Quds wrote: 24 Mar 2025, 08:05
Mislim da nije baš najbolje baviti se matematičkim stvarima iz Kur'ana, jer Kur'an je prvenstveno duhovno i moralno uputstvo za nas, a ne matematički priručnik. Pokušaj da se u njemu traže skrivena numerička značenja može nas odvući od njegove osnovne poruke i učenja. Ispravno razumjeti Kur'an, znači fokusirati se na njegove duhovne vrijednosti, vjeru i etiku i poruku, a ne tražiti matematiku u svakom stihu ili njegovoj cjelosti.
Naravno, mogu postojati interesantne analize, ali treba imati na umu da to ne bi trebalo da bude veliki dio vremena provedenog proučavanjem Kur'ana.
Ako se vec želimo baviti time, dokaz za Kur'an kao istinsku knjigu od Boga treba tražiti u njegovoj prezervaciji kroz vjekove, kao i u ličnosti Muhameda s.a.v.s, koji je, čak i prije nego što je postao Božiji poslanik, bio široko poštovan zbog svoje čestitosti, poštenja i istinoljubivosti, čak i kod većine onih koji će mu kasnije postati neprijatelji.
To su stvari, koje, ako se potroši dovoljno vremena u pročavanju, zaista potvrđuju daleko više o prirodi/izvoru Kur'ana kojeg imamo danas u istom obliku kao i u vrijeme kada je objavljen (što je teško ustvrditi za ostale poznate svete knjige), i uzimajući u obzir da objava istog nije donijela ništa materijalnog i dobroga onome kome je objavljen (čak naprotiv). Mislim da su to stvari na koje uložiti više vremena u bilo kom naporu da se sazna više, ne kroz bilo kakve matematičke analize."
mislim da grijesis po ovom pitanju a sad cu ti i objasniti zasto
Mislim da nije baš najbolje baviti se matematičkim stvarima iz Kur'ana, jer Kur'an je prvenstveno duhovno i moralno uputstvo za nas, a ne matematički priručnik.
stvar je dublja nego sto se cini na prvu, moramo znati stvari postaviti na svoje mjesto a ne povrsno gledati i onda ocjenjivati.
Naravno Kuran je prvenstveno dosao kao uputa, da se slijedi naredjeno i klonimo se zabrana, da se covjek oplemeni, bude bolji i sebi i drustvu u kojem zivi, a sve to kako bi na kraju postigao vjecni zivot u Dzennetu i sacuvan kazne u Dzehennemu.
Sad se mozda neko pita kakva je onda poenta Matematickih cuda i bilo kakvih drugih cuda u Kuranu?
Prvo moramo da znamo, da je cijeli univerzum Bog stvorio matematicki, mozemo da uocimo univerzalnie konstante koje su fixirane i one drze prirode zakone na okupu, da mozemo se baviti naukom. ne samo da je cijeli univerzum, nego sva ziva bica su takodjer stvorena matematicki , od fixiranih parametara u nasem tijeli, krvi itd do zlatnog reza koji se pojavljuje svukuda u zivim bicima.
Znaci uocavamo da je bog stvorio univerzum i ziva bica matematicki, a posto je Kuran od Boga , kako mi vjernici vjerujemo, logicno je onda da i NJegova knjiga je strukturisana matematicki ako je sve ostalo matematicki strukturisao.
Kakva je poenta da Bog svoju knjigu Kuran strukturise matematicki?
1. Da bude dokaz da je Knjiga od Njega, jer postaje izazov za nevjernike koji smatraju da je Kuran pisao Muhammed ili neki drugi ljudi, pa im Bog kaze, de onda vi napravite jednu suru samo ako mozete, ako sumnjate da je ovo moja knjiga.
2. Da bude dokaz vjernicima jos veci, kako bi im se vjerovanje ucvrstilo
3. Da bude dodatni dokaz drugih religijskim zajednicama da je Kuran od Boga
4. Da je dokaz za naucno ateisticku zajednicu koja se dice naucnim dostignucem, pa Bog daje dokaze za svoju knjigu u domenu sta je popularno sada u nasim vremenima, kao sto je davao cuda u domenima sto je popuarno bilo prije, tipa za vrijeme Musaa bila popularna crna magija, pa mu Bog dao cuda u domenu magije, za vrijeme Isusa bila popularna medicina pa m uBog dao cuda u domenu medicine, tipa rodjen bez oca, ozivljava mrtve, lijeci slijepe i bolesne dodirom, da prica kao novorodjence koje je tek se rodilo, za vrijeme Muhammeda bila popularna poezija, pa Bog dao daleko veci stil u Kuranu koje bio izazov za tadsnju arapsku poeziju koja je bila na visokoj razini.
Tako i nama sada je popularna nauka i matematika pa Bog daje nasim genaracijama tehnologija upravo u Kuranu ono sto je popularno u nasim vremenima, da bude vizuelan ocit dokaz da je Kuran od Njega a ne od ljudi, da nebi neko rekao, "sta ja znam ko je to tamo pisao...."
Ja matematicki mogu da dokazem neke stvari koje se tesko mogu rijecima dokazati onako kroz pojasnjenja upravo kako su i najmanja sura u Kuranu cudo koje nije moguce replicirati, a to je Kuranski izazov od boga gdje kaze ako sumnjate da je to moja knjiga, nacinite vi jednu suru....a najmanja sura je 3 ajeta, to jeste pa 3 kratke recenice....i kako je onda to nemoguce za napisati ako nema nikakvih informacija koje su tipa prorocanstva, naucna ili neka druga koje je tesko replicirati. tu uskaci upravo matematika da pojasni stvari.
jer Kur'an je prvenstveno duhovno i moralno uputstvo za nas, a ne matematički priručnik.
tacno, samo st osi ti pobrkao tu malo stvari
da Prvenstveno je duhovno i moralno upustvo, i niko tu i ne tvrdi drugacije, to samo ti tu mislis da ja i meni slicni kontaju da je Kuran prvenstveno matematicki prircnik pa tek onda sekundarno duhovno i moralno uputstvo za nas, a to nije tacno....
nego je Kuran prvenstveno duhovna i moralna uputa, a matematicki dio strukturisanja Kurana je samo dokaz da Kuran dolazi od Boga a ne od ljudi, da neko nebi pomisljao da je to pisao Muhammed ili neko drugi od ljudi tog vremena. Znaci matematicki dio je potpora za Kuransku uputu, znaci kada neko se pojavi i sumnja jeli Kuran stvarno od Boga onda Kuranska cuda uskacu tu kao potpora za Kuransku uputu, da uvjeri ISKRENOG citaoca da je to stvarno knjiga od Boga.
Ispravno razumjeti Kur'an, znači fokusirati se na njegove duhovne vrijednosti, vjeru i etiku i poruku, a ne tražiti matematiku u svakom stihu ili njegovoj cjelosti.
tacno da se to prvenstveno trazi u Kuranu da se razumije, ali problem je sto ti nisi shvatio ulogu matematicke strukture Kurana u cijelom tom procesu, tu problem istinski lezi....niko ne kaze da je bog poslao Kuran da bi ljudi samo fokus imali na matematicka kodiranja Kurana, a sve drugo zapostavili, to je isto kao kad bi neko rekao da je auto napravljeno da se u njemu napravi disko atmosfera sa muzikom.
pa je to neka alegorija na tvoje pogresno uvidjanje u tom segmentu, kao da mislis da ja mislim da je auto napravljeno da bi se u njemu slusala muzika i pravila disko atmosfera....a ne nego je auto napravljeno prvenstveno da bi se vozilo i prevozio se sa destinacije A na destinaciju B, dok muzika ili sta vec sve ostalo popratno u autu je samo pomagalo za prvenstveni cilj, od recimo ABS sistema, kocinica , radio, brisaci itd
sve su to pomagala za prvenstveni cilj auta a to je PREVOZ od jedne do druge destinacije, tako isto Kuranska matematicka i naucna cuda su pomagala za prvenstveni cilj Kurana a to je uputa.
Naravno, mogu postojati interesantne analize, ali treba imati na umu da to ne bi trebalo da bude veliki dio vremena provedenog proučavanjem Kur'ana.
i ovo ti je konfuzno napisano, a evo zasto....
prvo i prvo, Kuran se treba izucavati konstantno , citati njegove poruke primjenjivati itd kako bi se usavrsili, dok mozemo takodjer i paralelno izucavati njegova naucna cuda, matematicka cuda, historijsko arheoloska cuda, lingvisticka cuda, metafizicka cuda u domenu exorcizma/rukje, prorocanstvena cuda itd
pazi, mi moramo da budemo multidisciplinirani kada je Kuran u pitanju, jer ako ti ne znas odbraniti Kuran od nevjernicki nasrtaja i sejtanovih sumnji i napada, nekad se neko moze pokolebati, sumnje mogu da uleti podjahkad zavisno kakvu neslanu corbu ti neki nevjernik ili sejtan spremi po pitanju vjere.
i jos nesto, ako ce neko se samo fokusirati istrazivati matematicka cuda a nista vise, ne obazirati se na njegovu prvenstvenu svrhu, a to je uputa, to je onda pogresno....jedino to moze proci zainteresiranim nevjernicima koji traze dokaze da je Kuran od Boga , oni se mogu fokusirati ,jer upravo ta matematicka cuda mogu ih uvjeriti u nadnaravnost Kurana i da je zaista knjiga od Boga pai na kraju nauci na njegov prvenstveni cilj, to jeste uputu.
Ako se vec želimo baviti time, dokaz za Kur'an kao istinsku knjigu od Boga treba tražiti u njegovoj prezervaciji kroz vjekove, kao i u ličnosti Muhameda s.a.v.s, koji je, čak i prije nego što je postao Božiji poslanik, bio široko poštovan zbog svoje čestitosti, poštenja i istinoljubivosti, čak i kod većine onih koji će mu kasnije postati neprijatelji.
ovo je kao da mi neko kaze, ja bi samo se topovima branio drzavu od napada neprijatelja, dok cuo sam nesto da postoji tipa, dronovi, ratni avioni, nuklearna oruzja, ne znam ja sta je to, niti sam ikad vidio, bolje se fokusirati samo na dobre topove...na tom je nivou tvoj odgovor.
pazi, nije da se ne moze drzava odbraniti topovima, ali ako imas i druga oruzja u rukama , jaci si...tako isto i sa Kuranskim znanostima.
Mislim da su to stvari na koje uložiti više vremena u bilo kom naporu da se sazna više, ne kroz bilo kakve matematičke analize."
objasnio sam ti priroritete gore, pa samo to posloziti i onda ces da shvatis poentu matematickih analiza......osim da ti hoces samo da branis drzavu topovima a ne nikakvim dronovima, ratnim avionima, nuklarnim bojevim glavama itd