Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
Ja nisam cula za gradivne imenice vec za pridjeve. Kak lopata moze bit gradivna ...ne postoji materijal "lopat"..aj nema veze..
Ev zanimljivo pitanje - Moze li se zena skinuti gola..je li to pravilno tako govoriti..skinula se gola..ili - skinuo se gol ..aj da cujem kak je to u drugim jezicima
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim.
sta su gradivne imenice?
gradivne imenice oznacavaju imena pojmova koji oznacavju neku gradju, materiju...
i ne samo lopate no i knjige secer kolaci igracke ... i puno toga jos...
ps
ne pokusavaj ovdje palemudisat bez obzira sto si uciteljica, to ne znaci da si profesor srpskog ili hrvatskog jezika... ne moras sve znat a ni razumjet me... kategorizuj to ko glumpavi srbi sta oni znaju
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
drugrankovic wrote:sta su gradivne imenice?
gradivne imenice oznacavaju imena pojmova koji oznacavju neku gradju, materiju...
i ne samo lopate no i knjige secer kolaci igracke ... i puno toga jos...
ps
ne pokusavaj ovdje palemudisat bez obzira sto si uciteljica, to ne znaci da si profesor srpskog ili hrvatskog jezika... ne moras sve znat a ni razumjet me... kategorizuj to ko glumpavi srbi sta oni znaju
Aj to budem proucila al majke mi nekad sam ucila samo gradivne pridjeve, međutim i takva podkela je nedavno izbacena u udzbenicima pa postoje samo opisni i posvojni..
A sta mi me odgovori moze li se u tvom jeziku zena skinuti gola, jel..aj prouci to...bas me zanima...nedavno bilo ma radiju
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim.
Mohr wrote:baška je nasuti, a baška dosuti, pa ti sad vidi
Kako god, ova sklopka ima svoje mjesto u nasem jeziku. Ko ce mi upola casu dosuti, bolan? DoNaspi!
Tako'e. Ima neke razlike izmedju te dvije riječi. Nasuti se koristi kad je nešto prazno, a donasuti kad je nešto polu-puno/prazno pa dodaš odredjenu tekućinu, štaveć.