Ne znam koliko nam je bilo pametno uzdati se u ikakav uspjeh. U oba primjera pušiš. Oni našu raznolikost ne razumiju. Razumjeli su je samo oni koji su vjerovali u Europsku uniju a povjerenje u EU je tih godina bilo na vrhuncu za razliku od političara na čelima mnogih država.Fuddo wrote: 13 Feb 2020, 21:49Jarane, ti sam sebe demantujes u dva odvojena pasusa.Rockefeller wrote: 13 Feb 2020, 21:42
Ne radi se o hrvatskom cvijeću nego o tome da smo mi izgubili šansu da pričamo sa tim narodom. Dobar dio naših problema je da mi (Bosanci, Bošnjaci, bosanski muslimani) ne razumijemo koncept europskog nacionalizma a naročito onog proisteklog raspadom Austrougarske monarhije. A sa druge strane oni misle da ga razumijemo.
Jedna od po meni krupnih grešaka proteklog rata je bila ta da smo mi Europi pokušali objasniti da je Bosna multikulturna sredina. To je isto k'o da su vodje francuske revolucije švedskom kralju objašnjavale kako je bolje bez kralja. Mi smo narodima koji su suvereni svojih država objašnjavali kako je bolje da su svi narodi u njihovoj državi ravnopravni. Imali smo sreću da je socijalizam u to doba u Europi bio jak pa smo naišli na poneko uho inače nas niko ne bi ni čuo ni vidio. U Europi to objašnjavanje nije upalilo, u Americi jeste.
Jel evropi trebamo reci da smo multikulturni, ili da smo suvereni pa nek se Hrvati puse?
Poljaci recimo mnogo lakše razumiju kad im Milošević kaže da borbom u BiH spriječava nove turske upade u katoličke zemlje nego kad im Alija musliman kaže da muslimani i katolici mogu živjeti zajedno i ne daj bože još doda inšalah.
Da smo im objašnjavali da je Bosna država Bošnjaka dali bi im sve argumente protiv nas i uzeli bi im sve argumente za nas.