Ne bih želju za roditeljstvom povezivao sa egoizmom.lejlamo wrote: 28 Sep 2019, 13:23dobro.Laser wrote: 28 Sep 2019, 12:58
Prirodna želja za roditeljstvom nije kutijasto, kao što nije ni ljubav, strast, želja, mržnja, veselje, tuga...
Suprotno od toga, splet okolnosti, uticaj okoline, trendovi, duh vremena (nazovi kako hoćeš) nekako od ljudi načine kutiju u tom pogledu pa ne žele biti roditelji iz čisto pragmatičnih razloga. Tako "odlučuju" samo kompjuteri.
Premišljajući se između roditeljstva ili ne, uzimajući kao argumente za neroditeljstvo preveliku patnju, neugodu, oduzimanje slobodnog vremena... kutijasto je do daske.
Tu kutiju nazivamo egoizam. Ako kažeš da je i egoizam prirodan, bit ćeš u pravu...
Nigdje kraja.![]()
koliko je želja za potomkom podređena libidu, okruženju u kojem živimo, tj. društveno nametnutim obrascima razmišljanja, a koliko je zapravo čista racionalna odluka?
može i ovo pitanje, koliko je egoistično donijeti na svijet osobu koju svjesno izlažeš, kako si sam naveo u prethodnim upisima, ekstremno lošim uslovima na samom početku njezinog života, a samo zbog svoje egoistične želje da imaš potomka, koji će te i kojeg ćeš bezuslovno voljeti?
može li se iz te perspektive posmatrati?
kutiju sam navela kao simbol jednostranog pogleda, ne kao vrijeđanje ili šta je već ko shvatio.....tema je takva da zahtijeva i drugačiji pogled. moje lično mišljenje evo nije ni bitno. razgovaramo...
Sasvim suprotno.
Shvatam ideju kutije u ovom kontekstu.
Mišljenje je ovdje posve bitno, budući da nema egzaktnih pokazatelja ni ZA ni PROTIV.
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)