Zašto je važno biti Bosanac?

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Zašto je važno biti Bosanac?

Post by KOMESAR »

laganini wrote:
krhotina wrote:Ja vidiš, dođe mi da mi sad imamo problem i sa vicevima.
Očiti je da su Huso i Haso, Mujo i Fata, Bošnjaci. Kako zaštititi ovaj brend?
Ili stvarno da oni ostanu Bosanci, a da mali Mujica bude Bošnjak?
Ne mogu biti Pametan... :123
..mene više muči kako će dugme pivat onu..tako ti je mala moja kad ljubi bošnjak..što će se obradovat moj poznanik iz ljubuškog.. :plavi
Dugme je pjevalo o Bosancima (ZAVNOBiH),a ne o krhotinama (Dejton)
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini »

KOMESAR wrote:
laganini wrote:
krhotina wrote:Ja vidiš, dođe mi da mi sad imamo problem i sa vicevima.
Očiti je da su Huso i Haso, Mujo i Fata, Bošnjaci. Kako zaštititi ovaj brend?
Ili stvarno da oni ostanu Bosanci, a da mali Mujica bude Bošnjak?
Ne mogu biti Pametan... :123
..mene više muči kako će dugme pivat onu..tako ti je mala moja kad ljubi bošnjak..što će se obradovat moj poznanik iz ljubuškog.. :plavi
Dugme je pjevalo o Bosancima (ZAVNOBiH),a ne o krhotinama (Dejton)
..očekujem cenzuru u bošnjačkim mediama.. :pusi
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by krhotina »

Imaš onu verziju 'tako ti je mala moja kad ljubi ovakav'. I Bebek je lisac, znao je on da će poslije biti belaja
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR »

krhotina wrote:Imaš onu verziju 'tako ti je mala moja kad ljubi ovakav'. I Bebek je lisac, znao je on da će poslije biti belaja
Mora da je mislija na jarana Laganog.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

krhotina wrote:Imaš onu verziju 'tako ti je mala moja kad ljubi ovakav'. I Bebek je lisac, znao je on da će poslije biti belaja
..a još hrvat.. :haha
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11848 times

Lovrenović: Riješio sam hrvatsko pitanje - ja sam Bosanac

Post by Krokodil Behko »

Image

Dubravko Lovrenović, dopisni član Akademije nauka Bosne i Hercegovine, izjavio je da je on za sebe riješio "hrvatsko pitanje" izjašnjavajući se kao Bosanac, što se desilo i prilikom zadnjeg popisa stanovništva.

- Zamislimo da je 300.000 ljudi u ovoj zemlji sutra spremno reći da nisu ni Bošnjaci ni Srbi ni Hrvati. U tom slučaju, ode Dejton kao da ga ni Bog nije dao - rekao je između ostalog Lovrenović .

Pritom je kod termina „Dejton“ mislio na dejtonsko rješenje Bosne i Hercegovine, instalirano nakon posljednjeg teškog rata u zemlji, čiji je ishod "mutant država", za koje se, kako naglašava, kaže i da je značilo „navlačenje luđačke košulje“ Bosni i Hercegovini 1995. godine.

Ove teze je iznio kao uvodničar na današnjoj sjednici Savjeta za razvoj, tijela Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, na kojoj je dominirala tema rješavanja nacionalnog pitanja u BiH, a dijelom i referirajući se na izlaganje drugog uvodničara, Šaćira Filandre, dekana Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koji je između ostalog kazao da se rješavanje hrvatskog pitanja ne može zaobići.

Filandra je kao jedan od uvodničara o temi čiji je naziv bio „Nacionalna pitanja u BiH: nacionalne stranke i socijaldemokracija“, kazao i da su tri principa na kojima treba rješavati nacionalno pitanje:
pravda, ravnopravnost ljudi i naroda te opće dobro.

Postojeća ustavna rješenja su tome suprotna, smatra on, nisu povijesna i ne mogu biti dugoročna.

Filandra zastupa tezu da se nacionalno pitanje svugdje, pa i ovdje, kontekstualno rješava u svakoj povijesnoj situaciji i da nema uvijek važećih rješenja, odnosno da duh vremena određuje sva, pa i rješenja SDP-a.

Za SDP, čiji on član nije, kaže, čak ni simpatizer, nego je ljevičar, ističe da ima tradiciju rješavanja nacionalnog pitanja.

Kao i dosta drugih učesnika današnje sesije, Filandra u tom kontekstu naglašava da je vrijeme od 1945. do 1991. godine značilo na ovom tlu pola stoljeća progresa i modernizacije.

Poslije pada komunizma desio se fenomen "kulturalizacije politike", zajednički društvima u tranziciji, koji etnički identitet stavlja na prvo mjesto, dodaje ovaj uvodničar.

Po njegovom mišljenju, u odvajanju domene politike od domene kulture, političku domenu treba vezati za rad na dobrobit pojedinca i za opće dobro.

Drugi uvodničar na ovoj sesiji Dubravko Lovrenović je tokom njegovog uvodnog izlaganja kazao i da su etnonacionalne stranke u BiH, a po njegovom mišljenju nacionalističke, obećavale između ostalog uoči prvih demokratskih izbora rješavanje nacionalnog (ili nacionalnih) pitanja u zemlji.

- Rezultat' je da su ta pitanja banalizirana više nego ikad i dovedena u šah-mat poziciju.

Etnonacionalne stranke, rukovođene simbiozom vjere i vlastitog teritorija, po definiciji, ne mogu rješavati nijedno nacionalno pitanje u BiH, što je naša doživljena istina.

Jedino socijaldemokratija, po definiciji, to može rješavati - kazao je Lovrenović.

- Da li se iz naše "zlatne prošlosti" može naći bar dio rješenja za nacionalno pitanje - zapitao je Mujo Hodžić, također učesnik ove sesije, a Mihajlo Đonović izjavio da svi subjekti koji se danas bave Bosnom i Hercegovinom "uramljuju" to pitanje kao prvorazredno ne vodeći dovoljno računa o njegovoj ranjivosti.

Hadžem Hajdarević je zastupao tezu da efikasnim zakonima treba zabraniti vrijeđanje među ljudima na nacionalnoj osnovi, u čemu ga je podržalo još diskutanata.

(Fena/md)
laganini
Spamer
Spamer

Re: Lovrenović: Riješio sam hrvatsko pitanje - ja sam Bosana

Post by laganini »

...mislim baš se iskaza..akademik..
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Ti bi to bolje lagani? De nas prosvijetli? :oo
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

..mislim da je to već riješeno..ali eto neka populistička budala uleti tu s vremena na vrime..
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4449 times
Been thanked: 3405 times

Post by Melek »

laganini wrote:..mislim da je to već riješeno..ali eto neka populistička budala uleti tu s vremena na vrime..
Boli li te, Lagahnini ?
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

što bi me bolilo pričama je i onako prazna...aorist..
Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda »

Krokodil Behko wrote:Image

Dubravko Lovrenović, dopisni član Akademije nauka Bosne i Hercegovine, izjavio je da je on za sebe riješio "hrvatsko pitanje" izjašnjavajući se kao Bosanac, što se desilo i prilikom zadnjeg popisa stanovništva.

- Zamislimo da je 300.000 ljudi u ovoj zemlji sutra spremno reći da nisu ni Bošnjaci ni Srbi ni Hrvati. U tom slučaju, ode Dejton kao da ga ni Bog nije dao - rekao je između ostalog Lovrenović .
Odlicno! Napokon neko s mozgom, a ne krunicom u glavi! Isto mislim i za sve ostale, da ne b' Laki rek'o da sam uzela 'rvate na zub hahahahahahahahahahaha
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

samo jedan problem nema te nacije...ostali..
Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda »

laganini wrote:samo jedan problem nema te nacije...ostali..
Problem jeste, ali malo drugojacije: u Bosni nema niti jedne druge nacije sem te :sjedi :pusi
D.I.L.L.I.G.A.F.
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

e bosanka a ne zna :place
Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda »

laganini wrote:e bosanka a ne zna :place
:cool :cool :cool :cool :cool :aplauzz :plavi
D.I.L.L.I.G.A.F.
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

To takvo bosanstvo je apsolutno identična isključivost ostalim isključivostima kojima tobože stoji nasuprot.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda »

Zasto Bla? Ako se uzme u obzir da narod u Bosni zivi tamo od pamtivjeka, znaci da su Bosanci. A prenemaganja za Bosnjake (koje promovisu Muslimani zarad sebe, i promovisanje Hrvata i Srba u Bosni, kojih tamo nikad nije bilo, je identicno istom dreku koji se i provlacio u rati, i citavo ovo vrijeme dosad.

A da narod, jedinstven, pocne za promjenu da bira po kvaliteti, a ne po boji nacio zastave, vidio bi napretka. Sad je trenutno javasluk, a a narod ko muhe bez glave, kako god se kome cefne sa pola mozga moze ih onako glupave i zadojene nacio mrznjom vozat kako hoce. Naravno, postoje izuzeci, ali brat bratu, vecina je isto ovce.
D.I.L.L.I.G.A.F.
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

..zanimljivo da to nije bilo moguće ni u diktaturama tipa yugoslavije a sad bi bilo riješenje...nađi nešto bolje..
Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda »

laganini wrote:..zanimljivo da to nije bilo moguće ni u diktaturama tipa yugoslavije a sad bi bilo riješenje...nađi nešto bolje..
Hajde posteno reci: kao Hrvat, je'l ti najprivlacnija ideja da Bosne nema, i da se lijepo Hercegovina i Posavina pripoje Hrvatskoj, a rest da ide Srbiji?!

Come on, pa nije bolan ovo "ono" doba, kad su Bosanci sjedili naivno i slusali Alijino meketanje o "rata nece biti". Sav drek je i zapoceo hrvatskim i srbskim apetitima za bosanske resources. Zato je Juga na silu razapeta, zato je rat i bio, i zato stotine hiljada mrtvih. Sa svih strana. I sta je postignuto: kvazi drzava u kojoj se sa komsijske strane potpiruje mrznja zarad licnih interesa. Kako bi to Hrvatskoj i Srbiji odgovarala ekonomski mocna Bosna, pa unistila bi ih totalno. Hrvati zive od nase vode, struje i turizma, A Srbi su pokrali i dalje kradu sve sto se moze iz Sumske. Da ne pominjem sto su pokrali u toku rata iz cijele Bosne. I ovo ne govorim da bih nekom ama nesto prisila ili slicno. Ovo je fakat. Susta istina. So, sta sad?! Sjedit skrstenih ruku, kukat kao aman politika ne valja, ljubit ikone i oltare, a ekonomija ce se sama izgradit?!

Nema od te muzike nista dok se narod ne opameti, i ne sikterise sve i svakog ko im kapu kroji za svoj gros.
D.I.L.L.I.G.A.F.
Post Reply

Return to “Politika u BiH”