Muškarci i kucni poslovi

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Bobi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 684 times
Been thanked: 1339 times
Status: Offline

Re: ŽENE U BiH KAO SLUŠKINJE U SOPSTVENOM DOMU: Svaki dan oko šest sati provedu kuhajući i čisteći

Post by Bobi » 24 Apr 2024, 19:32

Koteljubi_kadnisamtu wrote: 24 Apr 2024, 19:27
Bobi wrote: 24 Apr 2024, 15:47 Žene su direktorice u kući. Moraju povečati produktivnost ostalih ukućana da se njihov rad svede sa 6 sati na jedan sat :D .
:lupa eno sad

a sta ako muskarac tezi da on bude direktor, sanja a tome i gubi apetit od silne zelje :oo
Pa on je zamjenik direktora :D . Djeca su večinom savjetnici.
:gitara

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2504 times
Been thanked: 7674 times
Status: Online

Re: ŽENE U BiH KAO SLUŠKINJE U SOPSTVENOM DOMU: Svaki dan oko šest sati provedu kuhajući i čisteći

Post by Duminjo » 24 Apr 2024, 19:51

Dori wrote: 24 Apr 2024, 19:12
Duminjo wrote: 24 Apr 2024, 19:00

Nedavno meni jedna rece "ja ocekujem od muskarca da zaradjuje i da ja ne moram raditi a radicu ako budem htjela".

Sta mislis kolko je takvih ili makar onih koji ocekuju i hoce sigurnost (citaj muskarca koji zaradjuje)?

Ne pamtim kad sam zadnji put upoznao neku da kaze "skupa cemo".

Velika vecina zena U bih se od samog starta i ulaska U brak same postavljaju tako da finansijski zavise od muskarca. Zasto to rade, kakav je to mentalitet, sta je to tako naopako pa kontaju da je dovoljno biti samo lijep, pojma neam.
Da nazalost….Svjesna sam i toga i da postoje takve žene, sto meni licno nikako nije jasno. Da li to dolazi iz tradicionalnih rodnih uloga, društvenih očekivanja ili ličnih preferencija, ko će ga znati……Mene su recimo uvijek učili da “imam svoj dinar”. Sve žene u familiji su radile….
U svakom slučaju najvažnije je da se u vezi uspostavi otvoren dijalog o finansijskim očekivanjima i doprinosima….Ako veza već dodje u neku ozbiljniju fazu.
Za mene bi recimo bio kraj svake veze, ma kakva bila da mi neko ne dopusti da radim i da imam svoju financijsku nezavisnost. Bez obzira na ljubav i sve ostalo… :cudi
Nesto je haman otislo ukrivo. Umjesto da se gleda kako raditi, zaraditi i biti finansijski neovisan, haman se gleda udajom osigurati ta neka finansijska sigurnost.

Kada se tako gleda, odrasta i odgaja, nema se pravo kasnije zaliti na te kucne poslove. Sve je to "sam pao, sam se ubio". Na kraju krajeva, normalna, pametna i vrijedna zena to nece trpiti i nece cak ni uci u takvu zajednicu.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13010 times
Been thanked: 21090 times

Post by Fuddo » 24 Apr 2024, 19:56

Ja bih najvise volio da sam ronaldo, il bar edin dzeko; pa da ona ne mora nista. Platim nekoj zeni da za nju sve to sto ide u domacinstvu odradi, a ona da otvori sebi kanal na tiktoku i daje savjete kako se radi ono sto ona uopste ne radi.
Al jebemliga, nemre
Dozvolite da se obratimo

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3786 times
Been thanked: 2850 times

Post by Pasaga » 24 Apr 2024, 19:57

Dori wrote: 24 Apr 2024, 18:50

Ma to….Zato i jeste partnerstvo…Gdje ljudi moraju da se dogovore.

E sad, mislim da je u tome problem na početku teksta. Nekad se jednostavno previše očekuje od samih žena. I neke stvari se podrazumijevaju, sto ne bi trebalo
Nedavno meni jedna rece "ja ocekujem od muskarca da zaradjuje i da ja ne moram raditi a radicu ako budem htjela".

Sta mislis kolko je takvih ili makar onih koji ocekuju i hoce sigurnost (citaj muskarca koji zaradjuje)?

Velika vecina zena U bih se od samog starta i ulaska U brak same postavljaju tako da finansijski zavise od muskarca. Zasto to rade, kakav je to mentalitet, sta je to tako naopako pa kontaju da je dovoljno biti samo lijep, pojma neam.
E da su barem lijepe,ma nito
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 24 Apr 2024, 20:00

Danasnja nevista skuha rucak, vice meni ovo niko ne cijeni, slomim se dok sve to a nista se ne vidi…
Pa dobro izvini, nisam znao da je skuhat rucak u rangu nekog patenta za nuklearnu fuziju i sl, pa da ti dadnu nobela za to.
Dozvolite da se obratimo

immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 12077 times
Been thanked: 12655 times

Post by immuno » 24 Apr 2024, 20:08

Ne razumijem I nikad necu razumjeti, cuj uda se da ne radi I da je finansijski osigurana..
Tako mogu razmisljati plitki mozgovi... Zivot je toliko nepredvidiv, nikad ne znas sta te moze zadesiti... Nazalost poznajem par slucajeva gdje zene nisu radile ( to je bilo vrijeme kad je tesko bilo naci posao) muzevi radili, dobro zaradjivali, lijepo se zivjelo... Nazalost jedan je poginuo u saobracajnoj nesreci, jedan imao infarkt, jedan nepokretan nakon mozdang udara :( koliko God da su imali novca ne moze biti na duze staze...
Jos manje razumijem da mi neko daje novac da kupim ves, kozmetiku, carape.... Isuvise sam ponosna da bih trazila novac od bilo koga.
Naravno da ima slucajeva gdje je jedan period zivota tako zbog trenutne situacije ali to nije glavni moto zivota te zene...

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 39589 times
Been thanked: 25596 times

Post by Rum » 24 Apr 2024, 20:16

Fuddo wrote: 24 Apr 2024, 20:00 Danasnja nevista skuha rucak, vice meni ovo niko ne cijeni, slomim se dok sve to a nista se ne vidi…
Pa dobro izvini, nisam znao da je skuhat rucak u rangu nekog patenta za nuklearnu fuziju i sl, pa da ti dadnu nobela za to.
Ako imaš potrebu da drugima dokazuješ da si sretan - onda nisi.

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2582 times
Been thanked: 21455 times

Post by HAVANA » 24 Apr 2024, 20:32

Dori wrote: 24 Apr 2024, 18:50

Ma to….Zato i jeste partnerstvo…Gdje ljudi moraju da se dogovore.

E sad, mislim da je u tome problem na početku teksta. Nekad se jednostavno previše očekuje od samih žena. I neke stvari se podrazumijevaju, sto ne bi trebalo

Roditelji,odgoj,drustvo,pogresni uzori i vaspitanje…
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 24 Apr 2024, 20:34

Dori wrote: 24 Apr 2024, 19:12

Da nazalost….Svjesna sam i toga i da postoje takve žene, sto meni licno nikako nije jasno. Da li to dolazi iz tradicionalnih rodnih uloga, društvenih očekivanja ili ličnih preferencija, ko će ga znati……Mene su recimo uvijek učili da “imam svoj dinar”. Sve žene u familiji su radile….
U svakom slučaju najvažnije je da se u vezi uspostavi otvoren dijalog o finansijskim očekivanjima i doprinosima….Ako veza već dodje u neku ozbiljniju fazu.
Za mene bi recimo bio kraj svake veze, ma kakva bila da mi neko ne dopusti da radim i da imam svoju financijsku nezavisnost. Bez obzira na ljubav i sve ostalo… :cudi
Jedna od najvaznijih stvari u odgoju,cak vaznija i od obrazovanja je da naucis dijete rano da osjeti svoj dinar i tu vrstu sigurnosti i sampouzdanja.Ko ga to nauci,veliku je stvar zavrsio…A ono nemoj ti,nije to za tebe blabla…Recept za propast u svakom pogledu.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 24 Apr 2024, 20:42

HAVANA wrote: 24 Apr 2024, 20:32

Ne znam sta je, moguce da je sve po malo. Samo vidim razliku sada i prije 10 ili 15 godina. Onda vidim razliku i kada sam preselio ovamo jer sam upozno otprilike kako se tu zene ponasaju ili kako razmisljaju pa mogu napraviti neko poredjenje.
Stice ce utisak da mnogo cura ili pojedinih zena svjesno ili nesvjesno ulaze u zajednicu i znaju da ce biti finansijski ovisne o supruzniku.

Nije mi jasno, ne kontam.. Al hajd, neka bira sebi svako kako hoce.

Nekad Imam utisak da pojedine zene nisu svjesne toga da ce biti donje ako covjek uglavnom sam pridonosi. Udju u brak ono kao "Sto je njegovo i moje je".. jest al zato peri, ribaj, kuhaj i kad ti coek kaze šuti, ima da šutiš :cudi

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 24 Apr 2024, 20:46

Duminjo wrote: 24 Apr 2024, 20:42
HAVANA wrote: 24 Apr 2024, 20:32

Ne znam sta je, moguce da je sve po malo. Samo vidim razliku sada i prije 10 ili 15 godina. Onda vidim razliku i kada sam preselio ovamo jer sam upozno otprilike kako se tu zene ponasaju ili kako razmisljaju pa mogu napraviti neko poredjenje.
Stice ce utisak da mnogo cura ili pojedinih zena svjesno ili nesvjesno ulaze u zajednicu i znaju da ce biti finansijski ovisne o supruzniku.

Nekad Imam utisak da pojedine zene nisu svjesne toga da ce biti donje ako covjek uglavnom sam pridonosi. Udju u brak ono kao "Sto je njegovo i moje je".. jest al zato peri, ribaj, kuhaj i kad ti coek kaze šuti, ima da šutiš :cudi
Zato zena treba da nadje finog, postenog, iskrenog, koji ce je pazit i prihvatiti kao zivotnog saputnika a ne kao designated peraca sudova.
Onda to bude ok i kad ona ne radi, ili manje zaradi.
Dozvolite da se obratimo

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 39589 times
Been thanked: 25596 times

Post by Rum » 24 Apr 2024, 20:50

Ako imaš potrebu da drugima dokazuješ da si sretan - onda nisi.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 24 Apr 2024, 20:54

Rum wrote: 24 Apr 2024, 20:50
Pa ja.Ziva istina.Moras je vazda pomalo nervirat :ćitire :valja

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 24 Apr 2024, 20:58

Fuddo wrote: 24 Apr 2024, 20:46
Duminjo wrote: 24 Apr 2024, 20:42

Zato zena treba da nadje finog, postenog, iskrenog, koji ce je pazit i prihvatiti kao zivotnog saputnika a ne kao designated peraca sudova.
Onda to bude ok i kad ona ne radi, ili manje zaradi.
Sta ce joj fin?
Fin je dosadan 😁

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3983 times
Been thanked: 1960 times

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 24 Apr 2024, 21:02

Meni stvarno nije jasno kako su muskarci debili pa ne primjecuju da je zena rob, da je nezadovoljna a i nesretna.

Kakav je to sklop u glavi. Da li to ima veze sa ineligencijom ili sa odgojem, odnosno majkom koja je sve za njih radila. A opet ako ima veze sa odgojem, pa procitaj neku knjigu edukuj se, pogledaj oko sebe debilu jedan.
Ja se uvijek puno smijem s tobom, to je čudo nevidjeno.

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3983 times
Been thanked: 1960 times

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 24 Apr 2024, 21:04

Prica mi jaranica, dvije godine pipremala razvod od muza. Pitam je sta je bilo?
Kaze nije nista radio, i kad je radio, onda kad dodje kuci samo gleda fudbal, sve bilo na njoj od djece, posla i kuce.
A sto je najgore bilo , kaze onda debil kad dodje noc, ocekuje od nje da ce ona obuci sesi ves i zabavljati njega :D.
Ja se uvijek puno smijem s tobom, to je čudo nevidjeno.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 24 Apr 2024, 21:17

Koteljubi_kadnisamtu wrote: 24 Apr 2024, 21:02 Meni stvarno nije jasno kako su muskarci debili pa ne primjecuju da je zena rob, da je nezadovoljna a i nesretna.

Kakav je to sklop u glavi. Da li to ima veze sa ineligencijom ili sa odgojem, odnosno majkom koja je sve za njih radila. A opet ako ima veze sa odgojem, pa procitaj neku knjigu edukuj se, pogledaj oko sebe debilu jedan.
Pa njemu je dobro. Ocigledno takav ne ozeni zenu da je voli nego da mu ima ko skuhat, opeglat i ocistiti i jos pride da moze puknut po guzici u prolazu.

Pitanje je kakav je zena sklop u glavi kada se odlucila na to. Niko je puskom nije natjero da se uda.

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3394 times
Been thanked: 6286 times

Post by Matan » 24 Apr 2024, 21:21

Ako zena dobro kuva, manje cisti..
ako puno cisti, slabo kuva..
ako se dobro jebe, nista od kuvanja i ciscenja...
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 24 Apr 2024, 21:39

Kod izbora zene vise vazi ona gledaj iz kakve je kuce,kako je odrastala,vezu li vas iste stvari i interesovanja…Muskarca oblikuje vise stvari,od ulice do posla i podlozni su velikim promjenama u nacinu zivota…U neka doba jedva docekaju mirnu luku sto bi rekli…I otac igra ogromnu ulogu kod zenske djece i ostavlja velik pecat u mozgu…A to kako i kome ce kuhat ,cistit i kako ce se jebat ce nadoc u hodu,zavisno koga nadje…Ako naleti na ono sto vrijedi ,nista od to troje nije problem.I ako ga bude ponekad,rijesice se.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20488 times
Been thanked: 18506 times

Post by Masamune » 24 Apr 2024, 22:08

Kako koja generacija sve ljudi imaju manje strpljenja i razumijevanja po tom pitanju Havana.
Isto tako, ljudi nikad nisu bili više sebični i otuđeni jedni od drugih.
Mislim da je danas mnogo više nezadovoljstva između muškaraca i žena nego što je bilo recimo prije 20 godina.
Vrijednosti su se poprilično poremetile. Interes nikad nije bio važniji.

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”