Nasi obicaji i ( ne valja ) ..
Moderator: Krokodil Behko
- Konsultant
- Legenda foruma
- Been thanked: 1 time
- Status: Offline
Re: Nasi obicaji i ( ne valja ) ..
zna li ko koje su sve preporuke za mladu kada odlazi iz rodne kuce i kad ulazi u novu kucu
Već se udala, kasno je za preporuke.Konsultant wrote:zna li ko koje su sve preporuke za mladu kada odlazi iz rodne kuce i kad ulazi u novu kucu
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7725 times
- Been thanked: 18198 times
Ja samo znam kad odlazi da se ne smije okretatiKonsultant wrote:zna li ko koje su sve preporuke za mladu kada odlazi iz rodne kuce i kad ulazi u novu kucu

- Luna.
- Inventar foruma
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
to sa vodom je kod nas obicaj toliko rasprostrijenjen, da je skoro tradicija... uvijek se prosipa kad neko krene na put, kad dijete krene prvi dan u skolu, prvi dan posla a prosipa se da bi sve teklo kao voda...
jednostavno nije vise vjerovaje, nego eto adet neki i mislim da se neke stvari trebaju i sacuvat, bez obzira sto nemaju svoje logicno objasnjene i u sustini su besmislene...
i nijemci imaju svoje obicaje, ne tako kao mi ali imaju... npr. kad neko pokriva kucu, majstori se popunu na krov, drze govor i razbiju flasu, ili kad neko useljava u kucu nosi mu se hljeb i so ili potkovica za srecu
jednostavno nije vise vjerovaje, nego eto adet neki i mislim da se neke stvari trebaju i sacuvat, bez obzira sto nemaju svoje logicno objasnjene i u sustini su besmislene...
i nijemci imaju svoje obicaje, ne tako kao mi ali imaju... npr. kad neko pokriva kucu, majstori se popunu na krov, drze govor i razbiju flasu, ili kad neko useljava u kucu nosi mu se hljeb i so ili potkovica za srecu
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9476 times
- Been thanked: 11225 times
Ima to i u mom kraju. Zove se šljeme. Kad se pokriva kuća, popne se najgrlatiji majstor i viče svašta. Komšije dolaze i donose neke sitnije iznose novca na poklon, odjeću, peškire i ostale sitnice.Luna. wrote: i nijemci imaju svoje obicaje, ne tako kao mi ali imaju... npr. kad neko pokriva kucu, majstori se popunu na krov, drze govor i razbiju flasu
Majstor viče:
Fala ti kooomšija Muuuuujoooooo!
Što si na šljeme došoooooo.
Darove donijooooooo
Na ćabu ošooooooo
Sa ćabe se vratijooooo
Sinove poženijoooooo
Ščeri poudavoooooo
I ti dabogda gradiooooooo
U širinu širioooooo
U visinu visiooooooo... etc
S tim da se kod nas prilikom pokrivanja kuće, obično zalumpuje pa se polupa i cijela gajba flaša

Kod nas bi sramota bilo odnijeti hljeb i so na naselje. Svi bi rekli "vid ćifuta, šta mi je donio" :555 Nita bez šporeta, frižidera ili bar nekog stolića.ili kad neko useljava u kucu nosi mu se hljeb i so ili potkovica za srecu
-
Kod nas se okaci kosulja i peskir. Kod danaca zastava i cvijece. Ali nema govora.
zato je dobro da si blizu Tuzle jal kakva ducana
Our solution mind revolution
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7725 times
- Been thanked: 18198 times
Luna. wrote: jednostavno nije vise vjerovaje, nego eto adet neki i mislim da se neke stvari trebaju i sacuvat, bez obzira sto nemaju svoje logicno objasnjene i u sustini su besmislene...

-
Ja imam jedan adet od rahmetli mame, znam da nema nikakvo uporiste u vjeri niti ima ikakav znacaj ali eto ja nemmogu da to pregazim. Nekako mi tesko, i kad bi ga pregazila a poslje se nesto desilo, ja bi mislila da je to zbog toga.Luna. wrote:to sa vodom je kod nas obicaj toliko rasprostrijenjen, da je skoro tradicija... uvijek se prosipa kad neko krene na put, kad dijete krene prvi dan u skolu, prvi dan posla a prosipa se da bi sve teklo kao voda...
- Bla
- i dva polipa
- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
otprilike koliko i gravitacija komarca u letu privlaci mjesecblento59 wrote:ono za kosu i grom mogu da shvatim
kosa ima dosta magnetizma tako da je moguce da privlaci munje
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:

Kad se naograisa vako ko jaonda je belaj. Samo se žene ganjaju.........
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM

- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
ovog se i ja drzim,ali samo iz razloga ako bi nesto stajalo naopako u kuci,morali bi me vezati da to ne preokrenem......bilo sta...i ako stoji nakrivljenoMaja wrote:Ja se ovog i sad pridržajem. Kažu ako okreneš hljeb, domaćica će poludjeti.ne valja hljeb da stoji naopako..
Kontam...ne vjerujem ja u to, al neka njega naoposle

Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- pparadiso™
- Sitna buranija
Bla wrote:otprilike koliko i gravitacija komarca u letu privlaci mjesecblento59 wrote:ono za kosu i grom mogu da shvatim
kosa ima dosta magnetizma tako da je moguce da privlaci munje

Nikad ne raspravljaj sa budalom. Prvo ce te spustiti na svoj nivo, a onda ce te dobiti na iskustvo!
To su tzv lanugo dlacice koje ima skoro svaka bebaJulia-Klara wrote:eh vako...
kazu ni slucajno trudna zena ne smije udariti/sutnuti macku... moja mama bila trudna , i macka joj se vrtila oko nogu, ova se iznervirala i nogom je odgurne od sebe(ne sutne,nego odgurne)... moja sestra se rodila bila puna macijih dlaka koje su poslije nekoliko dana same nestale...

Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
- Lanci
- Forum [Bot]
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 49 times
Ili kljuceve na sto ostavljati kad odete kod nekoga,,to je kazu nesto najgore...ili malu bebu preko stola je dodavati nekome 

I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.
ti svoje ostavi kod mene nema veze nek bude šta će biti heheehehhehe..........Lanci wrote:Ili kljuceve na sto ostavljati kad odete kod nekoga,,to je kazu nesto najgore...ili malu bebu preko stola je dodavati nekome
a ja što znam je ono što ne valja utorkom

- Lanci
- Forum [Bot]
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 49 times
a mozes I ti svojenl74 wrote:ti svoje ostavi kod mene nema veze nek bude šta će biti heheehehhehe..........Lanci wrote:Ili kljuceve na sto ostavljati kad odete kod nekoga,,to je kazu nesto najgore...ili malu bebu preko stola je dodavati nekome
a ja što znam je ono što ne valja utorkom![]()

I keep my personal life private,so don’t think you know me!
Ja uvijek muzu u kafani preko stola dodajem dijeteLanci wrote:.ili malu bebu preko stola je dodavati nekome

Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica