Zarazne bolesti i vakcinacija
Moderator: Krokodil Behko
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14167 times
- Been thanked: 23524 times
- Status: Online
Re: Sarajevo: Raste broj zaraženih od leptospiroze, prijavljena nova tri slučaja
Ne vazi to samo za Sarajevo, vazi za svaki grad, zajednicu u kojoj zivi masa, drzavu, sta god…
Ne mozes se voditi za populistickim budalastinama, ja cu ovo, ja cu ono, obecace ti bizon kule i gradove, a svi znamo da je bizon i ljudi mu opet daju povjerenje.
To je bolan , nesposobno, ne zna, zanemari ideologiju i pmaterine.
Ja sve gledam kad ce i ovdje neka katastrofa, sve su preuzeli lazovi i podlaci, totalni nesposobnjakovici, od vrtica do svih drzavnih agencija.
Kome je ona smlata Sabina ulijevala povjerenje, taj je trebo odmah hodzi da mu rukju prouci.
Sad je kasno, suti i kupaj se sest puta dnevno, ne diraj nista rukama na javnim mjestima, jebajiga.
Ne mozes se voditi za populistickim budalastinama, ja cu ovo, ja cu ono, obecace ti bizon kule i gradove, a svi znamo da je bizon i ljudi mu opet daju povjerenje.
To je bolan , nesposobno, ne zna, zanemari ideologiju i pmaterine.
Ja sve gledam kad ce i ovdje neka katastrofa, sve su preuzeli lazovi i podlaci, totalni nesposobnjakovici, od vrtica do svih drzavnih agencija.
Kome je ona smlata Sabina ulijevala povjerenje, taj je trebo odmah hodzi da mu rukju prouci.
Sad je kasno, suti i kupaj se sest puta dnevno, ne diraj nista rukama na javnim mjestima, jebajiga.
Dozvolite da se obratimo
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4119 times
- Been thanked: 3086 times
- Status: Offline
Re: Sarajevo: Raste broj zaraženih od leptospiroze, prijavljena nova tri slučaja
Simptomi leptospiroze:
Većina ljudi (oko 90%) koji dobiju leptospirozu nemaju simptome ili imaju blage simptome slične gripi. Ali neki ljudi se ozbiljno razbole.
Simptomi leptospiroze mogu uključivati: Visoku temperaturu, glavobolju, bolove u tijelu, bol u trbuhu, mučninu ili proljev, crvenilo u bijelom dijelu očiju, žutilo kože (što može biti teže vidjeti na crnoj ili smeđoj koži) ili bijelom dijelu očiju (žutica)
Većina slučajeva leptospiroze je blaga i spontano se rješava.
(1) rano započinjanje antimikrobne terapije može spriječiti neke pacijente da napreduju do teže bolesti. Penicilin ili tetraciline treba dati u prvih 5 dana od bolesti Terapija za pacijente sa leptospirozom koja je dovoljno ozbiljna da zaslužuje hospitalizaciju obično uključuje intravenski penicilin (1,5 miliona jedinica IV svakih 6 h), ampicilin (0,5-1 g IV svakih 6 h), ceftriakson (1 g IV svaka 24 h) ili cefotaksim (1 g IV svakih 6 h) (1)
Odrasli ambulantni pacijenti sa ranom bolešću trebaju primati ili doksiciklin 100 mg oralno dva puta dnevno ili azitromicin 500 mg oralno jednom dnevno
(1) Daljnje lijecenje je podržavajuće s posebnom pažnjom na ravnotežu tečnosti i moguću potrebu za bubrežnom nadomjesnom terapijom. Doksiciklin je korisna profilaksa koja se može dati visokorizičnim grupama.
Većina ljudi (oko 90%) koji dobiju leptospirozu nemaju simptome ili imaju blage simptome slične gripi. Ali neki ljudi se ozbiljno razbole.
Simptomi leptospiroze mogu uključivati: Visoku temperaturu, glavobolju, bolove u tijelu, bol u trbuhu, mučninu ili proljev, crvenilo u bijelom dijelu očiju, žutilo kože (što može biti teže vidjeti na crnoj ili smeđoj koži) ili bijelom dijelu očiju (žutica)
Većina slučajeva leptospiroze je blaga i spontano se rješava.
(1) rano započinjanje antimikrobne terapije može spriječiti neke pacijente da napreduju do teže bolesti. Penicilin ili tetraciline treba dati u prvih 5 dana od bolesti Terapija za pacijente sa leptospirozom koja je dovoljno ozbiljna da zaslužuje hospitalizaciju obično uključuje intravenski penicilin (1,5 miliona jedinica IV svakih 6 h), ampicilin (0,5-1 g IV svakih 6 h), ceftriakson (1 g IV svaka 24 h) ili cefotaksim (1 g IV svakih 6 h) (1)
Odrasli ambulantni pacijenti sa ranom bolešću trebaju primati ili doksiciklin 100 mg oralno dva puta dnevno ili azitromicin 500 mg oralno jednom dnevno
(1) Daljnje lijecenje je podržavajuće s posebnom pažnjom na ravnotežu tečnosti i moguću potrebu za bubrežnom nadomjesnom terapijom. Doksiciklin je korisna profilaksa koja se može dati visokorizičnim grupama.
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41131 times
- Been thanked: 27753 times
Pune su kuce pascadi danas ,zivorinja nije cudo da se pojave klice pa ja ,sve su one meni drage ali van kuce pa ja
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Zna se gdje im je mjesto , na mojoj seciji i tepihu jok
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
- Has thanked: 22385 times
- Been thanked: 20457 times
- Status: Offline
Je li to važi i za mačke?Rum wrote: 27 May 2025, 13:44 Pune su kuce pascadi danas ,zivorinja nije cudo da se pojave klice pa ja ,sve su one meni drage ali van kuce pa ja
Inače, kao što Fudo reče ovo je veoma ozbiljan problem koji ne pogađa samo Sarajevo. I kod nas i Jala i Solina su na nekim mjestima toliko zapostavljene da u njima čovjek momentalno može dobiti neku bolest samo ako bi zakoračio u rijeke zbog nečeg.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Dabome puna kuca dlakaMasamune wrote: 27 May 2025, 14:24Je li to važi i za mačke?Rum wrote: 27 May 2025, 13:44 Pune su kuce pascadi danas ,zivorinja nije cudo da se pojave klice pa ja ,sve su one meni drage ali van kuce pa ja
Inače, kao što Fudo reče ovo je veoma ozbiljan problem koji ne pogađa samo Sarajevo. I kod nas i Jala i Solina su na nekim mjestima toliko zapostavljene da u njima čovjek momentalno može dobiti neku bolest samo ako bi zakoračio u rijeke zbog nečeg.