Prva predsjednica Hrvatske
Moderator: Krokodil Behko
- dr laganini
- Inventar foruma
- Status: Offline
Re: Kolinda: Hrvatska nije na Balkanu
Hrvatska je stoljećima pripadala i gradila mediteransku rimokatoličku kulturu i odlike srednjoeuropskog kulturnog kruga. Njezini stanovnici ne mogu prihvatiti bilo kakve „balkanske“ kvalifikacije. Pa čak ako i postoji geografski pojam Balkana, Hrvatska se ni tada ne nalazi u njegovu sastavu. Hrvatska je po geografskom položaju sredozemna i srednjoeuropska zemlja. Ona se nalazi i u jugoistočnoj Europi. Nikomu ne pada na pamet da Grčku naziva „balkanskom“ zemljom, iako, ako se itko nalazi na poluotoku, onda su to Grci..zanimljivo..

Mozda je dalmacija bila mediteranska i eventualno istra...hrvatska slavonija su svakako balkanske zemlje ...o vlajima da i ne govorim.... Nemres utec od balkana da si krujpecen
Our solution mind revolution
- Chloe
- Žena za sva vremena
- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3483 times
Hojla, ovo tvoje javljanje mi je predivan Bajramski poklon ....hojla wrote:Mozda je dalmacija bila mediteranska i eventualno istra...hrvatska slavonija su svakako balkanske zemlje ...o vlajima da i ne govorim.... Nemres utec od balkana da si krujpecen

- dr laganini
- Inventar foruma
...divis se srpskokomunjarskim floskulama...Chloe wrote:Hojla, ovo tvoje javljanje mi je predivan Bajramski poklon ....hojla wrote:Mozda je dalmacija bila mediteranska i eventualno istra...hrvatska slavonija su svakako balkanske zemlje ...o vlajima da i ne govorim.... Nemres utec od balkana da si krujpecen

- Chloe
- Žena za sva vremena
- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3483 times
dr laganini wrote:...divis se srpskokomunjarskim floskulama...Chloe wrote:Hojla, ovo tvoje javljanje mi je predivan Bajramski poklon ....hojla wrote:Mozda je dalmacija bila mediteranska i eventualno istra...hrvatska slavonija su svakako balkanske zemlje ...o vlajima da i ne govorim.... Nemres utec od balkana da si krujpecen

Divim se @hojli jer nam se javio nakon puno - puno vremena ....

- dr laganini
- Inventar foruma
- STrendzer
- Inventar foruma
- Been thanked: 1 time
da ne gledam kartu mrsko mi ali znam otprilike da je jedan dio Hrvatske istocniji od Bosne i Hercegovine,osim onog dijela Jugoistocno od Bosne
cak je i dio Slavonije negdje na slicnom Meridijanu sa Bosnom...eh da..ako nije Bosna onda nije ni Hrvatska 

- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1626 times
- Been thanked: 3036 times
Otprilike gdje je vladala IStočna Crkva tu je Balkan a gdje je Zapadna bila većina tu je ostali dio Evrope.

Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Veca
- Uvijek slobodna!
- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 23121 times
- Been thanked: 6087 times
hojla wrote:Mozda je dalmacija bila mediteranska i eventualno istra...hrvatska slavonija su svakako balkanske zemlje ...o vlajima da i ne govorim.... Nemres utec od balkana da si krujpecen
...reci im Hojla,reci ...to su pravi komlexasi!

Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Jao muteMutevelija wrote:Otprilike gdje je vladala IStočna Crkva tu je Balkan a gdje je Zapadna bila većina tu je ostali dio Evrope.

Laganini i po tvojoj karti na balkanu

Možda ima tu razloga da je hajduk orjunaški klub

Habibti, ya nour el - ain... 

- Mutevelija
- Selonačelnik
Ja govorim o mentalitetu. NE o Bukvalnom Balkanu jer Balkan je poluotok, ist okao i Apeninski i Pirinejski.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
-
- Seksologinja
- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 716 times
Kolinda prica o balkanskoj politici a ne o geografskoj odrednici. Geografi ni danas nemaju konkertnu liniju granica balkanskih drzava : bivsa juga,bugarska,rumunija,albanija,dio grcke i evropski dio turske. Prije 10 godina su Slovenci pricali istu pricu kao i Hrvati danas.
Zapadno-Balkanska politika je negativan zig drzava bivse juge,ali ne svih drzava,jer su dvije u EU,a CG i MAK nemaju probleme poput BiH i Srbija.
balkanski mentalitet je sinonim za etnicki nacionalizam

Zapadno-Balkanska politika je negativan zig drzava bivse juge,ali ne svih drzava,jer su dvije u EU,a CG i MAK nemaju probleme poput BiH i Srbija.

Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
ok ja bockam laganinija, meni je svejedno za tim zamišljenim crtama i granicama...Mutevelija wrote:Ja govorim o mentalitetu. NE o Bukvalnom Balkanu jer Balkan je poluotok, ist okao i Apeninski i Pirinejski.
posebno vući granice mentaliteta je nezahvalno....nismo svi kmetovi danas pa da je to sve tu negdje...

ima i drugih stvari osim nacionalizma....nije ni diljem svijeta stran etnički nacionalizam....pa nisu balkancistatebriga wrote:
ima ta neka linija melanholije, temperamenta, bohemi u duši....dobri kao kruh i opasni kao zmije (prema zasluzi)
tako ja vidim

- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Balkanizacija je pogrdni pojam u engleskom jeziku I objasnjava podjelu nekog prostora na male dijelove koji su neprijateljski jedni prema drugima.
Prvi put se spominje sa slabljenjem Osmanskog Carstva, I jacanjem etnickih drzavica na podrucju koje znamo kao Balkan. Nakon WWI, raspadom I Osmanskog I Austorugarskog carstva, pojam je jasnije definisan u politickom rijecniku Zapada.
Najsmjesnije mi je bilo kada sam prije nekoliko godina procitao pojam "Balkanizacija Somalije".
Prvi put se spominje sa slabljenjem Osmanskog Carstva, I jacanjem etnickih drzavica na podrucju koje znamo kao Balkan. Nakon WWI, raspadom I Osmanskog I Austorugarskog carstva, pojam je jasnije definisan u politickom rijecniku Zapada.
Najsmjesnije mi je bilo kada sam prije nekoliko godina procitao pojam "Balkanizacija Somalije".

Last edited by Socrates on 04 Jul 2016, 17:59, edited 1 time in total.
. . . . . . . . .
-
- Seksologinja
- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 716 times
nisi skuzio: balkanizam se iskljucivo korsiti kao politicki termin,pa tako i balkanski mentalitet koji je obiljezen etnickim i religijskim podjelima,ne na kulturu i tradiciju naroda Balkana kao geografske odrednice. Socrates je to fino objasnio.storm wrote:ima i drugih stvari osim nacionalizma....nije ni diljem svijeta stran etnički nacionalizam....pa nisu balkancistatebriga wrote:
ima ta neka linija melanholije, temperamenta, bohemi u duši....dobri kao kruh i opasni kao zmije (prema zasluzi)
tako ja vidimdopuštam statističku pogrešku

Blakanska mjesavina kultura i tradicija nemaju nikakve veze sa politickim znacenjem balkanskog mentlaiteta i politikom.

Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Pričamo ili stavljamo u isti kontekst tri potpuno različite stvari...
balkan kao geografski pojam, balkanski mentalitet i balkanizacija ....
ja sam se dotakao balkanskog mentaliteta ljudi...onih neopterećenih iz svakodnevnog života....skužajte me
A začuda Kolindica svako malo srlja u srbiju protokolarno ili mimo te se sastaje...I zato hrvatska predsjednica, u slobodno vrijeme gorljivi nacionalist i mentor sumnjivim likovima, hodočasti u Srbiju mimo dogovora sa premijerom, ministrom vanjskih poslova Mire Kovača i nudi rajske plodove premijeru Vučiću.
ovo su sve veliki kompleksi i ništa drugo ...
balkan kao geografski pojam, balkanski mentalitet i balkanizacija ....
ja sam se dotakao balkanskog mentaliteta ljudi...onih neopterećenih iz svakodnevnog života....skužajte me

A začuda Kolindica svako malo srlja u srbiju protokolarno ili mimo te se sastaje...I zato hrvatska predsjednica, u slobodno vrijeme gorljivi nacionalist i mentor sumnjivim likovima, hodočasti u Srbiju mimo dogovora sa premijerom, ministrom vanjskih poslova Mire Kovača i nudi rajske plodove premijeru Vučiću.
ovo su sve veliki kompleksi i ništa drugo ...

- Mutevelija
- Selonačelnik
Hrvatska mi liči na pravu ženu sad. i bi a da joj ne penetrira, sad je Bosna dobra sad treba držati je pod kontrolom.
http://vukajlija.com/jebala-bi-se-a-da- ... dje/570343
http://vukajlija.com/jebala-bi-se-a-da- ... dje/570343
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Pa mislim da Kolinda ovom izjavom iskljucivo pokusava da pobjegne i povede citav hrvatski narod sa sobom od pojma "balkanizacija".
Ili se je usudila da zapravo govori o mentalitetu citavog hrvatskog naroda (a I drugih), sto bi bilo pomalo neozbiljno za jednu predsjednicu?
Ili se je usudila da zapravo govori o mentalitetu citavog hrvatskog naroda (a I drugih), sto bi bilo pomalo neozbiljno za jednu predsjednicu?
. . . . . . . . .