A vidi, to regionalno-lokalno bockanje i podbadanje (da ne kazem podjebavanje, oprosti mi ovu psovku) nije problematicno dok nosi jednu kabaretsku dozu humora u sebi, dok je obojeno jednim specificnim folkloritom. Sto se tice stanja koje izadje van toga i nastavi dalje da se preliva, za to postoji samo jedna saobracajna putokazna oznaka, a ona se naziva "iscasenost", "osinutost" ili "debilizam" (na kojem ti je "konstitutivnom jeziku" blize). I zaista nije vrijedno suvisle rasprave.Ideja wrote:Ne poznajem nikog iz Hercegovine pa ne mogu reći kakvi su moji utisci, a opet bi to bilo generalizacija jer svi ljudi nisu isti. Inače pretjerano naglašavanje svog porijekla, pripadnosti nekom kraju i svrstavanje nekih dobrih ili loših karakteristika prema tome uvijek vodi tome da se druge na neki način omalovažava. Nisam nikad izbjegavala ljude samo zato što su iz nekog kraja ali sam primijetila da su naši ljudi u dijaspori dosta skloni tome
I pazi da ti se ustaljenost pojma, tj. stereotipa ne odomaci u usima, a ciljam na poslednju citiranu recenicu. Ja sam jedan iz dijaspore, a imam prijatelje iz svakojakih pickovaca, i gornjih i donjih i lijevih i desnih, i sam poticem iz jednog od njih, no ne prihvatam tezu iscasenu/osinutu/debilnu, a inace na rasnim teorijama zasnovane karakterizacije cijele zajednice samo na osnovu geografskog porijekla pojedinca. Sustina je u necemu drugom. Kao sto ces kod pridoslica iz dijaspore prije uociti budalu nego decidnog i kulturnog covjeka, tako ce i onaj koji dodje iz dijaspore na isti nacin uocavati "domicilno" stanovnistvo. Razlika je jedina sto ce kulturan covjek (ma sta sve pod tim podrazumijevali) uociti "domicilnu" budalu, a budala ce pronaci "domicilnu" budalu.

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)