Recept: Kako vi pravite kafu?

Post Reply
Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times
Status: Offline

Re: Razlike između turske i bosanske kafe

17 Jul 2014, 14:08

Krokodil Behko wrote:Pa šta je to, da oni znaju praviti?
Ne valja im ni burek ni vapaće. Moram li pominjati turske čokolade i bicikle? :D.
ne znaju vala nista. turkinje su polijene i uvijek isto kuhaju.

rizu s povrcem na ovaj i onaj nacin, koji komadic mesa uz to i et´.

kod njih bude obilje hrane al´ tesko da ces spacan komad mesa pojest. bar ja nisam nigdje pojela. sarma od grozdja ne smije falit ( dvolimje sva sreca) a i nju najcesce nafiluju samo rizom.

ni baklava im nije ko nasa. tulumba moze proc. rahatlokum zilav.

ovdje jedino valjaju njihove lepine i volim caj njihov popit.
halvu prave od griza. ma sve nesto potanko.
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9286 times
Been thanked: 11046 times
Status: Online

17 Jul 2014, 19:01

Luna. wrote:
Krokodil Behko wrote:Pa šta je to, da oni znaju praviti?
Ne valja im ni burek ni vapaće. Moram li pominjati turske čokolade i bicikle? :D.
ne znaju vala nista. turkinje su polijene i uvijek isto kuhaju.

rizu s povrcem na ovaj i onaj nacin, koji komadic mesa uz to i et´.

kod njih bude obilje hrane al´ tesko da ces spacan komad mesa pojest. bar ja nisam nigdje pojela. sarma od grozdja ne smije falit ( dvolimje sva sreca) a i nju najcesce nafiluju samo rizom.

ni baklava im nije ko nasa. tulumba moze proc. rahatlokum zilav.

ovdje jedino valjaju njihove lepine i volim caj njihov popit.
halvu prave od griza. ma sve nesto potanko.

E to jeste. Lepine su im dobre. Nisu ni naši somuni za odbaciti ali njihove su isto tako dobre. Eh da, nisu mi nešto ni oni doneri. Prosto nevjerovatno da su izmislili svašta, a mi to sve usavršili.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

17 Jul 2014, 19:14

Krokodil Behko wrote:

E to jeste. Lepine su im dobre. Nisu ni naši somuni za odbaciti ali njihove su isto tako dobre. Eh da, nisu mi nešto ni oni doneri. Prosto nevjerovatno da su izmislili svašta, a mi to sve usavršili.
....ili možda prilagodili svom ukusu :cudi
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7554 times
Been thanked: 17674 times

17 Jul 2014, 23:14

Luno kakav im je onaj crveni čaj u providnim čašicama. Jesi li pila. Od čega je ono.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

18 Jul 2014, 10:27

Svi samo sjede i piju kafu i viču na vlast.
:ha

Britanski BBC pokušao riješiti misteriju mostarske kafe

Image

Novinar BBC-a se u članku ''Komplicirana kultura bosanske kafe'' dotakao načina na koji bh. građani piju kafu. Prepričao je svoje iskustvo iz bh. gradova gdje je pio kafu, te rekao kako je ona puno više od samog pića, prenosi bljesak.info.

Ispričao je kako se u BiH kafa pije uz čašu vode, te kako se pije iz manjih šoljica nego što je on navikao. Također, napisao je kako bh. građani satima piju kafu i razgovaraju.

Britanski novinar je rekao kako je upoznao studenta medicine, koji mu je rekao kako svi sjede, piju kafu i ne rade ništa.

- To je također problem s BiH. Svi samo sjede i piju kafu i viču na vlast. Ljudi su prolili krv da danas možemo imati pravo glasa. Ustanite i učinite nešto! Ništa se ne događa osim gunđanja uz kafu - prenio je novinar riječi bh. studenta.

On je također rekao kako ga je studentov komentar natjerao da razmisli o Mostaru, raskošnom gradu koji se nalazi oko 125 km južno od Sarajeva, gdje je smješten Stari most koji je srušen u ratu.

Naveo je kako je most obnovljen s puno izvornog materijala i kako ponovo ispod njega polazi tirkizna rijeka Neretva.

- Izvan Starog grada, kafići se nalaze doslovno na ulicama i u njima bezbroj mladih pijucka espresso. Njihova kafa je više u europskom, a ne bosanskom stilu, ali je isto piju polako. Rijetko koga ćete vidjeti da gleda na mobitel, većina ih samo sjedi i uživa u društvu. Nadam se da je student u krivu i da sati ispijanja kafe nisu problem - napisao je novinar koji je dodao kako je osvježavajuće to što većina ljudi u svijetu trči za nekim nevidljivim ciljem, vidjeti da bh. građani odvajaju malo vremena za uživanje u malim stvarima.

Upozorio je turiste da ako kupuju metalne džezve za kafu da pripaze na to jesu li zaista ručno izrađene kao što kažu trgovci. Ako postoje male kružne linije na njima onda su izrađene uz pomoć stroja, a ako nema tih linija onda su ručno izrađene.

laganini
Spamer
Spamer

18 Jul 2014, 10:29

pretanka mi je ta takozvana bosanska..kod nas se kuva puno jača kava :cudi
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Re: Recept: Kako vi pravite kafu?

26 Apr 2015, 11:28

Da li mi se samo čini ili nakon instant kafe, može se pristupiti objedovanju i kraćem roku? Odnosno, kad popijem "pravu" kafu, nekako me zasiti i ubije želju za hranom?

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

26 Apr 2015, 12:57

Znam napraviti pravu Tursku kafu ali nije ni u blizu ko ona u ratu iz vojne porcije i sa žara .
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

12 May 2015, 12:15

Kafa s okusom čokolade i narandže. Haj' da probam, da vidim, da ne umrem u ne znanju :D.

Obzirom na lijevu kombinaciju, nije ni tako loša. Da se piti, umjesto planirane čaše vode ili soka :DD

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 26 times

12 May 2015, 15:19

stavim kafu u soljicu...dodam secer...odvrnem vrelu vodu i naspem...popijem...pusim cigare...serem....idem dalje...
Image

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

12 May 2015, 15:36

Ja kuham slično kako je Behko na početku opisao.Pristavim džezvu s vodom i odmah ubacim dvije kašičice šećera.Kad voda zavrije, odlijem malo vode iz džezve u šalicu .Dosta kave zakuham i stavim ju da ponovo provrije ...a onda dodam ostatak vrele vode pa tak i kašičicu saperem.Imam veliku šalicu i dosta mi je jedna :kafa ...a cigara nikad dosta vala :valja ...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 26 times

12 May 2015, 15:38

Biba wrote:Ja kuham slično kako je Behko na početku opisao.Pristavim džezvu s vodom i odmah ubacim dvije kašičice šećera.Kad voda zavrije, odlijem malo vode iz džezve u šalicu .Dosta kave zakuham i stavim ju da ponovo provrije ...a onda dodam ostatak vrele vode pa tak i kašičicu saperem.Imam veliku šalicu i dosta mi je jedna :kafa ...a cigara nikad dosta vala :valja ...
Ja kad bih to morao uraditi zasigurno bih dobio nervni slom i polupao i sporet i sve oko sebe a u ruci bi mi ostala samo drska od soljice. :grana
Image

navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

12 May 2015, 15:44

Krokodil Behko wrote:

- Izvan Starog grada, kafići se nalaze doslovno na ulicama i u njima bezbroj mladih pijucka espresso. Njihova kafa je više u europskom, a ne bosanskom stilu, ali je isto piju polako. Rijetko koga ćete vidjeti da gleda na mobitel, većina ih samo sjedi i uživa u društvu. Nadam se da je student u krivu i da sati ispijanja kafe nisu problem - napisao je novinar koji je dodao kako je osvježavajuće to što većina ljudi u svijetu trči za nekim nevidljivim ciljem, vidjeti da bh. građani odvajaju malo vremena za uživanje u malim stvarima.
Nasi gradjani nisu jos u potpunosti navuceni na tkz zivot na kredit. Mnogo ljudi jos posjeduje svoju parcelu zemlje, svoju kakvu takvu kucicu, nekako se skucka i za neki auto i ono ostalo polahko..uz kafu :)
Problem je samo sto mi mislimo da to tako ne valja, da stvari treba mijenjati tj zivjeti ko zapadnjaci...e tad ce se uzimat kafa 'for to go', jer vise neces imat vremena sjest ko cojek a neces imat mozda ni s kim jer ce se svi davit od racuna.

By the way Behko probaj s karamelom :) Ima lijep smek.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

12 May 2015, 20:09

Biba wrote:Ja kuham slično kako je Behko na početku opisao.Pristavim džezvu s vodom i odmah ubacim dvije kašičice šećera.Kad voda zavrije, odlijem malo vode iz džezve u šalicu .Dosta kave zakuham i stavim ju da ponovo provrije ...a onda dodam ostatak vrele vode pa tak i kašičicu saperem.Imam veliku šalicu i dosta mi je jedna :kafa ...a cigara nikad dosta vala :valja ...

Eej, ne važi to više :D
Nešto mi sporo ringle rade, pa ja to sad začas u kuhalu :D.
Za pola minute, voda ključa. Jedva da stignem ubaciti šećer i kafu u džezvu :haha

navika wrote: By the way Behko probaj s karamelom :) Ima lijep smek.
E fala, baš ću sutra pogledati. Mora biti. Volim ponekad uzeti u tim malim kesicama, onako šmeka i degustacije radi. :)
Danas sam uzeo tu s čokoladom i narandžom i još neku vrstu od jakobsa, pa vidjet ćemo.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

12 May 2015, 20:23

Nikakve vi KAHVEDzIJE niste...... :ne
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

laganini
Spamer
Spamer

12 May 2015, 20:42

...pa ima par godina da nisam popio kavu niti mislim...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Smak svijeta je sigurno blizu: Bezbojna kafa?!

03 Aug 2015, 22:51

Image
Kafa o kojoj se sve više priča nema drugačiji ukus nego izgled - bezbojna je! Njen tvorac se nada da će mušterije naći među ljudima zabrinutima za boju svoje zubne gleđi.

Slovački preduzetnik David Nagi želio je da svojim proizvodom udovolji onima koji ne mogu da se odreknu ukusa i mirisa tradicionalne kafe, ali koji brinu za zdravlje svojih zuba.
Image
Nagi je strasni kafopija pa je želio da nađe alternativno rješenje za izbjeljivanje zuba.

- Ideja da napravim bezbojnu kafu sinula mi je prije dve godine. Želio sam da odstranim boju koja narušava zubnu gleđ - objasnio je Nagi.

Za svoj proizvod tvrdi da je blizak tradicionalnoj kafi i da se veoma razlikuje od energetskih pića, prenosi B92.
Image
- U njoj su samo prirodni sastojci, ne koriste se nikakve hemikalije ili dodaci, samo ono što je u običnoj kafi. Bezbojna kafa sadrži pržena zrna, vodu za piće i kvalitetni kofein iz kafenih zrna. U njoj nema šećera, zaslađivača ili aroma - dodaje Nagi.

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2 times
Been thanked: 15 times

Re: Smak svijeta je sigurno blizu: Bezbojna kafa?!

20 Aug 2015, 21:19

:bua

i još u flašici :o idi begaj bre :snap

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14192 times
Been thanked: 9788 times

20 Aug 2015, 21:24

nisam pila, probacu ha mi dodje ruku

pila sam i kristal pepsi :D cudan osjecaj skroz - iako je ukus isti, providno je, i jednostavno ne mozes vjerovati da pijes pepsi

Image
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

20 Aug 2015, 21:47

Pio sam Divku (kafu koja zapravo nije kafa, ali ima slican ukus) tako da smak svijeta sam vec dozivio po pitanju kafe. :oo

Post Reply

Return to “Recepti”