Necu te citirati Behkoni, posto ti je predug post, pa cu ovdje pokusati sto krace da ti odgovorim
Prvo je neumjesno pitanje " ko sam ja"! jer mogu da budem doktor nauka ali nisam duzan da o svom intimnom zivotu ovdje ikome govorim, sto znaci da treba uvazavati i razmisljanje Forumasa, nikada ne znas sa kakvim autoritetima razgovaras
I malo mi je sega dati linkovi, tj textovi (koje moze takodjer da pise bilo ko, iz ovih i onih razloga) predstavljaju jedino mjerilo necijih argimenata i istine.(Takvi su u vrijeme inkvizicije trazili " linkove" svim umnim ljudima cija razmisljanja su se kosila sa njihovim, pa su ih spaljivali na lomaci

)
Ali idemo dalje
Pitas me za vjersku strukturu stanovnistva u Bih u vrijeme dolaska Osmanskih osvajaca na ove prostore, pa ovdje kaze ovako
"Srednjovjekovna bosanska država
Stanovništvo srednjovjekovne Bosne je bilo slavensko, po svojim etničkim i vjerskim značajkama pripadajući istom etničkom supstratu kao i Hrvati. Osim samoga spomena hrvatskoga imena, to se vidi u mnogobrojnim etno-kulturnim obilježjima, kao što su jezik (čakavstina i štokavska ikavica, te zapadna ijekavština, što su sve karakteristike hrvatskoga jezika), glagoljsko i zapadnoćirilsko pismo (tzv. bosančica ili hrvatska ćirilica) kojim su pisane isprave, djela vjersko-nabožnog i umjetničkog sadržaja, a koje je istovjetno hrvatskoj ćirilici koja se rabila u Dalmaciji i sjevernohrvatskom primorju, pripadnost zapadnom civilizacijskom krugu, što se očituje u zapadnom katoličkom kršćanstvu te umjetničkim oblicima zapadne provenijencije.
Politički, većina je sadašnje Bosne i Hercegovine (uz kratke intervale, kao za vrijeme srpskog župana Časlava Klonimirovića ), pripadala hrvatskoj državi. Po nekim procjenama na području srednjovjekovne Bosne uoči turskog osvajanja je živjelo 850.000 - 900.000 stanovnika, sljedećeg nacionalnog sastava[1]: katolika oko 750.000 ili 85,22 %, krstjana oko 80.000 ili 9,09 % i pravoslavaca oko 50.000 ili 5,68 %. Specifičnost srednjovjekovne Bosne su bili krstjani, koji nikad nisu činili većinu stanovništva, niti su stvorili vjersku organizaciju na državnoj razini, te su prirodno nestajali misionarskim radom dominikanaca i, posebno, franjevaca.
Pa me pitas " koje su to nacije" bile u Bosni u srednjem vijeku:D
Nije bilo nacija, one se formiraju u Evropi u vrijeme nacionalnih preporoda tek u 19 vijeku, postojale su 3 religije i jedan nariod koji se nazivao Bosnjani. I nikada nisam pricao o Hrvatima u Bosni u srednjem vijeku, nije ok da mi stavljas u usta nesto sto nikada nisam ni pomislio, pisao sam o katolicima, 35456473 puta sam napisao da Hrvata i Srba u Bosni nije bilo do 19 vijeka( a po tebi sam mozda Cetnik, nisam ljevicar, jer pricam i neke stvari koje ne odgovaraju Bosnjacima, moram da pricam samo protiv onih drigih:D, e moj Behkoni, nemaju za mene ovi i oni, za mene postiji samo istina, mogu da pogrijesim, ne kazem da ne mogu, ali su namjere uvijek iskrene i cista srca
Je li dobro kontam ili mi nudis "titulu" moderatora "GLAVNOG"

na forumu, ako dokazem da je VAtikan uslovljavao Bosansku vlastelu da ce prelascima na Krscanstvo imati Papinsku zastitu u odnmou na napade Ugara?
Ovdje kaze "
Bilinopoljski sabor je bio sabor bosanske crkve održan 6. aprila 1203. godine na Bilinom polju kod Zenice.[1] Sazvan je zbog optužbi protiv Kulina i bosanskih hrišćana da su heretici.
Na saboru je doneta čuvena Bilinopoljska izjava kojom su poglavari bosanske crkve, pred izaslanikom rimskog pape (Ivanom de Kazamarisom), izjavili da se odriču svoje hereze. Izjava je potpisana 8. aprila 1203. godine, a izjavu su potpisali: bosanski ban Kulin, dubrovački arhiđakon Marin, kao i sedam poglavara, uključujući djeda Dragiča i "goste" Ljubina i Dražetu. Poslije potpisivanja izjave, Ljubin i Dražeta su otišli ugarskom kralju Emeriku i pred njim 30. aprila položili zakletvu da će se držati odluka rezolucije. Bilinopoljska izjava predstavlja značajan historijski izvor za poznavanje vjerskih i političkih prilika u srednjovjekovnoj Bosni. Potrebno je napomenuti da je ova izjava potpisana u jeku 4. krstaškog rata. Naime 18. novembra 1202. godine krstaška vojska je opljačkala i zaposjela Zadar u kome je još boravila u proljeće 1203. što znači da je bila spremna za eventualni napad na Bosnu čega su bosanski velikaši bili svjesni te su prihvatili papine zahtjeve.
Nisam ja nikada rekao da nekada neki musliman nije otisao u Janicare, na kraju krajeva pa logicno je da su svi krscani prvo postoajali muslimani pa su tek onda postajali Janicari:D
Pa kaze "Janjičari ili janičari (tur. yeniçeri — nova vojska) bili su turske pešadijske trupe u svojstvu ličnih telohranitelja osmanskih sultana. Trupe vode poreklo iz 14. veka; osnovao ih je Murat I, a trupe su ukinute (i masakrirane) 1826. godine po naređenju sultana Mahmuda II.
Janičari su bili organizovani po uzoru na Mameluke, u početku od Turaka, a kasnije od hrišćanske dece otetih ili po drugim osnovama, oduzetih od roditelja, najčešče sa područja Kavkaza i delova Balkana, koji bi prelaskom na islam imali pravo pripadnosti janičarskim jedinicama.
Prve janjičarske jedinice su se sastojale zarobljenika (adžemi oglana (tur. acami oğlan) - strane dece,[1] i robova. Posle 1380-ih sultan Murat I je popunjavao njihove redove uz pomoć danka u krvi, specifične vrste poreza koji se sastojao u davanju muške dece sultanu. Sultanovi ljudi bi regrutovali određeni broj nemuslimanske, obično hrišćanske, muške dece (u početku nasumice, a kasnije prema strogim kriterijumima) odvodeći ih na obuku. To su uglavnom bila srpska, bugarska i albanska deca. Obično bi birali jedno od petoro dece starosti između 7 i 14 godina, ali se taj broj menjao u skladu sa potrebama za vojnicima. Kasnije su dankom u krvi oporezivani i Grci i Mađari. Oporezivano stanovništvo je, svakako, bilo ogorčeno ovakvom praksom. (jesam i ovo izmislio)
Pa pises ovo, tvoje rtijeci "Upravo obrnuto.
Izraz Bosanac je novokomponovani izraz i nastao je tek u doba AU uprave u BiH.
Izraz Bošnjak postoji oduvijek. Isprva kao Bošnjanin i isprva kao teritorijalna odrednica ali postojao je.
Za razliku od njega, za izraz Bosanac, ne znamo ništa do pojave AU, na ovim prostorima.
A na drugoj temi prihvatas moje textove u kojima se kaze da su Bosnjak i Bosanac zapravo isto, pa cu ti reci da su Austrougari uz ime Bosna ubacili prvi put i ime Hercegovina, da bi razbili Bosansko jedinstvo (Hercegovina je npr povrsoinom manja od Krajine)
Nisam cuo za tu bitku kraj Banja Luke iskreno, toliko je bila slavna:D,pa cak i da je bila sta je to u odnosu na 400 godina tamnog vilajeta u Bosni pod Turcima.
Po pitanju Mehmed Pase i Ferhat Pase Sokolovica si me pobio, nisam nikada to toliko ni istrazivao, znam da je Mehmed PAsa dijete pravoslavnih rtotitelja iz Rudog.
Jesu li i ovaj Zulum Turci pokupili od drugih naroda, sve u ime Islama i Serijata
http://www.daliznate.com/2012/03/08/da- ... oju-bracu/