Nije valjda da ni grah ne znas skuhati???Krokodil Behko wrote:Hajde eto, čekam uno recepto, da vidimČupava wrote:Kuhani grah mi je omiljena hrana..
Grah! Koja je vaša omiljena vrsta pripreme!?
- Čupava
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 10 times
- Status: Offline
Re: Grah! Koja je vaša omiljena vrsta pripreme!?
.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9972 times
- Been thanked: 11842 times
Znam ali hoću da visim varijacije na temu.Čupava wrote:Nije valjda da ni grah ne znas skuhati???Krokodil Behko wrote:Hajde eto, čekam uno recepto, da vidimČupava wrote:Kuhani grah mi je omiljena hrana..![]()
Nek bude bijeli i bez nekih egzotičnih dodataka, valja to meni pronaći
- Čupava
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 10 times
Evo i na ovaj nacin volim grah..nije puno zahmetli..Krokodil Behko wrote:Znam ali hoću da visim varijacije na temu.Čupava wrote:Nije valjda da ni grah ne znas skuhati???Krokodil Behko wrote:Hajde eto, čekam uno recepto, da vidimČupava wrote:Kuhani grah mi je omiljena hrana..![]()
Nek bude bijeli i bez nekih egzotičnih dodataka, valja to meni pronaći
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Čupava wrote: Evo i na ovaj nacin volim grah..nije puno zahmetli..
Na trenutak mi se učinilo, da vidim grah s limunom?
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3486 times
Ja korsitim tri vrste graha i on je domaći (uzgojim ga sama),
Tzv. plavac:

Drugi nisam mogla naći na netu, kraćeg i punijeg zrna nego plavac, i više zeleno-žute boje,
i tetovac koji koristim samo za "gravče na tavče" ...

Grah kako god da je pripremljen volim ali na pastrmi je kralj.
Tzv. plavac:
Drugi nisam mogla naći na netu, kraćeg i punijeg zrna nego plavac, i više zeleno-žute boje,
i tetovac koji koristim samo za "gravče na tavče" ...

Grah kako god da je pripremljen volim ali na pastrmi je kralj.
Last edited by Chloe on 23 Mar 2016, 10:47, edited 2 times in total.
- Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
Da dodam, nekad napravim zapršku na luku, uglavnom ako je bez mesa grah.Luna. wrote:ja volim i sa suhim mesom i sa kobasicama i sa mesom sa kostima i bez kostiju i skroz bez mesa. jedino nikad ne pravim grah sa teletinom, to mi je cisto preseravanje. ovo sad u posljednje vrijeme poceli teletinu mecat u grah. prije se to nikad nije radilo. lijepo malo zrelije meso junetrina ili govedina.
volim i sareni i bijeli grah i pravim obje vrste jednako.
prvo obarim grah. onda nasjecam crvenog luka, jedno cesno bijelog, stavim malo celera, ubacim citavu mrkvu ( kasnije izvadim. nekad na kraju ubacim citavu papriku. nr volim sitno sjeceno povrce u grahu. volim kad je grah sam), vegetu, biber, crvenu papriku, meso i sve zajedno kuham. na kraju zaprzim, u zaprsku stavim opet malo crvene paprike i to je to.
Nema ba bolje hrane, nek prica ko sta hoce.
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
- Tokmak
- Vucin apostol

- Has thanked: 1660 times
- Been thanked: 1493 times
i ja kažem
grah je zakon!!!
šareni sa kranjskom...
grah je zakon!!!
šareni sa kranjskom...
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
U svkom obliku...al prebranac sa puno crnog luka u zemljanoj činiji je vrh mmmm ono zapečeno u rerni...začine...to žena pravi tako da ne umem reći šta ide...al je fenomenalno....zato joj i ne dam razvod...ona s vremena na vreme ima tu sumanutu ideju al joj je uvek odgovor: Jok
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Odlučio sam da promijenim grah. Svaka čast tetovcu (iz Vranja, piše na vreći) ali nekako se prebrzo skuha. jeste da smo danas u stisci s vremenom ali imam osjećaj da grah zahtjeva par sati kuhanja i ništa ispod.
Uzeo sam grah iz druge vreće, proizveden u dalekom i egzotičnom Kirgistanu.
Neki pindžo, pa vidjet ćemo. Taman pođem sad da ga malo "razgazim" sa bikarbonom, kad ono fašisti mi zavrnuli vodu
i šta ću?
naspi kisele, umjesto obične i par dova, da sve bude kako treba 
Uzeo sam grah iz druge vreće, proizveden u dalekom i egzotičnom Kirgistanu.
Neki pindžo, pa vidjet ćemo. Taman pođem sad da ga malo "razgazim" sa bikarbonom, kad ono fašisti mi zavrnuli vodu
i šta ću?
Sutra u firmi kuvamo u kotliću, šunka, dimljena slani domaća kranjska kobasica i par svežih svinjskih papaka, oni daju gustinu i kolega ih vili...dobiće Mala sliku pa nek postavi ovde...
B.soda bas i nije dobra za grah. Smeksat ce ga ali ona unistava vitamine i pepsin.
Ako grah ne moze da se skuva -moguce da je --'tvrda voda -puna minerala, preporucuju natapanje u kupovnoj- purified- vodi za pice.
-zar ono -zepter -sudje -ne cini cuda.
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8207 times
- Been thanked: 19303 times
Mijenja grah jer mu se brzo skuha a po njegovom misljenju treba da se kuha 2-3 sata 
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
A šta će, kad narod zaljeva bašte vodom za piće. Mora se nekada i napuniti rezervoar da bi bilo za graha.Krokodil Behko wrote:kad ono fašisti mi zavrnuli vodu
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Vode nema još uvijek. 
Što je najgore, nisam računao da će prekid trajati ovoliko dugo, pa sam zato šetao po gradu, svratio svugdje, pa i u trgovinu, prošao pored 1000 flaša upakovane vode i kući se vratio bez vode, kontajući da ću je zateći u česmi.
Pa kako je nisam zatekao, odličio sam da bijes iskalim na travi iza bašče, a potom mi je pukla (dotrajala) drška na kosištu
Popravio sam to sa klinčićima, odustao od košenja, a vode nema još uvijek.
Srećom, ostalo mi malo vode u kuhalu, od jutrošnjeg kuhanja kafe, pa sam isut iskoristio za odmrzavanje mesa.. jeste da sam pročitao da ne treba dva puta kuhati istu vodu, jer je kancerogeno, pa čak sam odlučio i pridržavati se toga i izdržao sam desetak dana, pa sam se vratio na staru praksu.
Grah pristavio sa ostatkom kisele vode, ali potrošio sam je i sad je izbor ili do trgovine ili da nastavim s kuhanjem uz upotrebu ledenog čaja od breskve
Što je najgore, nisam računao da će prekid trajati ovoliko dugo, pa sam zato šetao po gradu, svratio svugdje, pa i u trgovinu, prošao pored 1000 flaša upakovane vode i kući se vratio bez vode, kontajući da ću je zateći u česmi.
Pa kako je nisam zatekao, odličio sam da bijes iskalim na travi iza bašče, a potom mi je pukla (dotrajala) drška na kosištu
Srećom, ostalo mi malo vode u kuhalu, od jutrošnjeg kuhanja kafe, pa sam isut iskoristio za odmrzavanje mesa.. jeste da sam pročitao da ne treba dva puta kuhati istu vodu, jer je kancerogeno, pa čak sam odlučio i pridržavati se toga i izdržao sam desetak dana, pa sam se vratio na staru praksu.
Grah pristavio sa ostatkom kisele vode, ali potrošio sam je i sad je izbor ili do trgovine ili da nastavim s kuhanjem uz upotrebu ledenog čaja od breskve
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

E da, taj tetovac se zbilja ekspres skuha, pa vam preporučujem ako vam je to najbitnije. Ima ga u Bingu, po 4 marke,. Mislim da mu fali ukusa, pa sam ga zato (bar privremeno) zaobišao.
Sipaj pivo umesto vode...koja je razlika?Krokodil Behko wrote:Vode nema još uvijek.
o pasulja tetovac made in Leskovac se pravi prebranac, ili drugačije gravče na tavčeKrokodil Behko wrote:E da, taj tetovac se zbilja ekspres skuha, pa vam preporučujem ako vam je to najbitnije. Ima ga u Bingu, po 4 marke,. Mislim da mu fali ukusa, pa sam ga zato (bar privremeno) zaobišao.

- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Pojedemo ih. Ionako se ni ne osipa toliko, bar ne ovako kako ja kuham.SPINERKA wrote:![]()
Sta radite sa -ljuspicama od pasulja.