statebriga wrote:srculence7 wrote:Srž teme je ženski orgazam,tj. da li ga doživljavaju ili ne,a izbor partnera je nešto drugo,može li žena biti zadovoljna po tom pitanju iako ga ne doživljava?
Zbog čega se ljudi koji su godinama u braku javljaju seksolozima za pomoć,odu na bračnu terapiju zbog toga? Nešto u nekom trenutku zapne to ne znači da je ljubav prestala,ako sex ne štima,samo treba poraditi na tome...ali za to je potrebna saradnja obe strane.
Ti zelis reci da je pojedinim zenama vazniji izbor partnera od njihovog licnog seksulanog zdovoljstva,a ja zelim reci,da nisi u pravu,jer takve zene imaju strah da ne izgube partnera,da su inferiorne,da posdcjenjuju sebe a partnera dozivaljvaju perfektnim.Naravno da u takvim vezama nedostaje dirketna i iskrena komunikacija vezana za seks.
Jednom prilikom,meni je jedna prijateljica priznala da nikad nije dozivljela orgazam sa svoji bivsim muzem,menije to bilo sokirajuce,ali nakon njenog razvoda i duzeg vremena sma skontala razlog: muz je toliko sebicna licnost ,da mu nikad nije ni bilo vazno njeno zadovjstvo,a ona nije nikad imala snage da ga konrforntira,jer je svjesna koliko mu je velik ego.
Mama moje priajteljice je rekla,da joj seks nije nikad bio na prvom mejstu,sto znaci da joj je libido nizak,i da je odrasla u porodici gdje se o seksu nije nikad puno ni pricao.
Vecina zenskih sa kojim sa pricala,su zadovoljne sobom i seksom u braku.Par mojih muskih prijatelja je reklo,da ako zele da zensko bude zadovoljno,treabaju suradjivati obostrano. To je istina,seks je obostrana fizicka komunikacija.
Odrastanje u liberalnijim porodicama,gdje je prica o seksu najnormlanija pojava,gdje nema tabu-a , je garancija da zensko nece imati psihicke ni emocionalne barijere dozivljavanja orgazma i da ce imati dobar seks.

Zato sam izabarala i kliknula prvi odgovor na vrhu ankete

Rethna je to lijepo objasnio
P.S. Problemi sa seksom u duzim brakovima,mogu imati niz uzroka,a zato se prica o mogucim uzrocima problema, a jedna od njih moze biti i impoetncija muskaraca radi stresa na poslu ili dozivjene traume i slicno. Fazon je da kad zene imaju problem,manje je ocigledan.a kad musko postane impotentno,ne moze se sakriti,ne moze se pronaci alternativa,ne mozes se glumiti.