Porod na carski rez

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 8953 times
Been thanked: 8713 times
Status: Offline

Re: Erdogan zabranio porod na carski rez ako nije nužan

Post by Zana » 24 Apr 2025, 08:59

Je li gori Erdogan koji zabranjuje carski rez ili General War koji ga preporučuje? Ženama.
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 22012 times
Been thanked: 9422 times

Post by Nice » 24 Apr 2025, 09:03

Nema potrebe upoređivati, sam naziv "prirodni porod" dovoljno govori šta je bolje i za mamu i za bebu, ali.... čemu zabrana i drugog načina ako majka želi, hoće, mora?

Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana » 24 Apr 2025, 09:05

Nice wrote: 24 Apr 2025, 09:03 Nema potrebe upoređivati, sam naziv "prirodni porod" dovoljno govori šta je bolje i za mamu i za bebu, ali.... čemu zabrana i drugog načina ako majka želi, hoće, mora?

Velika je razlika između želi i mora.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 541 times
Been thanked: 790 times

Post by tuzlak1212 » 24 Apr 2025, 09:05

Nice wrote: 24 Apr 2025, 09:03 Nema potrebe upoređivati, sam naziv "prirodni porod" dovoljno govori šta je bolje i za mamu i za bebu, ali.... čemu zabrana i drugog načina ako majka želi, hoće, mora?
zabrana je samo na hoce i zeli, nije zabrana na mora

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice » 24 Apr 2025, 09:07

Zana wrote: 24 Apr 2025, 09:05

Velika je razlika između želi i mora.
Jeste, naravno
Svaki liječnik će objasniti mane carskog svakoj ženi koja izrazi želju za tim, ali jučer sam pisala, postoje razlozi i mimo potrebe gdje ipak treba ženi omogućiti da se na taj način porodi

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice » 24 Apr 2025, 09:08

tuzlak1212 wrote: 24 Apr 2025, 09:05
zabrana je samo na hoce i zeli, nije zabrana na mora
Znam

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 1059 times
Status: Online

Post by Quds » 24 Apr 2025, 09:09

Pa cuj, ako se uoce te neke statistike, te vidis da u tvojoj zemlji haman jos malo pa ce to biti automatski, mozda sumnjaju i na bizniz stranu toga. Inace clanak je vecinom o natalitetu, ali eto.

U svakom slucaju, mislim da mi muskarci ne trebamo mnogo o tome, osim ako neko nije specijalista, pa zeli da skrene paznju na neke stvari.

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 190 times
Been thanked: 829 times

Post by gospođa Brams » 24 Apr 2025, 09:10

Vidim da se pozivate na Hrvatsku, evo kako to ide ovdje. Da, teoretski carski rez se u drzavnim bolnicama ne izvodi ako nema indikacije, sto je u redu, ali u praksi to izgleda tako da ako ste si dobri s ginekologom ili ako imate veze u bolnici velike su sanse da ce te si moci dogovoriti carski, pogotovo ako imate bilo kakav pa i najmanji problem s trudnocom, a i na kraju krajeva doktor moze navesti sta hoce kao indikaciju jer ne mora samo biti nesto fiziolosko, nego su tu i psiholoski faktori, pa ima opcija. S druge strane, puno je zena koje dodu u bolnicu s nekakvom indikacijom za carski rez, ali eto ne znaju nikoga tko bi se za njih zauzeo, pa ih svejedno pokusaju poroditi prirodno jer se prirodni porod forsira, i to nekad zavrsi dobro, a nekad bas i ne. Nekad se svejedno zavrsi na hitnom carskom i sve se dodatno zakomplicira.
Na kraju krajeva je sve na doktoru, kako bi trebalo i biti. Ne znam kako to izgleda u Turskoj, ali nekako sumnjam da pacijentica ima pravo sama odrediti tok poroda, vjerojatno je odluka na kraju na doktoru i valjda bolnica ima neke protokole?
Trudnica naravno moze imati svoje zelje, sto ne znaci da si ona ima pravo odredivati bas sve, sve treba biti u suradnji s doktorom, ali valjda ima pravo izraziti svoje zelje i strahove i doktor treba suradivati sa svakom zenom u njezinom najboljem interesu.
Dize mi se kosa na glavi kad citam muskarce a pogotovo zene kad bi odredivale kako bi se druge zene trebale osjecati na porodu, kako bi se trebale brzo oporaviti, cega se ne bi trebale bojati, samo zato sto je netko svoju traumu s poroda zaboravio, ne znaci da netko drugi nije ostao zivjeti s tim. Ne znaci da netko drugi se nikad nije odlucio za drugo dijete jer ga strah od poroda paralizira.
"ako sam ja mogla izroditi svoju djecu bez traume mogu i sve druge" :roll
Ne, ne zaborave sve zene muke poroda za mjesec dana. Neke ostanu trajno traumatizirane.

U privatnom rodilistu ovdje mozete roditi kako zelite, prirodno, carski, u vodi, kako god. I treba biti tako. Ne slazem se sa ikakvom zabranom carskog u privatnim rodilistima. To mora postojati kao opcija.
Moja je prijateljica isla roditi drugo dijete privatno na carski jer jer su je u bolnici strasno istraumatizirali forsiranjem prirodnog poroda. Ima deformaciju zdjelicne kosti zbog koje je prirodan porod skoro nemoguc, nisu je na vrijeme poslali na carski i na kraju je morala roditi na vakuum i puka je sreca da je beba bila dobro. Uzasno su se ponijeli prema njoj i nakon poroda, u otpusnom pismu su izostavili sve svoje greske i nema spomena zdjelicne kosti sto znaci da opet nema nikakvu indikaciju za carski za buduce trudnoce, da ne spominjem da djetetu nisu htjeli napraviti UZV mozga dok nije digla frku, a UZV mozga se obavezno radi nakon poroda na vakuum.
I naravno da je nakon svega toga otisla roditi privatno na carski, a sta je trebala?
Carski je operacija koja nosi svoje rizike i svaka zena treba biti upoznata s njima, ali ne znam zasto ne bi mogla izabrati porod na carski ako to zeli i ako si moze priustiti to platiti? Drzavne bolnice su nesto drugo.

A sto je s drugim elektivnim operacijama koje nisu medicinski indicirane, kao sto su estetske operacije? Koliko znam Turska je raj za to, i iz Amerike se lete tamo operirati.
Hoce li i to zabraniti? Ili tu ima ipak malo previse para u igri?
somehow I manage

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2261 times
Been thanked: 3965 times

Post by Nora Ibsenova » 24 Apr 2025, 09:17

Ja bi se sad u vlastiti život kladila da je više muškaraca koji ženu forsiraju na carski da se "ne razvali" nego što je žena koje iz puke objesti žele carski.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 105 times
Been thanked: 139 times

Post by General War » 24 Apr 2025, 09:34

Zana wrote: 24 Apr 2025, 08:57
General War wrote: 24 Apr 2025, 08:43
Pa nije carski rez uopste opasan po zdravlje zene, definitivno manje i za bebu i za zenu manje komplikacije od regularnog poroda, zato mi nije ni jasno zasto.

Kako manje komplikacije? Nije istina
Nema univerzalnog odgovora na pitanje da li je prirodni porod ili carski rez „bolji“ – sve zavisi od konkretne situacije majke i djeteta. Evo kratkog pregleda prednosti i mana oba pristupa:

Prirodni (vaginalni) porod – prednosti:

Brži oporavak: žene se obično brže oporave nakon vaginalnog poroda.

Manji rizik od komplikacija: manja je vjerovatnoća infekcija i komplikacija povezanih s operacijom.

Bolji početak dojenja: prirodni porod često olakšava brži početak dojenja.

Povoljan za bebu: prolazak kroz porođajni kanal pomaže bebi da izbaci tečnost iz pluća, što može smanjiti probleme s disanjem.

Mogući nedostaci prirodnog poroda:

Rizik od kidanja međice.

Bol tokom poroda, iako se može ublažiti epiduralom ili drugim metodama.

Može trajati duže od carskog reza.

---

Carski rez – prednosti:

Planiranost: može se zakazati unaprijed, što nekima donosi osjećaj kontrole.

Alternativa kod komplikacija: spasonosan je ako postoji rizik za majku ili bebu (npr. položaj bebe, preeklampsija, problemi s placentom).

Bez bolova tokom poroda: jer se izvodi pod anestezijom.

Mogući nedostaci carskog reza:

Duži oporavak (često 4–6 sedmica).

Veći rizik od infekcija, zgrušavanja krvi i komplikacija u budućim trudnoćama.

Beba može imati više problema s disanjem u prvim danima.

---

Zaključak: Ako nema medicinskih indikacija, prirodni porod se uglavnom preporučuje kao sigurniji i zdraviji. Ali ako postoje komplikacije – carski rez može spasiti živote. Najvažnije je ono što je najbezbjednije za majku i bebu.

Ja bih ipak dvaputa procitao sta si postavila, ali opet pitanje stoji sta drzava ima sa time kako ce se zena poroditi
“Tko izgubi dobitak dobije gubitak!”

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by General War » 24 Apr 2025, 09:35

Nora Ibsenova wrote: 24 Apr 2025, 09:17 Ja bi se sad u vlastiti život kladila da je više muškaraca koji ženu forsiraju na carski da se "ne razvali" nego što je žena koje iz puke objesti žele carski.
...taj sto ovako misli, nikad p...e nije vidio u zivotu :oo

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by General War » 24 Apr 2025, 09:41

Zana wrote: 24 Apr 2025, 08:59 Je li gori Erdogan koji zabranjuje carski rez ili General War koji ga preporučuje? Ženama.
...nemam ga sta preporucivati, to je stvar zene, hajd abortus pa i razumijem pitanje, ali ovo ne i sta ima sa se drzava mjesa

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 24 Apr 2025, 09:48

General War wrote: 24 Apr 2025, 09:35
Nora Ibsenova wrote: 24 Apr 2025, 09:17 Ja bi se sad u vlastiti život kladila da je više muškaraca koji ženu forsiraju na carski da se "ne razvali" nego što je žena koje iz puke objesti žele carski.
...taj sto ovako misli, nikad p...e nije vidio u zivotu :oo
Ma ja bi voljela da je tako, ali nije.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 23065 times
Been thanked: 23622 times
Status: Online

Post by ironman » 24 Apr 2025, 09:50

Ima bolesnika ne sumnjam...
zena ti trudna ,treba donijeti dijete na svijet a freak razmislja o tome hocel mu frikcija bit manja nakon poroda..neam pojma,kakvi su to mozgovi u pm..
dream of spring...

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 541 times
Been thanked: 790 times

Post by tuzlak1212 » 24 Apr 2025, 09:54

ja kako ovdje na forumu vidim, muskarci su uglavnom il za ovu zabranu nepotrebnog carskog il su neutralni
ne mogu zamislit takvu osobu, motam u glavi ko bi mogao bit ta vrsta zivotinje i nema ga

Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana » 24 Apr 2025, 09:57

General War wrote: 24 Apr 2025, 09:34
Zana wrote: 24 Apr 2025, 08:57

Kako manje komplikacije? Nije istina

Ja bih ipak dvaputa procitao sta si postavila, ali opet pitanje stoji sta drzava ima sa time kako ce se zena poroditi

Pročitala
Ne vidim problem

Ti reče da carski rez nije opasan i da nosi manji rizik od kompikacija a ja stavih tekst gdje piše da su barem isti što se tiče rizika
Last edited by Zana on 24 Apr 2025, 09:59, edited 1 time in total.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 24 Apr 2025, 09:58

Pa naravno da ne možete zamislit kad ne doživljavate takve budale na vlastitoj koži i nisu vam bake, majke, tetke, strine, dainice, kroz život takve priče pričale da vas upozore.

Moju prvu komšinicu je muž na abortus prisilio 13 puta.
13 puta.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20770 times
Been thanked: 18724 times

Post by Masamune » 24 Apr 2025, 09:59

Ima toga naravno i sazna se ovako ili onako.

I to ne malo. Samo što se to vrlo često dobro krije.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 24 Apr 2025, 10:00

I kao ne znaju za takve mozgove a samo u zadnje dvije godine koliko je bilo ubistava žena.
Hajte molim vas.

General War
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by General War » 24 Apr 2025, 10:12

Zana wrote: 24 Apr 2025, 09:57
General War wrote: 24 Apr 2025, 09:34

Pročitala
Ne vidim problem

Ti reče da carski rez nije opasan i da nosi manji rizik od kompikacija a ja stavih tekst gdje piše da su barem isti što se tiče rizika
...pa ako dodje do komplikacija, preporucuju carski rez, a ne obratno

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”