Sitnice koje vas podsjećaju na djetinjstvo

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Post Reply
Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 9 times
Status: Offline

Re: Sitnice koje vas podsjećaju na djetinjstvo

Post by Čupava » 24 Oct 2019, 11:10

Lanci wrote: 24 Oct 2019, 11:09 Ko je jos igrao ovoga? :hihi

Image
Nema ko nije :D.
.

edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 464 times
Been thanked: 1409 times

Post by edo_79 » 24 Oct 2019, 11:11

Kad sam ugledao u slastičarni

Image

Instant flesh na djetinjstvo, jer mi je to mama uvijek donosila s posla, prije dok sam bio mali .....
"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."

Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

Post by Lanci » 24 Oct 2019, 11:12

Čupava wrote: 24 Oct 2019, 11:10

Image
Nema ko nije :D.

Meni ovo nesto posebno bilo drago :hihi
Jos kad se momcici iskupe iz mahale pa hoce da cuvaju :ooo
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant » 24 Oct 2019, 11:31

Image
A ko nije? Uvijek smo gledali kako se privaliti curicama da se toga izigramo. One su se isto znale nama privaliti da se izigraju "muskih" igara.

I ker je bio u drustvenom vlasnistvu :hihi , tacnije raji. Svaka raja je imala nekog svog uz povremene prekide kada bi shintori dosli ili nekom od roditelja prekipi pa ga odvede. Psa nisi mogao drzati u kuci i tu nije bilo rasprave. Poneko bi imao papigu i to je.

GPS je postojao u obliku trafika koje imaju te i te igracke, gdje ti neko stanuje ili radi u blizini.

Spomenih li metalni autic kome su se mogla otvarati vrata, u rjedjim varijantama gepek i vrata. Za to se radilo sve. Kad dobijes, poslusan budes narednih godinu dana.

Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

Post by Lanci » 24 Oct 2019, 11:40

Konsultant wrote: 24 Oct 2019, 11:31

Image
A ko nije? Uvijek smo gledali kako se privaliti curicama da se toga izigramo. One su se isto znale nama privaliti da se izigraju "muskih" igara.

I ker je bio u drustvenom vlasnistvu :hihi , tacnije raji. Svaka raja je imala nekog svog uz povremene prekide kada bi shintori dosli ili nekom od roditelja prekipi pa ga odvede. Psa nisi mogao drzati u kuci i tu nije bilo rasprave. Poneko bi imao papigu i to je.

GPS je postojao u obliku trafika koje imaju te i te igracke, gdje ti neko stanuje ili radi u blizini.

Spomenih li metalni autic kome su se mogla otvarati vrata, u rjedjim varijantama gepek i vrata. Za to se radilo sve. Kad dobijes, poslusan budes narednih godinu dana.

Eto vidis znaci,mahala kao i svaka druga mahala😁

Samo koja li je tvoja bila :D.
Da se nismo skupa igrali :hihi
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2749 times
Been thanked: 3038 times

Post by Skin » 24 Oct 2019, 11:41

storm wrote: 24 Oct 2019, 11:01
Arabella i čarobni prsten?
ne sjecam se arabelle :sok
kulturoloskim referencama me "upropastila" 6 godina starija sestra. gledala sam sve sto nam ona kaze da gledamo.
ali ukradem joj walkman i slusam kim wilde. :D.

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2749 times
Been thanked: 3038 times

Post by Skin » 24 Oct 2019, 11:42

:noga

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 24 Oct 2019, 11:51

Ko uspije psa (zajednickog) natjerati da mu pruzi sapu, glavni je u raji, svi ga slusaju. U kuci si samo u dva slucaja:
a) bolestan, i to gledas kako se ispariti vani. Najbitnije da te ucitelj/ica ne vidi ili neko ne odkuca.
b) kazna, nesto si zglajzo

Ucenje... nije trpilo druzenje, zna se sta ce biti prioritet u socijalizmu.

Iz danasnje perspektive smece mi je misterija. I sada cuvamo neke kutije. Bas se sve 100% koristilo. Igracke bi se nasljedjivale ili poklanjale iako su ostecene. Odjeca isto. Postojale su kante za smece, hajfisi nisu bili svugdje. Ako se ne varam smece se odvozilo samo svakih 7 ili 15 dana.

Ko je imao prve walkmane, nisi s njim mogao pricati. Ne da je on/a bio/la ufurani, vec jednostavno postajes niza kasta po automatizmu.

Edit: U slucaju bolesti, roditelji bi pustili da izadjes pred mrak da te ko ne primjeti i nema daleko

respo
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by respo » 24 Oct 2019, 11:57

ja to oko smeca gledam ovako
danasnja hiper produkcija je dovela do toga da je sve u teoriji jeftinije a i dostupnije naravno uz napredak svega
ranije je set casa bio mozda danasnjih 50 maraka a danas set casa kupis za 5 maraka ajmo reci i sve tako
zatim ranije i ako si imao para tesko je bilo doci do neke stvari i kad dodbijes potrosis proizvod ambalazu cuvas kao ostavu i sl iz vise razloga
jedan je jer je rijetkost a druga je jer su ostale kutije i sl skupe za kupiti

jednostavno danas nam je sve pristupacnije i jeftinije pa zato bacamo stvari
odgovoran sam za ono sto kazem a ne za ono sto ti shvatis

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 24 Oct 2019, 12:02

Ima i te. Doduse nije bilo brutalnog marketinga i nekog pakovanja u pakovanje. PET boce nisu postojale sve negdje do '88. Staklene boce svega i svacega se punile ponovo. Ako dobijes sok na mucenje, popije se, opet se napuni nekim sokom, mlijekom...

Eh da... Omoti od cokolada, to se skupljalo, cini mi se za skolu, priroda i drustvo.

respo
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by respo » 24 Oct 2019, 12:14

pa nisi imao marketing kad si imao 1 ili 2 proizvoda
do rata haman nisi znao da postoje druge paste za zube osim kaladonta cak i danas cujem da neki zovu kaladont iako je to aquafresh colgate i sl

Ommadawn
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Location: Prvi sprat, desna vrata. Pozvoni. Ne ocekuj da otvorim. Ne cujem od muzike. Probaj ponovo.

Post by Ommadawn » 24 Oct 2019, 12:17

Ima da vam postavim jednu sliku kad dođem kući danas.
Ab yul ann idyad awt
En yab na log a toc na awd

F*CK CANCER! F*CK DIABETES!

Ommadawn
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Location: Prvi sprat, desna vrata. Pozvoni. Ne ocekuj da otvorim. Ne cujem od muzike. Probaj ponovo.

Post by Ommadawn » 24 Oct 2019, 12:18

respo wrote: 24 Oct 2019, 12:14 pa nisi imao marketing kad si imao 1 ili 2 proizvoda
do rata haman nisi znao da postoje druge paste za zube osim kaladonta cak i danas cujem da neki zovu kaladont iako je to aquafresh colgate i sl
Bile su reklame ali ponuda nije bila velika. Potražnja je bila veća nego ponuda.
Ab yul ann idyad awt
En yab na log a toc na awd

F*CK CANCER! F*CK DIABETES!

respo
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by respo » 24 Oct 2019, 12:20

Ommadawn wrote: 24 Oct 2019, 12:18
respo wrote: 24 Oct 2019, 12:14 pa nisi imao marketing kad si imao 1 ili 2 proizvoda
Bile su reklame ali ponuda nije bila velika. Potražnja je bila veća nego ponuda.
ma znam da su bile reklame al kao sto on rece nisu bile agresivne
nisu morale ni biti
dovoljno je samo da ljudi vide i kupovat ce jer nemaju izbora
napisi na reklami pospjesuje ucinkovito najbolje i imao si ekstra prodaju otprilike

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 24 Oct 2019, 12:24

Nije samo to. Imao si kinderladu i eurokrem. Kasnije stampi. Kinderladu dobijas samo ako zaluzis.
Proizvodi su bili na policama radi potreba, a ne da se proda negdje i prikaze kako si manager godine.

Ne proizvodi se zato sto se tebi proizvodi, vec se proizvodi da bi se zadovoljila neka potreba. Otprilike tako definisati. Nema naprdjivati, vec kupujes sta ti treba.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9445 times
Been thanked: 15816 times

Post by spacebound » 24 Oct 2019, 12:28

Konsultant wrote: 24 Oct 2019, 11:51 Ko uspije psa (zajednickog) natjerati da mu pruzi sapu, glavni je u raji, svi ga slusaju. U kuci si samo u dva slucaja:
a) bolestan, i to gledas kako se ispariti vani. Najbitnije da te ucitelj/ica ne vidi ili neko ne odkuca.

Iz danasnje perspektive smece mi je misterija. I sada cuvamo neke kutije. Bas se sve 100% koristilo. Igracke bi se nasljedjivale ili poklanjale iako su ostecene. Odjeca isto. Postojale su kante za smece, hajfisi nisu bili svugdje. Ako se ne varam smece se odvozilo samo svakih 7 ili 15 dana.

Ko je imao prve walkmane, nisi s njim mogao pricati. Ne da je on/a bio/la ufurani, vec jednostavno postajes niza kasta po automatizmu.

Edit: U slucaju bolesti, roditelji bi pustili da izadjes pred mrak da te ko ne primjeti i nema daleko
Blizu smo mi u godinama izgleda :hm
Podsjetio si me na dosta toga.Igranje od jutra do mraka, ni gladna ni zedna, samo nek je drugarica, pasa i skitanja.
Lastisa smo igrale dok noge ne utrnu, a to znaci satima.
Znale smo stotinu igara.Sada lastise uopste ne vidjam.
Penjale se na svako drvo, sankali se kuda bi roditelji da su vidjeli infarkt dozivjeli.
Price, smijeh, nestasluci...
Jednom mi mama dala 10 KM, tik iza rata je to bila fina para, da sebi cuvam.Ja za 7 KM kupila Lesi mesa :srce , a za preostale 3 prijateljici i sebi slatkisa.
Najteze mi je palo jedne zime kad sam dobila grupu, snijeg do koljena, raspust, svi vani, cujem graju, zabavljaju se, sankaju, a meni glava nad lavorom.I sad mi zao kad se sjetim :D.

Danas to djeca nemaju, mojima je kazna da izadju vani se igrati, jos ja njima ipak kontrolisem vrijeme na tabletu, igrajuci igrice.

Edit: imala sam walkman, tetka donijela iz Njemacke :nokti :D.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 24 Oct 2019, 12:36

spacebound wrote: 24 Oct 2019, 12:28
Konsultant wrote: 24 Oct 2019, 11:51 Ko uspije psa (zajednickog) natjerati da mu pruzi sapu, glavni je u raji, svi ga slusaju. U kuci si samo u dva slucaja:

Blizu smo mi u godinama izgleda :hm
Podsjetio si me na dosta toga.Igranje od jutra do mraka, ni gladna ni zedna, samo nek je drugarica, pasa i skitanja.
Lastisa smo igrale dok noge ne utrnu, a to znaci satima.
Znale smo stotinu igara.Sada lastise uopste ne vidjam.
Penjale se na svako drvo, sankali se kuda bi roditelji da su vidjeli infarkt dozivjeli.
Price, smijeh, nestasluci...
Jednom mi mama dala 10 KM, tik iza rata je to bila fina para, da sebi cuvam.Ja za 7 KM kupila Lesi mesa :srce , a za preostale 3 prijateljici i sebi slatkisa.
Najteze mi je palo jedne zime kad sam dobila grupu, snijeg do koljena, raspust, svi vani, cujem graju, zabavljaju se, sankaju, a meni Hanijeva sandzacka glava nad lavorom.I sad mi zao kad se sjetim :D.

Danas to djeca nemaju, mojima je kazna da izadju vani se igrati, jos ja njima ipak kontrolisem vrijeme na tabletu, igrajuci igrice.

Edit: imala sam walkman, tetka donijela iz Njemacke :nokti :D.
Walkman je izašao prije tvog rođenja :oo...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

respo
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by respo » 24 Oct 2019, 12:38

malo je nerealno porediti nase periode djetinjstva sa ovim danas ili sa onim prije
u biti mi sve to posmatramo kroz ruzicaste naocale jer nam je taj period najbolji i tako je jednostavno sa svima
mi danas ovaj period gledamo kroz oci onoga koji radi odgaja djecu i sl
danasnja djeca ce sutra reci e kako smo mi uzmes dzojstik pa ga razbijes od zid a ne kao ova danas na glavu stave vr i samo bezveze se okrecu i sl

a generalno danasnja djeca nikad veci izbor nisu imali
hoces ovu umjetnu inteligenciju kompijutere i sl imas sta hoces
hoces fizicke aktivnosti imas koliko zelis
igracke drustvene igre i to i to koliko zelis
jedino mogu biti mozda uskraceni za to druzenje vani al i to zavisi od roditelja

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 24 Oct 2019, 12:38

spacebound wrote: 24 Oct 2019, 12:28 Najteze mi je palo jedne zime kad sam dobila grupu, snijeg do koljena, raspust, svi vani, cujem graju, zabavljaju se, sankaju, a meni Hanijeva sandzacka glava nad lavorom.I sad mi zao kad se sjetim :D.
Propustiti snijeg, grudvanje i sankanje je gore od 9. nivoa danteovog pakla. Svi mokri u snijegu, pravimo nesto, intergalaticki je problem sto moras kuci na rucak. I to s noga nabacas, presvuces se (ako stignes) i opet.

To je obiljezilo generacije i generacije. Negdje do 2000. se zivilo, onda je neko prebacio u drugi kolosjek.

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 801 times

Post by vila » 24 Oct 2019, 12:41

Ja se sjecam onog presnimavanja glazbe na kasete
A walkman sam imala nekako u osnovnoj skoli
I koturaljke
:rozi