavanju doma.

Moderator: spacebound

Post Reply
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Grijanje

Post by storm » 19 Mar 2014, 20:28

Peggy Sue wrote:Storm, sta mislis o klima uređajima? Mogu li oni dovoljno zagrijati manje prostorije? Naravno, govorim o onim koje imaju tu opcije i grijanja i hlađenja :)
Mogu ti navesti primjer mog brata koji je isključio centralno grijanje (gradsko) i grije se već dvije zime isključivo na klimu te u dječjoj sobi dodatno je prema potrebi palio mali kalorifer ( jer je dobio bebu prošle zime)... unatoč tome što je morao plačati paušal od 25€ za centralno grijanje ( moraš prema zakonu, grijao-ne grijao) račun za struju i taj paušal mu je bio ukupno manji za 40% od računa za grijanje i struju prošlih godina...

bitno je da je inverterska klima koja grije i na vanjskoj temperaturi od -20-25C
jer one obične se "smrznu" čim je ispod -5C .....na onim spiralama se nakupi leda i ne funkcioniraju...

dobre su za ona prijelazna razdoblja...
a stan mu je od 62m2 tako da mislim da bi ti to bila odlična opcija + neka grijalica mala, za u kupaonu ili sobu po potrebi....
i nije nebitno....sve je na dugme i kad ti hočeš :ok
Habibti, ya nour el - ain... :srce

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 20 Mar 2014, 09:06

Inverter je u startu skuplji, ali je i tiši, štedljiviji i ugodniji

Image

Relativno kasni dolazak pravih ljetnih vrućina ove je godine malo pomaknuo špicu sezone za nabavu klima-uređaja, kada prodavači i monteri nemaju gotovo ni sata odmora. Iako je idealno vrijeme za kupnju klime izvan ljetne sezone, kada su učestale akcijske cijene samih uređaja, ali i njihove ugradnje, većina se na to odlučuje tek kada se zaredaju tropske vrućine. U šumi različitih proizvoda ponekad je teško odabrati onaj pravi, a ne pomaže ni to što već u startu postoji bezbroj opcija i termina: mobilna, split, multi-split, inverter, BTU, kilovati, ionizacija... U ovom vodiču donosimo najvažnije savjete za odabir idealnog klima-uređaja, premda bi se svaka klima trebala prilagoditi specifičnostima prostora koji će hladiti pa je uvijek preporučljivo pozvati stručnjaka da na licu mjesta procijeni kakav je uređaj potreban.

VRSTE UREĐAJA

Mobilni klima-uređaji su praktični zbog činjenice da ne zahtijevaju montažu i k tome ih se može seliti iz prostorije u prostoriju. U pravilu nisu osobito skupi, niže su energetske klase i rashladni učinak im je najčešće 2,5 kW, što je dovoljno za oko 20 četvornih metara prostora. Nedostatak im je to što je nužno osigurati odvod toplog zraka, što opet znači bušenje zida (opcija izbacivanja crijeva kroz prozor nije osobito učinkovita). Osim toga, prilično su bučne.

Split klime su najčešće korišteni tip uređaja, a zovu se tako (split: odvojeno) jer se sastoje od dvaju odvojenih jedinica - vanjske i unutarnje. Međusobno su spojene plinskim i električnim instalacijama, a vanjska služi odvođenju topline iz prostora. Često imaju opciju grijanja prostora i uglavnom su visoke energetske učinkovitosti. Unutar split sustava postoji još jedna podjela na single (mono) split te multi split sustav.

Single split sustav sastoji se od jedne vanjske i jedne unutarnje jedinice i daleko je najprodavaniji tip klima-uređaja. Dostupni rasponi snage su između 2,1 i 14 kW, a najtraženija je verzija od 3,5 kW, dovoljna za rashlađivanje prostora od oko 35 četvornih metara. Postoje dvije izvedbe ovoga sustava - fix speed, s konstantnim radom kompresora, te inverter, koji ima promjenjiv rad kompresora (o tome više u zasebnom okviru).

Multi split sustav sastoji se od dviju ili više unutarnjih jedinica te jedne vanjske jedinice, a idealan je za potrebe hlađenja više prostorija odjednom. Raspon snage im je najčešće između 4,0 i 18 kW, a gotovo uvijek su inverteri.

Klime se razlikujemu i po tipu unutarnje jedinice. Najčešće su korištene zidne jedinice, ali postoje i kanalne, idealne za skrivenu ugradnju jer su kod njih vidljive samo vanjske rešetke; potom kazetne unutarnje jedinice, koje su prikladne za ugradnju u strop, te podno-stropne jedinice koje se, jasno, ugrađuju na pod ili strop.

VELIČINA

Nakon odabira vrste i tipa jedinice, najvažnija značajka klima-uređaja jest njezina veličina, odnosno snaga. Preslabi uređaj neće moći učinkovito rashlađivati prostoriju, dok će preveliki imati učestale intervale paljenja i gašenja, čime će bespotrebno rasipati energiju. Pri kupnji klima-uređaja za prosječno kućanstvo, raspon snage koji se najčešće uzima je između 2,5 i 5 kW, pri čemu je najčešća snaga od 3,5 kW. Početno pravilo je sljedeće: kvadraturu prostora u koji će uređaj biti ugrađen treba podijeliti sa 10, čime se dobiva broj potrebnih kilovata. No, na to utječe niz faktora koji mogu povećati potrebu za snagom: orijentacija prostora, posebice ako je okrenut prema jugu; kvaliteta izolacije; namjena prostora (primjerice, je li riječ o kuhinji); broj električnih uređaja u prostoriji; broj osoba koje će tu boraviti; broj i kvaliteta prozora...

Snaga uređaja ponekad se izražava i u staroj jedinici BTU/h (British Thermal Unit), koja označava energiju nužnu da se jedna funta vode zagrije za jedan stupanj Fahrenheita. Jedan kilovat jednak je 3412.1416 BTU/hr. BTU/hr može se vidjeti u šiframa kojima proizvođači označavaju svoje uređaje, jer će najčešće oni od 3,5 kW negdje u nazivu imati brojku 12, oni od 4,2 kW 15 i tako dalje. Uvijek je preporučljivo birati uređaje višeg energetskog razreda, minimalno B, a po mogućnosti A.

INVERTER ILI FIX SPEED

Sljedeća bitna razdjelnica jesu inverterske i fix speed klime. Inverterska tehnologija je tehnologija nove generacije, kod koje se brzina kompresora prilagođava potrebama, odnosno, u početku hlađenja radi snagom i do 140 posto, a kako se približava željenoj temperaturi, smanjuje snagu. Time se uštedi i do 40 posto energije u odnosu na neinverterske modele. Osim toga, mnogo su tiše i ugodnije u prostoru jer daju ujednačeniju temeperaturu, bez velikih amplituda. Fix speed klime, s druge strane, imaju samo jedan način rada kompresora - punom snagom ili nikako - što znači mnogo veće temperaturne amplitude. Naravno, sve to znači da su inverteri skuplji, ali na duge staze isplativi ako je riječ o klima-uređaju koji će raditi veći dio dana.

Dodatna prednost invertera jest u tome što se njima može i grijati i kada su vanjske temperature niže, neke podnose i do -20 stupnjeva Celzija.

FUNKCIJE

Uz hlađenje, odnosno grijanje i filtraciju prostora, mnoge klime imaju i dodatne funkcije. Postoje tako filteri protiv nečistoće koji pročišćavaju zrak od peludi i prašine, zatim elektrostatski filteri koji čiste zrak od sitnih čestica ili dima, filteri za osvježavanje prostorija...

Pojedine klime imaju ionizatore koji neutraliziraju negativne utjecaje magnetskog i električnog zračenja, a istovremeno pročišćavaju. Većina klima ima opciju odvlaživanja prostora te mogućnost vremenskog programiranja paljenja i gašenja. One najskuplje klime opremljene su i Wi-Fijem.

MONTAŽA I KORIŠTENJE

Montaža klima-uređaja u prosjeku košta 1000 kuna plus PDV, što se često povećava ako je udaljenost između unutarnje i vanjske jedinice veća od tri metra, ako je vanjska jedinica na visini većoj od šest metara i tako dalje.

Mjesto montaže trebalo bi odabrati u suradnji sa stručnjakom kako bi se postigla maksimalna učinkovitost uređaja. Trebao bi stajati u neutralnom kutu prostorije, odakle će učinak od strujanja zraka biti najveći, ali neće puhati ravno u dio prostorije gdje se najviše boravi. Razlika u vanjskoj i unutarnjoj temperaturi ne bi smjela biti prevelika, maksimalna preporučena razlika je 6 stupnjeva Celzija. Veće razlike mogu dovesti do zdravstvenih poteškoća, a svaki stupanj znači razliku od 10 posto u potrošnji električne energije.

Klima-uređaje važno je redovito servisirati prije svake sezone hlađenja, a filtere je nužno čistiti svakih mjesec dana.

BRANDOVI

Hrvatski pučki genij drži da kod odabira marke klima-uređaja postoji jasna hijerarhija, kod koje u vrhu stoje - Japanci. Dakle, relativno najkvalitetnije klime na današnjem tržištu su Toshiba, Mitsubishi, Panasonic, Daikin i Fujitsu. U rangu ispod njih su korejske i kineske klime Samsung, Midea, Gree, Haier i LG (iako su kod mnogih na vrlo lošem glasu), a na dnu poželjnosti su kineske klime kao što su Vivax, Quadro i slične. Naravno, cijena igra veliku ulogu, jer i kod klima vrijedi pravilo o parama i muzici...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 22 Mar 2014, 04:11

je li se ko grije na pelet? meni se cini ovo je perspektivan nacin grijanja.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3877 times
Been thanked: 2915 times

Post by Pasaga » 22 Mar 2014, 07:24

Konsultant wrote:je li se ko grije na pelet? meni se cini ovo je perspektivan nacin grijanja.
p

Taj pelc,drug moj,bio je atraktivan ovdje samo koju godinu.
Ljudi su na njemu popusili ogromnu lovu.
Odvalili su dobru reklamu,a to je i najbitnije da se nesto proda...jel...
To ti je sad ovdje nesto sto ljudi izbacuju masovno,najskuplje je posle nafte,ako nije i skuplje.
Neznam posto je taj pelec u Bosni,i kako se nabavlja,ovde je straha bozija.
Ima ih daju ti citav anlegning,postrojenje,daju ga dzaba,samo nosi iz kuce....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 22 Mar 2014, 11:01

gdje se izbacuje? nije dzaba, to je sigurno. ako ga koristis kao etazno, trebalo bi se isplatiti.

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 22 Mar 2014, 11:48

[quote="Konsultant"]gdje se izbacuje? nije dzaba, to je sigurno. ako ga koristis kao etazno, trebalo bi se isplatiti.[/quote]

Ovo boldirano,nikako da razumijem...da si pita.... :D.
Ljudi su ga drzali max...3-4 god.
Nabavka je skupa,a i sam pelec je toliko poskupio da se izravnao sa naftom...
Ima ovdje dvije firme sto prave taj pelec,melju staro drvo...sve sto stignu,jednostavno ciste sume.....
Ogromna su brda toga gotovog proizvoda,nemozes okom da pregledas.
Medjutim,nemozes da odes direktno u firmu da kupis na licu mjesta,moras da imas neku firmu kao posrednika,oni uzimaju haman koliko bi dao za sam pelec.
Zato je to postalo skupo,trbaju druge firme da uzimaju profit,da imaju posao...i to granje...
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Blackhawk

Post by Blackhawk » 22 Mar 2014, 12:12

Kod nas je cijena oko 300-400 KM/t..
Narod prelazi na to grijanje i kazu da im se isplati... A i najvise zbog toga sto nema previse posla oko toga.. Nema puno pepela, nema ciscenja i nema konstantnog lozenja..

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 22 Mar 2014, 12:19

Blackhawk wrote:Kod nas je cijena oko 300-400 KM/t..
Narod prelazi na to grijanje i kazu da im se isplati... A i najvise zbog toga sto nema previse posla oko toga.. Nema puno pepela, nema ciscenja i nema konstantnog lozenja..

To moze da bude i skupo i jeftino.
Sve zavisi koliko kvadrata cojk grije.
Koliko se koristi kupatilo,broj clanova u kuci.

Ovdje je neki standard,vreca od 25 kg,ide na 24h,to je neki dojnji prosjek.
Posto to ne koristim,neznam kako se krece cjena.
Slusajuci ove koji ga jos imaju,nikad sljedecu poruku nemogu dobit po cjeni koju su zadnji put platili.
Uvjek je neki procenat skuplji.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Blackhawk

Post by Blackhawk » 22 Mar 2014, 12:23

Pa sad da svi prestanu koristiti naftu, cijena iste bi spala za 50% ako ne i vise.. Ali, posto smo prinudjeni da se mora koristiti svakodnevno zato i skupa toliko..
Ista stvar i sa peletom... Cim je narod poceo koristiti cijena hop gore, a kad jednom predjes na taj vid grijanja tesko opet ulagati u neki drugi. Jer te peci za pelet su izrazito skupe..

To mislim najbolje da je odmah u ljetnom periodu obezbijediti. Sigurno je u tom periodu mnogo manja cijena nego kasnije..

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 22 Mar 2014, 12:30

Ovdje je preko 90%,mozda i vise,izbacilo naftu.
Nafta uvjek skuplja,znaci nista od te price.
Ljeti da nabavis,mozda dole,ovdje tesko...
uvjek se izmisli neki problem....i odvuce te do jeseni
....e onda..... :lupa ,jebiga.....
Zato,olovku i racunar u ruke i kalkulisi.....
Busenje je jos uvjek najisplativije,bez ikakvog odrzavanja..cisto,necujno....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 22 Mar 2014, 12:48

Pasaga wrote:[quote="Konsultant"]gdje se izbacuje?
Da, gdje je to, koja zemlja? Koliko je tamo cijena peleta po toni?

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/u-bih-n ... jeg-peleta

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda » 22 Mar 2014, 14:43

Nje pelet tako los, makar ovdje, US. Moja rodica ima, i valja glave, a i nije problem za nabavku.

Ipak, geotermalno je najbolje, u njem je buducnost, i za grijanje i za hladjenje. Samo sto je pocetna cijena haos. A to je opet politika, birokratija, i tako.

Imam par musterija koji su uveli, ljudi rahat do kraja zivota.
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9486 times
Been thanked: 11228 times

Post by Krokodil Behko » 22 Mar 2014, 16:44

Konsultant wrote:

Ne znam da li ti je poznato, neće pelet (pilota -žarg) da gori u nekakvom smederevcu. Mora se kupiti posebna peć a ista, nije baš najjeftinija. prilikom kupovine, treba imati u vidu i zapreminu ložišta kao i način izrade. Postoje peći koje jednostavno gutaju ogrijev.

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 22 Mar 2014, 16:50

Krokodil Behko wrote:
Konsultant wrote:

Ne znam da li ti je poznato, neće pelet (pilota -žarg) da gori u nekakvom smederevcu. Mora se kupiti posebna peć a ista, nije baš najjeftinija. prilikom kupovine, treba imati u vidu i zapreminu ložišta kao i način izrade. Postoje peći koje jednostavno gutaju ogrijev.
...ja mogu da ti kazem kako to ovdje izgleda,to sto sam vidio.
To je specijalna pec,ovde se zove panna.
Ima cjev dijametra ca...60-80...koja ide iz jednog hambara,da ga tako nazovem,gdje se naspe taj pelec,moze unj da stane oko 100kg.
I svako malo,to ti stimas koliko ces da trosis,kroz tu cjev upada u loziste jedna odredjena kolicina tog peleca.Znaci,sam sistem se odrzava automatski.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9486 times
Been thanked: 11228 times

Post by Krokodil Behko » 22 Mar 2014, 16:53

Pasaga wrote:
Krokodil Behko wrote:
Konsultant wrote:

...ja mogu da ti kazem kako to ovdje izgleda,to sto sam vidio.
To je specijalna pec,ovde se zove panna.
Ima cjev dijametra ca...60-80...koja ide iz jednog hambara,da ga tako nazovem,gdje se naspe taj pelec,moze unj da stane oko 100kg.
I svako malo,to ti stimas koliko ces da trosis,kroz tu cjev upada u loziste jedna odredjena kolicina tog peleca.Znaci,sam sistem se odrzava automatski.
To ima i u kotlovnici moje firme.. ali u kotlovnici firme. Ovdje govorimo o domaćinstvima. Kod nas, to ne postoji. :ne

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda » 22 Mar 2014, 16:55

Kakav hambar?!

Image
D.I.L.L.I.G.A.F.

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 22 Mar 2014, 17:00

@Jagoda....ne budali.....

Behko,pa to i stoji u posebnoj prostoriji koja je min. 7-9 kvadrata.
Obicno je u podrumu ili uz kucu,ozidana cvrstim materijalom.
Ja dok sam imao naftu,zauzimalo mi je oko 10 kvadrata,danas tu imam mnogo svrsishodniju prostoriju koju svakodnevno koristim.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda » 22 Mar 2014, 17:06

Pasaga wrote:@Jagoda....ne budali.....

Behko,pa to i stoji u posebnoj prostoriji koja je min. 7-9 kvadrata.
Obicno je u podrumu ili uz kucu,ozidana cvrstim materijalom.
Ja dok sam imao naftu,zauzimalo mi je oko 10 kvadrata,danas tu imam mnogo svrsishodniju prostoriju koju svakodnevno koristim.
Sta bolan lupas, pojma ti onda nemas sta je pallet stove, sorry, necu ti rec da "ne budalis" hahahahahahaha
D.I.L.L.I.G.A.F.

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 22 Mar 2014, 17:09

Nebudi dosadan,ne obracam ti se....ok....eeee
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda » 22 Mar 2014, 17:10

Pasaga wrote:Nebudi dosadan,ne obracam ti se....ok....eeee
:hihi :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi

De ti razradi plan dok ja rucak napravim :lupa :D. :D. :D. :D.

Image
D.I.L.L.I.G.A.F.

Post Reply

Return to “Dom”