Napusti temuKrokodil Behko wrote: 13 Jul 2021, 08:43spacebound wrote: 13 Jul 2021, 08:21 Eh ovako, kupila sam jutros pileci file, pa rasporedila menje porcije u odvojene vrecice, kukuruz u konzervi, sampinjone, paradajz, feta sir, mladi sir, patlidzan, tikvice, tunjevinu, paprikw, ima jaja u kuci.
Zelim narednih dana jesti salate kao obroke, a sa salatama sam na Viosim onih ustaljenih i uobicajenih, pa haj'mo, kuhari i kuharice, prijedloge na sunce
Nasijeci paradajza, krastavaca i luka i malo podmaži![]()
SALATE
- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9596 times
- Been thanked: 16100 times
- Status: Online
Re: SALATE
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
- Has thanked: 2473 times
- Been thanked: 4294 times
Meni je ubjedljivo najbolja salata i najkompletniji obrok:spacebound wrote: 13 Jul 2021, 08:21 Eh ovako, kupila sam jutros pileci file, pa rasporedila menje porcije u odvojene vrecice, kukuruz u konzervi, sampinjone, paradajz, feta sir, mladi sir, patlidzan, tikvice, tunjevinu, paprikw, ima jaja u kuci.
Zelim narednih dana jesti salate kao obroke, a sa salatama sam na Viosim onih ustaljenih i uobicajenih, pa haj'mo, kuhari i kuharice, prijedloge na sunce
Jedno ono pileće prso isjeckam na kockice, začinim i ispržim, iceberg salata, najbolja, malo kukuruza, i grčki jogurt kao preliv. U to možeš dodavati šta hoćeš. Ja nekad dodam krastavac, nekad mrkvu, nekad jabuku, nekad sve troje. Možeš dodati feta sir i paradajz.
Al iceberg salata je ono što je čini ukusnom mmmm
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
Ja tražila sjeme u poljoopremi da posijem, kaže nema toga, nećeš to nigdje naći...pizarro wrote: 03 May 2021, 17:18mislio sam samo na ovu salatu kao salatu, ne na nacin kako se pripremiKrokodil Behko wrote: 03 May 2021, 17:02
Nekidan dadoh 4 km, za burger king, pisalo iceberg salata i ja mislio bogapitaj šta je to.
Neka kombinacija majoneze, kamagre i banane, s okusom maline ko hljeb. Kad ono..
Bolji sam hamburger pojeo na autobuskoj u Sarajevu, nego kod njih.
![]()

Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- spacebound
- Urednik foruma
Iceberg je fancy naziv za zelenu kristal salatu, je l takoNora Ibsenova wrote: 13 Jul 2021, 08:50Meni je ubjedljivo najbolja salata i najkompletniji obrok:spacebound wrote: 13 Jul 2021, 08:21 Eh ovako, kupila sam jutros pileci file, pa rasporedila menje porcije u odvojene vrecice, kukuruz u konzervi, sampinjone, paradajz, feta sir, mladi sir, patlidzan, tikvice, tunjevinu, paprikw, ima jaja u kuci.
Jedno ono pileće prso isjeckam na kockice, začinim i ispržim, iceberg salata, najbolja, malo kukuruza, i grčki jogurt kao preliv. U to možeš dodavati šta hoćeš. Ja nekad dodam krastavac, nekad mrkvu, nekad jabuku, nekad sve troje. Možeš dodati feta sir i paradajz.

Nemam, ne jedem je

Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
Mislim da to nije isto.spacebound wrote: 13 Jul 2021, 08:54Iceberg je fancy naziv za zelenu kristal salatu, je l takoNora Ibsenova wrote: 13 Jul 2021, 08:50
Meni je ubjedljivo najbolja salata i najkompletniji obrok:
Nemam, ne jedem je![]()
- spacebound
- Urednik foruma
Jeste, sad sam izguglala, probat cu bez nje i bez grckog jogurta jer nemam, imam obicni, mladi sir, vrhnje za kuhanje, kajmak
I uvalit patlidzan i sampinjone jos 

- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
Ne znam, meni uopšte ne izgleda isto.spacebound wrote: 13 Jul 2021, 09:00 Jeste, sad sam izguglala, probat cu bez nje i bez grckog jogurta jer nemam, imam obicni, mladi sir, vrhnje za kuhanje, kajmakI uvalit patlidzan i sampinjone jos
![]()
Iceberg je u glavici, ova kristal mi ne djeluje tako.
Al šta ja znam

- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
Ugl u salatu šta god staviš može.
- Skin
- Inventar foruma
- Has thanked: 2881 times
- Been thanked: 3246 times
- Status: Offline
spaceyspacebound wrote: 13 Jul 2021, 08:21 Eh ovako, kupila sam jutros pileci file, pa rasporedila menje porcije u odvojene vrecice, kukuruz u konzervi, sampinjone, paradajz, feta sir, mladi sir, patlidzan, tikvice, tunjevinu, paprikw, ima jaja u kuci.
let me help you

isjeckaj:
krastavac
paradajz
luk
crvenu papriku
svjezi persun
feta sir izmrvi
u zdjelu, promijesaj
dressing
masl ulje
sirce
sok od limuna
malo origana
sol, biber
mozes dodati u ovu salatu i masline, ili proteine npr tuna ili grah, a mozes i pastu, da bude bogatija i fin obrok
pravo ima okus svjezine i hrskava, fina
---
varijanta sa tunjevinom
za koju ti treba susamovo ulje zbog okusa i susam sjemenke..ne moze se zamijenit nicim, a odlicna salata
iscijedis tunu, izmrvis
isjeckas pola crvene paprike
2 pera mladog luka isjeckas
to promijesas u zdjeli
a dressing od susama:
2 kasike susamovog ulja
2 kasike soya sosa
1 kasika sjemenki susama
ili
klasicna tuna salata
iscijedis tunu, izmrvis
1 solja isjeckanog celera (stap naravno)
malo isjeckanih oraha
2 pera mladog luka
to promijesas
dressing:
pola solje light majoneze
sok od 1 limuna
so i biber
ovo mozes jesti na tostu, na krekerima, ili staviti preko svjezeg spinata, zelene salate itd
---
varijanta s piletinom:
na gril tavi ispeces pileci file.
kad se skroz ohladi, isjeckas ga
1 veca ili 2 manje jabuke isjeckas
1 luk isjeckas
dodas svjeze grozdje u zdjelu, ako nema grozdje onda brusnice
dressing:
malo light majoneze
malo jogurta
kasika senfa
kasika sirceta
o "sircetu" drugi put
- Skin
- Inventar foruma
- Has thanked: 2881 times
- Been thanked: 3246 times
inace, za salate, cega se pridrzavam (nakon sto sam puno trazila kako i sta):
kao podloga ide zelena salata, spinat, baby spinat, kelj
dodas neko povrce (paradajz, krastavac, luk, mrkva, paprika, kukuruz, gljive, masline)
dodas neko voce (jabuke, kruske, breskve, nektarine, jagode, maline, mango, avokado)
dressing
raznih ima
klasicni talijanski
masl ulje
sirce
senf
bijeli luk u prahu
so, biber
parmezan
a za posuti preko salate:
razne sjemenke i orasasti plodovi
susene brusnice
feta, parmezan itd
kao podloga ide zelena salata, spinat, baby spinat, kelj
dodas neko povrce (paradajz, krastavac, luk, mrkva, paprika, kukuruz, gljive, masline)
dodas neko voce (jabuke, kruske, breskve, nektarine, jagode, maline, mango, avokado)
dressing
raznih ima
klasicni talijanski
masl ulje
sirce
senf
bijeli luk u prahu
so, biber
parmezan
a za posuti preko salate:
razne sjemenke i orasasti plodovi
susene brusnice
feta, parmezan itd
- spacebound
- Urednik foruma
Joj, hvaĺa, skincicu 

- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 21122 times
- Been thanked: 19109 times
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
Ja ne bi paradajz pojela nema para.
- arzuhal
- Forum [Bot]
- Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
- Has thanked: 560 times
- Been thanked: 1129 times
Nisu isto kristal i iceberg salata.spacebound wrote: 13 Jul 2021, 09:00 Jeste, sad sam izguglala, probat cu bez nje i bez grckog jogurta jer nemam, imam obicni, mladi sir, vrhnje za kuhanje, kajmakI uvalit patlidzan i sampinjone jos
![]()
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 21122 times
- Been thanked: 19109 times
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
Razlika je što je iceberg ašićare glavica, a kristal ašićare nije glavica.
- arzuhal
- Forum [Bot]
Kristal i Icberg se razlikuju po izgledu, ukusu/teksturi i cijeni.
Crystal:

Iceberg:

Crystal:

Iceberg:

- spacebound
- Urednik foruma
Evo da rijesimo ove nedoumice 
Salata tijekom cijele vrtlarske sezone
Salata (lat .Lactuca sativa L.) neizostavno je zeleno povrće u svakom vrtu. Koristi se kao svježa, uz prilog gotovo svim jelima. Zbog toga, danas na tržištu nalazimo puno novih sorata koje se razlikuju veličinom, oblikom listova, okusom i bojom.
Podjela sortimenta salate
Osnovna podjela sortimenta salate s obzirom na tip je sljedeća:.
Tip batavia ima bogatu rozetu lišća, koja je zelene i smeđe-crvene boje. Rub listova je više ili manje nazubljen ili ima naboranu lisnu površinu.
Puterica ili maslenka također ima bogatu rozetu sa nešto čvršćim listovim koji nisu toliko naborani.
Salata tipa hrastov list zelene je ili crvene boje koja je relativno često zastupljena u vrtovima.
Lolo tip salata dolazi u izrazito crvenoj i zelenoj boji, jako je nazubljenih listova pa možemo reći da izgleda „čupavo“. Vrlo je ukusna ali i vrlo dekorativan tip salate što joj je i najčešća primjena.
Romana je tip salate koja raste u visinu, za razliku od ostalih tipova koje tvore rozetu. Izdužuje se, a njezin središnji dio na poprečnom presjeku je žute boje dok su vanjski listovi tamno zeleni.
Kristal/iceberg poseban je tip salate jer u drugom dijelu vegetacije zatvara glavicu. Jedna glavica teži više od 700 g. Potrebno je napomenuti da sve kristal salate ne savijaju glavicu već samo tip iceberg.

Salata tijekom cijele vrtlarske sezone
Salata (lat .Lactuca sativa L.) neizostavno je zeleno povrće u svakom vrtu. Koristi se kao svježa, uz prilog gotovo svim jelima. Zbog toga, danas na tržištu nalazimo puno novih sorata koje se razlikuju veličinom, oblikom listova, okusom i bojom.
Podjela sortimenta salate
Osnovna podjela sortimenta salate s obzirom na tip je sljedeća:.
Tip batavia ima bogatu rozetu lišća, koja je zelene i smeđe-crvene boje. Rub listova je više ili manje nazubljen ili ima naboranu lisnu površinu.
Puterica ili maslenka također ima bogatu rozetu sa nešto čvršćim listovim koji nisu toliko naborani.
Salata tipa hrastov list zelene je ili crvene boje koja je relativno često zastupljena u vrtovima.
Lolo tip salata dolazi u izrazito crvenoj i zelenoj boji, jako je nazubljenih listova pa možemo reći da izgleda „čupavo“. Vrlo je ukusna ali i vrlo dekorativan tip salate što joj je i najčešća primjena.
Romana je tip salate koja raste u visinu, za razliku od ostalih tipova koje tvore rozetu. Izdužuje se, a njezin središnji dio na poprečnom presjeku je žute boje dok su vanjski listovi tamno zeleni.
Kristal/iceberg poseban je tip salate jer u drugom dijelu vegetacije zatvara glavicu. Jedna glavica teži više od 700 g. Potrebno je napomenuti da sve kristal salate ne savijaju glavicu već samo tip iceberg.
- arzuhal
- Forum [Bot]
To je tačno, ima mnogo crystal salata, a iceberg je jedna od njih. Međutim, u našim tržnim centrima prodaju se samo tri vrste zelene salate, pod ovim imenima: puterica, kristal i iceberg.
Pa da riješimo tu nedoumicu kada u BiH pričamo o salatama.
Pa da riješimo tu nedoumicu kada u BiH pričamo o salatama.
- Mirelam
- Forum [Bot]
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 345 times
Ne znam ide li pod salate ali po ovim vrućinama često narezani na štapiće: bijeli celer listaš, kormorač, mrkva, krastavac, paprika. Humus sa strane i maslinovo ulje sa mentom, bosiljkom, ruzmarinom, so i biber. Naumačrmo se ko nezdravi a uz to bi dobro išao somun ali neJma.