Matematička čuda Kurana, dokaz da je Kuran od Boga

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Post Reply
Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 47 times
Been thanked: 109 times
Status: Offline

Re: Matematička čuda Kurana, dokaz da je Kuran od Boga

Post by Jahja83 » 03 Feb 2025, 15:53

traziti od boga vise ovaj svijet nego onaj buduci je poput osobe koja

trazi da dobije Konja a konj je fakticki na samrti, da ti bude prevozno sredstvo
Image

neznajuci da imas mogucnost, da mozes dobiti auto koje se ne kvari, netreba ga placati, vozis neograniceno i netreba mu gorivo, radi vjecno.

tako bi to nekako parabola bila preferijajuci ovaj svijet naspram Dzenneta.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 06 Feb 2025, 15:13

Nagovjestaj u Kuranu prve kamere i njezinog kreatora
Image

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 07 Feb 2025, 22:26

Big bang teorija u Kuranu uz matematicku kodiranost pored textualnog direktnog naznacavanja
Image

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 16 Feb 2025, 00:06

Brojcana imitacija teksta ajeta

Jedno od interesantnih matematickih kodiranja su spajanje broja ajeta i sure sa znacenjem ajeta, gdje brojevi imitiraju znacenje ajeta

evo nekolika primjera

Bog kaze u ovom ajetu o Bitki na Bedru:

3:13 Imate pouku u dvjema vojskama koje su se sukobile: jednoj, koja se borila na Allahovu putu, i drugoj, nevjerničkoj, kojoj se činilo da pred sobom ima dva puta više protivnika. A Allah Svojom pomoći čini moćnim onoga koga On hoće. To je, zaista, dalekovidnim pouka.

ova ajet se odnosi na Bitku na bedru, gdje muslimnske vojske je bilo totalno 313 vojnika, a spominjanje te bitke je u ajetu 3:13, pa vidimo kako se naznacava broj muslimanskih vojnika kroz broj sure i ajet, 3:13 =313 vojnika.

Bog kaze:

Sura Bekare koja ima 286 ajeta totalno
Ajet 143 I tako smo od vas stvorili zajednicu sredine da budete svjedoci protiv ostalih ljudi, i da Poslanik bude protiv vas svjedok......

u Najvecoj suri u Kuranu spominje se rijec sredina u Sredini sure, 286 /2 = 143

Bog kaze:

36:36 Neka je hvaljen Onaj koji u svemu stvara par: u onome što iz zemlje niče, u njima samima, i u onome što oni ne znaju!

rijec Par u suri Jasin se pojavljuje u brojcanom paritetu, sura 36: ajet 36

Bog kaze da ce muskarci ozeniti svoje vrsnjakinje u Dzennetu , i muskarci i zene ce biti u Dzennetu 33 godine:

Sura Naba
Ajet 33. i djevojke mlade, godina istih.

spominje se isto godine samo u ajetu 33 od 6236 ajeta koliko ih ima u Kuranu....gdje se naznaci da ce imati 33 godine, i muskarci i zene kada udju u Dzennet, nakon sto umru kao starci i starice.

i tako ima jos slicnih primjera gdje brojevi sura i ajeta imitiraju ono o cemu tekst govori.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 16 Feb 2025, 00:24

Sada kada ste vidjeli gore jednostavne primjere gdje brojcani dio imitira tekst...da predjemo sad na veci nivo kodiranja u tom fazonu, gdje se kodiraju naucne cinjenice i buduci dogadjaji

Bog kaze:

Sura Vjerovjesnici
Ajet 32. I učinili smo nebo svodom zaštićenim, a oni se ipak okreću od znamenja koja su na njemu.

ovo je jedini ajet koji spominje da je Nebo zasticeno, po NASI:nim istrazivanjima, najveca koncetracija Ozonskog omotaca se nalazi 32 kilometra iznad nivoa mora, a ajet je 32. Ozonski omotac nas stiti od stetnih zraka od sunca.

Bog kaze o vezivanju stanovnika Dzehenema u lanace 70 lakata, a to je 32 metra duge:

Ajet 32 a onda ga u lance sedamdeset lakata duge vežite,

70 lakata je 32 metra, a ajet je 32. Jedino u ovom ajetu se spominje jedinica za mjerenje, lakti.

i tu nije kraj cudu ajeta, od pocetka ajeta pa sve do 70 lakata u ajetu, tekst u orginalnom arapskom tekstu Kurana ima brojcanu vrijednost 1791
, metri su definisani prvi put od Francuske akadamije nauka godine 1791.

i tu nije kraj cudu, cudo se i dalje nastavlja:

Cijeli ajet u kojem se spominju laktovi ima numeričku vrijednost 3153. Ako pretpostavimo da je ovaj broj u laktovima, i pretvorimo 3153 lakta u metre, dobijemo 1441,55 metara. Ako pogledamo gdje se nalazi 1791. ajet u Kur'anu, vidimo da je to sura 14 ajet 41, što odgovara broju 1441,55.

Ajet o laktovima ima NV 3153 lakta = 1441,55 metara -> ajet 14:41 je 1791. ajet Kur'ana, a 1791. godina je bila godina kada je ova konverzija iz lakata u metre u potpunosti realizirana."

i tako ima jos masa primjera....da ne duljim dalje... dosta za danas :)

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 274 times
Been thanked: 486 times

Post by Remzudin » 16 Feb 2025, 10:53

Ulazi Allah u svoj Labor kod sektora 66.
Posalami se sa melekom produkcije.
Pta Allah: jesil gotov ?
Melek: jesam,zavrsio sam sa jednim prototyp Insana.

Allah gleda,gleda,gleda i gleda....onda kaze:

Allah: de ti njemu napravi na nogama jos jedan mali 5.prst.
Melek : za zasto ?
Allah: za namjestaje i ormare iz IKEA

Melek : za namjestaje !!!!

Allah : ma..vjeruj mi,to ce biti smijesno da crknes od smijeha

:D.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 16 Feb 2025, 11:17

Remzudin wrote: 16 Feb 2025, 10:53 Ulazi Allah u svoj Labor kod sektora 66.
Posalami se sa melekom produkcije.
Pta Allah: jesil gotov ?
Melek: jesam,zavrsio sam sa jednim prototyp Insana.

Allah gleda,gleda,gleda i gleda....onda kaze:

Allah: de ti njemu napravi na nogama jos jedan mali 5.prst.
Melek : za zasto ?
Allah: za namjestaje i ormare iz IKEA

Melek : za namjestaje !!!!

Allah : ma..vjeruj mi,to ce biti smijesno da crknes od smijeha

:D.
cekaj sekundu, evo ti se Allah javlja iz Kurana , ima da ti kaze koju rijec po tom pitanju

Allah kaze:

39:60 Na Sudnjem danu vidjećeš pocrnjela lica onih koji su o Allahu laži govorili. A zar u Džehennemu neće biti boravište oholih?

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Remzudin » 16 Feb 2025, 13:10

Ti si ovaj Forum pretvorio u jedan cirkus.
Neznam dali si majmun ili klaun ? ali smijesan si.

Bas postavljas to,sta ce se na kraju tebi preokrenti.
Sad stoji pitanje u sobi: ko ovde postavlja lazne slike o dzennetu i dzehenemu ? Sta je jos gore,ti postavljas izjave o "Allah kaze"
Imas nenormalnu srecu,jer tamo se ne kaznjava "neznanstvo".

Da bi Allah imao legitimno pravo mene kaznjavati,morao bi se on licno spustiti se na ovu zemlju i direktni meni reci sta je zabranjeno.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 01 Mar 2025, 00:13

Image

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Remzudin » 01 Mar 2025, 09:17

To sve izgleda kao da se trazi neki Kod za Tresor !

Spezies 8472 is calling

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 01 Mar 2025, 22:07

Sta bi se desilo sa Kuranskom simetrijom ako bi dodali ili oduzeli samo 1 ajet iz Kur'ana
Image

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Remzudin » 01 Mar 2025, 23:24

onda se nece otvoriti Trezor

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 23 Mar 2025, 22:29

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2920 times
Been thanked: 24199 times

Post by HAVANA » 23 Mar 2025, 22:43

Nemoj bar na danasnji dan :123
IMG_2428.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 23 Mar 2025, 23:20

HAVANA wrote: 23 Mar 2025, 22:43 Nemoj bar na danasnji dan :123 IMG_2428.jpeg
vjerovao ili nevjerovao....kada stanes pred Boga na Sudnjem danu pa ovo upita

6:30 A da ti je vidjeti kako će, kada pred Gospodarom svojim budu zaustavljeni i kad ih On upita: "Zar ovo nije istina?" – odgovoriti: "Jeste, tako nam Gospodara našeg!" – a i kako će On reći: "E pa iskusite onda patnju zbog toga što niste vjerovali!" (Kuran)

16:27 A na Sudnjem danu On će ih osramotiti i upitati: "Gdje su oni koje ste Meni ravnim smatrali, oni zbog kojih ste se prepirali?" Oni koji su razumni reći će: "Danas će bruka i muka nevjernike stići

28 kojima su meleki(andjeli) duše uzeli u času kad su nevjernici bili."....

25:25 A na Dan kada se nebo rastvori i samo tanak oblak pojavi i kada se meleki sigurno spuste,
26 toga dana će istinska vlast biti samo u Milostivoga, a biće to mučan dan za nevjernike.
27 Na Dan kada nevjernik prste svoje bude grizao govoreći: "Kamo sreće da sam se uz Poslanika Pravoga puta držao,

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4133 times
Been thanked: 3098 times

Post by Lavlje_srce » 24 Mar 2025, 00:00

Postoji li apsolutna istina?
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2920 times
Been thanked: 24199 times

Post by HAVANA » 24 Mar 2025, 07:06

Lavlje_srce wrote: 24 Mar 2025, 00:00
Postoji li apsolutna istina?
Svi mi zivimo u pretpostavkama.Nema svrhe da se zamaramo i opterecujemo sa svim tim.Svakako nista skontat necemo,samo pretpostavljamo.A vrijeme tece.Samo zivi ,samo budi.Najbolje kako znas i mozes.Pa dok traje.Ko misli da ce sta skontat,bujrum ako mu prija tako.Meni ne prija. :cudi
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 3835 times
Been thanked: 1547 times

Post by Quds » 24 Mar 2025, 08:05

Mislim da nije baš najbolje baviti se matematičkim stvarima iz Kur'ana, jer Kur'an je prvenstveno duhovno i moralno uputstvo za nas, a ne matematički priručnik. Pokušaj da se u njemu traže skrivena numerička značenja može nas odvući od njegove osnovne poruke i učenja. Ispravno razumjeti Kur'an, znači fokusirati se na njegove duhovne vrijednosti, vjeru i etiku i poruku, a ne tražiti matematiku u svakom stihu ili njegovoj cjelosti.

Naravno, mogu postojati interesantne analize, ali treba imati na umu da to ne bi trebalo da bude veliki dio vremena provedenog proučavanjem Kur'ana.

Ako se vec želimo baviti time, dokaz za Kur'an kao istinsku knjigu od Boga treba tražiti u njegovoj prezervaciji kroz vjekove, kao i u ličnosti Muhameda s.a.v.s, koji je, čak i prije nego što je postao Božiji poslanik, bio široko poštovan zbog svoje čestitosti, poštenja i istinoljubivosti, čak i kod većine onih koji će mu kasnije postati neprijatelji.

To su stvari, koje, ako se potroši dovoljno vremena u pročavanju, zaista potvrđuju daleko više o prirodi/izvoru Kur'ana kojeg imamo danas u istom obliku kao i u vrijeme kada je objavljen (što je teško ustvrditi za ostale poznate svete knjige), i uzimajući u obzir da objava istog nije donijela ništa materijalnog i dobroga onome kome je objavljen (čak naprotiv). Mislim da su to stvari na koje uložiti više vremena u bilo kom naporu da se sazna više, ne kroz bilo kakve matematičke analize."

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 24 Mar 2025, 10:13

Quds wrote: 24 Mar 2025, 08:05 Mislim da nije baš najbolje baviti se matematičkim stvarima iz Kur'ana, jer Kur'an je prvenstveno duhovno i moralno uputstvo za nas, a ne matematički priručnik. Pokušaj da se u njemu traže skrivena numerička značenja može nas odvući od njegove osnovne poruke i učenja. Ispravno razumjeti Kur'an, znači fokusirati se na njegove duhovne vrijednosti, vjeru i etiku i poruku, a ne tražiti matematiku u svakom stihu ili njegovoj cjelosti.

Naravno, mogu postojati interesantne analize, ali treba imati na umu da to ne bi trebalo da bude veliki dio vremena provedenog proučavanjem Kur'ana.

Ako se vec želimo baviti time, dokaz za Kur'an kao istinsku knjigu od Boga treba tražiti u njegovoj prezervaciji kroz vjekove, kao i u ličnosti Muhameda s.a.v.s, koji je, čak i prije nego što je postao Božiji poslanik, bio široko poštovan zbog svoje čestitosti, poštenja i istinoljubivosti, čak i kod većine onih koji će mu kasnije postati neprijatelji.

To su stvari, koje, ako se potroši dovoljno vremena u pročavanju, zaista potvrđuju daleko više o prirodi/izvoru Kur'ana kojeg imamo danas u istom obliku kao i u vrijeme kada je objavljen (što je teško ustvrditi za ostale poznate svete knjige), i uzimajući u obzir da objava istog nije donijela ništa materijalnog i dobroga onome kome je objavljen (čak naprotiv). Mislim da su to stvari na koje uložiti više vremena u bilo kom naporu da se sazna više, ne kroz bilo kakve matematičke analize."
mislim da grijesis po ovom pitanju a sad cu ti i objasniti zasto
Mislim da nije baš najbolje baviti se matematičkim stvarima iz Kur'ana, jer Kur'an je prvenstveno duhovno i moralno uputstvo za nas, a ne matematički priručnik.
stvar je dublja nego sto se cini na prvu, moramo znati stvari postaviti na svoje mjesto a ne povrsno gledati i onda ocjenjivati.

Naravno Kuran je prvenstveno dosao kao uputa, da se slijedi naredjeno i klonimo se zabrana, da se covjek oplemeni, bude bolji i sebi i drustvu u kojem zivi, a sve to kako bi na kraju postigao vjecni zivot u Dzennetu i sacuvan kazne u Dzehennemu.

Sad se mozda neko pita kakva je onda poenta Matematickih cuda i bilo kakvih drugih cuda u Kuranu?

Prvo moramo da znamo, da je cijeli univerzum Bog stvorio matematicki, mozemo da uocimo univerzalnie konstante koje su fixirane i one drze prirode zakone na okupu, da mozemo se baviti naukom. ne samo da je cijeli univerzum, nego sva ziva bica su takodjer stvorena matematicki , od fixiranih parametara u nasem tijeli, krvi itd do zlatnog reza koji se pojavljuje svukuda u zivim bicima.

Znaci uocavamo da je bog stvorio univerzum i ziva bica matematicki, a posto je Kuran od Boga , kako mi vjernici vjerujemo, logicno je onda da i NJegova knjiga je strukturisana matematicki ako je sve ostalo matematicki strukturisao.

Kakva je poenta da Bog svoju knjigu Kuran strukturise matematicki?

1. Da bude dokaz da je Knjiga od Njega, jer postaje izazov za nevjernike koji smatraju da je Kuran pisao Muhammed ili neki drugi ljudi, pa im Bog kaze, de onda vi napravite jednu suru samo ako mozete, ako sumnjate da je ovo moja knjiga.

2. Da bude dokaz vjernicima jos veci, kako bi im se vjerovanje ucvrstilo

3. Da bude dodatni dokaz drugih religijskim zajednicama da je Kuran od Boga

4. Da je dokaz za naucno ateisticku zajednicu koja se dice naucnim dostignucem, pa Bog daje dokaze za svoju knjigu u domenu sta je popularno sada u nasim vremenima, kao sto je davao cuda u domenima sto je popuarno bilo prije, tipa za vrijeme Musaa bila popularna crna magija, pa mu Bog dao cuda u domenu magije, za vrijeme Isusa bila popularna medicina pa m uBog dao cuda u domenu medicine, tipa rodjen bez oca, ozivljava mrtve, lijeci slijepe i bolesne dodirom, da prica kao novorodjence koje je tek se rodilo, za vrijeme Muhammeda bila popularna poezija, pa Bog dao daleko veci stil u Kuranu koje bio izazov za tadsnju arapsku poeziju koja je bila na visokoj razini.
Tako i nama sada je popularna nauka i matematika pa Bog daje nasim genaracijama tehnologija upravo u Kuranu ono sto je popularno u nasim vremenima, da bude vizuelan ocit dokaz da je Kuran od Njega a ne od ljudi, da nebi neko rekao, "sta ja znam ko je to tamo pisao...."

Ja matematicki mogu da dokazem neke stvari koje se tesko mogu rijecima dokazati onako kroz pojasnjenja upravo kako su i najmanja sura u Kuranu cudo koje nije moguce replicirati, a to je Kuranski izazov od boga gdje kaze ako sumnjate da je to moja knjiga, nacinite vi jednu suru....a najmanja sura je 3 ajeta, to jeste pa 3 kratke recenice....i kako je onda to nemoguce za napisati ako nema nikakvih informacija koje su tipa prorocanstva, naucna ili neka druga koje je tesko replicirati. tu uskaci upravo matematika da pojasni stvari.

jer Kur'an je prvenstveno duhovno i moralno uputstvo za nas, a ne matematički priručnik.
tacno, samo st osi ti pobrkao tu malo stvari

da Prvenstveno je duhovno i moralno upustvo, i niko tu i ne tvrdi drugacije, to samo ti tu mislis da ja i meni slicni kontaju da je Kuran prvenstveno matematicki prircnik pa tek onda sekundarno duhovno i moralno uputstvo za nas, a to nije tacno....

nego je Kuran prvenstveno duhovna i moralna uputa, a matematicki dio strukturisanja Kurana je samo dokaz da Kuran dolazi od Boga a ne od ljudi, da neko nebi pomisljao da je to pisao Muhammed ili neko drugi od ljudi tog vremena. Znaci matematicki dio je potpora za Kuransku uputu, znaci kada neko se pojavi i sumnja jeli Kuran stvarno od Boga onda Kuranska cuda uskacu tu kao potpora za Kuransku uputu, da uvjeri ISKRENOG citaoca da je to stvarno knjiga od Boga.

Ispravno razumjeti Kur'an, znači fokusirati se na njegove duhovne vrijednosti, vjeru i etiku i poruku, a ne tražiti matematiku u svakom stihu ili njegovoj cjelosti.
tacno da se to prvenstveno trazi u Kuranu da se razumije, ali problem je sto ti nisi shvatio ulogu matematicke strukture Kurana u cijelom tom procesu, tu problem istinski lezi....niko ne kaze da je bog poslao Kuran da bi ljudi samo fokus imali na matematicka kodiranja Kurana, a sve drugo zapostavili, to je isto kao kad bi neko rekao da je auto napravljeno da se u njemu napravi disko atmosfera sa muzikom.

pa je to neka alegorija na tvoje pogresno uvidjanje u tom segmentu, kao da mislis da ja mislim da je auto napravljeno da bi se u njemu slusala muzika i pravila disko atmosfera....a ne nego je auto napravljeno prvenstveno da bi se vozilo i prevozio se sa destinacije A na destinaciju B, dok muzika ili sta vec sve ostalo popratno u autu je samo pomagalo za prvenstveni cilj, od recimo ABS sistema, kocinica , radio, brisaci itd

sve su to pomagala za prvenstveni cilj auta a to je PREVOZ od jedne do druge destinacije, tako isto Kuranska matematicka i naucna cuda su pomagala za prvenstveni cilj Kurana a to je uputa.

i ovo ti je konfuzno napisano, a evo zasto....

prvo i prvo, Kuran se treba izucavati konstantno , citati njegove poruke primjenjivati itd kako bi se usavrsili, dok mozemo takodjer i paralelno izucavati njegova naucna cuda, matematicka cuda, historijsko arheoloska cuda, lingvisticka cuda, metafizicka cuda u domenu exorcizma/rukje, prorocanstvena cuda itd

pazi, mi moramo da budemo multidisciplinirani kada je Kuran u pitanju, jer ako ti ne znas odbraniti Kuran od nevjernicki nasrtaja i sejtanovih sumnji i napada, nekad se neko moze pokolebati, sumnje mogu da uleti podjahkad zavisno kakvu neslanu corbu ti neki nevjernik ili sejtan spremi po pitanju vjere.

i jos nesto, ako ce neko se samo fokusirati istrazivati matematicka cuda a nista vise, ne obazirati se na njegovu prvenstvenu svrhu, a to je uputa, to je onda pogresno....jedino to moze proci zainteresiranim nevjernicima koji traze dokaze da je Kuran od Boga , oni se mogu fokusirati ,jer upravo ta matematicka cuda mogu ih uvjeriti u nadnaravnost Kurana i da je zaista knjiga od Boga pai na kraju nauci na njegov prvenstveni cilj, to jeste uputu.

ovo je kao da mi neko kaze, ja bi samo se topovima branio drzavu od napada neprijatelja, dok cuo sam nesto da postoji tipa, dronovi, ratni avioni, nuklearna oruzja, ne znam ja sta je to, niti sam ikad vidio, bolje se fokusirati samo na dobre topove...na tom je nivou tvoj odgovor.

pazi, nije da se ne moze drzava odbraniti topovima, ali ako imas i druga oruzja u rukama , jaci si...tako isto i sa Kuranskim znanostima.

Mislim da su to stvari na koje uložiti više vremena u bilo kom naporu da se sazna više, ne kroz bilo kakve matematičke analize."
objasnio sam ti priroritete gore, pa samo to posloziti i onda ces da shvatis poentu matematickih analiza......osim da ti hoces samo da branis drzavu topovima a ne nikakvim dronovima, ratnim avionima, nuklarnim bojevim glavama itd :hihi

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 3835 times
Been thanked: 1547 times

Post by Quds » 24 Mar 2025, 10:33

Neću dugo, jer kod mene je kasno.

Vidi, kao prvo, nigdje nisam napisao (ne dao Allah), "ti i tebi slicne misle..." Samo sam rekao da to nije način na koji bi se nekome dokazivalo, cak i "usput", da je Kur'an Božja Riječ. Iako se sa tobom ne slažem u vezi ovoga, ja ne mogu napisati "ti i tebi slični", kada sam i ja jedan od vas. Pomno sam pročitao šta si napisao, i nisam nimalo promijenio stav od vremena od kada sam napisao svoj prvi komentar.

Ali, nisam rekao ni da je to nešto što se ne bi smjelo raditi, tako da nema potrebe da dalje uopšte polemišemo oko ovoga. Nema svrhe niti koristi, samo sam dao svoje lično mišljenje.

Post Reply

Return to “Religija”