Pravopisne nedoumice
- greeneyes
- Hadžija
- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6703 times
- Status: Offline
Re: Pravopisne nedoumice
Pa čuuj.. možeš staviti u pravopis da je ispravno i " n eću".. možeš šta hoćeš raditi na takav način.. 

Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
- greeneyes
- Hadžija
- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6703 times
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7522 times
- Been thanked: 17611 times
- Status: Online
- Maja
- Administrator
Ja maloprije tražim pjesmu od Gazda da vidim kako tamo piše
Jos i sad zamirise tresnja kad nije uopšte i sad već i danas
Jos i sad zamirise tresnja kad nije uopšte i sad već i danas

- Maja
- Administrator
Pada kiša.
- Maja
- Administrator
- Maja
- Administrator
Samo da laganom kažem nije vijera i vijernik a ni sijedi (od sjediti-na stolici) 

Sad čitam nešto i lik stalno pobavlja Alahhu Ekibir! Je li to ispravno?
- NBA Bosanci
- Na probnom
Ispravno je Allahu ekber. Ne znam čije je izdanje knjiga, ali to il' je štamparska greška il' je neko vrlo nepismen to pisao/prevodio.Lebowski wrote:Sad čitam nešto i lik stalno pobavlja Alahhu Ekibir! Je li to ispravno?
Blog o našim reprezentativcima u NBA http://nba-bosanci.blogspot.com/
- NBA Bosanci
- Na probnom
U selamu može biti samo još jedno 's' i to u sluačaju kad se piše/izgovara Esselamu alejkum, a drugačije nikako.Salahuddin wrote:Ekber. Iako ne poznajem arapski jezik toliko, ovo sa sigurnoscu mogu reci. Kakvo "i". Drugo, pise se dva "l" a ne dva "h". Kao sto ljudi imaju obicaj da u "selam" ubace jos jedno "l", gdje mu nije nikako jesto. Ali eto, valjda misle da u svakoj arapskoj rijeci ima to naglaseno slovo, pa mu valja dodati jos jedno da bi se stekao zeljeni zvuk.Lebowski wrote:Sad čitam nešto i lik stalno pobavlja Alahhu Ekibir! Je li to ispravno?
- Maja
- Administrator
- NBA Bosanci
- Na probnom
Imaju običaj, pogotovo stariji ljudi, a i imami da obično 'k' u arapskom jeziku izgovaraju 'kj' ili slično tome po zuvčnosti. Mislim da je isti slučaj i kod tog imama što si naveo. Posebno treba obratiti pažnju da se ne izgovara 'egber' što se isto može čuti kod nekig osoba. Razlika u značenju je ogromna. "EKBER" znači najveći, a 'egber' najprašljiviji'.Salahuddin wrote:Ma ne cujes ti "u" zato sto to obicno biva kad se imam vec sagne.Maja wrote:A zašto hodže kad se klanja govore Allah ekber, jel sad Allahu ili AllahAllahu ekber. To je ispravno. U odvojenom slucaju bilo bi "Allah" i "ekber" Ali kad se zeli reci da je Allah s.w.t najveci, onda se doda "u".
Slusao sam jednom jednog imama u Doboju kako izgovara "ecber". Suhanallah!
Bas podjoh napisati ovo za "g" iako ima mnogo onih koji to rade a najgore je sto su ubijedjeni da izgovaraju pravilno.Imaju običaj, pogotovo stariji ljudi, a i imami da obično 'k' u arapskom jeziku izgovaraju 'kj' ili slično tome po zuvčnosti. Mislim da je isti slučaj i kod tog imama što si naveo. Posebno treba obratiti pažnju da se ne izgovara 'egber' što se isto može čuti kod nekig osoba. Razlika u značenju je ogromna. "EKBER" znači najveći, a 'egber' najprašljiviji'.
Question everything.
Ma ne moze nama niko pomoci ali eto makar ovo znanja sto se ima iskoristiti za sebe ako vec drugi ne prihvataju ili odbijaju da slusajuSalahuddin wrote:Da Rethna, druze moj. To je jako cesta pojava kod ljudi. Nazalost, to jedno slovo cini ogromnu razliku u znacenju te rijeci. Vec je kolega rekao sta znaci. Dosta je onda cesta, mada puno manje "opasna" je da ljudi za Kabu govore Caba. Ali eto, imaju ovi "reformatori Islama" na forumu. Valjda oni to dovedu u red.rethna wrote:Bas podjoh napisati ovo za "g" iako ima mnogo onih koji to rade a najgore je sto su ubijedjeni da izgovaraju pravilno.Imaju običaj, pogotovo stariji ljudi, a i imami da obično 'k' u arapskom jeziku izgovaraju 'kj' ili slično tome po zuvčnosti. Mislim da je isti slučaj i kod tog imama što si naveo. Posebno treba obratiti pažnju da se ne izgovara 'egber' što se isto može čuti kod nekig osoba. Razlika u značenju je ogromna. "EKBER" znači najveći, a 'egber' najprašljiviji'.

Question everything.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14187 times
- Been thanked: 9780 times
Napisala sam nesto pa se Mala_Mu ljuti
Mnogi od vas ovdje pisu "Ponavljam se, pozelio sam se (nekoga/necega)" , a od takvih stvari mi se dize kosa na glavi.
Sebe ili se je POVRATNA zamjenica, i ne mozemo reci "Pozelio sam se" jer to znaci "Pozelio sam SEBE" , a ne onaj nastavak (objekat) koji dodje poslije recenog. Znaci, ako zelimo reci da smo nekoga pozeljeli ne govorio "Pozelio sam se cevapa", nego "Pozelio sam cevapa".
Ista stvar i kod "Da SE ne ponavljam" - ne mozete sebe ponavljati nego ponavljati sto se rekli, receno, pa se tako pravilno kaze "Da ne ponavljam", a ne "Da SE ne ponavljam"
Eto, pa imajte milosti
Mnogi od vas ovdje pisu "Ponavljam se, pozelio sam se (nekoga/necega)" , a od takvih stvari mi se dize kosa na glavi.
Sebe ili se je POVRATNA zamjenica, i ne mozemo reci "Pozelio sam se" jer to znaci "Pozelio sam SEBE" , a ne onaj nastavak (objekat) koji dodje poslije recenog. Znaci, ako zelimo reci da smo nekoga pozeljeli ne govorio "Pozelio sam se cevapa", nego "Pozelio sam cevapa".
Ista stvar i kod "Da SE ne ponavljam" - ne mozete sebe ponavljati nego ponavljati sto se rekli, receno, pa se tako pravilno kaze "Da ne ponavljam", a ne "Da SE ne ponavljam"
Eto, pa imajte milosti
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija