...vjerske slobode su zagarnatovane ustavom sve dok iste nisu na štetu drugih gradjana.Hoćeš li konačno objasniti kako je marama na nečijoj glavi na štetu gradjana?mrki62 wrote:Jok, ni za koga ja ne navijam, ja sam samo pripadnik ovozemaljskih zakona i nije mi jasno kako ta osoba nije dobila otkaz.neko wrote:Mrkane ...vrijeme ce pokazati svoje, zivi bili pa vidjeli...
ja navijam za pokrivene muslimankea ti navijaj za seku aleksic
Kod nas se i te kako dobiva otkaz za takve stvari , dakle, ko ne poštuje propise , onda se to radi o jakom prekršaju i za to se gubi posao.
Kod nas u firmi je kontra; sve firma nabavi - sem gaća i čarapa i jasno piše u zakonu ; firma je dužna nabaviti ( nema hoćel il neće ) sve potrebno za zaštitu na radu a radnik je to dužan nositi/ upotrebljavati i nema hoćel - neće.
Ne znam koliko si ti upoznata sa sudskim procesima, kako se smije a kako se ne smije ići na sud ( u kom smislu obučena a u kom obuvena )?
Kodeks na sudu je napravljen ne zato da bi suci omalovažavali ili potcjenjivali ljude, nego zbog upravo suprotnog razloga. Dakle, da bi se sudu kao instituciji odalo dužno poštovanje. Neznanje, nepoznavanje i nepoštivanje tog kodeksa tu pokrivenu ženu ne opravdava jer bi ona MORALA znati kakva su pravila , ta ista pravila nas ne zanimaju , jer mi nismo uposlenici suda.
Isto je i u samom PRAVU/SUĐENJU , gdje bi se pojedine osobe mogle vaditi na religiju , kao religija dozvoljava, dozvoljeno je u islamu ovo , ono , dozvoljeno je višeženstvo , fizično kažnjavanje , džihad ,......... ili kako se već pokušava opravdati njezin čin sa slobodom na vjeru i prezentiranje iste.
Sloboda jeste dozvoljena Ustavom ( to čarobni pokušava objasniti al je kratak u riječima, samo izvadak iz konteksta postavi čojk ) al imaju i tamo granice, koje jasno kažu šta se smije a šta ne, eto , nek neko ima više žena, nek neko poziva na džihad , nek neko javno fizično nekog lopova kazni itd itd![]()
Za mnoge je šteta da žive u državi - koju ne poštivaju iliti , kojim je vjera iznad države u kojoj žive !!!!!!!
Hidžab, nikab, burka
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
- Status: Offline
Re: Hidžab, nikab, burka
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Nije na štetu građana, već na štetu institucije , koja predstavlja DRŽAVU.carobnjak_iz_voza wrote:...vjerske slobode su zagarnatovane ustavom sve dok iste nisu na štetu drugih gradjana.Hoćeš li konačno objasniti kako je marama na nečijoj glavi na štetu gradjana?
Da imalo poštuješ državu, ti bi se zauzeo za državu a ne pojedinca - u ovom slučaju tu žeMsku sa maramom

Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM

- carobnjak N
- Forum [Bot]
a ta institucija je u službi gradjana jer ako bi bilo obrnuto onda bi ona sama sebi bila svrha.Vlada ,zakoni,uredjenje države ,sve je to javni servis GRADJANA i sve je to tu radi gradjana ,a ne obrnuto .Slabo poznaješ poredak i prioritete demokratijemrki62 wrote:Nije na štetu građana, već na štetu institucije , koja predstavlja DRŽAVU.carobnjak_iz_voza wrote:...vjerske slobode su zagarnatovane ustavom sve dok iste nisu na štetu drugih gradjana.Hoćeš li konačno objasniti kako je marama na nečijoj glavi na štetu gradjana?
Da imalo poštuješ državu, ti bi se zauzeo za državu a ne pojedinca - u ovom slučaju tu žeMsku sa maramom
Potpis ,...... ali , da bi ti shvatio to društvo i državu , ti bi onda trebao i morao shvatiti i to da je to društvo podijeljeno na razno - razne vjerske zajednice i te vjerske zajednice imaju svoje pristalice, članove ,...... i te vjerske zajednice se sa vodstvom/predstavnicima države dogovore šta i kako.carobnjak_iz_voza wrote: a ta institucija je u službi gradjana jer ako bi bilo obrnuto onda bi ona sama sebi bila svrha.Vlada ,zakoni,uredjenje države ,sve je to javni servis GRADJANA i sve je to tu radi gradjana ,a ne obrnuto .Slabo poznaješ poredak i prioritete demokratije
Vjerske zajednice se moraju registrovati u svakoj državi i te vjerske zajednice PREDSTAVLJAJU vjernike i te vjerske zajednice rješavaju probleme vjernika i sad mene zanima KOJA vjerska zajednica će rješavati taj slučaj a ako ne bude toga- šta ćemo onda ?
Hoćemol doći do zaključka da ta žena nije pripadnica ni jedne vjerske zajednice ?
Opet ponavljam , radikali u bilo kojoj državi su opasni za svaku državu a opasni su i oni što zagovaraju radikale - to je moje mišljenje, na koje igrom slučaja imam pravo

Dozivljavam te kao jako radikalnog i agresivnogmrki62 wrote:Potpis ,...... ali , da bi ti shvatio to društvo i državu , ti bi onda trebao i morao shvatiti i to da je to društvo podijeljeno na razno - razne vjerske zajednice i te vjerske zajednice imaju svoje pristalice, članove ,...... i te vjerske zajednice se sa vodstvom/predstavnicima države dogovore šta i kako.carobnjak_iz_voza wrote: a ta institucija je u službi gradjana jer ako bi bilo obrnuto onda bi ona sama sebi bila svrha.Vlada ,zakoni,uredjenje države ,sve je to javni servis GRADJANA i sve je to tu radi gradjana ,a ne obrnuto .Slabo poznaješ poredak i prioritete demokratije
Vjerske zajednice se moraju registrovati u svakoj državi i te vjerske zajednice PREDSTAVLJAJU vjernike i te vjerske zajednice rješavaju probleme vjernika i sad mene zanima KOJA vjerska zajednica će rješavati taj slučaj a ako ne bude toga- šta ćemo onda ?
Hoćemol doći do zaključka da ta žena nije pripadnica ni jedne vjerske zajednice ?
Opet ponavljam , radikali u bilo kojoj državi su opasni za svaku državu a opasni su i oni što zagovaraju radikale - to je moje mišljenje, na koje igrom slučaja imam pravo

Jok, jer rahmetli mati je nosila i maramu i šamiju - na kuju je sama heklala kerice ,........ ako znaš šta su kericeneko wrote: Dozivljavam te kao jako radikalnog i agresivnog![]()
i opasnog po zensku populaciju koja nosi mahrame.

Znam sta su kerice. Sad te jedino i samo zalim...mrki62 wrote:Jok, jer rahmetli mati je nosila i maramu i šamiju - na kuju je sama heklala kerice ,........ ako znaš šta su kericeneko wrote: Dozivljavam te kao jako radikalnog i agresivnog![]()
kerice su prava umjetnostmrki62 wrote:Jok, jer rahmetli mati je nosila i maramu i šamiju - na kuju je sama heklala kerice ,........ ako znaš šta su kericeneko wrote: Dozivljavam te kao jako radikalnog i agresivnog![]()
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
Al to novokonponovani ne znaju , meni će govoriti da u komunizmu nije bilo slobode a hadžije i hadžijinice postojale, 27 noć je imala svoj smisao, kurbani se klali po propisu a danas se ide svašta kupiti za kurban, samo da se neko pokaže kao tobože vjernik , pa i žene se pokrivaju na hater drugima itd itdblento59 wrote: kerice su prava umjetnost
http://vrazickenovine.blogspot.com/2010 ... njaka.html

- komsija
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 2 times
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
I, obratno!
Danas hidžab :

A sutra burka:

A sutra burka:

I da ne bi previse odsetali od teme, upravo zbog ovakog pristupa prema zeni, kao sto se moglo lijepo uociti iz predhodnih postova, supustena je objava o pokrivanju zena.
Jednom prilikom su poslaniku s.a.v.s. dosli neki beduini da se raspitaju o vjeri. Tom razgovoru je prisustvovala i Aisa r.a. supruga Resulullahova. Jedan od beduina je na kraju razgovora ponudio poslaniku da promijene zene, rekavsi da je njegova ljepsa od Aise i da bi mu tim cinom zelio izdati postovanje. Drugi slucaj, se desio kada je poslaniku dosla grupa muslimana viza vjerskih pitanja, pa je Omer koji je takodjer bio prisutan, pozvao u stranu Resullullaha, sav ljutit, rekavsi mu da oni bacaju strastvene poglede prema poslanikovim zenama. Tom prilikom je Omer zatrazio da Resulullah s.a.v.s. odstrani zene iz prostorije.
Ne malo posle toga je dosla objava o pokrivanju zene.
Zena je pokrivena zbog bolesnih srca muskaraca i njihovih ogranicenih pogleda na istu.
Jednom prilikom su poslaniku s.a.v.s. dosli neki beduini da se raspitaju o vjeri. Tom razgovoru je prisustvovala i Aisa r.a. supruga Resulullahova. Jedan od beduina je na kraju razgovora ponudio poslaniku da promijene zene, rekavsi da je njegova ljepsa od Aise i da bi mu tim cinom zelio izdati postovanje. Drugi slucaj, se desio kada je poslaniku dosla grupa muslimana viza vjerskih pitanja, pa je Omer koji je takodjer bio prisutan, pozvao u stranu Resullullaha, sav ljutit, rekavsi mu da oni bacaju strastvene poglede prema poslanikovim zenama. Tom prilikom je Omer zatrazio da Resulullah s.a.v.s. odstrani zene iz prostorije.
Zena je pokrivena zbog bolesnih srca muskaraca i njihovih ogranicenih pogleda na istu.
Last edited by adacta on 03 Nov 2011, 20:49, edited 1 time in total.
Reason: off obrisan
Reason: off obrisan
Haj sad lijepo postavi ono , gdje piše da muškarci ne smiju gledati ni barakati tuđe ženeneko wrote:I da ne bi previse odsetali od teme, upravo zbog ovakog pristupa prema zeni, kao sto se moglo lijepo uociti iz predhodnih postova, supustena je objava o pokrivanju zena.

- carobnjak N
- Forum [Bot]
U Konzumu u Vitezu nisu mi dali da radim jer nosim maramu
U posljednje vrijeme u javnosti je otkriveno više slučajeva kršenja prava muslimanki s maramom u sektoru zapošljavanja i javnog nastupa. Jedan od takvih primjera slučaj jedne Bošnjakinje koja nosi hidžab iz Travnika, uposlenice Općinskog suda u Travniku, kojoj predsjednik ovog suda brani da u hidžabu dolazi na posao. Na adresu naše redakcije ovih dana prijavljen je još jedan slučaj iz Travnika. Naime, našoj redakciji javila se Sabiha Tirić, uposlenica veleprodajnog centra Konzum u Travniku. Sabiha Tirić je jedina uposlenica travničkog Konzuma koja nosi hidžab.
„ Ne mogu više trpiti ono što doživljavam na poslu zbog svoga posla. Ljetos sam, kao ispomoć, zajedno sa drugim radnicama travničkog Konzuma poslana u Vitez na ispomoć. Šefica viteškog Konzuma Mirela me odmah drugi dan vratila u Travnik. Ništa mi nije rekla. Međutim, kada sam došla u Travnik otišla sam direktoru i pitala ga zašto sam ja samo vraćena iz Viteza. Direktor mi je rekao da sam vraćena zbog svoje mahrame, jer se navodno u Vitezu boje da svojom maramom ne izazovem incident. Rekla sam direktore da je to velika uvreda i nacionalistički napad na mene i moju ličnost. On je samo slegao ramenima. Upitala sam ga, a kako je moguće da u Konzumu smeta moja mahrama a ne smetaju marame i nikabi drugih Bošnjakinja koje su kupci u Konzumu. Ni na to pitanje nisam dobila odgovor“, kaže nam Sabiha.
Sabiha nam je još ispričala da zna dosta djevojaka koje nose hidžab u Travniku koje nisu mogle dobiti posao ili su dobile otkaz iz drugih trgovačkih kuća jer nose hidžab. Jasno je da ima dosta slučajeva kršenja prava muslimanki s maramom. Jedini razlog što u medijima nema više ovakvih vijesti jeste šutnja ugroženih muslimanki koje nose hidžabe. Nadamo se da došlo vrijeme da se ovaj problem konačno počne rješavati.
(SAFF)
U posljednje vrijeme u javnosti je otkriveno više slučajeva kršenja prava muslimanki s maramom u sektoru zapošljavanja i javnog nastupa. Jedan od takvih primjera slučaj jedne Bošnjakinje koja nosi hidžab iz Travnika, uposlenice Općinskog suda u Travniku, kojoj predsjednik ovog suda brani da u hidžabu dolazi na posao. Na adresu naše redakcije ovih dana prijavljen je još jedan slučaj iz Travnika. Naime, našoj redakciji javila se Sabiha Tirić, uposlenica veleprodajnog centra Konzum u Travniku. Sabiha Tirić je jedina uposlenica travničkog Konzuma koja nosi hidžab.
„ Ne mogu više trpiti ono što doživljavam na poslu zbog svoga posla. Ljetos sam, kao ispomoć, zajedno sa drugim radnicama travničkog Konzuma poslana u Vitez na ispomoć. Šefica viteškog Konzuma Mirela me odmah drugi dan vratila u Travnik. Ništa mi nije rekla. Međutim, kada sam došla u Travnik otišla sam direktoru i pitala ga zašto sam ja samo vraćena iz Viteza. Direktor mi je rekao da sam vraćena zbog svoje mahrame, jer se navodno u Vitezu boje da svojom maramom ne izazovem incident. Rekla sam direktore da je to velika uvreda i nacionalistički napad na mene i moju ličnost. On je samo slegao ramenima. Upitala sam ga, a kako je moguće da u Konzumu smeta moja mahrama a ne smetaju marame i nikabi drugih Bošnjakinja koje su kupci u Konzumu. Ni na to pitanje nisam dobila odgovor“, kaže nam Sabiha.
Sabiha nam je još ispričala da zna dosta djevojaka koje nose hidžab u Travniku koje nisu mogle dobiti posao ili su dobile otkaz iz drugih trgovačkih kuća jer nose hidžab. Jasno je da ima dosta slučajeva kršenja prava muslimanki s maramom. Jedini razlog što u medijima nema više ovakvih vijesti jeste šutnja ugroženih muslimanki koje nose hidžabe. Nadamo se da došlo vrijeme da se ovaj problem konačno počne rješavati.
(SAFF)
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Isključili djevojčicu s turnira zbog marame
Drugi međunarodni karate turnir “Rama Open 2011″ koji je u subotu održan u Prozoru, trebao je, prema svim najavama, biti prava sportska manifestacija, jer je nastupilo 350 karatista iz 30 klubova iz Hrvatske, Crne Gore i BiH. Čast da otvori turnir pripala je zamjeniku ambasadora Japana Hitoši Kavahari, a borbe je posmatrao i dopredsjednik FBiH Svetozar Pudarić.
Mnoga prvenstva
Međutim, sportsku atmosferu i sjajnu organizaciju pokvarile su sudije, koje su iz daljnjeg takmičenja udaljile mladu karatistkinju iz Bugojna zato što je nosila maramu. Trener Karate kluba “Bugojno” Rašid Tihak uzaludno je protestirao kod vrhovnog sudije i generalnog sekretara Karate saveza BiH Dragoslava Dojčinovića.
- Ovo sam prvi put doživio, iako sam državni sudija. Ova djevojčica se s maramom u kategoriji 12 i 13 godina takmičila na mnogim prvenstvima i turnirima. Zamislite kako je njoj bilo u Prozoru – kaže Tihak.
S obzirom na to da se na ovom međunarodnom turniru nije izvodila ni himna BiH, Tihak smatra da se radi o nečemu što očito izlazi iz okvira sporta.
Ko je maliciozan
S druge strane, Dojčinović kaže da mlada karatistkinja iz Bugojna nije udaljena s turnira, nego joj nije dozvoljen nastup na takmičenju. Na sugestije da je djevojčica isključena mimo pravila, on odgovara da su ti koji ga optužuju “maliciozni i da ne znaju pravila”.
- U pravilima se kaže da se na takmičenju ne može nositi ništa što nije sportska oprema. Nije istina da je ova djevojčica učestvovala bilo gdje, jer sam ja bio na svim međunarodnim takmičenjima. Jeste li vidjeli na nogometnim terenima pokrivene igračice – izjavio je Dojčinović i dodao da je djevojčica nastupala u “katama”, nakon čega joj je saopćeno da ne može dalje učestvovati na turniru.
Bez himne BiH, ali s Thompsonom
Iako se na sličnim turnirima, na kojima učestvuju takmičari iz različitih zemalja, pušta državna himna, to se u Prozoru nije dogodilo.
Mnogim učesnicima, kako kaže Tihak, dodatno je zasmetalo to što su prije zvaničnog početka turnira u sali puštane pjesme Marka Perkovića Thompsona.
Dojčinović vrijeđa: “Muslimani prave budale od sebe”
Dojčinović je ustvrdio da se do 2009. godine moglo nastupati s maramom, nakon čega je to zabranjeno, kao i da oni “nisu vjerska, nego sportska organizacija”. Tvrdi i da je bio na turnirima u arapskim zemljama, “gdje također nema takmičarki u maramama”, a potom je uslijedila iznenađujuće uvredljiva i skandalozna Dojčinovićeva izjava:
- Samo što su naši muslimani veći od svih ostalih u svojim nastojanjima da naprave budale od sebe – ustvrdio je on.
USKPORTAL.BA VIJESTI
Drugi međunarodni karate turnir “Rama Open 2011″ koji je u subotu održan u Prozoru, trebao je, prema svim najavama, biti prava sportska manifestacija, jer je nastupilo 350 karatista iz 30 klubova iz Hrvatske, Crne Gore i BiH. Čast da otvori turnir pripala je zamjeniku ambasadora Japana Hitoši Kavahari, a borbe je posmatrao i dopredsjednik FBiH Svetozar Pudarić.
Mnoga prvenstva
Međutim, sportsku atmosferu i sjajnu organizaciju pokvarile su sudije, koje su iz daljnjeg takmičenja udaljile mladu karatistkinju iz Bugojna zato što je nosila maramu. Trener Karate kluba “Bugojno” Rašid Tihak uzaludno je protestirao kod vrhovnog sudije i generalnog sekretara Karate saveza BiH Dragoslava Dojčinovića.
- Ovo sam prvi put doživio, iako sam državni sudija. Ova djevojčica se s maramom u kategoriji 12 i 13 godina takmičila na mnogim prvenstvima i turnirima. Zamislite kako je njoj bilo u Prozoru – kaže Tihak.
S obzirom na to da se na ovom međunarodnom turniru nije izvodila ni himna BiH, Tihak smatra da se radi o nečemu što očito izlazi iz okvira sporta.
Ko je maliciozan
S druge strane, Dojčinović kaže da mlada karatistkinja iz Bugojna nije udaljena s turnira, nego joj nije dozvoljen nastup na takmičenju. Na sugestije da je djevojčica isključena mimo pravila, on odgovara da su ti koji ga optužuju “maliciozni i da ne znaju pravila”.
- U pravilima se kaže da se na takmičenju ne može nositi ništa što nije sportska oprema. Nije istina da je ova djevojčica učestvovala bilo gdje, jer sam ja bio na svim međunarodnim takmičenjima. Jeste li vidjeli na nogometnim terenima pokrivene igračice – izjavio je Dojčinović i dodao da je djevojčica nastupala u “katama”, nakon čega joj je saopćeno da ne može dalje učestvovati na turniru.
Bez himne BiH, ali s Thompsonom
Iako se na sličnim turnirima, na kojima učestvuju takmičari iz različitih zemalja, pušta državna himna, to se u Prozoru nije dogodilo.
Mnogim učesnicima, kako kaže Tihak, dodatno je zasmetalo to što su prije zvaničnog početka turnira u sali puštane pjesme Marka Perkovića Thompsona.
Dojčinović vrijeđa: “Muslimani prave budale od sebe”
Dojčinović je ustvrdio da se do 2009. godine moglo nastupati s maramom, nakon čega je to zabranjeno, kao i da oni “nisu vjerska, nego sportska organizacija”. Tvrdi i da je bio na turnirima u arapskim zemljama, “gdje također nema takmičarki u maramama”, a potom je uslijedila iznenađujuće uvredljiva i skandalozna Dojčinovićeva izjava:
- Samo što su naši muslimani veći od svih ostalih u svojim nastojanjima da naprave budale od sebe – ustvrdio je on.
USKPORTAL.BA VIJESTI
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
Slicna se tema vodila jedanput na jednom forumu,ja cu reci slicno sto i tada:
kada karatasica digne nogu u borbi,otkrije se dio noge obavezno?
I da pitam,ne smeta li to njoj?
Jos nesto:moja je nana bila iz hodzinske familije(tako se tad govorilo)ona nikad nije dala da jo vlah(tako je ona zvala nemuslimane)vidi lice,kad bi dolazili trgovati sa djedom,ulazila bi u kucu.Davna vremena.Davno je umrla.
Sada (pokrivene)muslimanke idu u beograd,u prozor,takmice se u karateu,i one bi da sve bude potaman.
Ne ide to tako drage moje.
Obavezno naglasavaju:ne trebam biti samo muslimanka i nista vise.Ne,ali granicu trebas povuci.Ne mozes biti i dobra majka,i domacica,i zena od karijere,i sportasica,i popularna itdisl.Skromnost bi trebalo biti ono cemu teze,a ne isticanje.
Ima i onih koje se bave atletikom i trce,pa imaju skroz uski triko koji sve ocrta i maramu?
cemu?
Ovo je moje misljenje,nije mi namjera da se svadjam ili sta slicno,nedaj Boze.
I da pitam,ne smeta li to njoj?

Jos nesto:moja je nana bila iz hodzinske familije(tako se tad govorilo)ona nikad nije dala da jo vlah(tako je ona zvala nemuslimane)vidi lice,kad bi dolazili trgovati sa djedom,ulazila bi u kucu.Davna vremena.Davno je umrla.
Sada (pokrivene)muslimanke idu u beograd,u prozor,takmice se u karateu,i one bi da sve bude potaman.
Obavezno naglasavaju:ne trebam biti samo muslimanka i nista vise.Ne,ali granicu trebas povuci.Ne mozes biti i dobra majka,i domacica,i zena od karijere,i sportasica,i popularna itdisl.Skromnost bi trebalo biti ono cemu teze,a ne isticanje.
Ima i onih koje se bave atletikom i trce,pa imaju skroz uski triko koji sve ocrta i maramu?

Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Mislim da ovdje u slučaju ove djevojčice nije riječ o tome da marama njena može biti višak ili ometati nju ili protivnika prilkom takmičenja jer postoje marame za to koje sliče onim kupaćim kapicama tj elastične su.Takodjer postoje i lastike na nogavicama kimona tako da ne pada prilikom izvedbe udarcamadam Bovary wrote:Slicna se tema vodila jedanput na jednom forumu,ja cu reci slicno sto i tada:
I da pitam,ne smeta li to njoj?![]()
Ima i onih koje se bave atletikom i trce,pa imaju skroz uski triko koji sve ocrta i maramu?cemu?

Šta misliš o ovom slučaju trgovkinje @madam? Zar treba muslimanke izolovati zbog njihovog načina oblačenja i ne dopustiti im javni život,pravo na posao i slično samo zato što imaju maramu na glavi?
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- carobnjak N
- Forum [Bot]
[media]vqolYgyD9b4&feature=related[/media]
[media]Np16QeXzlaY&feature=related[/media]
[media]Np16QeXzlaY&feature=related[/media]