seln wrote: 10 Jun 2023, 20:28
Ne spominjem israf samo u vezi ovog blentova, kojeg je sponzorusa uhvatila na dijete, vec israf-kao-takav, koji je postao zivotni stil novopecenih bogatasa, sto je i ocigledno iz mojih postova na ovoj temi (procitao vic o bogatim Rusima?).
U svijetu u kojem milioni gladuju, pa cak i u razvijenim drzavama postoje siromasne porodice, davati desetine hiljada eura na stalno nove torbice - to je sve drugo, samo ne boguugodno djelo.
A islam sponzorusa ti je kao i torbica, vrijedi za jednu sezonu. Sta je bilo sa onom muslimom, Janet Jackson?
Takodje, islam mnoge prominentne brace, ne koje su neki ah tako ponosni, takodje je samo kurceviti stav spram ostatka svijeta.
Ono, posti se ramazan, mrsi u sred utakmice, a drugog dana bajrama se guze sponzoruse i derneci po klubovima.
Vjerujem da je tebi islam vazan i ne sumnjam u tvoje cvrsto ubjedjenje.
Mozda ce tvoje cvrsto ubjedjenje proci, mozda ce ostati... i ne usudjujem se reci sta bi od toga bilo gore.
Znam šta hoćeš kazati ovo prvo, ali nije na nama da na nekog prst pokazujemo. Možda ljudi tajno daju mjesečno u vrijednosti 5 torbica nekim siromašnim. Ja lično znam neke bogataše koji tajno plaćaju ljudima školovanja, stipendiraju nepoznate i sl. Na kraju krajeva nek svako troši novac na šta želi, nije na meni da nekome naređujem. Što se mene tiče ako je neko trudom stekao novac nek se počasti koliko želi i uzmi sve ono što ti je se nekada tražilo. Jedino kada počneš kupovati skupe stvari jer su skupe i da bi nekome pokazao, to onda postaje bolest.
A ovo drugo, što u pola utakmice mrsi se a kasnije kurave. Šta ćeš, sve što ti ostaje jest da kažes dovu da ih Allah uputi i to je to.
Što bi bilo loše da mi ostane čvrsto uvjerenje?