Hercegovci

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

Pantagruel
Sitna buranija
Sitna buranija
Status: Offline

Re: Hercegovci

Post by Pantagruel »

Ideja wrote:Ne poznajem nikog iz Hercegovine pa ne mogu reći kakvi su moji utisci, a opet bi to bilo generalizacija jer svi ljudi nisu isti. Inače pretjerano naglašavanje svog porijekla, pripadnosti nekom kraju i svrstavanje nekih dobrih ili loših karakteristika prema tome uvijek vodi tome da se druge na neki način omalovažava. Nisam nikad izbjegavala ljude samo zato što su iz nekog kraja ali sam primijetila da su naši ljudi u dijaspori dosta skloni tome
A vidi, to regionalno-lokalno bockanje i podbadanje (da ne kazem podjebavanje, oprosti mi ovu psovku) nije problematicno dok nosi jednu kabaretsku dozu humora u sebi, dok je obojeno jednim specificnim folkloritom. Sto se tice stanja koje izadje van toga i nastavi dalje da se preliva, za to postoji samo jedna saobracajna putokazna oznaka, a ona se naziva "iscasenost", "osinutost" ili "debilizam" (na kojem ti je "konstitutivnom jeziku" blize). I zaista nije vrijedno suvisle rasprave.
I pazi da ti se ustaljenost pojma, tj. stereotipa ne odomaci u usima, a ciljam na poslednju citiranu recenicu. Ja sam jedan iz dijaspore, a imam prijatelje iz svakojakih pickovaca, i gornjih i donjih i lijevih i desnih, i sam poticem iz jednog od njih, no ne prihvatam tezu iscasenu/osinutu/debilnu, a inace na rasnim teorijama zasnovane karakterizacije cijele zajednice samo na osnovu geografskog porijekla pojedinca. Sustina je u necemu drugom. Kao sto ces kod pridoslica iz dijaspore prije uociti budalu nego decidnog i kulturnog covjeka, tako ce i onaj koji dodje iz dijaspore na isti nacin uocavati "domicilno" stanovnistvo. Razlika je jedina sto ce kulturan covjek (ma sta sve pod tim podrazumijevali) uociti "domicilnu" budalu, a budala ce pronaci "domicilnu" budalu.
Tvoja proslost krije se u tvom cutanju, tvoja sadasnjost u tvom govoru, a tvoja buducnost u tvojim pogresnim koracima. Sve buducnosti imaju jednu veliku vrlinu: nikad ne izgledaju onako kako ih zamisljas. (Milorad Pavic)
krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by krhotina »

Hm, ako bi @Pantagruel rekao da su mi Hercegovci prilično neprilični, da li bi to bilo prilično od mene?
Imamo li pravo kategorizirati skupine, ako ne zašto?
Pantagruel
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Pantagruel »

krhotina wrote:Hm, ako bi @Pantagruel rekao da su mi Hercegovci prilično neprilični, da li bi to bilo prilično od mene?
Imamo li pravo kategorizirati skupine, ako ne zašto?
Zavisi od konteksta i dimenzije, da ne kazem skrivene paradigme takve tvrdnje. Empirijski je skoro nemoguce upoznati sve Hercegovce, a i da upoznas tesko da ces imati 100%-utisak o "neprilicnosti" doticnih, pa ces morati uvijek da izdvajas one koji te ipak nisu "razocarali", moraces da naglasavas fusnotu, dodatno objasnjenje, a posteno bi bilo i da ih i sve ponaosob nabrojis kako bi se svi prepoznali, kako ne bi otvarao prostor za novu spekulaciju. :oo
Elem, sustinsko pitanje je motiva iznosenja takve proizvoljne selekcije. Ako neprilicnost Hercegovaca, dakle ta negativna slika proizvodi i ima indirektno suprostavljenu pozitivnu sliku "prilicne" sopstvene grupe, onda je to definitivno neprilicno, to je reciprocitet koji se zasniva iskljucivo na ideologiji podvajanja ljudske inteligencije i kapaciteta, na propagiranju rasnog ekskluziviteta sopstvene kulture. A vecina takvih poredjenja/proizvoljnih etiketa ima u sebi zabarusenu, prikrivenu apoteozu sopstvene nadmocnosti u odnosu na vrstu koju verbalno nipodastavas.
I trece, da li imas i ako imas kakav je licni interes koji te navodi na takvu tvrdnju?
Tvoja proslost krije se u tvom cutanju, tvoja sadasnjost u tvom govoru, a tvoja buducnost u tvojim pogresnim koracima. Sve buducnosti imaju jednu veliku vrlinu: nikad ne izgledaju onako kako ih zamisljas. (Milorad Pavic)
krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by krhotina »

Nije ti loš odgovor, no iako izbjegavam davati sudove o pojedincima ili grupama, zadržavam pravo da ih procjenjujem. Da bi se ispravno procijenilo stvari često treba maksimalno pojednostaviti, skoro do nivoa instiktivnog, kojeg je pak sociološki teško objasniti.
Pantagruel
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Pantagruel »

krhotina wrote:Nije ti loš odgovor, no iako izbjegavam davati sudove o pojedincima ili grupama, zadržavam pravo da ih procjenjujem. Da bi se ispravno procijenilo stvari često treba maksimalno pojednostaviti, skoro do nivoa instiktivnog, kojeg je pak sociološki teško objasniti.
Znaci da si pametan covjek ;)
A cijela polemika stoji na prilicno klimavim nogama, dodje mu ono kao "moral", moze 'vako, a moze i 'vako, sta mi vise odgovara. Stoga je suzdrzanost uvijek dobra taktika, u cutanju je sigurnost.
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8210 times
Been thanked: 19309 times

Post by Maja »

Julia-Klara wrote:i u Brckom su visoki ljudi bili... moj prvi rodjak skoro 2m, otac mu isto, a nikakve veze za Hercegovinom (otac Bijeljinac ;) )

Kazu da su Hercegovci, Crnogorci i Dalmatinci najvisi ljudi s ovih prostora :cudi
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times
Status: Online

Post by Pasaga »

Nevjerujem puno J.K.
...hoce ponekad smaslat.... :D.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Ljubinjac
Na probnom
Na probnom

Post by Ljubinjac »

Slucajno cu sam naisao na ovaj forum i na ovu temu,pa sam se morao cak i registrovati. Naime, Hercegovci su kao narod hrabri,pametni,snalazljivi,gostoljubljivi i velikog srca. Zivimo u kamenu imamo, u tom kamenu mi opstajemo, u nas je kvalitetna,maslina,visnja,sljiva,duhan(hercegovacki duhan na daleko poznat),meso i mlijecni proizvodi! sve se pravi prirodnim putem,uspjeva u nasim poljima sve bez da se zalijeva,sve sto sadimo ne zalijevamo.Ja sam iz juzne hercegovina,mali gradic,nemamo nekih velikih firma ni fabrika,ko se zaposli ovdje taj je rijesio zivotno pitanje, svi prezivljavamo smisljajuci sebi neki posao,bavimo se zemljoradnjom i po malo stocarstvom. Pretezno se sadi duhan od koga zivi 60% porodica. Nemamo kino,trzni centar i nesto slicno tome. Imamo bazen,odbojkaski klub koji ce ove sezone da udje u premijer ligu BiH,imamo klub malog fudbala koji se bori ove sezone da udje u premijer ligu BiH. Za te ekipe igraju sve lokalni momci koji cak izdvajaju i novac iz svog dzepa da bi se odlazilo na putovanja. Grad smo odbojke sa velikom tradicijom,igrace koji su ponikli u nasim kategorijama da sastavimo sve,igrali bi ligu sampiona i borili se za osvajanje. Ljubinje je mali gradic,iz koga odlaze mladiali se rado ljeti vracaju, to je mali gradic sa velikim srcem i velikom dozom, tu zive ljudi puni humora,koji salom pokusavaju skrenuti misli sa teskog zivota. eto,toliko od mene :) Pozdrav iz Hercegovine !

:pivo :pivo
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Komsija pozdrav iz Stoca :ruke
A to je istina. Kamen a sve dobro uspjeva.
Cak kad je godina kisovita voce ne bude slatko kao kad je susa.
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Ps da ti nisi iz Bancica :oo
fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit »

Ljubinjac wrote:Slucajno cu sam naisao na ovaj forum i na ovu temu,pa sam se morao cak i registrovati. Naime, Hercegovci su kao narod hrabri,pametni,snalazljivi,gostoljubljivi i velikog srca. Zivimo u kamenu imamo, u tom kamenu mi opstajemo, u nas je kvalitetna,maslina,visnja,sljiva,duhan(hercegovacki duhan na daleko poznat),meso i mlijecni proizvodi! sve se pravi prirodnim putem,uspjeva u nasim poljima sve bez da se zalijeva,sve sto sadimo ne zalijevamo.Ja sam iz juzne hercegovina,mali gradic,nemamo nekih velikih firma ni fabrika,ko se zaposli ovdje taj je rijesio zivotno pitanje, svi prezivljavamo smisljajuci sebi neki posao,bavimo se zemljoradnjom i po malo stocarstvom. Pretezno se sadi duhan od koga zivi 60% porodica. Nemamo kino,trzni centar i nesto slicno tome. Imamo bazen,odbojkaski klub koji ce ove sezone da udje u premijer ligu BiH,imamo klub malog fudbala koji se bori ove sezone da udje u premijer ligu BiH. Za te ekipe igraju sve lokalni momci koji cak izdvajaju i novac iz svog dzepa da bi se odlazilo na putovanja. Grad smo odbojke sa velikom tradicijom,igrace koji su ponikli u nasim kategorijama da sastavimo sve,igrali bi ligu sampiona i borili se za osvajanje. Ljubinje je mali gradic,iz koga odlaze mladiali se rado ljeti vracaju, to je mali gradic sa velikim srcem i velikom dozom, tu zive ljudi puni humora,koji salom pokusavaju skrenuti misli sa teskog zivota. eto,toliko od mene :) Pozdrav iz Hercegovine !

Ma jesu dobri ljudi ....ali tvrđi od kamena.Tvoja je sreća što sa njima ne trgujes pa možeš pisati samo lijepe stvari. Dobro nam došao...:pivo :pivo
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti
Ljubinjac
Na probnom
Na probnom

Post by Ljubinjac »

Pozdrav za Stolac. Ne nisam, :) Hahaah,trgujem,trgujem.. sa Hercegovcima, Bosancima,Crnogorcima,Srbijancima,hrvatima.
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Fruit eto sad poslujes s Hercegovcima.
Kakvi su ti ovako ko ljudi, saburli ili temperamentni.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11848 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

Ljubinjac wrote:Slucajno cu sam naisao na ovaj forum i na ovu temu,pa sam se morao cak i registrovati. Naime, Hercegovci su kao narod hrabri,pametni,snalazljivi,gostoljubljivi i velikog srca. Zivimo u kamenu imamo, u tom kamenu mi opstajemo, u nas je kvalitetna,maslina,visnja,sljiva,duhan(hercegovacki duhan na daleko poznat),meso i mlijecni proizvodi! sve se pravi prirodnim putem,uspjeva u nasim poljima sve bez da se zalijeva,sve sto sadimo ne zalijevamo.Ja sam iz juzne hercegovina,mali gradic,nemamo nekih velikih firma ni fabrika,ko se zaposli ovdje taj je rijesio zivotno pitanje, svi prezivljavamo smisljajuci sebi neki posao,bavimo se zemljoradnjom i po malo stocarstvom. Pretezno se sadi duhan od koga zivi 60% porodica. Nemamo kino,trzni centar i nesto slicno tome. Imamo bazen,odbojkaski klub koji ce ove sezone da udje u premijer ligu BiH,imamo klub malog fudbala koji se bori ove sezone da udje u premijer ligu BiH. Za te ekipe igraju sve lokalni momci koji cak izdvajaju i novac iz svog dzepa da bi se odlazilo na putovanja. Grad smo odbojke sa velikom tradicijom,igrace koji su ponikli u nasim kategorijama da sastavimo sve,igrali bi ligu sampiona i borili se za osvajanje. Ljubinje je mali gradic,iz koga odlaze mladiali se rado ljeti vracaju, to je mali gradic sa velikim srcem i velikom dozom, tu zive ljudi puni humora,koji salom pokusavaju skrenuti misli sa teskog zivota. eto,toliko od mene :) Pozdrav iz Hercegovine !

Dobrodošao Hercegovac. :ruke
Kako ti nama napriča, nismo ništa vidjeli, ako ne odemo u Ljubinje :DD
Sretno ti s poslovima.
Ljubinjac
Na probnom
Na probnom

Post by Ljubinjac »

Krokodil Behko wrote:

Dobrodošao Hercegovac. :ruke
Kako ti nama napriča, nismo ništa vidjeli, ako ne odemo u Ljubinje :DD
Sretno ti s poslovima.
Mislim da ti nisam preuvelicao nista nimalo, ako ima nesto u sta sumnjas pitaj? :)

:pivo
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 446 times
Been thanked: 806 times

Post by vila »

Ljubinjac pozzz
jačamo polako al sigurno!
:ooo
na forumu
STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by STrendzer »

jednom prilikom prica mi bosanac katolik(joooj sto volim ovu kategoriju ljudi) ovdje u D,kaze radio je negdje u okolini Frankfurta na velikoj zgradi kao firma,veli,do nas su radili hercegovci-takodje kao firma...veli,jedne prilike zatrebala mu je na kratko jedna alatljika bez koje nije mogao radit,ode do susjeda hercegovaca,ko veli,svoji smo na neki nacin :oo :pusi te ih pozdravio uljudno i posao da upita:

-"ljudi imate li...?...nije stigao ni izgovorit.
-Nemamo Isusa mi!!...dobio je expres odgovor.

kaze moj pajdo iz posavine,nisam ni stigao pitat sta mi treba vec sam dobio odgovor da nemaju...! :hm :rol :sok

eto to su vam hercegovci,takve ih samo i poznajem,uglavnom..ima izuzetaka,naravno,al tvrdi ljudi i lukavi brate...ebo bi se za pice.. :hihi

P.S.
ne shvatajte ovo za da imam nesto protiv tih ljudi,imaju pravo biti kakvi god hoce...mada ne bi bilo lose da su malo otvorenije ruke..;)
Last edited by STrendzer on 02 Feb 2015, 18:16, edited 1 time in total.
lisko
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 11 times

Post by lisko »

Cudan narod , nemojte pogresno shvatit nemislim u pogresnom smislu al definitivno drugaciji mentalitet od bosanaca. Imam prijatelja iz Hercegovine fini ljudi uvjek za salu i druztvo..
Image
Ljubinjac
Na probnom
Na probnom

Post by Ljubinjac »

pa imamo taj neki mentalitet poseban, po meni nekako najvise licimo Crnogorcima, samo radimo vise od crnogoraca :) . Svugdje u drugim zemljama posebno isticemo da smo Hercegovci,ne znam sto ali i ja prvi volim reci da sam hercegovac :) . Ali mislim da smo kao narod plemeniti,posteni i radni :)
Ljubinjac
Na probnom
Na probnom

Post by Ljubinjac »

vila wrote:Ljubinjac pozzz
jačamo polako al sigurno!
:ooo
na forumu
:ruke Odakle si? :)
Post Reply