Dugme je pjevalo o Bosancima (ZAVNOBiH),a ne o krhotinama (Dejton)laganini wrote:..mene više muči kako će dugme pivat onu..tako ti je mala moja kad ljubi bošnjak..što će se obradovat moj poznanik iz ljubuškog..krhotina wrote:Ja vidiš, dođe mi da mi sad imamo problem i sa vicevima.
Očiti je da su Huso i Haso, Mujo i Fata, Bošnjaci. Kako zaštititi ovaj brend?
Ili stvarno da oni ostanu Bosanci, a da mali Mujica bude Bošnjak?
Ne mogu biti Pametan...
Zašto je važno biti Bosanac?
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- KOMESAR
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
- Status: Offline
Re: Zašto je važno biti Bosanac?
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
..očekujem cenzuru u bošnjačkim mediama..KOMESAR wrote:Dugme je pjevalo o Bosancima (ZAVNOBiH),a ne o krhotinama (Dejton)laganini wrote:..mene više muči kako će dugme pivat onu..tako ti je mala moja kad ljubi bošnjak..što će se obradovat moj poznanik iz ljubuškog..krhotina wrote:Ja vidiš, dođe mi da mi sad imamo problem i sa vicevima.
Očiti je da su Huso i Haso, Mujo i Fata, Bošnjaci. Kako zaštititi ovaj brend?
Ili stvarno da oni ostanu Bosanci, a da mali Mujica bude Bošnjak?
Ne mogu biti Pametan...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Imaš onu verziju 'tako ti je mala moja kad ljubi ovakav'. I Bebek je lisac, znao je on da će poslije biti belaja
- KOMESAR
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
Mora da je mislija na jarana Laganog.krhotina wrote:Imaš onu verziju 'tako ti je mala moja kad ljubi ovakav'. I Bebek je lisac, znao je on da će poslije biti belaja
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
..a još hrvat..krhotina wrote:Imaš onu verziju 'tako ti je mala moja kad ljubi ovakav'. I Bebek je lisac, znao je on da će poslije biti belaja

- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9979 times
- Been thanked: 11848 times
Lovrenović: Riješio sam hrvatsko pitanje - ja sam Bosanac

Dubravko Lovrenović, dopisni član Akademije nauka Bosne i Hercegovine, izjavio je da je on za sebe riješio "hrvatsko pitanje" izjašnjavajući se kao Bosanac, što se desilo i prilikom zadnjeg popisa stanovništva.
- Zamislimo da je 300.000 ljudi u ovoj zemlji sutra spremno reći da nisu ni Bošnjaci ni Srbi ni Hrvati. U tom slučaju, ode Dejton kao da ga ni Bog nije dao - rekao je između ostalog Lovrenović .
Pritom je kod termina „Dejton“ mislio na dejtonsko rješenje Bosne i Hercegovine, instalirano nakon posljednjeg teškog rata u zemlji, čiji je ishod "mutant država", za koje se, kako naglašava, kaže i da je značilo „navlačenje luđačke košulje“ Bosni i Hercegovini 1995. godine.
Ove teze je iznio kao uvodničar na današnjoj sjednici Savjeta za razvoj, tijela Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, na kojoj je dominirala tema rješavanja nacionalnog pitanja u BiH, a dijelom i referirajući se na izlaganje drugog uvodničara, Šaćira Filandre, dekana Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koji je između ostalog kazao da se rješavanje hrvatskog pitanja ne može zaobići.
Filandra je kao jedan od uvodničara o temi čiji je naziv bio „Nacionalna pitanja u BiH: nacionalne stranke i socijaldemokracija“, kazao i da su tri principa na kojima treba rješavati nacionalno pitanje:
pravda, ravnopravnost ljudi i naroda te opće dobro.
Postojeća ustavna rješenja su tome suprotna, smatra on, nisu povijesna i ne mogu biti dugoročna.
Filandra zastupa tezu da se nacionalno pitanje svugdje, pa i ovdje, kontekstualno rješava u svakoj povijesnoj situaciji i da nema uvijek važećih rješenja, odnosno da duh vremena određuje sva, pa i rješenja SDP-a.
Za SDP, čiji on član nije, kaže, čak ni simpatizer, nego je ljevičar, ističe da ima tradiciju rješavanja nacionalnog pitanja.
Kao i dosta drugih učesnika današnje sesije, Filandra u tom kontekstu naglašava da je vrijeme od 1945. do 1991. godine značilo na ovom tlu pola stoljeća progresa i modernizacije.
Poslije pada komunizma desio se fenomen "kulturalizacije politike", zajednički društvima u tranziciji, koji etnički identitet stavlja na prvo mjesto, dodaje ovaj uvodničar.
Po njegovom mišljenju, u odvajanju domene politike od domene kulture, političku domenu treba vezati za rad na dobrobit pojedinca i za opće dobro.
Drugi uvodničar na ovoj sesiji Dubravko Lovrenović je tokom njegovog uvodnog izlaganja kazao i da su etnonacionalne stranke u BiH, a po njegovom mišljenju nacionalističke, obećavale između ostalog uoči prvih demokratskih izbora rješavanje nacionalnog (ili nacionalnih) pitanja u zemlji.
- Rezultat' je da su ta pitanja banalizirana više nego ikad i dovedena u šah-mat poziciju.
Etnonacionalne stranke, rukovođene simbiozom vjere i vlastitog teritorija, po definiciji, ne mogu rješavati nijedno nacionalno pitanje u BiH, što je naša doživljena istina.
Jedino socijaldemokratija, po definiciji, to može rješavati - kazao je Lovrenović.
- Da li se iz naše "zlatne prošlosti" može naći bar dio rješenja za nacionalno pitanje - zapitao je Mujo Hodžić, također učesnik ove sesije, a Mihajlo Đonović izjavio da svi subjekti koji se danas bave Bosnom i Hercegovinom "uramljuju" to pitanje kao prvorazredno ne vodeći dovoljno računa o njegovoj ranjivosti.
Hadžem Hajdarević je zastupao tezu da efikasnim zakonima treba zabraniti vrijeđanje među ljudima na nacionalnoj osnovi, u čemu ga je podržalo još diskutanata.
(Fena/md)
Re: Lovrenović: Riješio sam hrvatsko pitanje - ja sam Bosana
...mislim baš se iskaza..akademik..
-
dacina_curica
Ti bi to bolje lagani? De nas prosvijetli? 
..mislim da je to već riješeno..ali eto neka populistička budala uleti tu s vremena na vrime..
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4449 times
- Been thanked: 3405 times
Boli li te, Lagahnini ?laganini wrote:..mislim da je to već riješeno..ali eto neka populistička budala uleti tu s vremena na vrime..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
što bi me bolilo pričama je i onako prazna...aorist..
Odlicno! Napokon neko s mozgom, a ne krunicom u glavi! Isto mislim i za sve ostale, da ne b' Laki rek'o da sam uzela 'rvate na zub hahahahahahahahahahahaKrokodil Behko wrote:
Dubravko Lovrenović, dopisni član Akademije nauka Bosne i Hercegovine, izjavio je da je on za sebe riješio "hrvatsko pitanje" izjašnjavajući se kao Bosanac, što se desilo i prilikom zadnjeg popisa stanovništva.
- Zamislimo da je 300.000 ljudi u ovoj zemlji sutra spremno reći da nisu ni Bošnjaci ni Srbi ni Hrvati. U tom slučaju, ode Dejton kao da ga ni Bog nije dao - rekao je između ostalog Lovrenović .
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
samo jedan problem nema te nacije...ostali..
Problem jeste, ali malo drugojacije: u Bosni nema niti jedne druge nacije sem telaganini wrote:samo jedan problem nema te nacije...ostali..
D.I.L.L.I.G.A.F.
e bosanka a ne zna 
laganini wrote:e bosanka a ne zna
D.I.L.L.I.G.A.F.
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
To takvo bosanstvo je apsolutno identična isključivost ostalim isključivostima kojima tobože stoji nasuprot.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
Zasto Bla? Ako se uzme u obzir da narod u Bosni zivi tamo od pamtivjeka, znaci da su Bosanci. A prenemaganja za Bosnjake (koje promovisu Muslimani zarad sebe, i promovisanje Hrvata i Srba u Bosni, kojih tamo nikad nije bilo, je identicno istom dreku koji se i provlacio u rati, i citavo ovo vrijeme dosad.
A da narod, jedinstven, pocne za promjenu da bira po kvaliteti, a ne po boji nacio zastave, vidio bi napretka. Sad je trenutno javasluk, a a narod ko muhe bez glave, kako god se kome cefne sa pola mozga moze ih onako glupave i zadojene nacio mrznjom vozat kako hoce. Naravno, postoje izuzeci, ali brat bratu, vecina je isto ovce.
A da narod, jedinstven, pocne za promjenu da bira po kvaliteti, a ne po boji nacio zastave, vidio bi napretka. Sad je trenutno javasluk, a a narod ko muhe bez glave, kako god se kome cefne sa pola mozga moze ih onako glupave i zadojene nacio mrznjom vozat kako hoce. Naravno, postoje izuzeci, ali brat bratu, vecina je isto ovce.
D.I.L.L.I.G.A.F.
..zanimljivo da to nije bilo moguće ni u diktaturama tipa yugoslavije a sad bi bilo riješenje...nađi nešto bolje..
Hajde posteno reci: kao Hrvat, je'l ti najprivlacnija ideja da Bosne nema, i da se lijepo Hercegovina i Posavina pripoje Hrvatskoj, a rest da ide Srbiji?!laganini wrote:..zanimljivo da to nije bilo moguće ni u diktaturama tipa yugoslavije a sad bi bilo riješenje...nađi nešto bolje..
Come on, pa nije bolan ovo "ono" doba, kad su Bosanci sjedili naivno i slusali Alijino meketanje o "rata nece biti". Sav drek je i zapoceo hrvatskim i srbskim apetitima za bosanske resources. Zato je Juga na silu razapeta, zato je rat i bio, i zato stotine hiljada mrtvih. Sa svih strana. I sta je postignuto: kvazi drzava u kojoj se sa komsijske strane potpiruje mrznja zarad licnih interesa. Kako bi to Hrvatskoj i Srbiji odgovarala ekonomski mocna Bosna, pa unistila bi ih totalno. Hrvati zive od nase vode, struje i turizma, A Srbi su pokrali i dalje kradu sve sto se moze iz Sumske. Da ne pominjem sto su pokrali u toku rata iz cijele Bosne. I ovo ne govorim da bih nekom ama nesto prisila ili slicno. Ovo je fakat. Susta istina. So, sta sad?! Sjedit skrstenih ruku, kukat kao aman politika ne valja, ljubit ikone i oltare, a ekonomija ce se sama izgradit?!
Nema od te muzike nista dok se narod ne opameti, i ne sikterise sve i svakog ko im kapu kroji za svoj gros.
D.I.L.L.I.G.A.F.